Доборолися....

Понеділок, 28 листопада 2005, 16:30

2006 рік. Сидять Порошенко і Зінченко на нарах. Порошенко підсувається до Зінченка і питає: "Ну й для чого тобі потрібна була та прес-конференція"?


Цей анекдот, який з'явився в розпал корупційного скандалу, може й не справдиться. Але сказана в ньому фраза Порошенка буде повторена сторонами колись єдиної помаранчевої команди, і не раз.

Особливо тоді, коли сівши обабіч дороги зализувати рани, нанесені у взаємній гризні й боротьбі, помаранчеві побачать, що опоненти, проти яких вони так палко боролися в листопаді 2004 року, знову повернулися до влади.

Вітчизняні соціологи, не в останню чергу завдяки яким Ющенко став президентом (апелюючи до результатів екзит-полів), вже не перший місяць засвідчують перманентну втрату довіри, а відтак і рейтингу як Ющенком, так і Тимошенко. Те ж саме стосується і їхніх політичних сил.

Опитування, проведене в листопаді компанією "Інмайнд" засвідчило, що якби вибори проходили найближчого тижня, в них взяло б участь 78% опитаних.

Станом на листопад на виборах перемогла б Партія регіонів з 21,5%. Блок Тимошенко отримав би лише 11,8%, а "Народний союз Наша Україна" - 10,7%. Не треба бути великим математиком, щоб підрахувати, що разом вони набирають лише трішки більше (22,5%), ніж сила Януковича.

Станом на листопад 3-відсотковий бар’єр долають КПУ (6,7%), СПУ (6,2%) та Народний блок Литвина (4,7%).

Таким чином, щоб сформувати більшість у парламенті силам Ющенка і Тимошенко доведеться не лише помиритися між собою, але також отримати підтримку Мороза. Але й цього буде мало.

Виходячи з сьогоднішніх розкладів, їм доведеться взяти до цієї коаліції Володимира Литвина. Але це навряд чи можливо за нинішнього конфлікту його "народовців" і соціалістів.

Звичайно, можна домовлятись про коаліцію з Януковичем, але тоді постає питання, а за що ж боролися.

Та й самому Януковичу простіше домовитися про коаліцію з комуністами, а не з помаранчевими.

Ситуація складна й невтішна. Не стає вона більш райдужною і якщо подивитися на динаміку змін симпатій виборців.

Так, сила Януковича з жовтня (19,9%) зміцнила свої позиції на 1,6%. А от кількість прихильників партій Ющенка й Тимошенко за цей період зменшилась більш радикально та в майже однаковій пропорції. Обидві сили втратили за останній місяць 3,9% та 3,8% відповідно.

Динаміка підтримки КПУ з жовтня по листопад змінилась з 8% до 6,7%. А от Соцпартія набрала позиції – з 3,4% у жовтні до 6,2%.

Найбільший здобуток у партії Мороза у центральному регіоні – там СПУ піднялася з 7,5% до 14,2%. А от БЮТ з 23,8 опустилась до 18%. Ще більший антирекорд установила "Наша Україна", яка з 20% опустилась до 11,1%.

У південно-східному регіоні як і раніше лідирує Партія регіонів – 40,2% у листопаді (38,7% у жовтні), далі йде КПУ (9,6%), БЮТ (5,6% у листопаді, 7% -у жовтні), "Наша Україна" має зараз 4,9% (у жовтні 6,3%), блок Литвина має 3,9%, а СПУ Мороза поступається навіть ПСПУ і має 2,5%.

У Західному регіоні, як і раніше, найбільшу підтримку мають сили Ющенка (21,9% у листопаді, 25,9% - у жовтні) і Тимошенко (16,8% у листопаді, 23,8% - у жовтні), але рівень їх підтримки суттєво впав.

Партія регіонів має на Західній Україні 3,6%, СПУ – 3,5%, КПУ – 3,3%, блок Литвина – 1,9% (у жовтні 4,2%).

Віктор Ющенко став найбільшим розчаруванням для населення за останні місяці. В ньому розчарувались 46,4% виборців (у жовтні було 40%). На другому місці Тимошенко – 36,5%.

Питання: У кому з політичних лідерів Ви розчарувалися за останні 6 місяців більш за все?

Далі йдуть Порошенко (25,5% ), Янукович (12,6%), Мороз (11,1%), Литвин (10,7%), Зінченко (9,9%).

Найбільший рівень довіри викликають Юрій Єхануров (баланс довіринедовіри 8,7) та Володимир Литвин (3,8).

Далі йдуть Анатолій Кінах (-1,1), Юрій Луценко (-1,1), Олександр Мороз(-3,1).

Питання: Зараз я зачитаю Вам імена політиків. Оцініть ступінь довіри до кожного з них за шкалою від 1 до 4, де 1 – цілком не довіряю, а 4 – цілком довіряю.

Протягом місяця майже не змінилось ставлення до президента (- 14,7), покращився баланс довіринедовіри до Тимошенко (-13,3, раніше "-18,6") та Януковича (-14,3, раніше "-20,9").

Як і раніше, найбільший рейтинг недовіри мають Кучма (-72,9%), Порошенко(-66) і Кравчук (-48).

Виходячи з усього, ймовірно визначальним для розподілу симпатій стане робота уряду Єханурова та поведінка президента. Це навряд чи змінить риторику їх опонентів, але може дещо підкоригувати результати, які країна отримає у березні 2006 року.

Опитування проведене 4-18 листопада, опитано 1 212 респондентів. Теоретична помилка вибірки – до 2,8%

Географія дослідження:
Усі типи населених пунктів України.

Для виявлення регіональних відмінностей, області були об'єднані в 3 однорідних за своїми політичними поглядами регіони:

Центральний (Київська, Житомирська, Вінницька, Черкаська, Чернігівська, Полтавська, Кіровоградська, Сумська),

Південно-Східний (Харківська, Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Одеська, Крим);

Західний (Волинська, Рівненська, Хмельницька, Тернопільська, Івано-Франківська, Чернівецька, Львівська, Закарпатська)

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді