На грані фантастики

Четвер, 17 листопада 2005, 11:58

"В порядке бреда" – є таке популярне в російському Інтернеті висловлювання. Цей текст, якраз у тому самому "порядку", склався якось сам. Може тому, що невідповідність між очікуваним (бажаним, омріяним, вистражданим) і тим, що бачимо навколо, є надто очевидною. І це болить мільйонам людей, які "піднялися з колін і стали нацією".

І вибори, так званий "третій тур", тут ні до чого. Голосування, бюлетені, агітація і спостерігачі, всі ці ТВК і ЦВК, мокрі печатки тощо – це все було для Кучми, Кваснєвського, Гербста, Гризлова, Верховного Суду, депутатів всіх кольорів...

Адже ми точно знали, що президентом буде той, на кого вкаже Майдан. Так і сталося.

***

У ті дні ми жили у фантастичній країні. У нас було все спільне – і радість, і холод, і чай у пластикових стаканчиках, і бутерброди з будинку профспілок, і автопробіги по янучарським русифікованим містам, і мертві від втоми журналісти "5 каналу", і "Пора", і дитяче "янек-баранек", і багатоголосе "міліція з народом!", і Європа, і...

***

Попри все, жалкувати про вибір, зроблений минулої осені не доводиться. Бо все могло бути не так як було, а зовсім інакше. Ось, приміром, ТАК.

28 листопада 2004 р., повідомлення одного з інформагентств

Голова ЦВК Сергій Ківалов оприлюднив результати другого туру президентських виборів: "Після обробки 100% бюлетенів, можу повідомити, що кандидат у президенти Віктор Янукович здобув підтримку 17,4 мільйонів виборців України. За переможця першого туру Віктора Ющенка віддали свої голоси 47,3% українців".

Як заявив кореспонденту агентства член ЦВК М. Охендовський, вирішальною виявилася підтримка кандидатури В. Януковича громадянами України, які проживають у Російській Федерації, Білорусі та Молдові (ПМР). У виборчі списки 46 дільниць, від Тирасполя до Петропавловська-Камчатського, було внесено понад 2 мільйони українців. За повідомленням ЦВК, позначки за кандидата В. Януковича зафіксовані на 99,6% бюлетенів. Суттєвих порушень спостерігачі від місії СНД (керівник – В.Рушайло) не виявили.

29 листопада 2004 р., повідомлення одного з інформагентств

Анонсовані лідерами опозиції, народними депутатами Ю. Луценком, Т. Стецьківим і В. Філенком "масові протести проти фальсифікації виборів" зібрали лише близько 3 тисяч учасників. Київрада не дала дозволу на встановлення "малих архітектурних форм" (наметів тощо) на вул. Хрещатик і Майдані Незалежності.

Голова Київської міської держадміністрації О. Омельченко ухвалив рішення про посилення охорони будівель Українського Дому, Будинку профспілок, Жовтневого палацу з метою не допущення використання "комунального майна не за призначенням".

30 листопада 2004 р., повідомлення одного з інформагентств

Президент Росії В. Путін привітав Віктора Януковича із "заслуженою перемогою, яка відкриває нові обрії у двосторонньому співробітництві" і запросив відвідати Москву "у будь-який зручний час". Аналогічну телеграму глава російської держави адресував Леоніду Кучмі, термін повноважень якого добігає кінця на початку лютого 2005 р., але чинний Президент заявив, що готовий "хоч завтра" зосередитися на громадській роботі у Фонді "Україна", створеному групою впливових підприємців і промисловців.

Президенти Польщі Алєксандр Кваснєвський та Грузії Михаїл Саакашвілі відкликали своїх послів з Києва для консультацій.

***

23 січня 2005 р., якась донецька газета

Инаугурация нового президента Януковича, состоявшаяся на поле столичного стадиона "Динамо" им. В.В. Лобановского, прошла в удивительной для подобных официальных мероприятий атмосфере радости и доброты. Настроение дончан, которых по традиции организованно привез в Киев ФК "Шахтер", не смогли омрачить "визги" нескольких сотен помаранчевых.

Проигравшая сторона так и не нашла мужество признать поражение. И в то время, когда президенты и главы правительств дружественных и братских стран – Российской Федерации, Беларуси, Молдовы, Азербайджана, Армении, Казахстана, Узбекистана, Туркменистана, КНР и Кубы – восхищались песнями народных артистов Иосифа Кобзона, Натальи Могилевской, Таисии Повалий и Николая Баскова, сторонники Ющенко из-за решеток стадиона пытались перекричать динамики и скандировали свои "майданные" речевки.

…Всеобщее внимание привлек парадный костюм президента. На пиджаке, на уровне сердца, золотом выколот символ Донбасса – миниатюрная пальма Мерцалова – как напоминание Виктору Федоровичу Януковичу о его корнях. Как сообщает пресс-служба президента, идея объединить прошлое и будущее принадлежит известному кутюрье Славе Зайцеву.

4 лютого 2005 р., могло б бути і в УП

Після консультацій з фракціями та групами, які входять до складу парламентської більшості, президент В. Янукович підписав укази про призначення складу Кабінету міністрів України:

Прем’єр-міністр України – Георгій Кирпа, перший віце-прем’єр – Андрій Клюєв, віце-прем’єр із регіональних питань – Сергій Гриневецький, віце-прем’єр із гуманітарних питань – Раїса Богатирьова, віце-прем’єр із питань АПК і міністр аграрної політики – Тетяна Засуха.

Міністр внутрішніх справ – Василь Джарти, міністр закордонних справ – Дмитро Табачник, міністр оборони – Олександр Кузьмук, міністр вугільної промисловості – Юхим Звягільський, міністр культури і туризму – Михайло Резникович, міністр економіки – Богдан Губський, міністр освіти і науки – Тамара Прошкуратова, міністр праці та соціальної політики – Олександр Стоян, міністр палива та енергетики – Ігор Бакай, охорони здоров’я – Ігор Шурма, міністр охорони навколишнього природного середовища – Роман Козак, міністр промислової політики – Валентин Ландик, міністр транспорту та зв’язку – Валерій Пустовойтенко, міністр з питань надзвичайних ситуацій – Тарас Чорновіл, міністр у справах сім’ї та молоді – Віталій Хомутинник, міністр фінансів – Василь Горбаль, міністр юстиції – Олександр Задорожний. Створене нове міністерство – інтеграції з країнами СНД, яке очолив Леонід Грач.

Глава держави призначив секретарем РНБО – Віктора Медведчука, головою СБУ – Володимира Сацюка, а президентом НТКУ – Сергія Васильєва.

Верховна Рада дала добро на призначення Генеральним прокурором Геннадія Васильєва, керівником Фонду державного майна – Інни Богословської.

Глава Держтелерадіо Іван Чиж та Антимонопольного комітету Олексій Костусєв зберегли свої посади.

***

Цього всього, слава Богу, не сталося тільки тому, що був Майдан.

Доречні публікації:

ТОМУ ЩО... ЮЩЕНКО

ТАКа влада

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді