Міні-Давос радить Україні не винаходити колесо

П'ятниця, 17 червня 2005, 15:58
10 рекомендацій – такий підсумок для України від "міні-Давосу", що тривав в Україні два дні. Міжнародні спеціалісти радять негайно скористатися шансом, наданим помаранчевою революцією, щоб покращити діловий клімат в країні.

Україні радять не винаходити заново колесо, а натомість проводити послідовну політику, яка дозволить приєднатися і до СОТ і залучити інвесторів.

Державі пропонують не втручатися в бізнес, а натомість створити життєздатне законодавство, яке б регулювало цю сферу.


Повний текст

ДЕСЯТЬ КРОКІВ, ЗАПРОПОНОВАНИХ ПРЕЗИДЕНТУ ЮЩЕНКУ УЧАСНИКАМИ ПОЗАЧЕРГОВОГО КРУГЛОГО СТОЛУ, ПРИСВЯЧЕНОГО УКРАЇНІ


Потрібні конкретні і негайні дії, щоб скористатися з нагоди для досягнення швидкого економічного прогресу, наданого помаранчевою революцією. Учасники позачергового Круглого столу Всесвітнього економічного форуму, присвяченого Україні, пропонують концепцію невідкладних заходів для підвищення довіри з боку інвесторів.

Деякі з цих заходів є широкими політичними питаннями, які необхідно впроваджувати в межах послідовних урядових програм.

Інші є конкретними кроками, які треба зробити до 1 липня 2005 року, тобто до запланованої дати початку літніх парламентських канікул, що триватимуть два місяці, щоб мати змогу якомога раніше вступити до СОТ, збільшити прямі іноземні інвестиції та загалом поліпшити діловий клімат в Україні.

Корпоративне управління

Потребує скоординованої уваги для створення основи для сталих інвестицій, починаючи з надійної правової системи, прозорих угод і захисту прав акціонерів.

Державне управління

Потребує інтенсивної реформи. Необхідна жорстка політика для боротьби з корупцією та викорінення бюрократичних затягувань. Невід'ємною складовою цього процесу є справедливий правовий примус, який засвідчить, що нинішній політичній системі можна довіряти.

Втручання держави в бізнес становить справжню проблему

Нинішня невизначеність відлякує вітчизняний та іноземний бізнес. Уряд повинен зробити чітку, послідовну і обов’язкову з правової точки зору заяву про те, що він буде робити з приватизованою в минулому власністю.

Уряду слід сформулювати чіткі плани щодо майбутньої приватизації, щоб прискорити економічний розвиток і створити нові робочі місця. Учасники із задоволенням сприйняли заяву президента з цих питань. Крім того, важливо уникнути ринкових диспропорцій внаслідок встановлення цін або інших обмежувальних заходів.

Проведення чіткої і послідовної урядової політики

З точки зору створення сприятливого ділового клімату і підвищення довіри з боку вітчизняних та іноземних компаній надзвичайно важливим є демонстрація того, що в уряді усі говорять в один голос. Довіра зросте, якщо соціальні витрати будуть підкріплені ефективною фіскальною політикою. Уряд повинен діяти, виходячи з довгострокових інтересів українського народу, і не зважати на виборчі строки і міркування.

Зміцнення міжнародної ролі України

Уряд повинен зберігати свою позицію стосовно своїх міжнародних амбіцій та продовжувати подавати міжнародному співтовариству чіткі сигнали, що він має на меті інтегруватися в європейську і світову економіку.

Це широкі політичні питання, що потребують вирішення.

Учасники пропонують зробити наступні невідкладні кроки:

1. Прийняти усі законодавчі акти, необхідні для вступу в СОТ, до літніх парламентських канікул. Якщо знадобиться, відкладіть початок літніх канікул парламенту.

2. Створити підрозділ спеціалістів, який би надавав підтримку іноземним інвесторам. До його завдань буде входити визначення сприятливих бізнесових нагод, встановлення контактів між інвесторами та відповідними урядовцями і бізнесменами, допомога у формуванні адміністративних процедур. Для забезпечення ефективності і безперешкодного доступу ми пропонуємо, щоб цей підрозділ був створений на найвищому рівні, безпосередньо в офісі прем’єр-міністра чи президента.

3. Впровадити передбачувану одноразову процедуру започаткування нового бізнесу. Такий крок знизить бар’єр для іноземних інвесторів і полегшить цей процес для динамічних вітчизняних підприємців.

4. Відмінити надмірні та дублюючі регулятивні положення для створення чіткого і життєздатного правового поля, яке б забезпечило повагу до приватної власності (Закон “Про регулятивну гільйотину”).

5. Відмінити економічний кодекс та прийняти пакет реформ з комерційного права, щоб позбутися невизначеності стосовно правових наслідків.

6. Прийняти закон про фінансові цінні папери, що є суттєвим для захисту акціонерів.

7. Впровадити міжнародні стандарти бухгалтерського обліку і аудиту (IFRS) для створення прозорого і відкритого механізму контролю.

8. Провести необхідне реформування системи оподаткування, яке підвищить конкурентноздатність України і збільшить надходження до бюджету в довгостроковій перспективі.

• Соціальні податки слід зменшити, щоб збільшити внутрішній попит.
• Податок на корпоративний прибуток слід зменшити для забезпечення міжнародної конкурентоспроможності.
• Слід переглянути систему ПДВ, особливо що стосується повернення ПДВ експортерам.
• Необхідно передбачити справедливу компенсацію за втрати, пов’язані з відміною вільних економічних зон, особливо для інвесторів, що діяли з чесними намірами.
• Митні тарифи не повинні обмежувати розвиток бізнесу.

9. Докласти зусиль для підвищення управлінського вміння і ділових навичок та сприяти передачі знань і технологій з закордону.

10. Проводити активну боротьбу з корупцією шляхом:
• Створення “чорних списків” компаній, яких піймали на хабарництві.
• Призначення в майбутньому на посади державних службовців і суддів осіб, виходячи з їхніх ділових якостей, а не політичних міркувань.
• Підвищення заробітної плати державним службовцям, щоб зменшити спокусу до корупції.
• Переходу до нової системи державних закупок, наприклад, до ефективної системи закупок в режимі он-лайн, яка прозоро керує процесом торгів.
• Публікації заробітних плат та ділових зв’язків вищих урядовців, суддів та народних депутатів.

Наші члени мають ще одну рекомендацію. Припиніть намагання винайти колесо. Припиніть дискусії з приводу того, що Україна відмінна від інших країн, і що вам потрібно знайти "специфічне українське вирішення" кожної проблеми. Україна та її громадяни такі ж нормальні, як і будь-хто з Євроатлантичного світу. Скористайтеся досвідом успішних реформ, проведених у Прибалтиці, Східній Європі і Грузії, та досвідом і знаннями тих, хто вже сформулював рішення і пропозиції для проведення правової реформи, необхідної для економічного зростання і створення робочих місць.

Також не використовуйте той факт, що економіка України і так суттєво зростає як привід, щоб непроводити жорсткі реформаторські заходи. Одним з суттєвих чинників цього зростання була сприятлива міжнародна ситуація, зокрема, підвищення товарних цін. Сталі високі темпи зростання можуть забезпечити лише всебічні реформи.

Давайте не забувати вчорашню пораду колег вашого президента: реформи мають бути проведені швидким, безповоротним і всебічним чином.

Ми бажаємо вам усіляких успіхів, на які ви і український народ вже давно заслуговують, і яких так довго чекали. Ми хочемо ще раз подякувати вам і вашим співвітчизникам за чудову гостинність і співпрацю з позачерговим Круглим столом Всесвітнього економічного форуму, присвяченого Україні.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді