Американський привид допомагав Ющенку

Середа, 19 жовтня 2005, 20:23

Привид Павла Лазаренка блукає інформаційним простором України. Він мав владу, гроші, зв'язки, квартиру поряд із президентом. Діючи від імені прем'єра Лазаренка, можна було стати ключовим гравцем у якійсь галузі економіки. Проте, після відставки він отримав лаву підсудних в США, півтора роки в'язниці умовно в Швейцарії. Він згадується у вироку Луганського апеляційного суду як замовник убивства Вадима Гетьмана. Його прізвище стало синонімом слова "корупція".

Зараз він сподівається, що американський суд нарешті винесе вирок, який дозволить йому безперешкодно пересуватися світом. У Лазаренка є бажання повернутися в Україну і отримати назад щось з того, що йому належало. Хоча б статус політика.

Тому все частіше він з'являється на телеекранах із гучними заявами та коментарями. Наприклад, про його суди проти Кучми і Потебенька – людей, прямо скажемо, зараз не дуже популярними. Або він вже встиг прокоментувати скандал із Березовським, який начебто фінансував передвиборчу компанію Ющенка. Мабуть, звідти, зі Сполучених Штатів краще видно, на що саме переводилися гроші...

Якщо порівняти з нинішньою гіперактивністю те, як Лазаренко тихо поводився протягом п'яти років вигнання – це може свідчити про початок передвиборчої кампанії, на яку він покладає великі надії.

Лазаренко має намір очолити передвиборчий список "Громади" незалежно, чи повернеться він до цього часу в Україну. Про це "Українській правді" розповів перший заступник лідера партії "Громада" Юрій Філяк.

"Громадівці" сповідують сюрреалізм в оцінці своїх шансів на виборах. "Ми переконані в тому, що "Громада" подолає тривідсотковий бар'єр і стане парламентською партією, матиме свою фракцію", - заявив він.

Більше того, Філяк знає, що після перемоги, "звичайно, виникне необхідність блокування", і переконаний, що "фракція Блоку Лазаренка буде підтримувати і надавати допомогу президенту Ющенку".

І якщо на минулих парламентських виборах Філяк не був впевнений, чи мав Лазаренко право балотуватися з юридичної точки зору – бо останні п'ять років його не було в Україні – то тепер "Громада" отримала козир.

На думку Філяка, у Лазаренка "є всі правові підстави" бути зареєстрованим за списком "Громади" на виборах: "Ми вже маємо прецедент подібного плану – це рішення Страсбурзького суду щодо Мельниченка".

Майор Мельниченко, який збирався балотуватися на минулих парламентських виборах за списком СПУ, тепер має право отримати посвідчення кандидата в депутати. Більше того, цього добивався Сергій Головатий, який нещодавно отримав портфель міністра юстиції.

"Громада" вже навіть має план, за яким йтиме на вибори. Філяк розповів, що є декілька варіантів: окремо, або як блок імені Лазаренка, що "є більш реальним".

Схоже, що сам Лазаренко обирає другий варіант – про це він заявив в одному зі своїх інтерв'ю. В той же час, за словами Філяка, остаточне рішення буде за з'їздом 10 листопада.

Заступник Лазаренка повідомив, що попередньо вже було проведено переговори з деякими партіями, "близькими ідеологічно і за поглядами", проте відмовився їх називати.

На питання щодо можливого блокування із партією Юлії Тимошенко, Філяк зазначив, що "така можливість не розглядається". "Ми йдемо паралельними курсами, і навряд чи Тимошенко погодиться вступити в блок Лазаренка", - додав він.

Філяк також поскаржився, що "окремі люди з оточення Ющенка не зацікавлені у тому, щоб Лазаренко повернувся в Україну". "Більшість звинувачень проти Лазаренка ґрунтуються на "ЄЕСУ", вони були фальсифіковані в Генпрокуратурі. Якщо проти колишніх керівників "ЄЕСУ" справи закрито, чому ж вони не закриті проти Лазаренка?", - сказав він.

Філяк додав, що Генпрокуратура затягує надання американським адвокатам матеріалів, які "остаточно доведуть, що Лазаренко невинуватий".

Лазаренко допомагав революції?

Крім передвиборчих, Філяк також згадав, що Лазаренко є ледь не співавтором помаранчевої революції. Виявляється, обласні організації "Громади" брали участь у підготовці до президентських виборів на боці Ющенка.

"Ви знаєте, що "Громада" з 1998 року знаходилася в жорсткій опозиції до президента Кучми. Після помаранчевої революції і перемоги Ющенка питання опозиційності абсолютно відпадає. Тому що ті завдання, проблеми, які піднімалися "Громадою", вони вирішилися. До речі, "Громада", її обласні організації брали участь у цих подіях. Але, на жаль, дуже багато політичних сил намагалися і намагаються використати наш потенціал, наші структури, але дуже не хочуть, щоб називали, що це власне "Громада"", - розповів Філяк.

Павло Лазаренко з сином виходить з будинку суду. Фото Reuters
"Наші люди приймали безпосередню й активну участь навіть під час підготовки до президентських виборів. Але вважалося, що це може нанести певну шкоду Віктор Ющенку, тому ми не афішували, що, скажімо, і лідер партії, і її структури повністю були на боці президента і підтримували його у цій боротьбі", - зазначив Філяк.

Він також з гнівним пафосом відповів на заяву нашоукраїнця Ігоря Жданова, який назвав "маніакальним брєдом" бажання Лазаренка йти в блоці з НСНУ.

"Це некоректне висловлювання у відповідь на прагнення Лазаренка допомогти президенту в нинішній ситуації, підставити своє плече! Це некоректно щодо людини такого рівня – Павла Івановича Лазаренка, який стільки зробив для України!".

В свою чергу колишній керівних виборчої кампанії Роман Безсмертний, якого потім змінив Олександр Зінченко, не підтвердив, проте не спростував таку заяву Філяка.

"Я не виключаю того, що чинні або колишні члени "Громади" брали участь у помаранчевій революції. Я не думаю, що в Україні є громадяни, які сьогодні можуть сказати, що не мають ніякого відношення до цих подій. Вони обов'язково були або з одного боку, або з іншого. Інша справа, як вони це робили – як організована політична сила, чи як фізичні особи. Можливо, я щось забувся, але вони не працювали в штабі", - додав Безсмертний.

Лазаренко – конкурент Березовського

Можливість повернення Лазаренка з готовністю коментують політологи. Так, Віктор Небоженко (а він колись працював з лідером "Громади") вважає, що Лазаренко на виборах спробує "реанімувати себе як повноцінного політика". Тому для нього є важливим виглядати таким в очах американського правосуддя та української громадської думки.

Небоженко впевнений, що в разі, якщо американський суд не матиме претензій до Лазаренка, він "неминуче займеться політичною діяльністю". "Чи потрапить "Громада" до парламенту – це вже інше питання. Але про політичне життя він думає вже давно", - сказав політолог.

Небоженко припустив, що найкращим для Лазаренка шляхом є формування блоку його імені, оскільки й задача зараз полягає в тому, щоб "довести президенту, що він до нього лояльний і не має претензій до жодного з прем'єрів".

Гіпотетичне блокування Лазаренка з НСНУ, на думку Небоженка, є невигідним як для партії Ющенка, так і для Лазаренка. "Це означатиме, що Лазаренко увійде в політичний конфлікт із Тимошенко. Можна собі тільки уявити форми боротьби цих двох ярких колишній політичних соратників", - додав він.

Щодо шансів Лазаренка, Небоженко зазначив, що пройти 3%-ий бар'єр у "Громади" "не менше ніж у СДПУ(о)".

На думку іншого політолога, Костянтина Бондаренка, Лазаренко "складе конкуренцію новому українському політику Борису Березовському" і може виступити певною противагою для нього.

Проте Бондаренко вважає, що реанімація Лазаренка може бути вигідною і для Росії, "яка вводить у політичну гру ще одного гравця на політичній арені і змішує карти для багатьох українських гравців, змінює ситуацію, змінює розклади".

"Це вигідно, скажімо, й США. Які, крім однієї своєї креатури Віктора Ющенка, можуть створити ще одну креатуру, слухняну і прогнозовану – Павла Лазаренка. Це вигідно для окремих політичних сил в Україні, які також можуть використовувати Лазаренка для війни із своїми політичними опонентами", - сказав Бондаренко.

Бондаренко також думає, що Лазаренко може подолати 3% бар'єр.

"Один український політик сказав, що якщо Лазаренко повернеться в Україну, то не раніше ніж через півроку стане впливовим політиком і не раніше ніж через півтора роки він стане президентом України. Хоча я думаю, що це є перебільшенням. Але він має і ресурс – не тільки гроші для того, щоб знову заявити про себе", - зазначив Бондаренко.

На його думку, Лазаренко "буде намагатися зібрати навколо себе доволі несподіваних людей". Але можливе блокування Лазаренка з НСНУ Бондаренко вважає "ударом нижче пояса", оскільки це "стане додатковим козирем опонентам Ющенка".

На думку іншого політолога Дмитра Видріна, для будь-якого українця "влада – це наркотик". "Лазаренко був при владі. Й у нього, можливо, як він думає, є месіанська роль. Для реалізації якої йому потрібна ця влада".

"У Лазаренка є всі фактори, щоб отримати владу. Її можна отримати, якщо у людини є гроші, а вони у нього є. Якщо є політична організація, вона у нього є – це "Громада". І якщо є бажання – воно також є", - додав Видрін.

Він думає, що Лазаренко має шанс пройти 3% бар'єр в разі, якщо йому вдасться повернутися в Україну у найближчі місяць – два. "У нього, очевидно, збереглися якісь позиції в Дніпропетровській області. А, в принципі, однієї області майже вистачає, щоб вийти на три відсотки", - зазначив він.

Зараз доля Лазаренка в руках американських суддів, які 2 грудня мають винести вирок у справі екс-прем'єра.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді