Нереалізований наступник Кучми хоче стати мільярдером

Понеділок, 17 жовтня 2005, 17:54

Півтора-два, а тим більше три роки тому Сергій Тігіпко вважався найбільш перспективним прокучмівським політиком. Він готувався до чогось серйозного і навіть їздив на спеціальні тренінги політтехнологів до Франції.

Щоправда, його бурхлива діяльність вперто не призводила до зростання рейтингу вище 2%. У соціології навіть з'явився такий термін – "синдром Тігіпка". Керівництво виборчою кампанією Віктора Януковича стало поворотним пунктом у кар’єрі Тігіпка, що поховало його майбутнє.

Останньою заявою Тігіпка на посаді начштабу була вимога якнайшвидше провести інавгурацію Януковича. Відомо, що під час революції Тігіпку телефонував Квасьневський, щоб зупинити марш прибулих до Києва шахтарів на Майдан.

А на восьмий день помаранчевої революції він подав у відставку з Нацбанку і штабу Януковича. Тігіпко пообіцяв створити "кваліфіковану опозицію" президенту Ющенку і... зник на кілька місяців. Офіційна версія була, що Тігіпко на відпочинку – хоча він явно затягувався, і це породило чорні анекдоти про гірськолижні курорти.

Але 23 квітня Тігіпко живим і здоровим з'явився на людях, коли з’їзд "Трудової України" прийняв його відставку з посади партійного вождя. Це стало крапкою його політичної діяльності. Він знову зник на півроку, і 17 жовтня постав перед пресою як чистий бізнесмен.

На прес-конференції в понеділок Тігіпко заявив, що не збирається балотуватися до парламенту, зате хоче стати мільярдером. У залі нового київського готелю "Редіссон" Тігіпко представив випуск 40-мільйонної облігаційної позики його власного "ТАС-Комерцбанку".

Як відомо, абревіатура ТАС в назві – це прізвище, ім'я і по-батькові його доньки в російському написанні: "Тигипко Анна Сергеевна". Тому спілкування з пресою завершилося тим, що колишній віце-прем'єр, голова Нацбанку та штабіст Януковича розкрив структуру свого бізнесу. Саме цьому Тігіпко збирається присвятити наступні роки.

"Я не збираюся повертатися у політику найближчим часом", - сказав Тігіпко. "Хтось говорить, що мене включають у списки, політраду... Цього не буде! Я не піду", - додав Тігіпко і особливо підкреслив, що не буде брати участь у виборах 2006 року.

"Ті, хто мають бізнес, повинні ним займатися. А коли продадуть бізнес – можуть іти в політику. Я некомфортно почувався, будучи в політиці акціонером підприємств".

"Зараз у мене немає дискомфорту, що я повернувся на рівень мікроекономіки. Я прийшов у політику з "ПриватБанку", який побудував з асфальту, з нуля! Коли я пішов з "ПриватБанку", він посідав друге-третє місце в Україні. Зараз я спробую зробити теж саме з новою командою", - повідомив Тігіпко.

"Я отримую кайф від цієї роботи! І для мене не проблема, що у мене немає телефону урядового зв’язку "сотки" чи "двохсотки", що я не бачусь з міністрами". На питання ж, чим він займався весь цей час, Тігіпко заявив: "занурювався у мікрорівень".

Тігіпко зізнався, що залишається рядовим "Трудової України", але ніяк не може зрозуміти, хто у них голова партії – Коновалюк чи Сівкович, кожен з яких провів по з'їзду. "Я так розумію, в цьому питанні має розібратися суд", - зазначив колишній лідер.

Коли Тігіпко згадує про політику, то усміхається. У коментарі "Українській правді" він підтвердив слова Кучми, що колишній гарант у 2002 році пропонував йому бути прем’єром замість Януковича, але він відмовився.

"Ті завдання, які стояли би переді мною, я б не виконав", - сказав Тігіпко. За його словами, Кучма вимагав "створення парламентської більшості у понад 300 голосів". Було це в 2002 році, а голоси Кучмі були потрібні для політреформи. І, як відомо, Янукович теж не зміг йому зібрати такий урожай.

"Якби кандидатом у президенти був би я, опоненти все одно знайшли б, по чому ударити. Згадали би банк, згадали би, що я з Молдови. Чи що знаходився поруч з "олігархами", - додав Тігіпко. За його словами, після відставки він бачився з Кучмою один раз: "Так, заїжджав до нього поговорити...".

На питання, чи пам’ятає він слова Ющенка, який у листопаді 2004 сказав Тігіпку, що той діяв у Нацбанку як "шкідливий кіт", він відповів: "Я спокійно ставлюся до того, що ми наговорили під час виборів. Емоції тоді перемагали. І я не був надзвичайно спокійний, і у мене емоції перли. Зараз все це уже пройшли, пробачили...".

У Тігіпка не йокнуло, коли не покликали до Ющенка

У найближчих планах Тігіпка, якого нещодавно обрали головою правління "ТАС-Комерцбанку", створення банківської холдингової групи "ТАС". Туди увійде інший його банк, який називається "ТАС-Інвестбанк".

Як сказав Тігіпко, "ТАС-Комерцбанк" за 65 мільйонів гривень придбав контрольний пакет "ТАС-Інвестбанку". Хоча при цьому фактичні власники залишилися ті ж самі – він і Наталія Тігіпко.

Вони вирішили не робити повне злиття, а щоб кожна структура окремо могла жити власними амбіціями. "Нам потрібні ініціативні люди, щоб вони літали на роботу!", - пояснив він і уточнив, що для розвитку переманює менеджерів з "Привату", Першого українського міжнародного банку, Укрсоцбанку та "Аваль", де очікуються звільнення після купівлі його "Райффайзеном".

Третій – "ТАС-Бізнесбанк" – до завершення оздоровлення Тігіпко вводити у групу не хоче. Він також сказав, що запропонував двом банкам з Центральної та Західної України продати йому контрольний пакет. Мета Тігіпка – увійти до десятки банків Україні, а потім, у разі надходження пропозицій – "продатися останнім з десятки". "Бо тоді справді буде найвища ціна", - пояснив він.

"У мене поки немає мільярду, але намагатимуся, щоб був", - сказав Тігіпко на питання, яким є його особисті капітали. Після цього Тігіпко відкрив структуру свого бізнесу.

У 1996 очолюваний ним "Приватбанк" придбав контрольний пакет банку "Інтелект", який після цього став називався "Київ-Приват". "Коли я виходив з групи "Приват", я продав свої акції ("Приватбанку" іншим акціонерам цього банку) і купив "Київ-Приват", - розповів Тігіпко. Після цього банк став називатися "ТАС-Комерцбанк".

"У нас немає офшорних акціонерів. Всі засновники є юридичними особами України та платниками податків в Україні", - сказав Тігіпко і додав: "Кінцевими бенефіциарами є Тігіпко Сергій Леонідович і Тігіпко Наталія Іванівна. У нас все по 50%".

У щорічному звіті "ТАС-Комерцбанку", станом на 31 грудня 2004 його головними власниками вказані "Страхова група ТАС" (має 90% статутного капіталу, номінальна вартість 28 мільйонів доларів) і "Страхова компанія ТАС-Капітал" (10%, номінальна вартість 3 мільйони доларів).

За його словами, в "Страховій компанії ТАС-Капітал" у нього все навпіл з Тігіпко Наталією Іванівною, а в "Страховій групі ТАС" ще 5% належать голові правління.

Так само по 50% у Тігіпка Сергія Леонідовича і Тігіпко Наталії Іванівни в "ТАС-Інвестбанку".

З усього сказаного зрозуміло, що рівноправною співвласницею майна є дружина Тігіпка. Але є питання щодо її статусу – бо наприкінці минулого року ходили чутки про розлучення і новий шлюб колишнього голови НБУ.

Крім банку, розповів Тігіпко, "ТАС" володіє "метизним (будматеріал) виробництвом – це два заводи, які ми об’єднуємо в один". "Ще у нас є великий пакет у вагоноремонтному заводі (за даними УП, мова іде про Крюковський завод), є венчурний фонд, який інвестує у будівництво".

Тігіпко каже, що не ображався, коли його не запросили на зустріч президента Ющенка з великими бізнесменами: "У мене нічого в середині не йокнуло, там були люди, які мають набагато більший бізнес".

На чергове питання, чи він дійсно ніколи не повернеться в політику, Тігіпко відповів: "Поки не збираюся! Що буде зі мною через п’ять-десять років, ніхто не знає. У нас все в житті під знаком "поки"..."

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді