Ющенко виконав обіцянку Майдану з мітталом у серці

Вівторок, 25 жовтня 2005, 02:02

Ющенко і Лакшмі Міттал. Фото М.Лазаренка

Очевидно, 24 жовтня стане найяскравішим днем другого півріччя президентства Віктора Ющенка, яке почалося зі скандалів та відставок. Повторна приватизація "Криворіжсталі" завершилася сенсаційним результатом. 24 мільярда 200 мільйонів гривень, які за підприємство заплатить "Міттал Стіл", не було навіть у еротичних снах українських урядовців.

У понеділок Фонд держмайна оточили залізними щитами, щоб учасники мітингу протесту не взяли штурмом бізнес–еліту, яка прибула на аукціон. Але пікетувальників–комуністів було до сорому мало як для такого чудового підприємства – ледь-ледь сто душ.

Крім того, вздовж паркану вишукувалися мускулисті хлопці в шкіряних куртках і помаранчевих шарфах, які вирішували, кого запускати за огорожу, а кого – ні. Автор цих рядків намагався з'ясувати в міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, коли той під'їхав до Фонду держмайна, хто здійснює охорону будинку, крім міліції.

"Тут охоронці фонду та державна охорона", – сказав Луценко. Це цікаво, бо коли нардеп–комуніст Юрій Соломатін спробував пройти повз паркан, розмахуючи посвідченням і примовляючи "я недоторканний народний депутат!", його зупинили міцні плечі. Почалася штовханина, у якій брав участь... охоронець Андрія Ющенка, добре знайомий нам за публікаціями про сина президента.

Помутузившись протягом хвилини, Соломатін таки потрапив за паркан. Він спробував взяти силою металопластикові двері Фонду держмайна. Але його спіткала невдача. Оскільки вхід було закрито, депутат притулився до нього задом і став колотити п’яткою.

Соломатін виявився слабше металопластику

Пластик не піддався, і свою істерику Соломатін спробував виплеснути на табличку Фонду. Але і вона не відривалася. Тоді комуніст пішов на підвір'я, яке із зосередженим виглядом інспектував Луценко. Міністр запропонував депутату зайти в будинок з його людьми, на що той із розгубленим виглядом погодився.

Відправивши Соломатіна, Луценко пішов зустрічати прем’єра. "О, це ж журналісти, які нас мочать!", – зрадів пресі Юрій Єхануров, який забув, що в демократичних країнах владу прийнято критикувати.

Через хвилину прибув президент, і під кілька слабких вигуків мітингувальників "Ющенка – геть!" керівництво держави пішло дивитися на торги.

Вони розмістилися в кабінеті одного з керівників Фонду. Судячи з фотографій, президент, прем’єр і глава секретаріату Рибачук пили чай і заїдали зефіром. Вони заслужили цю годину перепочинку хоча б тому, що Єхануров має потужний дар передбачати майбутнє. Ще в червні, на посаді губернатора Дніпропетровщини, в інтерв’ю "Українській правді" він дав найточніший прогноз нової ціни Криворіжсталі: "Чотири і вище мільярда доларів".

Ющенко дивиться реаліті-шоу. Фото М.Лазаренка

Що відбувалося під час продажу, вся країна бачила в прямому ефірі. Серед безпосередніх свідків найцікавіше це дійство вдалося описати Юлії Тимошенко, яка зайшла на аукціон до приїзду президента і своєю присутністю унеможливила його появу в одному приміщенні.

"Я сиділа буквально в 20 сантиметрах від переможця і бачила, як учасники конкурсу хвилювалися, як пили воду, як промокали серветками потні обличчя!", - у захваті повідомила екс–прем'єр – винахідник ідеї продати "Криворіжсталь" з молотка і в прямому телеефірі.

Першим після завершення торгів з Фонду держмайна вискочив співвласник "Індустріального союзу Донбасу" Сергій Тарута, який брав участь у конкурсі разом з люксембурзьким "Арселором". Він був роздратований, але намагався жартувати:

– "Мітталу" буде дуже складно виконати всі інвестиційні зобов'язання. Ця ціна уже аукціонна, а не економічна. А нам приємно, що ми змогли підняти для країни вартість цього підприємства.

– Тобто ви діяли як спекулянти?

– Но–но–но!... Ми відповідали за свої слова!

– Яка була цінова стеля, на якій ви готові були зупинитися в боротьбі за "Криворіжсталь"?

– Но! Ви ж розумна людина і дивилися трансляцію. Межею була та ціна, яку ми запропонували останньою (24 мільярди 100 мільйонів).

– Ви не схожі на дуже щасливу людину!

– Але я не сильно засмучений! За такі гроші такий товар непотрібний!

На цих словах Тарута попрощався, сів за кермо свого "мерседесу" і поїхав.

Тарута. Фото Ганни Андрієвської

Якби він затримався ще на хвилину, то міг би обійнятися з Ющенком. Президент, вийшовши на вулицю і побачивши керівника "Смарт груп" Вадима Новинського – третього, "найбіднішого" претендента на "Криворіжсталь" – притиснув його до себе.

"Ну що ж ти так!... Треба було давати 25 мільярдів!", – знущаючись, звернувся до нього Ющенко. Якраз перед цим Новинський пояснював журналістам, що у них таких грошей немає – найбільше, що вони могли запропонувати, це 17 мільярдів 700 мільйонів.

Але і це, за його словами, багато – економічно обґрунтованою для "Криворіжсталі" є інша ціна. "Ми коли прораховували, то виходили на кінцеву вартість 2,5 мільярда доларів", – сказав він.

"Все, що вище – це політика", - додав Новинський, маючи на увазі конкуренцію "Арселора" і Mittal Steel на світовому ринку. "Це відомі глобалізатори, і у них велику роль грають об’єднавчі процеси (металургійних підприємств)", – сказав Новинський.

Для нього ж самого цей тендер став непоганою рекламою – тепер про Новинського можна казати як про людину, яка не просто брала участь у історичному приватизаційному конкурсі, але і здатна залучити 17 мільярдів гривень.

Щоправда, де б він взяв такі гроші – на це Новинський нічого не сказав. Очевидно, відповідь знає його неформальний партнер Віктор Чорномирдін.

Новинський. Фото Ганни Андрієвської

Тим часом президент не приховував свого задоволення. "У мене прекрасний настрій!", – сказав Ющенко "Українській правді". На питання, що комбінат міг дістатися національному бізнесу, тобто "Індустріальному союзу Донбасу" та "Арселору", Ющенко відповів: "Головне, що переміг той, хто дав більше грошей!".

Ющенко разом з Єхануровим підійшли до журналістів, які вишукувалися на подвір'ї, а перед цим масово дивилися трансляцію аукціону в кафе Фонду держмайна. Всередину аукціонного приміщення їх також не пускали.

"Сьогоднішній день засвідчує ряд серйозних речей...", – почав Ющенко. "Попри політичні баталії, політичні процеси, які відбувалися з дня виборів, затверджено одне: на Майдані було сказано, що "Криворіжсталь" повинна пройти повторну приватизацію. Сьогодні ви отримали свідчення – якби приватизація відбувалась чесно, ми б мали ширше коло можливостей для вирішення будь-яких питань! В тому числі соціальних", - заявив Ющенко.

"За один об’єкт заплатили на 20% більше, ніж за всі роки української приватизації! Те, що відбулося сьогодні, показало – Україна здатна проводити чесну приватизацію, з дотриманням всіх правових процедур. Українська влада відбулася! А українська нація отримала заслужений комплімент за страждання у процесі приватизації за всі роки", – додав Ющенко.

Не менш окрилений Єхануров зізнався, що президент доручив йому готуватися до приватизації нового великого підприємства. "Ідеться про дуже цікавий об’єкт!", – сказав він, але відмовився повідомити назву.

Секрет прожив десять хвилин – це Криворізький гірничо–збагачувальний комбінат окислених руд. І не буде нічого дивного, якщо його також купить Міттал – приходити на це підприємство його ще вмовляв Кучма.

Останнім з Фонду держмайна вийшов представник переможця на торгах Судхір Махешварі, який відмовився від коментарів, зате запросив журналістів на прес–конференцію їх власника в "Прем’єр–палас".

Пресу зібрали в одному з апартаментів п’ятизіркового готелю. Але і в цій позолоті було надто скромно для Лакшмі Міттала – нового власника "Криворіжсталі", найбільшого у світі виробника сталі та третьої за багатством людини у світі за версією журналу "Форбс": його капітал оцінено в 25 мільярдів доларів.

Справа наліво: Лакшмі Міттал, його син Адітья і представник на торгах Судхір Махешварі

Двері розчинилися, і Міттал-старший стрімко зайшов у кімнату в супроводі свого єдиного сина Адітья, який є президентом і головним фінансовим директором "Міттал–стіл". Ще одним індусом, який не промовив жодного слова, був уже знайомий з телекартинки містер Махешварі.

Лакшмі Міттал щойно повернувся із зустрічі з президентом і поспішав до прем’єра. Як для свого статусу, він поводився на диво демократично – сам провів прес–конференцію, вказуючи пальцем з каблучкою на журналіста, питання якого він хотів почути. Вислухав усіх, в кінці пожартував і запросив відвідати "Криворіжсталь", а також "підприємства, якими ми володіємо в інших державах".

Лакшмі Міттал

Лакшмі Міттал розповів, що новим директором "Криворіжсталі" стане індус. "Це один з наших найкращих менеджерів. Він працював в Казахстані і Румунії і володіє російською мовою".

На питання, чи не вважає він, що переплатив за "Криворіжсталь", Міттал уникнув відповіді: "Українська влада дуже щаслива, що отримала таку ціну". Про свої враження повідомив, що "трохи нервує, бо сьогодні був важкий день". "Це найбільша інвестиція в Україні і це одна з найбільших в нашій історії", – додав Міттал-батько, але заявив, що у них не буде проблем розрахуватися за підприємство.

Син розповів, що станом на 30 липня у них є 2,7 мільярда доларів "готівкою". Саме так переклав найнятий ними перекладач слово "cash". Хоча очевидно, що ідеться не про те, що він привезе ці бакси у валізах – а в такій кількості у Міттала є вільних грошей на рахунку.

Також у "Міттал Стіл" є можливість взяти в борг фінансових ресурсів на 5 мільярдів 200 мільйонів без залогу акцій "Криворіжсталі". Зокрема, сказав молодший Міттал, минулого тижня вони досягли домовленості з "Сітігруп" про позику 3 мільярдів.

Сину індуського магната на вигляд років вісімнадцять, хоча насправді – уже двадцять дев'ять. Адітья Міттал здивував тим, що щось розуміє в українській мові – він поправляв перекладача, коли той неправильно передавав його слова. Наприклад, перекладач каже українською "тринадцять", а Міттал–молодший перериває його і говорить: ні, не "thirteen", а "thirty".

Фіналом цього свята напрошувалося якесь диво, але воно не сталося – Міттали не збираються переїжджати до України. Старший засміявся і сказав: "У мене 16 країн, де ми володіємо підприємствами".

Мешкає ж Міттал у Лондоні в найдорожчій у світі приватній резиденції. За будинок, що знаходиться між Кенсінгтонським палацом королівської родини і житлом султана Брунею, він заплатив власнику "Формули-1" Берні Екклстоуну 127 мільйонів доларів. Одне приємно – це набагато менше, ніж нова ціна "Криворіжсталі".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді