Ігор Тарасюк: Ющенко не купує костюми за кошти бюджету і не носить "Бріоні"

Середа, 12 жовтня 2005, 15:48

Державне управління справами не потрапило у нинішній корупційний скандал, і уже це можна вважати досягненням, враховуючи сумну практику часів Ігоря Бакая. Нинішні конфлікти ДУС – це спадок часів Кучми, який нагадує про себе і через дев'ять місяців після зміни влади. Однак інтерв’ю "Українській правді" головного завгоспа президента Ігоря Тарасюка почалося з іншої теми – як і попередній президент, Ющенко "спалився" на темі особистих видатків.

– Минулого тижня стався черговий міні–скандал навколо президента. Цього разу – щодо перельоту його тещі з США до України на інавгурацію Ющенка. І це начебто фінансувалося за кошти людей, пов’язаних з Севою Могилевичем. Чи була якась роль ДУС у цій історії?

– Я з цього приводу абсолютно нічого не знаю! Я був призначений керівником Державного управління справами 1 квітня, а інавгурація відбула на два з половиною місяці раніше.

– Але через ДУС не проходив цей переліт тещі Ющенка?

– В мене немає документів щодо цього, я спеціально дивився. У нас нічого немає.

– Усі ці скандали виникають через непрозорість систем фінансування особисто президента і членів його родини. От, наприклад, хто купує Ющенку костюми чи наряди його дружині?

– Свої костюми і президент, і "перша леді" купують за власні кошти. Президент забезпечується тільки в представницьких видатках, що пов’язано із харчуванням, перельотом і транспортом. А також проживанням на державній дачі, де треба забезпечити охорону.

– Якщо у Ющенка 10–20 костюмів і він все це купує за власні кошти, то ж не вистачає грошей декларації?

– Як її може не вистачити, коли у нього два чи три костюми, та й які?…

– Ну, у нього хороші костюми, пристойні...

– Президент у дорогих костюмах у нас не ходить!

– Він ходить у "Бріоні".

– Немає у нього "Бріоні". Я це по пошиву бачу.

– Але які у нього костюми?

– Це інтимні питання, я б не хотів далі заглиблюватися у тему. Щоб потім нас не звинуватили, що ми займаємось рекламою тієї чи іншої марки.

– З приводу дачі Ющенка, яку він будує поруч зі своїм будинком у Безрадичах – яка там роль Державного управління справами?

– Ніякої. Це його приватна справа і ми там не причетні навіть до жодного цвяху.

– А будинок Ющенка в Карпатах?

– В мене немає відомостей щодо власності президента в Карпатах. Можу сказати, що ДУС жодних нових державних резиденцій не будує.

ВОЛКОВ ЗНІС НАДАНИЙ ЙОМУ БУДИНОК І ПОБУДУВАВ ТАМ НОВИЙ

– До речі, Микола Томенко в останній день роботи віце–прем'єром відвіз журналістів показати, які заміські будинки держава надає урядовцям у користування. Зокрема, ми були на території санаторію "Конча–Заспа", де за цим високим сірим парканом знаходяться державні дачі. Там стоять абсолютно різнотипні будинки. Чому одним дістаються погані дерев'яні, а іншим немов із Швейцарії привезені?

– На території не тільки "Конча–Заспи", але і "Пуща–Водиці" ми постійно зіштовхуємося з проблемою: коли ми приходимо і проводимо інвентаризацію, то замість старого дощаного будинку, який будували ще в 1960 роках, який за всіма документами і планами території має стояти на цьому місці, знаходиться інший будинок.

Томенку як віце-прем'єру дали будинок з дошок на три кімнати. Щит він поставив сам

Ми починаємо розбиратися – чий це будинок? Яким чином ви його збудували? А хто вам дав дозвіл на будівництво? Чи затверджений проект, а чи, наприклад, підписала газ–контора, що ви маєте право підвести газ? Тому що, якщо щось випадково станеться на моїй території, то я буду особисто відповідати!...

Коли ми розбираємося, то виявляється, що в такому–то році було підписано договір на оренду. Старий будинок потім зноситься. І на його місці, за власні гроші орендар будує інший будинок. І потім ці гроші, за які вони самі собі збудували, оформлюють як вартість оренди.

Ми обурюємося: як ви можете орендувати те, чого у нас в ДУС немає на балансі? І з цим ми постійно воюємо по "Пущі–Водиці", там у нас іде 20 судових позовів.

Почалося це при Кучмі. Відомий випадок – з будинком Волкова. Йому дали в оренду такий старий будинок, він його зніс, тому що іншого шляху виділення землі не було, і почав будувати новий сучасний будинок. Потім це оцінюється в якусь незначну вартість, розбивається на 49 років і нібито вважається, що цей збудований будинок є платою за оренду.

От така була приблизна схема приватизації…

На території держсанаторію "Конча-Заспа"

– Чи багато було таких випадків?

– Ну, колишній черкаський губернатор Льошенко, колишні заступники Медведчука, потім ще інші бізнесмени. Там їх тьма!

– А хто конкретно з заступників Медведчука?

– Загородній, Іщенко, колишній міністр МВС Білоконь... Льошенку ми заборонили в'їзд на територію, не даємо йому перепуски, поки він не оформить всі документи.

На сьогоднішній день ми знаходимось в стадії судового розслідування. Ми кажемо: хлопці, ми не визнаємо цих договорів оренди – перший крок. Другий крок – ми оцінюємо реальну вартість цього будівництва. Тому що ви можете написати, що воно коштує 10 мільйонів, але я ж не знаю, я не проводив оцінки, я не давав дозвіл на це будівництво, чи не завищені розцінки при будівництві.

Ми приймаємо його на баланс, оскільки воно стоїть на нашій території. А третім кроком ми домовляємось з вами про умови, на яких ви там проживаєте. Або ми будемо знаходити, грубо кажучи, яким чином розв’язувати цю ситуацію.

– Тобто, скандальний будинок, де жив Ківалов, все одно вважається державним?

– Так, і Ківалова ми виселили. Тепер там живе новий голова ЦВК Давидович. Бо будинки державні, не приватизовані! Ніхто з них не має права власності. І депутат Петров, з яким у нас судова суперечка, так само. Вони мають договори оренди, деякі терміном на 49 років.

– Чи правда, що поруч з дачею, де жив Томенко, новий будинок зі зрубу побудував Луценко?

– По–моєму, так. На цій території є такі будинки, що в них проживати неможливо. Вони не те, що старі – у них підлоги немає! Уявіть собі дерев’яний будинок, який простояв з 60–их років.

– А будинок Луценка будується за рахунок МВС чи ДУСі?

– Ми до цього не маємо відношення. Вони повідомили, що будуватимуться за рахунок власних коштів.

Будинок, який в "Конча-Заспі" МВС зводить для Луценка

Ми узгодили з ними, що вони зносять старий будинок. Вони принесли нам проект, ми його затвердили, узгодили в усіх інстанціях.

– Чи можливо в подальшому викупити такий будинок?

– Ні, він залишається у державній власності. Але ним користується міністр МВС.

– А як щодо президентської, прем’єрської, спікерської дач? Це якісь окремі комплекси на цій же території санаторіїв "Пуща–Водиця" і "Конча–Заспа"?

– Дача голови уряду знаходиться не у Конча–Заспі. Прем’єрська резиденція – це резиденція "Межигір’я", де жив Янукович. Вона знаходиться на балансі Кабінету міністрів.

– І правда, що там не сподобалось Тимошенко?

– Я не знаю, бо я не їздив туди з Тимошенко. Кабмін хотів там робити ремонт, але потім сказав, що немає грошей, і зараз там ніхто не проживає... Я ж думав, що там можна косметично все зробити і на тому закінчити. Але приїхали наші робітники і кажуть, що там позривано все зі стін і треба робити ого–го який ремонт!

– Відомо, хто це зривав?

– Я не знаю. Встановити ми не можемо, але факт залишається фактом.

ЗА ВКАЗІВКОЮ МЕДВЕДЧУКА ЙОГО ЗАСТУПНИКИ ОТРИМАЛИ КВАРТИРИ

– Нещодавно було повідомлення, що ДУС зводить будинок на вулиці Богдана Хмельницького біля будинку екс-глави МНС Давида Жванії. Навіщо?

– Бо це земля, яка належить одній із наших підвідомчих будівельних організацій, яка є державною. Там звичайний інвестиційний проект: інвестор будує, а ДУС отримує визначену кількість квартир. Цей проект був розпочатий колишнім керівництвом ДУС.

Ми також судимося за повернення квартир в будинку по вулиці Інститутській колишніми працівниками адміністрації президента, з яких є декілька заступників Медведчука.

– А що, ці квартири справді по мільйону доларів, як ви казали?

– Ну, скільки коштує житло в такому місці? П’ять тисяч доларів коштує за квадратний метр? А квартира – 250 метрів!

– На якій підставі видавалися ці квартири?

– Розпорядженням керівника ДУС, за вказівкою Медведчука. Йому писали формального листа: прошу покращити мої житлові умови, бо мені далеко добиратися, або мені часто потрібно гуляти на свіжому повітрі, у мене ще якась проблема. І глава президентської адміністрації ставив свою візу – "до виконання".

– Чому тоді не було порушено кримінальних справ за цими фактами?

– Прокуратура має в своєму розпорядженні відповідні документи, деякі справи вона піднімає, бо кілька людей взагалі не мали підстав на отримання житла. Але проблема, що будинок цей ще будується. І у цих людей ордери на те, що вони можуть отримати квартири, але ордерів на власність немає. Якби вони отримали такі ордери, то була б підстава для виявлення зловживання.

Зараз ми подали в суд, суд розірве договори на виділення, і ці квартири залишаться за нами, як пайова участь у будівництві цього будинку.

– І що з ними буде далі?

– Виставимо на конкурс, продамо. Ми зараз виявили всі будівельні майданчики, на яких стадіях знаходяться всі інвестиційні договори, в яких фігурує ДУС. І далі ми будемо з цим визначатися. Я думаю, що прибутковість ми збільшимо, і набагато.

В основному зловживання з квартирами виглядало так – наприклад, будується будинок на Печерську, ми входили в пайову участь своєю землею так, щоб мати 10% квартир. Але з нами розраховувалися 10% квартир на Харківському масиві. Різницю відчуваєте?

– А хто запустив цю схему? Бакай?

– Бакай! Усі розпорядження були його, або його заступників, що вони погоджуються на отримання квартир там, там, там, там... Ми зараз застосовуємо іншу схему: на усіх наших будівельних майданчиках в центрі ми починаємо будівництво, отримані як пай квартири виставляємо на відкритий аукціон, акумулюємо ці гроші, і вже за них або будемо інвестувати у власне будівництво, або будемо викуповувати квартири десь на Харківському масиві. Таким чином, я розраховую за рік–два покінчити з чергою на житло.

МИ ПРОПОНУЄМО, ЩОБ РЕЗИДЕНЦІЮ В КРИМУ МАВ НЕ ТІЛЬКИ ПУТІН

– Як просувається повернення санаторіїв, відчужених від ДУС за часів Бакая?

– Ми зараз маємо рішення суду першої інстанції щодо санаторію "Форос", щоб ЗАТ "Аеросвіт" повернув його у державну власність. Позов наш задоволено, ми виграли суд 12 вересня.

Санаторій "Форос" відсудили в "Аеросвіту", доля якого небайдужа Пінчуку

– А як щодо скандально відомої "Гліцинії"?

– Ми отримали листа від "Внешэкономбанка России", що вони готові розірвати з нами договір по "Гліцинії". Про неустойку, яку ми мали б сплатити, вони нічого не пишуть. Кажуть, давайте просто розірвемо договір, анулюємо, поверніть нам наші гроші – 38 мільйонів гривень, і ми від вас нічого не хочемо.

– І що, у Криму не буде резиденції Путіна, якою мала стати "Гліцинія"?

– Ми пропонуємо ділянки землі не тільки Путіну, а всім президентам, які забажають. Переговорів ще не було, тому що ми поки не виділили землю в натурі – щоб не вийшло так, що ми пропонуємо, а потім це виявиться заповідником. Ідея в тому, щоб на літній період у Крим приїжджало багато президентів.

– І що буде далі з "Гліцинією" тепер? Вона ж не в дуже доброму стані…

– Ми зможемо запропонувати тим же росіянам: будь ласка, візьміть у оренду, але це має бути законна і чиста процедура, а не так як вони: щось міняли на щось, і по дорозі ще пару санаторіїв загубилося.

– Яка ситуація з відомою резиденцією Кучми в "Гуті" Івано–Франківської області?

– Ситуація складніша, тому що по "Гуті" ми досі не маємо повного пакету документів. І на сьогоднішній день оцінку вартості ніхто не проводив. Резиденція знаходиться у власності Міністерства транспорту, але на нашій землі. Його обслуговуємо і несемо затрати, пов’язані з утриманням.

Мінтранс. говорить, що там орієнтовна вартість складає близько 200 млн. грн. Ми кажемо: "Будь ласка, підготуйте відповідні документи і тоді ми візьмемо на баланс ДУС. Зараз треба створювати комісію, яка виконає оціночні роботи.

– Чи повертається державі частка готелю "Україна" на Майдані Незалежності?

– Тут ДУС пронесло, бо ми в грудні 2004 передали його Кабінету Міністрів, а той – Фонду держмайна. Є рішення суду на користь того, щоб розірвати договір про інвестиції, бо там є проблема щодо термінів формування статутного фонду. І на цій підставі Фонд державного майна звернувся по розрив статутного договору. Ці кошти і досі лежать у банку.

– А щодо готелю "Дніпро", який Бакай віддав росіянину Максиму Курочкіну?

– "Дніпро" ми вже повністю повернули. Є у нас лише судовий позов, щоб 4 мільйони гривень, арештованих на рахунках "Дніпро–еліт" (вважається, що це фірма Курочкіна – УП), повернулися готелю "Дніпро" як компенсація за те, що вони неправомірно користувалися цим майном.

– Яка доля чекає на цей готель?

Зараз він у державній власності, знаходиться у ДУС. Попередній уряд намагався ставити його на приватизацію, але там є ще ряд проблем, одна із них стосується так званих інвесторів. Я не думаю, що в цьому році воно буде подано на приватизацію.

НА БАНКОВІЙ БУДУТЬ ВСТАНОВЛЕНІ АНТИТАРАНИ

– Коли нарешті планується відкриття вулиці Банкової?

– Найближчим часом. Але ремонт є ремонт. Я хочу його закінчити, щоб прийняла державна комісія, бо там же можуть бути заперечення. Площа буде мати функціональне призначення для того, щоб проводити протокольні заходи, і все.

Посеред площі, яка колись була вулицею Банковою, тепер клубма

Ми трошки квітів добавили, але нічого такого спеціального там не буде, ми економили гроші. А, ще ми не встигли зробити підсвітку площі...

– Чи будуть туди пускати людей у будь–який час окрім протокольних заходів?

– Не знаю, і з багатьох причин. Перше, є вимоги безпеки. Ми маємо дуже багато листів із посольств, які кажуть, що якщо ви не забезпечите заходів охорони, то можна буде протоколи і не проводити.

Є норми. Наприклад, там, де стоять ворота, ще повинні бути антитарани. Американці роблять їх таким чином, що коли вони у піднятому стані, то машина, яка хоче прорватися, вона стримується. Антитараном може бути така залізна площадка, а можуть бути циліндри, які виїжджають з землі. Ми будемо це обов’язково встановлювати, бо така норма на сьогоднішній день.

Ми визначаємо, спільно з відповідними органами, який буде режим проходу на площі – чи будемо створювати пропускний режим, чи будемо робити коридор, як було раніше, щоб люди могли проходити по ньому, а не ходити по всій території.

– Навесні ви обіцяли привести до Києва одного з найвідоміших архітекторів світу, автора проекту реставрації берлінського Рейхстагу Нормана Фостера.

– Так, з 5 по 7 листопада ми проведемо такий неформальний форум "Про шляхи розвитку архітектури Києва", для того, щоб вдихнути в українську столицю якусь сучасну точку зору. Серед запрошених архітекторів – відомі прізвища. Крім Нормана Фостера, це також Борис Подрекка, Маріо Ботта, Стівен Холл, Роберто Біанцоні...

Ми хочемо показати їм об’єкти в Києві, які цікаві для розвитку. І якщо вони побачать інтерес як архітектори – щоб вони розібрали ці проекти, а потім уже бізнес повинен почати освоювати ці питання.

– Які проекти ви будете показувати?

– "Бізнес–сіті" на Експоцентрі, яке ми давно планували зробити. Це великий проект, який неможливий без відомих людей, і бо інакше ми не зможемо забезпечити притік інвестицій.

– Що ще, крім "бізнес–сіті" на Експоцентрі?

– Це також "бізнес–сіті" на Корчуватого–Телічки, біля Дніпра. Треба визначитися, де вигідніше, які повинні бути комунікації, який розвиток цієї частини міста. Думаю, приїзд архітекторів буде також стосуватися музейного комплексу "Арсенал", будівництва заміської зони...

– Це портфоліо ви самі визначили чи це узгоджено з мерією Києва?

– Ми працюємо з мерією Києва, будуть їх представники, також запросили головного архітектора Москви. Це планується така наукова конференція з рисами неофіційного характеру. І ні держава, ні ДУС за це не платить ні копійки.

– А ви як Ігор Тарасюк?

– Не скажу. Мене найбільше цікавить, щоб Київ отримав європейське обличчя по суті і по духу. Кожен з нас повинен щось зробити для держави. Я маю стосунки з певними людьми і хочу, щоб вони приїхали в Київ, це автоматично притягне інвесторів. Це все – моя приватна ініціатива як громадянина.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді