Склероз Віктора Медведчука

Четвер, 27 жовтня 2005, 16:31

Віктор Медведчук в серйозній небезпеці – він перебуває у безпам’ятстві. Колишній глава адміністрації президента сконфузився на темі НАТО. Медведчук особисто підписав документ за вступ України в цю організацію в червні 2004. Але зараз він збирається будувати передвиборчу кампанію на темі боротьби проти членства в Альянсі та навіть хоче провести референдум. А про свої маніпуляції шариковою ручкою річної давності намагається забути.

Все почалося у вівторок. Тоді Медведчук скликав прес-конференцію, де повідомив про жахіття, які чекають на Україну після інтеграції в НАТО. Він також оголосив про початок кампанії з вимогою референдуму. "І президент буде зобов’язаний його оголосити!", - суворо попередив колишній сірий кардинал Кучми.

У кореспондента "Української правди" під час цього заходу зародилася підозра, що Віктор Володимирович веде подвійну гру. Ну як же так? Минулого року Кучма підписав військову доктрину, де кінцевою метою значився вступ до НАТО. А Медведчук тоді не подав у відставку, не кинув у Леоніда Даниловича попільничкою, не влаштував захоплення інформаційного центру НАТО силами мукачівської братви – взагалі не вчинив жодних демаршів!

Більше того, Медведчук за державні кошти поїхав на саміт цього ненависного НАТО до Стамбулу, жив у п’ятизірковому готелі "Інтерконтиненталь", отримував добові. І тепер ця людина буде розповідати казки?

Коли буря суперечливих почуттів схлинула, кореспондент УП запитав Медведчука: чого ж він не звільнився в момент підписання військової доктрини, яка суперечила принциповій позиції лідера СДПУ(о).

2004 рік. На саміті НАТО в Стамбулі

На це Медведчук вирішив здивувати – відповів, що, мовляв, ніколи ціль вступу до НАТО не було у цьому документі.

В середу Медведчук відвідав ефір каналу НТН, і його знову запитали, чому він не грюкнув дверима Кучми, коли той записав у військову доктрину вступ до Північно-Атлантичного альянсу.

І Медведчук знову заявив: "Військова доктрина, яка була затверджена президентом України Леонідом Кучмою, не передбачала вступу України до НАТО, мова лише йшла про співробітництво з НАТО".

"Тому є перекручування фактів, а є реальність цих фактів. Я сьогодні наполягаю як людина, яка мала до цього відношення, що було саме таким чином: у військовій доктрині не було про входження або підготовку до отримання повноправного членства в НАТО".

"І такою була позиція президента Кучми, такою була позиція керівництва держави, а моя особиста позиція, вона в цьому питанні є послідовною з тих пір, як я прийшов до великої політики!".

На цих словах кореспондент "Української правди" вимкнув телевізор і кинувся до найближчого гастроному, щоб передати лідеру соціал-демократів банку шпротів для стимулювання мозкової діяльності. В комплект до цього подарунку йшов би також номер газети "Президентський вісник", який буде ключем до лабіринтів пам'яті, в яких заблукав Віктор Медведчук.

Отже, 15 червня 2004 року Кучма підписав указ, про який лідер есдеків намагається забути. Текст документу дуже маленький:

Відповідно до статті 2 Закону України "Про основи національної безпеки України" постановляю:

1. Затвердити Воєнну доктрину України (додається).

2. Кабінету Міністрів України внести в установленому порядку пропозиції щодо приведення актів законодавства у відповідність із цим Указом.

Президент України Л. Кучма

Сама суть містилася у додатку, який називався "Воєнна доктрина України". Читаємо розділ два "Воєнно-політичні засади Воєнної доктрини", пункт дев'ять:

"Умови забезпечення воєнної безпеки України:

- зміцнення довіри між державами, послідовне зниження загрози використання воєнної сили, проведення політики євроатлантичної інтеграції, кінцевою метою якої є вступ до НАТО, як основи загальноєвропейської системи безпеки..."

Внизу під цим документом стоїть автограф нинішнього головного ворога вступу до НАТО Віктора Володимировича Медведчука, який підписав його як глава адміністрації президента.

Ця військова доктрина була оприлюднена в офіційному виданні Кучми "Президентський вісник", номер 14, за 23 червня 2004 року. Вона вступила в дію. Й у такому вигляді, зі словами про вступ України до НАТО та при живому Медведчуку на посаді керівника Банкової, військова доктрина проіснувала місяць.

2002 рік. На саміті НАТО в Празі

В цей час сталося фіаско Кучми на стамбульському саміті НАТО: єдина тема, про яку з цією "хромою качкою" говорили світові лідери – це чесні вибори президента у жовтні 2004 року. Оскільки Кучма йшов у небуття, ніхто не збирався з ним дискутувати про перспективи подальших відносин України з Альянсом.

Такий самий прочухан Кучма отримав і на саміті Україна-Європейський союз в Гаазі – гарант запам’ятався лише істерикою, влаштованою голландському журналісту у відповідь на його питання про корупцію.

Ображений Кучма після повернення в Україну з Туреччини провів засідання Радбезу. А 15 липня 2004 він підписав зміни до військової доктрини, якими викреслив слова про те, що "кінцевою метою воєнної безпеки України є вступ до НАТО".

Це була чергова тактична перемога Кремля в боротьбі за Україну, яка завершилася розгромом Путіна у листопаді-грудні. І уже в цьому році президент Ющенко знову відновив у військовій доктрині слова про членство в НАТО.

Зараз Медведчук – головний представник Росії у колишній владі – про все це намагається забути. Але уже не ті часи – архіви більше не горять. І, звичайно, Медведчуку про це дуже незручно згадувати. Схвалення ним вступу до Альянсу, яке відбулося 15 червня 2004 року, ламає концепцію його нинішньої передвиборчої кампанії.

Медведчук стверджує, що він все життя був проти членства в цій організації. Але в таких випадках політики просто звільняються. Приклади для Медведчука – відставки міністра економіки Хорошковського, першого заступника міністра закордонних справ Чалого та посла в Румунії Бутейка, які пішли з посад на знак не згоди зі вступом України до ЄЕП.

Але ж це люди принципові, вони знайшли нове місце в житті. Хорошковський зараз працює в "Євразхолдингу" в Москві, Чалий – в "Індустріальному союзі Донбасу", Бутейко став першим заступником міністра МЗС.

Тоді як Медведчук – просто екс-глава адміністрації президента, який програв вибори-2004 та який однією своєю появою в телевізорі знижує і без того проблемний рейтинг СДПУ(о).

P.S. Перед публікацією цього матеріалу "Українська правда" звернулася до прес-секретаря Медведчука з пропозицією висловити його точку зору на викладені обставини. Він повідомив, що це можливо після повернення Медведчука з поїздки в регіони. З радістю вислухаємо його аргументи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді