Олександр Турчинов: Якщо СБУ почало б розслідування щодо Віктора Ющенка, я повідомив би про це президенту

Понеділок, 31 жовтня 2005, 14:11

Останнім часом Віктор Ющенко неодноразово згадував про зустріч "у лісі під Києвом" за участю деяких міністрів, яка відбувалася напередодні звільнення Тимошенко і де начебто обговорювався план державного заколоту.

Під час інтерв’ю Олександра Турчинова "Українській правді" з'ясувалося місцезнаходження цього штабу "повстанців" – таємна сходка відбувалося на його дачі, яку він отримав як голова СБУ.

Турчинов згадує про ті події з гумором. За його словами, спочатку Тимошенко запропонувала міністрам приїхати поговорити до офісу "Батьківщини". Але ті відмовилися. "Тобто люди більше боялися, що їх звинуватять у симпатії до Тимошенко, але не здогадувалися, що все набагато гірше – їм закидатимуть змову!", - сміється Турчинов.

Після відставки Тимошенко Олександра Турчинова як найбільш поінформовану людину "короновали" на титул головного розповсюджувача компромату в Україні. Хоча під час його інтерв’ю "Українській правді" склалося враження, що він ще і не починав говорити. І головні сенсації попереду. Стосуватимуться вони операцій компанії "Нафтогаз України".

Турчинов стверджує, що не виносив з СБУ архіви. Хоча під час інтерв'ю на питання про подробиці однієї кримінальної справи він проронив фразу, якою, здається, себе видав: "По слідству я повинен подивитися документи. Я ж не можу по пам'яті сказати...". Хоча, можливо, він мав на увазі не те, про що ми подумали.

Олександре Валентиновичу, розкажіть, як часто ви спілкувалися з президентом, коли були головою СБУ?

– На першому етапі, до нашого конфлікту щодо НАК "Нафтогаз України", це було щотижнево. Після конфлікту я більше перейшов на письмове інформування президента. Хоча десь раз на два–три тижні ми все одно зустрічалися.

– Тобто цей конфлікт став поворотним?

– Так. Після цієї історії мені була запропонована технологія зв’язку через першого помічника Третьякова. При тому, що сам Третьяков – людина, зацікавлена в енергетичних нюансах. Для мене це було достатньо принизливо – домовлятись про зустріч з президентом через його помічника, який може мати, а може і не мати бажання включати в графік. В таких умовах я просто перестав ініціювати ці зустрічі.

– Ця історія конфлікту навколо "Нафтогазу" вже почала обростати міфами. Ваша версія: як все було насправді? Ви прийшли в СБУ, 4 лютого зайшли в кабінет і вирішили зайнятися газовою сферою?

– Ні для кого в Україні не секрет, де завжди була найсерйозніша економічна проблема – це паливно–енергетичний комплекс. Саме там була сконцентрована левова частка тіньового обігу.

У Службі безпеки був департамент, який займався економічною контррозвідкою, і енергетичний блок не був поза увагою. Я економіст за фахом і розумію, що таке незбалансований енергетичний комплекс. В нашому випадку це залежність всієї країни навіть не від "Газпрому", не від Росії... (сміється) А від купки шахраїв, які ховалися за посередницькими схемами!

Більше того, СБУ мала інформацію, хто за ким стоїть. Де впливав на процеси Кучми, де його помічники, екс-керівники НАК "Нафтогаз", хто працював з–за кордону. Все це не було таємницею! Інформація збиралася, як часто робить СБУ, про всяк випадок... Хоча, безумовно, в часи Кучми серйозні розслідування не проводились.

Це фактично була фігура замовчування, займатися якою було небезпечно не тільки для здоров’я, але й для життя. Я був переконаний, що коли не зламати ці схеми, не відрізати посередників, не повернути прозору систему, то ті сотні мільйонів доларів все одно будуть використані як колосальний корупційний ресурс.

– Якою була роль Кучми в цьому процесі?

– Такі схеми не могли існувати без патронату вищого керівництва держави. В цих умовах існував ланцюг розподілу фінансових ресурсів, які вивозились за кордон і потім розподілялися між учасниками схем.

– І все ж таки, якою була частка Кучми – половина, чверть?

– Є оперативні дані хто, скільки отримував. Для відповіді на ваше питання мені потрібно засвічувати оперативні матеріали. Скажу так: це сотні мільйонів доларів щорічно на користь команди, на чолі якої стояв Леонід Данилович.

В чому полягає проблема, щоб висунути звинувачення Леоніду Даниловичу? Треба, щоб екс-керівник "Нафтогазу" пан Бойко дав свідчення, як розподілялися ці фінанси. А для цього треба висунути обвинувачення Бойку чи Вороніну, який і зараз працює заступником голови "Нафтогазу".

Нагорода від Ющенка - на столі в Турчинова

Тому потрібно було зібрати необхідний обсяг матеріалів, в тому числі провести обшук в "Нафтогазі" і вилучити необхідні матеріали, отримати їх з–за кордону.

Як була побудована одна зі схем витоку ресурсів? "Нафтогаз" почав розраховуватися за постачання газу в Україну не грошима, а газом. При чому за тією низькою ціною, за якою продає Туркменістан.

Відповідно, Україна віддавала більше газу, ніж якби розрахунок йшов за європейською ціною.

Газ, який отримував посередник, він експортував у Європу. Тобто ним брався газ з розрахунку 50 доларів, а за 200 доларів він продався за кордоном.

Нам дехто пояснює, що "насильно всунули посередника". Ну добре, тоді розраховуйтесь грошима! Це ж вигідніше, ніж газом! Також була гра на так званій контрабанді газу, тобто існувала різниця між контрактним обсягом поставки і фактичним.

Чи те ж саме фіктивне будівництво мосту через ріку Амудар'ю... Газ під це отримали, а моста і досі нема! Чи різниця на ціні, коли за газ розраховувалися товаром. Тобто на всьому зароблялися не десятки, а сотні мільйонів!

Я компетентно заявляю, що в жодній сфері економіки немає такого грабіжництва, як в системі газопостачання. І якщо цей ланцюг не було розірвано, то виходить, що замість Кучми в схемі з'явилося інше прізвище, а замість одного помічника президента – прізвище іншого помічника...

ТИМОШЕНКО ЗВІЛЬНИЛИ, БО ВОНА НЕ ХОТІЛА ЗДАТИ МЕНЕ

– Ви дізналися, що Кучма втратив контроль над цим, а Ющенко отримав? Чи хтось інший?

– Якщо я скажу, що Ющенко отримав контроль над схемою, то я фактично повинен підтримати звинувачення по відношенню до чинного президента.

Я можу тільки констатувати, що він пробував блокувати розслідування та доручив займатись енергетичною сферою своєму першому помічнику. Хоча мені не зрозуміло, чому – в нього немає фаху! А прем’єр–міністру на прохання пана Івченка заборонили втручатися в енергетичну сферу.

– Вони це пояснюють тим, що ви своїми діями ставили під ризик енергетичну систему України. Наприклад, контракти з посередницькою компанією "РосУкрЕнерго" уже укладені. І якщо їх розірвати, то газу не буде взагалі!

– Для цього й існує авторитет держави, президента, щоб сідати і публічно говорити з лідерами інших країн: "Друзі, прийшов час переходити на прозорі схеми".

Треба створити легальну схему, де є учасниками Україна, Росія, Туркменістан. Треба підняти документи, які привели на цей ринок посередників. У нас є свідчення, що Україна штучно зривала переговори з Узбекистаном, Казахстаном, щоб прийшов посередник і домовився.

У Туркменістану є газ, в "Газпрому" – транспортна мережа, Україна – покупець. Поясність, навіщо в цій системі посередник? Яка в нього функція? Ми що, не можемо без посередника заплатити гроші? Посередник – це просто рахунок в банку, куди просто відрізається різниця в ціні газу!

– З табору ваших опонентів лунає інший аргумент: що Тимошенко просто хотіла замінити посередника – "РосУкрЕнерго" на "Ітеру", з якою вона співпрацювала за часів ЄЕСУ.

– Це дурня! Ви не знайдете жодного слова, що Тимошенко хотіла поміняти посередників. Вона ж розумна людина! Ніхто їй не закине, що вона працювала не в інтересах України!

Тимошенко готова була домовитись і з Росією, і з Туркменістаном про прозорі схеми роботи без будь–яких посередників. Але їй заборонили цим займатися. В результаті той самий Івченко робив публічний блеф, мовляв: "Я вирішу всі питання з Туркменістаном, тільки нехай уряд йому не заважає".

Влітку, незважаючи на прямий тиск і погрозу Ющенка, ми спокійно прийшли і зробили обшук в "Нафтогазі". Нікого на підлогу не клали, коректно, пред’являли рішення на обшук і проводили вилучення документів. Ми знали, що нам треба вилучати...

– Тобто у Служби безпеки є своя людина в "Нафтогазі"?

– СБУ має можливість отримувати необхідну інформацію... Після обшуку керівництво "Нафтогазу" робить політичну заяву, що їх ледь не підірвали! Але ж погодьтеся, жодна комерційна структура не буде розповідати, що по відношенню до неї відбуваються слідчі дії – просто щоб не відлякати клієнтів.

А "Нафтогаз" починає публічно нагнітати: "Караул, нас обшукали!" Для того, щоб показати, що їм хтось заважає працювати. Але ж це нормально, коли державну структуру перевіряє КРУ, СБУ.

Той самий Воронін, який ходив до нас на допити – він і досі працює заступником голови "Нафтогазу". Його знімала Юлія Володимирівна, а тепер знову відновили. Разом з Бойком вони були фактично організаторами серйозних процесів в енергетичній сфері.

Важко одночасно представляти приватні і державні інтереси. Уявіть собі, людина, яка лякає слідчого президентом: "Він вам дасть по шапці!". Це ненормально!

Але вже наприкінці серпня – на початку вересня у нас майже все було готове для пред’явлення звинувачень головним фігурантам злочину.

Єдине – треба було прийняти рішення – який запобіжний захід застосовувати до обвинувачених, тому що дехто працював на високих державних посадах, дехто готовий був при першій загрозі рванути за кордон.

Але ситуація зірвалась... Це співпало з публічними заявами про корупцію в безпосередньому оточенні президента та моєю відставкою.

Я вважаю, що саме діяльність СБУ була однією з вагомих причин повалення уряду Тимошенко. Вона була відсторонена з посади, тому що їй пред’являлася вимога здати мене. Тому що я, мабуть, надто багатьом заважав.

Чи є у вас інформація, яку ви збираєтеся засвітити найближчим часом?

– Якщо мені стане відомо, що розслідування щодо НАК "Нафтогаз" не просувається – а я бачу, як нахабно поводяться фігуранти цієї справи! – то я буду змушений публічно поінформувати суспільство. Бо все, що відбувається навколо теми газу – це колосальний удар по економіці України!

– Ви кажете, вам відомі схеми. Серед тих, хто заробляє на поставках туркменського газу, лунало прізвище Севи Могилевича, що перебуває в розшуку ФБР. Він у вас десь проходив?

– Навіть в "Єурал транс газ", який був першим пробним варіантом здирника посередника, Могилевич не залишав за собою ніяких письмових слідів, документів. Тому ми можемо тільки передбачати його участь – бо люди, які були його зв’язковими, його креатурами, працювали в цій схемі. Наступний посередник, "РосУкрЕнерго" – це вже модернізований варіант. Йому зробили ще більш захищений серйозний "дах", з'явилися "прослойки".

– А в якому контексті в темі "РосУкрЕнерго" з'являється Дмитро Фірташ, прізвище якого часом згадують поряд з Могилевичем?

– Скажімо так: він проявляв активний інтерес до роботи цієї системи та лобіював її на державному рівні.

Я ІНФОРМУВАВ ПРЕЗИДЕНТА ПРО ПРОБЛЕМИ З ЙОГО СИНОМ

– У близький до вас пресі писалося, що фірма Фірташа причетна до транспортування тещі та інших американських родичів дружини Віктора Ющенка на його інавгурацію. Ви розслідували цей аспект?

– Ні. Служба не вела розслідувань щодо родини Віктора Ющенка та його самого. І якщо б ми це робили, я б вважав моральним повідомити про це самому президенту.

– Розкажіть, чи приходив Андрій Ющенко до СБУ надати пояснення, хто надав йому машину BMW M6, яка спричинила відомий скандал?

– Мені некоректно розповідати про тих, хто приходить в СБУ, бо вони там шукають захисту...

Я скажу так: що стосується сина президента, то незадовго до моєї відставки я інформував президента листом з грифом "секретно" щодо тих проблем, з якими стикнувся його син. Там говорилось про оточення Віктора Андрійовича та справжню мотивацію коштовних подарунків для сина президента.

І я вносив пропозицію, як допомогти цьому хлопцю. Мушу сказати, що головна причина проблем Андрія – це ті відносини, які склались між оточенням президента і самим Ющенком.

– Ви направили листа президенту після наших публікацій про Андрія в "Українській правді"?

– Так.

– Казначей виборчої кампанії Ющенка Олександр Третьяков каже, що вважав вас своїм другом і навіть під час виборів ви сиділи з ним в одному кабінеті. Тож ви знаєте, чи були на виборах задіяні гроші Березовського?

– Розумієте, на грошах не було позначки, від кого вони надходять. Було два етапи діяльності штабу – з 2003 по вересень 2004: тоді фінансові процеси повністю контролювали Роман (Безсмертний) і Жванія. Після того, коли ситуація з виборами стала критична і ми, щоб виправити ситуацію, були змушені активно втручатися в роботу штабу – питання грошей вів Олександр Третьяков.

– І ніхто, крім нього, не знав, звідки приходили гроші?

Були й інші люди. Але що стосується теми Березовського... Я офіційно заявляю, що при бажанні встановити правду немає проблем дати доручення СБУ і Генпрокуратурі зробити перевірку платіжних документів.

Адже ідеться про десятки мільйонів доларів! При переведенні їх в готівку все одно залишаться "пальчики". Прибалтійські банки (які фігурують у платіжках Березовського) – це уже Євросоюз, і вони після офіційних звернень надають інформацію, як будь–який європейський банк.

Але для цього треба відкрити кримінальну справу за фактом. Не треба нікому пред’являти звинувачення – а просто зробити перевірки і не робити на цьому спекуляцій чи політичних звинувачень!

– А якщо все це підтвердиться? І всі стануть заручниками ситуації – хтось попросив у Березовського гроші, і вони могли іти на що завгодно, від наметів до ковбаси для Майдану, але це кине тінь фарсу на всю революцію!

– Майдану не було в 2003 році, яким датовані перші платіжки! І я скажу ще: все одно стосовно цього факту деяку інформацію збирали в Службі ще до мого приходу на посаду голови СБУ.

– А ви? Адже президент звинувачував вас у прослуховуванні членів команди!

– Що на це я можу сказати? З першого дня ми зайнялися боротьбою з незаконним прослуховуванням. Заяви президента з цього приводу носили політичний характер, щоб дискредитувати керівництво СБУ.

Окрім того, новий керівник СБУ також не зміг знайти підтверджень пустопорожніх звинувачень Служби під час мого керівництва. Хоча у мене є інформація, що за дорученням Ющенка іде тиск на працівників Служби, щоб вони хоч якось могли підтвердити президентські звинувачення. Але СБУ під моїм керівництвом ніколи не займалася незаконним прослуховуванням!

Уже в березні ми повністю контролювали процес, який виключав незаконне прослуховування телефонної мережі. В той же час, є ще один нюанс: я доручив розслідування незаконного прослуховування своєму заступнику пану Дріжчаному – нинішньому голові СБУ. Саме він відповідав за слідство з цього питання і у мене немає підстав не довіряти йому у висновках, які він передав до Генпрокуратури.

– Якщо іти за черговістю питань, які лунають до вас, то наступне має бути щодо отруєння Віктора Ющенка...

– Я знаю, що експертизу досі не зроблено. Її принципово не хочуть проводити в українській установі – і це теж незрозуміло. Інститут екогігієни і токсикології був провідною установою з цих питань не тільки в Україні, але і в Радянському Союзі. І вони здатні провести експертизу. До речі, вони дуже багато нам допомагали, коли ми ними займалися цією темою.

Для ще більш якісної роботи, треба вкласти якісь копійки в нове обладнання в цьому Інституті. Воно у них фактично є, його треба просто встановити. Тобто Україна готова проводити експертизу не гіршу, ніж за кордоном.

У ДРУГІЙ ЧАСТИНІ ЧИТАЙТЕ ПРО ПОРОШЕНКА І ДЕПУТАТА, ЯКИЙ НАМАГАВСЯ З НИМ БОРОТИСЯ, У СКІЛЬКИ МІЛЬЙОНІВ ОБІЙДУТЬСЯ ВИБОРИ ТИМОШЕНКО І ДЕ ВОНИ БУДУТЬ НА РІЧНИЦЮ МАЙДАНУ

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді