Двоголова "Трудова Україна"

Вівторок, 27 вересня 2005, 15:37

В останні місяці конфлікт у лавах "Трудової України" досяг критичного стану. Тому на з'їзді, який відбувся в п'ятницю в Києві, за влучним висловлюванням одного з делегатів, прийшлося "вирішувати питання хірургічно": попереднього голову партії Валерія Коновалюка виключили з лав партії і обрали нового керманича. Ним став відомий своїми "антидіоксиновими" заявами депутат Володимир Сівкович.

На самому з'їзді було чимало елементів сеансу психотерапії: в один момент під підбадьорливі вигуки чергового оратора зі сцени, увесь зал піднявся і взяв один одного за руки, щоб відчути, що "Трудова Україна" єдина. Аби зменшити негативну ауру з'їзду, делегати постійно наголошували на очищенні, і навіть зазначали, що на засіданнях політради, де приймалось рішення про позбавлення Коновалюка членства в партії, була особлива атмосфера легкості.

Володимир Сівкович, Дмитро Табачник, Олександра Кужель та Микола Княжицький, члени президії політради партії, стали ініціаторами виключення Коновалюка з "ТУ". На їх думку, партія – на грані фінансового фолу, і на виборах з Коновалюком їй нічого не "світить".

"Фактично партія простоювала. І якщо наш прохідний бал спочатку був 3%, то зараз, за різними даними політологів, він опустився до 0,6-0,8%", констатують опоненти Валерія Коновалюка. "Партія – це колективний орган, де рішення приймаються усіма. На жаль, Валерій Коновалюк партію сприймає інакше - як себе одного. На жодній з політрад нам не вдалося досягнути компромісу" - ділиться думками з "УП" член президії політради партії, журналіст Микола Княжицький.

Не сподобались "розкольникам" спроби Коновалюка налагодити діалог з владою, діяти конструктивно. "Він вже зробив три заяви, що він повністю підтримує Віктора Ющенка. Але партія не приймала такого рішення. У нашій партії є опозиційно настроєні люди. Тому що це люди, які брали участь у виборах на стороні Януковича", - розповів Княжицький.

За словами члена політради Олександри Кужель, "з червня місяця не профінансовані всі обласні організації. Люди ж на штатній роботі працюють в обласних організаціях! І їм по 4 місяці не платять заробітну платню!" (Перетелефонувавши кільком керівникам осередків партії, "УП" почула: "Ми справді з червня місяця не отримували ніякого фінансування").

"У Кужель є комплекс втраченого лідерства. Вона програла троє парламентських виборів. Вона хоче отримати мандат будь-якою ціною, об'єднатись хоч з чортом, хоч з ким, але попасти в парламент", - говорить Коноволюк, чинний, як він вважає, голова "Трудової України". Він не заперечує надмірної уваги до власної персони: "Була спроба використати мене як декорацію, як людину з рейтингом, як обличчя. Але в кулуарах все мало залишатись під їхнім керівництвом", - розповів Коновалюк "УП".

За його словами, за часів головування партією Сергія Тигіпка, її рейтинг стояв на нульовій позначці. "Поведінка лідера партії Тигіпка викликала загальний негатив, як вияв боягузтва і малодушшя. Партія, яка оцінюється по лідеру, не могла при цьому не постраждати", - каже Коновалюк. За останні 4 місяці 16 тисяч осіб при пасивній участі низових структур вступили до партії.

"Коли я прийшов до влади, то у Донецькій обласній організації була одна кімнатушка, і про партію в Донецькій області ніхто не знав. Сьогодні в неї рейтинг 6%. Це завдяки мені", - каже Коновалюк.

"Ми були і є опозиційною партією. Просто політика президента змінилась. Зараз вона є значно ближчою до тих цілей, які ми перед собою ставимо. Президент неодноразово виступав і визнавав свої помилки, казав, що інші політичні сили запропонували свою програму, змусили владу відмінити рішення. І це були ми", - парирує Коновалюк закиди своїх опонентів щодо співробітництва з владою.

Цікаво, що обидві сторони конфлікту заперечують наявність розколу у партії. Свіже обраний лідер заявляє, що "ніякого розколу немає. На з'їзді були представлені 93% членів партій, і вони висловились за виключення Коновалюка з лав "Трудової України". Такої ж думки і Коновалюк: розколу немає, бо за його спиною стоять 80% однопартійців.

При цьому кожна зі сторін має відповідну судову ухвалу, що доводить правоту обох опонентів. У Коновалюка є ухвала Шевченківського районного суду Києва про відкриття судового провадження щодо визнання нелегітимності з'їзду 23 вересня.

"Устав був написаний так під Тігіпка, що він справді був вождем. Я цей устав отримав у спадок. І там окреслені повноваження лідера, що він є головою президії, головою політради, то ніхто, крім мене, не має права провести ці два засідання. Я мав право назначити дату з'їзду, і я це зробив і призначив дату – 8 жовтня", - пояснив Коновалюк.

Сівкович теж має судову ухвалу – це ухвала Ленінського райсуду Луганська, що забороняє будь-кому втручатись у підготовку та проведення з'їзду, бо той, виходить, є легітимним. "Цей з'їзд є легітимним. На з'їзді має бути 2/3 численності всіх обласних організацій. 23 організації вже провели конференції, протоколами підтвердили рішення і обрали делегатів на з'їзд". І процедури проведення з'їзду вони не порушували: провели його після відповідного рішення президії політради і власне, самої політради", - говорить Кужель.

Коновалюк заявив, що вже подав документи про перевірку легітимності з'їзду до Міністерства юстиції. А його опоненти офіційно запросили представників Мін'юсту бути присутніми на з'їзді і слідкувати за його проведенням.

Власне, симпатикам ідеології "трудовиків" доведеться обирати, яка з ідеологій та облич "ТУ" їм підходять більше. У підсумку у партії "Трудова Україна" буде два ІХ з'їзди: один – 23 вересня вже відбувся. Інший, під проводом Коновалюка, відбудеться 8 жовтня.

"ТУ" Сівковича обіцяє еволюціонувати: "від "щенят Тигіпка" до "вовкодавів Сівковича" - такий шлях партії окреслив один з делегатів під час з'їзду. А чинниками такої "еволюції" мають стати відмова від популізму, обрання керівника з "серцем поета і волею капрала" (тобто Сівковича), активні і рішучі дії по підготовці до виборів та "очищення партії". Цю "стратегію" сприйняли оплесками, а за нового лідера проголосували без ексцесів. Себто одноголосно.

Сам Сівкович пообіцяв не займатися самопіаром, (натомість прямо на з’їзді отримав кавалерський орден визволителів м.Севастополя), повідомив що партія блокуватиметься з рівносильними їй за чисельністю (близько 70 тисяч членів) та впливом партіями. Приміром, з Партією регіонів, з блоком Литвина, чи ймовірним блоком Кравчука. І запевнив, що ідеологія "трудовиків" переможе.

Яким шляхом піде "ТУ" Коновалюка, дізнаємося вже 8 жовтня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді