Давид Жванія – власник "Ягуару", "Порше" та "Бентлі"

Середа, 30 листопада 2005, 11:50

У фігуранта багатьох скандалів, екс-міністра надзвичайних ситуацій Давида Жванії є слабке місце. Він любить машини. Про цю пристрасть "Українській правді" стало відомо з декларації про доходи, яку Жванія добровільно передав до редакції.

Коли Жванія працював в уряді, він мав оприлюднювати свої прибутки в офіційних газетах. Але цього не зробив. Коли ж ми брали інтерв’ю у вересні, Жванія пообіцяв показати свою декларацію.

Щоправда, він не віддав документ, який би засвідчував його матеріальний стан протягом 2004 року. "Мушу ж я щось залишити собі!", - пояснив Жванія. Зате він передав аж три декларації, які показують його гроші та активи станом на 2003, 2002 та 2001 роки. Ми й публікуємо останню за хронологією.

Отже, в 2003 році Жванія заробив лише 24 з половиною тисячі гривень зарплати народного депутата, а також 3 796 гривень матеріальної допомоги. Далі скрізь прочерки – не було ні рахунку в банках, ні участі в статуті якихось фірм, ні цінних паперів. Ні в самого Жванії, ні в його дружини, ні тим більше в трьох його малолітніх дочок.

Втім, протилежна до такого жебрацтва виходить картина, якщо подивитися на рухоме та нерухоме майно Жванії. В декларації вказано, що він володіє будинками в самому центрі Києва, по вулиці Богдана Хмельницького: 70-а, 70-б, 70-в, 72-б, 72-в, 72-г. Загальною площею 1 936 квадратних метрів!

Дружина Жванії має нерухомість за адресою: вулиця Богдана Хмельницького, 72-а. Площею 426 квадратних метри.

Не поступається цьому і автопарк. У Давида Жванії станом на 2003 рік було три машини:

- "Мерседес 320",

- БМВ 730

- та справжня прикраса колекції – "Бентлі" з двигуном потужністю 4,4 тисячі кубиків.

Бентлі Arnage, фото з інтернет-каталогу

На дружині Жванії Оксані рахувалося п’ять машин:

- "Мерседес 320 SLK",

- "Ісузу",

- спортивне БМВ Z3,

- "Ягуар" з двигуном 4 тисячі кубіків,

- "Порше 911 Каррера".

Порш 911 Каррера, фото з інтернет-каталогу

БМВ Z3, фото з інтернет-каталогу

Коли кореспондент "Української правди" жартома попросив Жванію продати якусь із машин, він відповів, що "це – колекція, яка збиралася не один рік і де кожна машина має свою історію".

До речі, в іншій декларації, за 2001 рік, вказано, що у Жванії був "водний транспортний засіб" ІДД-17-К, потужністю 190 кінських сил, та ще один автомобіль – "Хонда CRV".

Цікаво, що в деклараціях за 2001-2002 роки й грошей у нього було побільше. Як відомо, в депутати Жванія прийшов із фірми "Бринкфорд", з якою він завжди асоціювався. Хоча, наприклад, в декларації за 2001 рік вказано, що у цій компанії протягом 12 місяців нашому герою було нараховано не дуже багато – 135 тисяч 622 гривень доходу.

В тому ж 2001 році у ДП "Мєна Трейдінг", яке займається продажем акцій, він отримав 1 мільйон 460 тисяч 250 гривень, а у ДП "Фінтрансгруп", яка займалася продажем автомобілів, Жванія отримав 570 тисяч 715 гривень.

Тоді ж у Франції він отримав еквівалент 28 тисяч доларів та 150 тисяч 788 гривень. За що саме – в документі не вказано.

Декларація Жванії за 2002 рік розбита на два етапи – до 22 квітня, коли він був визнаний депутатом за списком "Нашої України", і після.

І перед переходом на роботу до парламенту, за неповних чотири місяці Жванії у "Бринкфорді" нарахували 33 тисячі 397 гривень. "Не за основним місцем роботи" в цей же час Жванія працював у ДП "Фінтрансгруп", де мав нарахованих 109 тисяч 700 гривень.

В інтерв’ю "Українській правді" Жванія сказав, що ніколи не був ні акціонером "Бринкфорду", ні взагалі якихось інших підприємств.

"Я працював гендиректором "Бринкфорду", при цьому не був акціонером. Я був ефективним менеджером. Я не працював на зарплату. Я працював на великі бонуси. Власники різних компаній з холдингу "Бринкфорд" платили мені ті гроші, які мене влаштовували", - сказав тоді Жванія.

Втім, за даними УП, в базі даних Держкомстату та Державної податкової адміністрації значиться, що Жванія був співвласником принаймні трьох фірм:

- товариства з обмеженою відповідальністю "Бринкфорд Конс. (Україна) Лiмiтед",

- товариства з обмеженою відповідальністю "КСД",

- а також товариства з обмеженою відповідальністю "ДА.I.ТА", яке пройшло процедуру ліквідації за рішенням суду.

Очевидно, що Жванія – людина не бідна. Але незрозуміло одне – де відображені гроші, за які він жив у 2003 році, якщо отримував тоді лише депутатську зарплату, а рахунки в банку були порожні. При цьому, звісно, він не змінював свій спосіб життя на аскетичний.

З'ясувати це та інші питання читачі "Української правди" зможуть під час інтернет-конференції з Давидом Жванією, яка відбудеться у середу о 17 годині на нашому сайті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді