Ющенко показав екс-олігархам місця їх булої лобістської слави

Субота, 15 жовтня 2005, 00:24

Люди, яких називали олігархами в часи Кучми, у п'ятницю побували на дні відкритих дверей у президента Ющенка. Вперше за всю історію України вони зібралися в такому складі на Банковій.

При колишній владі питання вирішувалися сам на сам з гарантом, і єдиним винятком стала кримська зустріч українських і російських мільйонерів, на якій Кучма представив Путіну Януковича як єдиного кандидата в президенти.

До речі, у Росії такий формат переговорів Путіна й олігархів досить сталий. Однак почалася ця традиція сумно. Вперше Єльцин зібрав усіх зірок за місяць до дефолту, що грянув у серпні 1998 року…

У п'ятницю на зустріч до Ющенка відібрали головних бізнесменів України. При цьому, мабуть, відсіювання відбувалося за паспортом. Тому що власників деяких великих українських об'єктів, але громадян Росії – Новинського і Григоришина – на Банкову не запросили.

Справа - Коломойський, зліва - його ворог Пінчук. Фото прес-служби президента

Але серед інших за круглим столом сидів представник "Привата" Коломойський. Він був уперше за багато місяців помічений в Україні – і навіть у цій зустрічі спершу планувалася участь його партнера Боголюбова. Коломойський весь цей час чи то рятувався в Європі від алергії на цвітіння амброзії, чи то ховався від арешту, нібито обіцяного йому Порошенком. Сам екс-секретар Радбезу був присутній на Банковій у вигляді свого батька – тим самим підкреслюючи, що сам він бізнесом не займається і з Ющенком не контактує.

Шлях на Банкову

У секретаріат президента екс-олігархи пробиралися двома шляхами – через парадний і чорний входи. За якими ознаками відбувався поділ, незрозуміло. Як "білі люди", через ще не відкриту після ремонту площу на Банковій пройшли Віктор Пінчук і Григорій Суркіс.

Ярославський і Ахметов ходили весь день парою. Фото Ганни Андрієвської

Ринат Ахметов з Олександром Ярославським скористалися однією з арок на вулиці Лютеранській, котра вела до воріт зі шлагбаумом. Цим шляхом у двір секретаріату заїжджають кортежі президента і прем'єр-міністра, ним також користуються співробітники Банкової.

Ахметов приобіймав за талію Ярославського (співвласник "Укрсиббанку"), і вони про щось весело розмовляли.

Донецький олігарх тримав у руках масивну папку, а харківський – складений вчетверо один папірець.

На питання, які ідеї збирається повідомити президентові власник "Шахтаря", Ахметов зізнався: "Створюючи вартість свого бізнесу, ми працюємо на силу і міць країни!"

Ця фраза йому явно подобалася, оскільки і після зустрічі він повторив свої слова майже в тій же інтерпретації.

Ахметов виявився значно більш красномовним за Ярославського, який банально буркнув: "Ми чекаємо конструктивного діалогу".

Шифрін. Фото Ганни Андрієвської

Не показуючи документів, Ахметов тільки призупинився на кілька секунд і благополучно пройшов пост держохорони біля воріт секретаріату.

Наступним у підворітті з'явився величезний "Майбах" у супроводі джипу охорони. Це приїхав Едуард Шифрін – співвласник "Запоріжсталі", групи "Мідланд" і команди Формули-1 "Джордан".

Хмурячись і розмовляючи з кимсь по телефону, він попрямував на подвір'я президентської канцелярії.

У залі бізнес-верхівку країни розсадили за круглим столом відповідно до алфавіту. Протягом усього засідання порожніло місце власника "Правекс-банку" Леоніда Черновецького.

Цей "Майбах" належить не Черновецькому, а Шифріну. Фото Ганни Андрієвської

Як розповідають учасники, вступне слово Ющенка тривало не менше 80 хвилин, але ніяких сенсацій не було: президент закликав інвестувати у виробництво, платити податки, не займатися корупцією. Хоча за столом сиділи двоє людей, раніше названі ним лідерами "шайки" – Пінчук і Коломойський – цього разу ніяких персональних випадів не було.

"Ми повинні розуміти: паркан не відбудуєш між своїм городом і державою, між своїм способом життя і сусідським. Ви тут народилися й упевнений, ми будемо тут красиво й успішно жити", - підкреслив Ющенко, додавши: "Закінчилася помаранчева революція, і я впевнений, що тепер ми маємо можливість показати всьому світу, наскільки ця країна може бути успішною".

Після цього Ющенко запропонував усім висловитися. Один з учасників засідання спеціально для "Української правди" пригадав деякі моменти. Наприклад, конкретні скарги на проблеми з ПДВ пролунали від "червоних директорів" – Новокраматорського машбуда Скударя і Маріупольського меткомбінату Бойка.

У цьому контексті з критикою міністра фінансів також виступив секретар Радбезу Кінах. При цьому сам Пинзеник, як говорить джерело, "виглядав непереконливо".

Шифрін поділився наболілим навколо "Запоріжсталі", представник банку "Фінанси і кредит" Костянтин Жеваго розповів, як треба зробити, щоб акції українських підприємств котирувалися на світових біржах.

"Але наші головні монстри – Ахметов, Пінчук і Коломойський – не виступали", - повідомив один з учасників.

Єхануров взяв слово й коротко запропонував писати плани сплати податків – він почав тренувати підприємства Пінчука, Ахметова, ІСД і "Привату", коли ще був губернатором Дніпропетровської області.

"Національна буржуазія сидить за одним столом із президентом. Це свідчення бажання діалогу по обидва боки і руху назустріч", - зрадів Єхануров і закликав по-швидкому провести переговори зі спірних питань.

Суркіс, Пінчук і Клюєв. Фото Ганни Андрієвської

Однак, як з'ясувалося, тема добровільної доплати за заводи, анонсована прем'єром напередодні пізно вночі, на цій зустрічі не порушувалася. Так стверджують всі учасники зустрічі – при цьому деякі з них готові дати трохи грошей, а деякі не проти, щоб їм підкинула готівки саме держава. (Про це читайте в суботу в коментарях олігархів "Українській правді".)

Загальне враження – зустріччю усі задоволені. "У мене таке враження, що раніше президента тримали у вакуумі. І зараз, зі змінами у владній команді, він відкрився з іншого боку. Я не виключаю, що ті люди, які пішли, спеціально створювали такий безповітряний простір навколо Ющенка", - сказав "Українській правді" один з екс-олігархів.

Кажуть, що під час круглого столу навіть лунали жарти. Ющенко начебто сказав, що вважає всіх присутніх бізнесменів українськими, на що бурят Єхануров відреагував, що це в першу чергу стосується його.

Виходили ж бізнесмени з різними обличчями. Такий же похмурий Шифрін, такий же неговіркий Ярославський, такий же щасливий Ахметов. Дивлячись на нього, взагалі складалося стійке враження, що в людини почалася світла смуга в житті.

І коли вже на вулиці до Ахметова підійшов пошептатися Пінчук, а їх стала сліпити спалахами фотограф "Української правди", власник "Шахтаря" замість очікуваних докорів у черговий раз показав обличчя щасливої людини: "Нехай, нехай!.. Ми відкриті, в нас усе ліберально!"

"Ліберальні олігархи". Фото Ганни Андрієвської

У зустрічі президента Ющенка з найбільшими бізнесменами брали участь:

Ринат Ахметов (група "СКМ")

В'ячеслав Богуслаєв ("Мотор-січ")

Володимир Бойко (Маріупольський меткомбінат імені Ілліча)

Віталій Гайдук ("Індустріальний союз Донбасу")

Костянтин Жеваго (банк "Фінанси і кредит")

Андрій Клюєв (група "Укрпідшипник")

Ігор Коломойський ("Приватбанк")

Валентин Ландик ("Норд")

Віктор Пінчук ("Інтерпайп")

Володимир Поляченко ("Київміськбуд")

Олексій Порошенко ("Укрпромінвест")

Георгій Скудар (Новокраматорський машинобудівний завод)

Олександр Слободян ("Оболонь")

Григорій Суркіс (група "Славутич")

Євген Уткін ("Квазар-Мікро")

Валерій Хорошковський (телеканал "Інтер")

Едуард Шифрін ("Запоріжсталь")

Микола Янковський ("Стірол")

Олександр Ярославський ("Укрсиббанк")

Не прийшов: Леонід Черновецький ("Правекс-банк")

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді