Друга спроба Петра Порошенка

Понеділок, 24 жовтня 2005, 12:03

Петро Порошенко вирішив вдруге прийти у велику політику. Як каже президент Ющенко, він хоче "перегорнути цю сторінку" і почати все з нового аркуша. Екс-секретар Радбезу, репутацію якого було суттєво підмочено після відомих звинувачень у корупції і лідер антидовіри населення згідно з даними соцопитувань, розпочав публічну кампанію по відбілюванню власного іміджу. Так, Порошенко намагається змити з себе непопулярне тавро корупціонера і вдруге ввійти у ту саму воду.

Якщо комусь здалося, що Порошенко за місяць свого неіснування у політиці перестав бути політиком, то це зовсім не так. Суботня прес-конференція Петра Олексійовича довела протилежне. Заготоване запитання, чи не збирається Порошенко, як, скажімо, Сергій Тігіпко, відійти від політики і займатися бізнесом, зникло само по собі. Вже після першої фрази стало зрозуміло, що Порошенко розпочинає другий раунд політичної боротьби.

"Нарешті з'явилася правова підстава для доведення того факту, що всі звинувачення на мою адресу мають виключно політичний підтекст", - заявив він, і здалося, що Порошенко дійсно довго чекав цього моменту.

Далі він повідомив про рішення Печерського райсуду Києва, яким, за його словами, "поставлено крапку в корупційному скандалі". Так, суд вирішив, що відкриття Генеральною прокуратурою кримінальної справи проти Порошенка було незаконним.

До того ж, постанова зобов'язує скасувати постанову Генпрокуратури про порушення кримінальної справи проти нього, що, власне, було зроблено за день до того.

"В судовому засіданні доведено факт відсутності будь-яких протиправних дій з моєї сторони", - торжествував Порошенко, розмахуючи, ніби чарівною паличкою, постановою суду.

Вирішивши не втрачати момент, Порошенко наніс ще кілька словесних ударів, оголосивши про численні судові позови, які вже подані ним чи готуються для подання. Він оскаржуватиме незаконність оприлюдненої інформації про відкриття справи, вимагатиме вибачень від посадовців Генпрокуратури за "дискредитацію" його як політика, а також подасть в суд на всіх, хто так довго формував йому імідж корупціонера.

Хоча досвід Миколи Мартиненка, який і досі не може відсудити в екс-держсекретаря Зінченка 2 копійки, не додає Петру Олексійовичу особливого оптимізму.

"Дивним чином представники Зінченка не з'являються до суду, звертаються з проханням про перенесення розгляду, потім вони кажуть, що вже 8 листопада принесуть якісь документи… Це смішно", - сказав Порошенко, але чомусь не засміявся.

Порошенко не може змиритися з народною нелюбов'ю

Незважаючи на продемонстровані судові рішення і запевнення в нових переможних фактах, Порошенко виглядав не надто щасливим. Трохи розвеселити його змогли хіба що питання журналістів про Тимошенко.

Він вкотре запевнив всіх, що в нього немає особистого конфлікту з колишнім прем'єром, але про букет квітів цього разу промовчав.

"Я вважаю Тимошенко талановитим видатним політиком. Я її вважаю, щиро, поганим прем'єр-міністром. Це моє право. І гарним політиком. Це моє право", - радів чомусь Порошенко.

Відчувалося, що екс-секретаря РНБО турбує його зіпсований імідж і низький рівень довіри.

"Коли я не міг нічого пояснювати, коментувати, тому що був позбавлений можливості судового захисту, і люди чекали, чим же воно завершиться, то, звичайно, рівень довіри до людини в такій ситуації не може бути високий", - сказав він.

Рятувати себе в очах народу Порошенко закликав і журналістів: "На сьогоднішній день, будь ласка, розголосіть, щоб всі переконалися про ті дурниці, які вони (Зінченко, Турчинов, Томенко) передали в Генеральну прокуратуру!"

Туманне майбутнє Порошенка

Проте найцікавіше у промові Порошенка розпочалось тоді, коли він став говорити про свої плани на майбутнє. Нарешті Петро Олексійович зізнався, що йому дуже хочеться повернути собі депутатство, так підступно відібране в день його відставки.

"Зараз я збираюся подати до Печерського суду скаргу на дії Верховної Ради по позбавленню мене, всупереч відкликаної мною заяви, з використанням подвійних стандартів, коли цілої низки депутатів прийняли заяви до розгляду, а мою заяву прийнято не було… Я буду ці дії Верховної Ради оскаржувати в суді", - повідомив він.

Після рішення суду, яке, не сумнівається Порошенко, буде на його користь, він "буде повертатися в політику", до чинного складу Верховної Ради "для того, щоб взяти участь в тому числі в роботі бюджетного комітету".

Втім, про більш конкретні плани Петра Олексійовича дізнатися так і не вдалося. Видно, він ще не наважився заявити у весь голос про активну участь у передвиборчій кампанії. Напевно, Порошенко сподівається спочатку повністю реабілітуватися в очах громадськості, а, може, й створити імідж жертви, відібравши, таким чином, козир у свого головного ворога – екс-прем'єра Тимошенко.

Щодо своєї участі у парламентських виборах 2006 року Порошенко говорив досить розпливчасто:

"Я – заступник голови Ради НСНУ. На останньому засіданні Ради я поставив питання про довіру до себе. Жодна людина не висловилася за недовіру мені". "Я вважаю себе політиком і збираюся залишитись у політиці", - додав він.

Однак, як відомо, одностайності в питанні щодо участі у виборах учасників корупційного скандалу нема й в самій партії Ющенка. Нещодавно новообраний керівник виборчої кампанії НСНУ Роман Безсмертний розповів, що думки учасників з'їзду, про який згадував Порошенко, розділилися.

Одні казали, що треба відсторонити цих людей від кампанії на час проведення розслідування, інші – що партія має в будь-якому разі захищати своїх членів від безпідставних звинувачень.

Продовжуючи тему виборів і посад, Порошенко задекларував, що не має і ніколи не мав прем'єрських амбіцій, бо "в житті є багато інших посад, окрім прем'єр-міністра".

"У мене не було, нема і не буде, на відміну від багатьох інших, такого гострого бажання стати на цю посаду. Останнім часом це бажання розчинилося взагалі", - сказав він, додавши, що "буде там", де зможе бути "корисним" для України.

Однак з відповідей Порошенка так і не стало зрозуміло, де саме він стане "корисним" після виборів. Від питання, чи буде він в першій п'ятірці-десятці списку НСНУ, Порошенко ухилився. Мовляв, участь у політиці передбачає не лише лідерство у списку, бо "є багато інших способів перебування людини в політиці".

Петро Олексійович заспокоював себе: "В цьому скандалі, за який чіплялися певні політичні представники, які взяли на себе роль піарщиків – пан Томенко, Турчинов, Зінченко – поставлено крапку", та невідомо, чи не перетвориться вона на три крапки і чи не зіпсує Порошенко сам свою другу спробу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді