Український магнат захищає свою приватизаційну спадщину

Середа, 10 серпня 2005, 11:37

Київ виставить на аукціон сталеливарний завод, куплений групою Ахметова за попередньої влади

Коли обурені українці встановили новий порядок, відкинувши сфальсифіковані результати виборів минулого року, багато хто закликав до масового зачищення олігархів, які підтримували колишній режим і роками багатіли завдяки своїм зв'язкам.

Після повільного старту дії влади проти найбільших фігур, що виграли в результаті пострадянської приватизації, можуть бути близькі до цього: уряд України на цьому тижні встановить умови конкурсу з продажу сталеливарного заводу, яким частково володіє гірничометалургійний магнат Ринат Ахметов. Уряд стверджує, що завод було придбано їм торік у результаті підтасування.

Хоча така дія може стримати невдоволення простого народу, викликане темпами змін, уряд має демонструвати обережність, щоб масове захоплення майна не стало сигналом для інвесторів.

Перебуваючи у своєму нинішньому гнізді в Мілані, пан Ахметов сказав в інтерв'ю, що він далеко не впевнений в тому, що уряд досягне свого.

"Деякі суди кажуть, що ми купили все абсолютно законно, але є й інші, які стверджують протилежне", – заявила найбагатша людина України, яка стежить за справами в себе вдома, проводячи відпустку на Середземному морі. Він та його партнери оскаржують відновлення прав власності на його майно в Європейському суді з прав людини.

Холоднокровність пана Ахметова різко контрастує з настроями в Україні, де багато хто бажали б бачити його за ґратами. З того часу як уряд у січні прийшов до влади, арештовано більше тисячі осіб по обвинуваченнях, пов'язаних головним чином з фальсифікацією виборів або зловживанням службовим становищем. Хоча перші арешти здавалися спрямованими лише проти функціонерів нижнього і середнього рівнів, в останні місяці в число затриманих потрапили члени колишньої ділової і владної еліти України.

Будь-яка серйозна антикорупційна кампанія уряду, кажуть аналітики, швидше за все спричинить за собою ретельну перевірку бізнесу, що належить панові Ахметову. Його рідне місто Донецьк торік було осередком фальсифікації на виборах, які спотворили результати на користь кандидата, який програв – підтриманого Росією Віктора Януковича.

"Це була бандитська земля в середині 1990-х років, – сказав запрошений професор університету Джорджа Вашингтона Тарас Кузьо. – І сьогодні буде багато проблем, якщо намагатися вирішити, що законно, а що ні".

В ексклюзивному інтерв'ю, даному в престижному місцевому готелі, пан Ахметов відкинув чутки, які вирують в Україні, що він нібито залишив країну з метою уникнути арешту. Минулого місяця прокурори викликали пана Ахметова у справі 1988 року про замах на вбивство. Однак він не дозволив цій події перервати його відпустку з дружиною і двома синами в Монако. "У нас є сімейна традиція приїжджати сюди відпочивати влітку", – сказав пан Ахметов, який виглядає засмаглим і відпочилим після місяця на средиземноморських берегах. Він сказав, що поговорить з українськими прокурорами, "коли буде що-небудь серйозне для обговорення".

У справі з паном Ахметовим, як стверджують аналітики і західні дипломати, уряд України виступає канатохідцем: він має балансувати між бажанням справедливості і небезпекою відлякати інвесторів від України – країни з 40-мільйонним населенням. Аналітики кажуть, що в той час, як економіка країни все ще зростає, розмови про широко поширені пертурбації у володінні власністю вже знижують інвестиції і сповільнюють ріст.

Пан Ахметов применшує страхи про його майбутнє або майбутнє його холдингової компанії System Capital Management (SCM), що домінує на сході України. SCM має інтереси більш ніж у 90 компаніях у сталевих, машинобудівних, енергетичних, телекомунікаційних, банківському секторах і секторі медіа.

Пан Ахметов сказав, що він не чекає небезпеки з боку прокурорів, що розслідують фальсифікації виборів. "Я особисто голосував за Януковича, але я ніколи не говорив кому-небудь робити це", – заявив він. Ринат Ахметов у цілому високо оцінив президента Віктора Ющенка, якого він описав як "людину з гарними манерами", з яким, на його думку, він може працювати. Пан Ахметов стверджує також, що в нього душевні відносини з прем'єр-міністром Юлією Тимошенко, яка виступає за скасування деяких угод по приватизації, укладених за попереднього уряду.

Одна з цих приватизаційних угод стосувалася найбільшого сталеливарного заводу країни "Криворіжсталь", за право володіти яким пан Ахметов зараз бореться. Він і консорціум бізнесів-лідерів, до складу якого входить зять колишнього президента Віктор Пінчук, торік купили завод за $800 млн. (648 млн. євро) на аукціоні, який уряд Ющенка назвав підтасованим.

Уряд звернувся до суду, щоб анулювати результати угоди. На цьому тижні після серії судових баталій, у результаті яких продаж компанії було анульовано, уряд оголосив, що почне приймати заявки на новий аукціон зі стартовою ціною в $2 млрд.

У будь-якому випадку, каже магнат, новий уряд має керуватися принципом: хто старе згадає – тому око геть. Пан Ахметов сказав, що багато придбань компанія SCM зробила в епоху, коли ринок був мало врегульований. "Ми інвестували в українську економіку за правилами, що існували в той час", – сказав він.

Переклад "Коммерсанта"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді