Варіант виходу з урядової кризи

Вівторок, 20 вересня 2005, 16:54

Результати поіменного голосування можна побачити тут

Сьогодні опозиційні депутати голосували не проти Єханурова, що, упевнений, сам по собі влаштував би більшість, а проти президента і його команди.

Є можливість, мені здається, все ж таки провести кандидатуру Єханурова через парламент, але при дотриманні трьох умов.

Перша умова. Єхануров попередньо оголошує свій варіант складу урядової команди й погоджує його з парламентськими фракціями.

Друге, і головне. Президент погоджується (наприклад, під час публічної розмови за "круглим столом" із представниками фракцій) на те, що кандидатура прем'єра й склад уряду попередньо будуть визначені в ході узгодження позицій різних парламентських фракцій (під керівництвом Литвина).

Потім Ющенко винесе на розгляд Верховної Ради як свою кандидатуру, схвалену ситуативною парламентською більшістю. Уже знаючи, що вона одержить більше 226 голосів.

Першим кандидатом на пост прем'єра, представленим на узгодження в парламент, міг би бути знову ж таки Єхануров, а другим, можливо, - Тимошенко. Тимошенко, напевно, не переможе в рейтинговому голосуванні, у Єханурова, думаю, - шансів набагато більше.

Таке рішення, по суті, було б компромісним. Адже такий варіант майже повністю збігається з тим, що був би можливий після прийняття законів про політреформу - скажімо, з 1 жовтня, як на тому наполягають "Регіони України" і БЮТ.

Але жодних юридичних підстав змінювати дату набуття чинності закону 2222 - з 1 січня на 1 жовтня - немає, та й 300 голосів, необхідних для цього, не зібрати. А от діяти так, нібито закон уже набув чинності, ніхто нікому не забороняє. Якщо, зрозуміло, президент на таке рішення погодиться.

Мені здається, що Ющенку варто підтримати варіант, при якому "і вовки будуть ситі, і вівці цілі". Пройде кандидатура, представлена президентом, а супротивники нової влади зможуть проголосувати за Єханурова, зберігши свою "опозиційну" фізіономію.

Третя умова. У складі нового уряду не повинно бути занадто багато ідеологізованих політиків. Більшість повинні становити так звані "технарі", тобто прагматики, гарні організатори й керівники, подібні до самого Єханурова.

Уряду працювати всього півроку, у нього не повинно бути ніяких довгострокових планів. Тільки робота заради стабілізації економічної ситуації й ніякого втручання в передвиборчу кампанію. Парламент, пропонуючи президентові свою кандидатуру, міг би взяти на себе чіткі зобов'язання по контролю за тим, щоб не було політичних зловживань.

Як кажуть: робота уряду - окремо, гаряча передвиборча боротьба - окремо.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді