Ющенко: "Кожного дня мої діти питають: тату, а коли одужає обличчя? І я відповідаю: Завтра"

Четвер, 17 листопада 2005, 14:10

Президент України Віктор Ющенко вдруге за п’ять місяців відвідав Париж. У цій країні революцій досі тримається ажіотаж навколо України, піднятий помаранчевими подіями. Два дні поспіль провідна французька газета "Ліберасьйон" публікувала політичні портрети Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко.

Тексти особливо показові з огляду на те, що і президент, і екс-прем'єр дали інтерв’ю цьому виданню – те, що вони уникають робити з журналістами на своїй батьківщині.

"Українська правда" оприлюднює ці статті з несуттєвими скороченнями.

Фото АР

"Liberation", 15 листопада. "Qu'est-ce qu'elle a ma gueule?"

Портрет Віктора Ющенка

Уже чотирнадцять місяців Віктор Ющенко живе з обличчям "іншого". Одутле, воно виглядає побитим і сіруватим. "Я до цього не привчаюся. Я знаю, що одного дня все повернеться, але потрібен час, мужність, терпіння", - запевняє він.

Очікуючи цієї гіпотетичної еволюції, Віктор Ющенко змушений носити цю страшну маску, показувати її протягом його поїздок світом, телезвернень і фотосесій. Український президент від цього страждає, але він тримається непохитно, пронизаний своєю місією, сповнений патріотичними почуттями, підтриманий своєю вірою і безмежною любов'ю до своєї родини, його дружини Катерини і своїх п'ятьох дітей.

Його Голгофа почалася 5 вересня 2004 року. В Ющенка ще було його обличчя, правильні риси, гладка шкіра й задоволений вигляд. "Красивий чоловік", - казали про нього тоді. Кандидат від опозиції і фаворит президентських виборів, він був запрошений у той вечір пообідати з патроном служби безпеки. Важлива зустріч у той час, коли політична напруга досягла вершини.

У нещасті, що його вразило, він став великим. Хоча йому дорікали в нерішучості і відсутності характеру, але він керував натовпом, що отаборився у центрі Києва восени минулого року. На боці Віктора Ющенка – красива і харизматична Тимошенко, у шубі й з косою. І влада Кучми впала.

Але Ющенко – маленький провінціал, що мав успіх у комуністичній банківській системі, піднявшись по всіх рівнях – чи дійсно він змінився? Інтроверт і миролюбець, радше схильний до розмірковувань, ніж до дії, технократ у темпераменті артиста. Духовна, вірна людина в дружбі, яка зуміла залишитися чесною в країні Кучми, але також складний, непроникний діяч, що має свої незрозумілі бачення.

Коли 8 вересня він звільнив уряд Тимошенко, ніхто не зрозумів за що. Він викрив популізм, економічні помилки, нездатність грати в команді.

А кажуть також і про заздрість, про його страх бути менш популярним, ніж прем'єр-міністр. Що начебто президент побоювався не бути таким улюбленим як раніше.

Справжня печера Алі-Баби, просторий президентський офіс свідчить про його пристрасть до традиційних мистецтв. Від свого попередника Ющенко зберіг тільки натюрморт: поле сонячного зерна. Велике дерев'яне бюро, прикрашене скульптурами у вигляді голів орлів, під іконою із зображенням Діви. На стіні - темний гобелен з козаками. На журнальному столику лежать писанки. У кутку стоїть диван, покритий шкурою звіра. Поряд - низенький столик.

Фото "України молодої"

Його будинок в околицях Києва наповнений колекцією ікон. І вуликами. Він справді захоплюється бджільництвом. До виборів він постійно займався ними. "На нещастя, я не маю більше часу для бджіл, але я повернуся до них", - обіцяє він.

На Різдво він буде мати коротку відпустку і уже смакує задоволення, як буде займатися скульптурою: "Я замовив собі великі кам'яні блоки".

"Він приділяє багато уваги оформленню свого кабінету, любить малювати і не любить працювати у вік-енд", - підкреслює Григорій Немиря, радник Тимошенко із зовнішньої політики.

"Проблема, що він завжди намагається знайти компроміс, він затягує момент рішення. Довго зважуючи найменше зі своїх рішень, Ющенко чимось нагадує Гамлета", - каже Євген Золотарьов, один з лідерів "Пори".

Ющенко є демократом, що мріє інтегрувати Україну в західний світ. Але у липні інтернет-видання "Українська правда" оприлюднило декілька фактів з життя його 19-річного сина Андрія, студента Київського інституту міжнародних відносин, який проживає в квартирі площею 165 квадратних метрів в самому серці Києва.

Ющенко погано відреагував. На великій прес-конференції він докоряв автору статті, що той повів себе як кілер. Але через день він йому відправив листа: "Важко контролювати свої емоції, коли йдеться про твоїх дітей. Але в демократії не може бути жодних табу на сюжети і родина президента перебуває як перед мікроскопом".

От такий патріарх, він живе зі своїми рідними - двома старшими дітьми: 24-річною Віталіною, матір'ю маленького хлопчика, і Андрієм, а також з трьома меншими: Христиною (6 років), Софією (5 років) і однорічним Тарасом, народженими від дружини Катерини, уродженки США.

"Це для них я хочу стати красивішим. Кожного дня мої діти мене питають: тату, а коли зникнуть прищики? Твій ніс і твоє обличчя, коли зникне опухлість? І я відповідаю: Завтра".

Фото Ганни Андрієвської

"Liberation", 16 листопада. "Une orange pressée"

Портрет Юлії Тимошенко

Юлія Тимошенко не хоче фотографуватися. Своїм м’яким тихим голосом вона каже, що її пізно попередили і вона не готова, відтак пропонує вибрати потрібне фото зі своєї колекції. У неї втомлений вигляд, її рум’яна зі срібним блиском погано приховує круги під очима. Вдруге, потім втретє вона повторює, що не дозволить себе фотографувати. Потім з наростаючим нетерпінням вона піддається: "Зачекайте, я підправлю макіяж".

Таємна радниця революції є такою: непохитна і цілеспрямована, вона може різко змінити погляди, коли відчуває, що ситуація розвивається не на її користь. Колишня прем’єрка, яка очолила свою партію, щоб йти на парламентські вибори 2006 року, передусім професіонал. В політиці, в іміджі, у бізнесі. Все, за що вона береться, в неї виходить неперевершено. Прагне бути першою. І тому імпровізація була відкинута.

Підправивши макіяж за своїм столом, вона закінчує готувати себе до фото, так, ніби спротиву й не було. Напружена, вона трохи лякається електричного світла, направленого на її обличчя. З іншого боку її заспокоює особистий фотограф. Тому що Юлія Тимошенко повинна все тримати під своїм контролем. А її образ – чи не найголовніша зброя.

Блондинка чи брюнетка, з мереживом чи ні, з легким чи агресивним макіяжем, вона змінювала свою зовнішність відповідно до етапів життя.

Заможна бізнес-леді у 1990-х, вона була пікантною брюнеткою у міні-спідниці. Прийшовши в політику і ставши ярою опозиціонеркою в 2001, шатенка з розпущеним волоссям, вона демонстративно носила костюми. Зрештою, під час великих маніфестацій восени 2004 року, вона з’явилася на трибуні на Майдані Незалежності як типова українка, з косою як у селянок, обплетеною навколо голови.

"Я просто завжди хотіла зачіску, яка тримається весь день і легко робиться", - відповідає вона тим, хто закидає їй бажання пограти на національних слабостях. "І потім, я думаю, що коса мені пасує".

Одне можна сказати напевно: незважаючи на її тендітний вигляд, Юлія Тимошенко любить мірятися з чоловіками.

"Спочатку вони думають, що ви ніколи не зможете стати їхнім суперником, потім вони розуміють, що ви небезпечна", - пояснює вона. "Після цього вони починають поводитися з вами більш жорстко, ніж з чоловіками. Треба користуватися моментом, коли вони вважають вас беззахисною. На жаль, я впродовж довгого часу вичерпала цей жанр несподіваного сюрпризу", - каже Тимошенко і вибухає дитячим сміхом.

У кінці 1980-х Юлія, скориставшись розвалом системи, створила низку торгових точок прокату відеокасет і поставила на ноги ательє готового одягу. Потім, за допомоги свого чоловіка і свекра, потрапила в місцеві правлячі кола й енергетичну галузь. Юлія заробляла, купуючи російський газ і перепродаючи його українським заводам.

Вона стає "газовою принцесою". Це темна частина її життя.

"Коли я перейшла в опозицію, Кучма і його родичі вирішили довести, що я шахрайка, але вони нічого не знайшли. Вони зруйнували мій бізнес ударами фіскальних органів, мене відправили до в’язниці, так само як і мого чоловіка і свекра. Але я виграла всі свої процеси. І врешті-решт, я задоволена, що пройшла цей період чисток. Я тепер є лише жінкою, відданою своїй країні", - пояснює вона.

Багато хто ставлять під сумнів цю ангельську версію. Кажуть, що Юлія Тимошенко, як всі олігархи, заробила гроші сумнівним шляхом, скориставшись хаосом змін в країні. Але, переслідувана за політичними мотивами, вона потім відкупилася. Вона виграла одразу всю касу.

Інтернет-видання "Українська правда" написало про двадцять суконь Тимошенко з нової колекції Louis Vuitton. За цінами московського бутіку, тому що в Україні такого нема, загальна сума склала 31 620 доларів. Водночас, Юлія задекларувала разом зі своїм чоловіком 12 400 доларів, зароблених за 2004 рік. "Мій чоловік має невеличкий аграрний бізнес, він може мені купувати одяг", відповіла на це Тимошенко.

Юлія Тимошенко справжня фанатка модних речей. Її український стиліст Айна Гасе, 30 років, захоплюється: "Вона хоче бути в курсі всіх останніх тенденцій. Ми передивляємось разом журнали "Vogue", "Coliseum", і її обізнаність мене завжди дивує".

Вона любить сукні, які підкреслюють її талію, рукава у три чверті, круглі комірці і декоративні квіти, романтичні і хвилюючі, а також світлі кольори. Маленька і мініатюрна, вона носить туфлі на платформі і 12-сантиметрових підборах.

Після своєї відставки вона займалася спортом. "Тримати форму - це також частина моєї професії. Я пробігаю десять кілометрів за годину", - сказала Тимошенко.

"Я не лише політик. Я нормальна жінка", - Юлія Тимошенко каже, що любить всі види мистецтва. "Я намагаюся ходити на всі прем’єри". Вона також каже, що коли є час, читає книги з філософії. І цитує твір американця Джона Роулза, "Теорія справедливості". "Лібералів завжди багато критикують, мені здається, що це основне", - каже екс-прем’єр, яку часто звинувачують у надмірному адміністративному управлінні і "лівизні".

Політика для неї – це всепоглинаюча пристрасть. Як і Ющенко, вона мріє про "демократичну й цивілізовану Україну, звільнену від мафіозних олігархів". Але всупереч Ющенку, людині делікатній, яка коливається, Тимошенко діє жорстко й прямолінійно.

Фото Олександра Прокопенка, 2002 рік

На противагу президентському палацу, її офіс холодний і пустий. Помаранчевий плюшевий ведмедик, подарований депутатами в день її призначення, сидить на столі. "Я демократична: я люблю сидіти за цим великим столом".

Дзвінок її мобільного з мелодією Eurythmics перериває бесіду. "Це дзвонила Патрісія Каас", - повідомляє вона грайливо. Юлії Тимошенко іноді хочеться пожартувати...

Переклад "Української правди"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді