Скандал у партії Ющенка: з’їзд не з'їв Порошенка і друзів

Понеділок, 14 листопада 2005, 12:24

Ідея цього заголовку належить Давиду Жванії. Він стояв у фойє будинку культури КПІ – попри холод, одягнутий у вітровку. "З’їзд нас не з’їв", - сказав Жванія та засміявся, викурюючи чергову цигарку. Це був вечір суботи, коли одна частина керівництва "Нашої України" спробувала усунути іншу, до якої входили жертви "корупційного скандалу". Але сценарій зачистки "Нашої України" від одіозних людей закінчився катастрофою.

План прибрати діячів, які своїми негативними рейтингами тягнуть "Нашу Україну" на дно, старанно готувався. З самого ранку при вході в КПІшний будинок культури делегатів зустрічав антипорошенківський мітинг, всередині стояли кабінки для голосування з помаранчевими шторками, трохи пізніше з'явилися і прозорі скриньки для бюлетенів. Тоді про заплановане було відомо лише кільком особам.

Для делегатів з’їзду "Нашої України" були зарезервовані готелі. Все мало завершитися о третій ночі, коли планували оприлюднити результати таємного голосування за персональний склад ради партії Ющенка. Це – керівний орган НСНУ, який з числа своїх членів обирає президію, що і ухвалює всі рішення в "Народному Союзі Наша Україна".

І з ради, і з президії планувалося вигнати Петра Порошенка, Олександра Третьякова, Миколу Мартиненка, Євгена Червоненка, Давида Жванію і чомусь Романа Зварича, єдиним гріхом якого поки вважалась відсутність диплому Колумбійського університету.

Знайти людей, які б взяли відповідальність за організацію партійної клізми, не вдалося. Втім, і секрету ніякого не було. Принаймні, всі шестеро "дисидентів" називають одну людину – ідеологом чистки був прем’єр Юрій Єхануров, посильну допомогу якому надавав Микола Катеринчук. Формальний керівник "Нашої України" Роман Безсмертний головував на з’їзді і спостерігав за бійкою, усунувшись від прямої підтримки якогось з таборів.

Партійне фіаско Юрій Єхануров зустрів мовчки. Фото Ганни Андрієвської

У кущах на з’їзді був не рояль, а цілий контрабас. Перед початком роботи на сцену вийшов керівник Ужгородської районної організації "Нашої України" Анатолій Колібаба і зачитав вимогу. Суть її зводилася до того, що названа шістка "компрометує і нову владу, і президента".

"Це перший наслідок того, що партія самоусунулася від політичного життя в Україні! Замість того, щоб бути на півкроку попереду, партія плететься в хвості суспільних процесів і чимдалі стає подразником суспільства!", - вистрілив Колібаба.

"Головна причина в тому, що рада партії, її керівництво розуміють "Народний Союз Наша Україна" як придаток до влади! А щоб ні в кого не виникало бажання щось змінити, зайняли всі посади у партії. Ми не згодні з роллю кишенькової партії, яку нам нав’язують. Ми висловлюємо недовіру керівництву ради партії!", - продовжив Колібаба.

Відчувалося, що в цей момент синхронні думки відвідали й інших нашоукраїнців - Колібабу не соромилися переривати оплесками.

Слово взяв почесний голова "Народного Союзу Наша Україна" Віктор Ющенко. З його слів випливає, що він не тільки знав про сценарій очищення – він підтримав ці ідеї. "Я поділяю тези, які були сказано", - звернувся Ющенко до Колібаби.

"Зараз – момент істини, ми повинні бути чесні та відверті, говорити про проблеми, які є в партії. Давайте на з'їзді визначимо, що таке є рада партії, який її рейтинговий список, проголосуємо і поставимо крапку", - запропонував Ющенко.

Хоча далі він закликав "не опускати голову", оскільки партія не зробила "жодного злочину проти нації" - уже це не мало особливого значення. Бо фактично Ющенко запропонував подальший розвиток подій, який так і не вдалося довести до кінця.

Президентське благословення на хімчистку

Наступний раз президент натякнув про необхідність почистити "Нашу Україну" уже під час своєї промови. Почав Ющенко з того, що хоча минув рік з часів "апельсинової революції" (авторський неологізм глави держави!), але багато чого не вдалося зробити. "Рік тому нічого не завершилося, рік тому все тільки почалося!", - закликав президент "шановних друзів" не впадати у відчай.

"Якщо є проблема з радою партії, то поставте це питання на з'їзді, зробіть рейтингове голосування, і нехай ЗМІ повідомляють – в партії була проблема, але її блискавично вирішили", - спрогнозував Ющенко.

"Я закликаю провести всі процедури, які знімають сумніви щодо достойників у керівництві партії. Скрізь ми повинні мати найкращих, наймудріших, найкрасивіших – бо це "Наша Україна"! Ми повинні вийти на березень в оновленій силі, і ідеали Майдану виграють від цього", - запропонував Ющенко.

Крім чистки, Ющенко також просигналив до колишніх соратників, які зараз згуртувалися навколо Тимошенко. Він закликав 22 листопада "вийти на Майдан". "Це – наш день! Слід запросити на Майдан всіх, хто має до нього відношення. Продемонструвати, що Україна для нас понад усе. Цього від нас чекає нація, і цього від вас чекаю я як президент, мої побратими!".

Ющенко до всього повідомив, що не шкодує про рішення пригріти біля себе політиків, які восени 2005 його зрадили: "Боляче, що мені в спину натикали не одну тисячу жал – люди, від яких я такого не чекав. Але я гордий, що дав їм шанс бути іншими! Ще два роки тому вони писали темники – але вже 18 місяців назад були разом з нами". Не складно здогадатися, що президент мав на увазі Олександра Зінченка.

Олексій Порошенко. Фото Ганни Андрієвської

"У мене немає сумнівів, що на виборах перемога буде за нами! "Наша Україна" буде першою політичною силою в новому парламенті", - зарядив Ющенко оптимізмом наприкінці свого півторагодинного виступу.

У цьому адреналіні явно відчувалася потреба. Бо десь на 30 хвилині розповідей про соціальну відповідальність влади перед долею "дитинки, сиротинці та мами" зал почав не витримувати. Першим заснув батько Петра Порошенка, який також був присутній на з'їзді.

Відразу після свого виступу, за усталеною традицією, Ющенко залишив зібрання однопартійців. На президента під будинком культури уже чекали люди – як завжди, вони скаржилися на місцевих чиновників. Прохачі допомоги стали насідати на президента, його охоронці – відтісняти людей. Почалася штовханина. "Хлопці, ну чого ви такі!", - обурено ударив Ющенко своїх охоронців у плече.

"А можна з вами сфотографуватися?", - попросили Ющенка. Президент зрадів, але про всяк випадок перепитав: "А як у мене зачіска – все нормально?"

Весь цей час поруч з Ющенком стояли Євген Червоненко, Олександр Омельченко і Юрій Єхануров, які взялися провести його до виходу.

Столичний мер, попри ризик отримати конкурента на виборах у вигляді Віталія Кличка, тримався молодцем. По-перше, на самому початку з'їзду він не просто голосно співав гімн України, але навіть трошки підтанцьовував, рухаючи корпусом вправо-вліво. По-друге, він витримав і не заснув на промові президента.

Його ж подальша доля все ще невідома. За словами мера, він так і не наважився потурбувати боксера і запитати. І про його намір балотуватися Омельченко знає лише від Івана Салія і Володимира Бондаренка.

Президент проводить прийом громадян на відритому морозному повітрі. Фото Г.Андрієвської

Перед тим, як сісти в машину, президент перекинувся кількома фразами з Червоненком. Як пізніше з'ясувалося, між Ющенком і його головним охоронцем почалася криза стосунків. Сам Червоненко досі не може змиритися, що його звільнили. І от у п’ятницю Ющенко відправив у відставку ще одного близького соратника Червоненка – керівника "Укрзалізниці" Зенка Афтаназіва.

"Я не розумію багато з того, що відбувається... Мені не соромно за свій жодний крок! Але ми - солдати! І все, що робить президент – вважаю, що так воно... і має бути", - не приховував розпачу Червоненко. Екс-міністр додав, що під час кількох секундного спілкування з Ющенком на вулиці запитав, за що зняли Афтаназіва. "Він мені відповів: "А за що мене отруїли?".

З обличчя Червоненка було ясно, що йому нічого не ясно. Але саме Червоненку в цей вечір належала роль людини, яка остаточно зупинила партійні зміни в "Нашій Україні".

Порошенко у вогні

Після промови Ющенка з’їзд пішов по сценарію підготовки до таємного голосування, яке мало вивести шестеро згаданих прізвищ із керівництва НСНУ. Виступаючі то захищали однопартійців, то, навпаки, закликали їх піти з керівництва партії, щоб це могло врятувати від поразки на виборах. Відбувалося все емоційно, люди стояли в проходах, часом це нагадувало мітинг, але в підсумку ніяк не впливало на задум.

Петро Порошенко. Фото Г.Андрієвської

Збій почався в той момент, коли на сцену вийшов Петро Порошенко. Він підняв ліву руку, стиснуту в кулаці. Із залу почало лунати невдоволення і рідкий свист.

"За ці п’ять років ми пройшли величезну купу випробувань! Кожному з вас я вклоняюся, що ми жодного разу не зрадили один одного! На Майдані людина в фуфайці і людина в пальто від "Gucci" стояли поруч, і ні багатство, ні ідеологія їх не роз’єднували. Що тоді трапилось? Ми виріли один одному. І в нас була віра в перемогу. Це те, чого зараз немає!", - почав Порошенко, зриваючись на крик.

"Мені сумно від того, що відбувається в залі. Я заявляю, що проблеми існують не через Безсмертного, Порошенка чи Зварича, а тому, що ми нічого не робимо, щоб перемагати на наступних виборах!".

"Я можу і готовий відійти від будь-яких керівних посад! Єдина проблема – одна особа, і я готовий наголосити – хто це. Я слухаю і чую президента, який заявив: "Список на виборах має очолити Юрій Іванович Єхануров".

Прем’єр в цей час зі спокійним виразом продивлявся папери, а заступник голови секретаріату президента Васюник, закривши обличчя мандатом, тихо сповзав по стільцю.

"Я прийму і виконаю будь-яке рішення, яке ухвалить людина, що мусить взяти на себе відповідальність за результати партії на виборах. Я буду працювати в районному штабі. Я готовий відійти від керівних посад, але я не вийду з партії. Не дочекаєтеся! Я завжди буду з президентом!"

Аудиторія, яка нещодавно свистала Порошенка, перейшла на бурхливі оплески.

"П’ять років я робив все, що міг! На відміну від Іуди, який мене безпідставно звинуватив, всадив мені ніж в спину! Це були абсолютно бездоказові звинувачення від автора темників, на противагу якому я створив "5 канал", нові стандарти журналістики!", - розповів Порошенко про Зінченка.

Тут Безсмертний нагадав промовцю про регламент, але із залу закричали "хай говорить!".

"Я вас прошу: не руйнуйте партію! Не розколюйте єдність! Говоріть про проблеми – формування штабів, навчання активу, блок, який ми давно мали сформувати і йти в бій. І я вірю в це – так само, коли очолював кампанію 2002 року. Так само як ми разом перемагали на Майдані!", - з цими словами Порошенко залишив сцену під оплески, як не вщухали доти, поки оратор не встав з місця і не вклонився залу.

Фінальний цвях від Червоненка

Виступ, який остаточно все зламав, був побудований з особливим талантом: "Я, Червоненко Євген Альфредович, 45 років, обіцяю говорити правду і тільки правду! Як робив це останні роки, мені ні за що червоніти, тому буду казати правду, навіть якщо вона буде фіналом моєї політичної кар’єри! Мені боляче спостерігати той цирк, що відбувається сьогодні!".

Євген Червоненко. Фото Г.Андрієвської

Червоненко заявив, що серед делегатів роздали номерки людей, яких при таємному голосуванні треба викреслити, щоб вони не потрапили до ради "Нашої України".

"Номерки, не прізвища! Мене там немає, мене начебто вирішили залишити в раді, але хай виключають!", - гримів голос Червоненка на все КПІ.

"Я вам кажу одне: в середині партії йде боротьба за владу – хто кому буде Рабинович... Але зрозумійте одне, в усьому цивілізованому світі, поки твою вину не доведено судом, ти чистий перед законом!".

"Чому ми живемо в сталінську епоху? Що це за 1937 рік з цим рейтинговим голосуванням? ... Я пішов з теплої ванної Кучми, куди мене звали. І Бакай казав: "Ти що ідіот, візьми свічковий заводик?!". А я хотів створити країну, де рівні правила, а не де кіндер-сюрпризи розповідають, хто в країні злочинець", - сказав Червоненко, звертаючись до іншого героя дня – керівника ужгородського осередку Колібаби.

"Я питаю цього красномовного борця з олігархами: ви мене в Мукачевому пам’ятаєте? Коли три пістолети стояли? Ви питали мене, я олігарх чи ні? Який я олігарх? Я топ-менеджер, я успішно керував бізнесом і тому з голоду не подохну”, - пообіцяв Червоненко.

"Я керував безпекою Ющенка і робив це щиро! Моя біда, що я не зрозумів, що політика – це черга зрад! Люди добрі, розкрийте очі – ми підвели президента тим, що не змогли всі бути сильними і змінити ситуацію!".

На спроби Безсмертного зупинити промовця, екс-міністр транспорту різко кинув: "Ви надто довго знущалися наді мною, Романе Петровичу!" Червоненко підбирався до кінця, згадавши, як вчив охорону Ющенка під час всіх минулих подій: "Поранених на полі бою не кидають, бо кинуть тебе!".

"Навіть якщо я буду ніким, крім як Євгеном Червоненком – я залишусь гордою людиною!", - закінчив він свою промову зі сльозами на очах. У цьому залі такі аплодисменти доводилося чути тільки Ющенку. Після цього він вийшов і зник за сірими дверима в кулуарах, куди протягом з'їзду час від часу заходили перші особи партії.

Коли туди по гарячих слідах Червоненка пробрався кореспондент "Української правди", то побачив красномовну картину. Там стояв п'ятиметровий стіл, заставлений їжею, квітами, лимонадом і алкоголем – як на весіллі. Тільки зовнішній вигляд присутніх говорив, що ти скоріше потрапив на поминки. З одного боку столу з сірим обличчям сидів заступник голови секретаріату президента Іван Васюник, з іншого боку – такий самий Давид Жванія. Поруч стояв червоний Червоненко і курив.

Вдалося почути лише одну фразу – Васюник відповів Червоненку, приправивши репліку матюком: "Скільки тобі повторювати – я не формував ніяких списків на виключення з ради партії!" В цей момент непрошеного журналістського гостя попросили закрити двері з іншого боку. Саме в цьому приміщенні вирішувалася доля "Нашої України".

Олександр Третьяков. Фото Г.Андрієвської

Буквально через п’ять хвилин стало зрозуміло, що партійний "путч" зазнав поразки. Роман Безсмертний поставив на розгляд з'їзду нову пропозицію – про скасування їхнього ж попереднього рішення щодо переформатування ради "Нашої України" шляхом таємного голосування.

Попри крики "ганьба", мети було досягнути.

Наступним кроком одним списком було затверджено новий склад керівного органу партії Ющенка, який розширили до 177 діячів і в число яких увійшли всі ті ж Порошенко, Жванія, Третьяков, Мартиненко, Червоненко і Зварич.

Після цього з’їзд проголосував кілька формальних постанов, а Петро Порошенко, обличчя якого вперше за два місяці світилося щастям, приступив до роздачі автографів на першому поверсі.

Відразу за цим відбулося засідання новосформованої ради "Нашої України". Вона зібралася у бібліотеці Київського політехнічного інституту і проходила за закритими, але скляними дверима. Їхня герметичність була висока, але крізь неї все одно долітав голос того ж Порошенка, який щось обурено кричав, вживаючи слово "сценарій".

***

Так завершилися події, які могли стати переломними в історії партії Ющенка. Після з’їзду можна було почути аргументи, що такі скандали є проявом демократичності в "Нашій Україні". Але надто слабка втіха – бо в результаті на партійному зібранні відбулося найгірше з того, що могло мати місце.

По-перше, раду "Нашої України" було сформовано неприйнятним як для демократичної партії способом. Майже двісті осіб для керівництва НСНУ було призначено "в темну" – без обговорення, всіх за одне голосування. А враховуючи, що ключові рішення проходять через раду "Нашої України", то фактично було окреслено групу людей, які увійдуть до прохідної частини списку на виборах.

По-друге, партія не змогла впоратися зі своєю чи не головною проблемою. Негатив Порошенка і Ко збиває її рейтинг, як парацетамол – температуру. І стало очевидно – треба щось робити. Частиною парткерівництва було обрано радикальний шлях – прибрати проблемних людей.

Не будемо оцінювати, як чесно це щодо тих, хто найбільше серед нашоукраїнців кинули сил, здоров'я, грошей і нервів на перемогу революції. Але суботній сценарій провалився на півшляху своєї реалізації. Тобто краще було або взагалі не починати історію з очищенням партії, або проводити її до переможного кінця – утилізації "героїв компроматної війни". В підсумку ж "Наша Україна" винесла все своє сміття на загальний огляд, але нічого з ним не зробила.

Крім того, "Наша Україна" засвітила всі свої конфлікти всередині партії: умовна група Єханурова протистоїть умовній групі Порошенка. Перші зазнали поразки, останні самоствердилися в партії. Більше того, Ющенко виставлений в негативному світлі: якщо послухати його виступ, то стане зрозуміло – на момент промови президент був упевнений, що керівництво НСНУ буде змінено.

По-третє, суботні події ніяк не покращили сприйняття "Нашої України" серед українців. Більше того, такий внутрішній конфлікт є руйнівним у передвиборчій кампанії. Яку, між іншим, партія Ющенка досі не почала…

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді