У Медведчука все не так

Понеділок, 19 грудня 2005, 14:06

У Віктора Медведчука все пішло шкереберть. Рейтинг його політичної сили близький до нуля. Показники його сателітів - у межах статистичної похибки. Все, що могло його врятувати – це рештки матресурсу та постать Леоніда Кравчука. Але він вирішив не так.

З назвою блоку інтригували до останнього. Навіть на мандатах делегатів нічого не написали. Тільки біло-червоно-сині кольори.

З'їзд почали нетрадиційно. Замість гімну його відкривав кількахвилинний ролик. На екрані – "Разом переможемо" червоними літерами на білому тлі. Кадри з дня проголошення незалежності України, потім - молоді люди, діти, священики, Верховна Рада і Конституційний суд. Олександр Мороз зі словами "якщо б президентом був перший президент, ми б пішли значно дальше". Степан Гавриш, Валентина Довженко, Юрій Бойко у "робочих" обстановках, і Віктор Медведчук на переговорах із Путіним.

"Ці оранжеві мають бути відсторонені від влади", - каже Медведчук з екрану монітора. А трохи пізніше реальний Медведчук виходить у зал російського драмтеатру.

Починається драматичний міжпартійний з’їзд надопозиційної Соціал-демократичної партії України, відтепер об’єднаної з Республіканською партією, "Жінками за майбутнє" та "Всеукраїнським об’єднанням "Центр".

Виступи головних очільників блоку були прогнозовані і малоцікаві. Їх не витягували навіть чужі цитати. А, між іншим, кожен виступ був продуманий і мав технологічну родзинку.

Віктор Медведчук, який ще в 2003 році проголосив лобістом російсько-української дружби, тепер поставив першим завданням для себе "єепізацію" України.

"Нинішня українська влада дивиться на Росію приблизно так, як Рональд Рейган до зустрічі з Горбачовим дивився на Радянський Союз. Як на імперію зла. Але Радянського Союзу вже давно нема. Нинішня Росія – не Радянський Союз, і не збирається ним ставати".

Друга теза – прибрати якнайшвидше "помаранчевих" і повернутися до влади.

"Ми вміємо не тільки керувати, але й управляти. Пам’ятаєте, анекдот про голову колгоспу, який говорив, що вживши півтора літра самогону, управляти не зможе, а керувати – за милу душу. А про більшість помаранчевих начальників можна сказати, що вони і у тверезому стані можуть лише керувати, за зразком того голови колгоспу, але аж ніяк – не управляти", - переконував Медведчук.

А потім навіть пішов цитувати Висоцького: "Вдоль дороги все не так, а в конце – подавно. И ни церковь, ни кабак – ничего не свято. Нет, ребята, все не так. Все не так, ребята!".

Третє – неправда, що люди обирають не парламент, а прем’єра, зазначив Медведчук, назвавши головну тезу кампанії Юлій Тимошенко "шахрайською".

"Це справжнісінське політичне шахрайство – говорити, що у ході цієї виборчої кампанії ми обираємо прем’єр-міністра". "Правда буде полягати в тому, що ми будемо говорити людям, що обирається, по суті, вся влада в Україні. Вся система законодавчої і виконавчої влади", - наголосив він.

А заповнити брак кваліфікованих кадрів у владі Медведчук має ким: "Ми маємо досвід, який завжди ціниться винятково високо. Це досвід перебування при владі".

Медведчука змінила Валентина Довженко, яка розказала про своє жіноче. Дитсадки закривають, народжуваність падає...

"Держава зобов’язана надати жінці можливість фахово удосконалюватись і приділяти належну увагу родині, домівці. Так у Європі, куди ми хочемо, а у нас так?", - запитала у залу захисниця слабкої половини. І з перших рядів почулись натреновані голоси "жінок за майбутнє": "Не так!"

Юрій Бойко виявися зовсім небагатослівним. З сумним виразом обличчя, який не змінювався впродовж усього з’їзду, він зазначив, що "швидкість, з якою представники влади пересварились між собою, думаю, увійде у книгу рекордів Гіннеса", похвалив Кравчука за те, що той "підняв у бій проти помаранчевих" і пішов.

Степан Гавриш зі сцени страждав за юридичну систему. І, мабуть, так сильно перейнявся проблемами української Феміди, що, крім обмовок, ще й дезінформував делегатів з’їзду.

"Не випадково саме тому, зверніть увагу, саме в списках провладних партій знаходяться всі вищі керівники правоохоронних органів, починаючи від голови Верховного суду, генерального прокурора і закінчуючи іншими міністрами, заступниками міністрів правоохоронної системи. Я думаю, що в цьому підписаний вирок встановлений Україні демократії. Демократія – це лише право диктувати сьогодні умови з Банкової".

Тільки переплутав все Гавриш. Бо голова Верховного суду Василь Маляренко не в БЮТ і не в "Нашій Україні", а є п’ятим номером у списку Литвина. Так само як не у владі, а в опозиції (у самого Януковича) осіли екс-генпрокурор Святослав Піскун і суддя Госпсуду Дмитро Притика.

Але ж треба було щось казати, щоб у нової влади все не так.

Поцуплені технології

Технологічну складову з'їзду вибудовували до дрібниць. Щоправда, складали цей пазл з давно відомих конструкцій.

По чотирьох кутах екрану застигають емблеми чотирьох партій, що нагадує феодальні герби на гербах європейських держав. Сотні років тому князьки не могли домовитися про єдину символіку і тому зводили усі свої інтелектуальні здобутки на одному щиті.

Пара виступів, перед кожним з них – "характерний" для політика кліп. Якщо говорить Валентина Довженко, то на екрані будуть діти і молоді мами, якщо Юрій Бойко – шахтарі та заводи, якщо Степан Гавриш – приміщення Верховної Ради і Конституційного Суду.

Потім на плазмовому екрані майорить національний прапор. Так само, як майорить помаранчевий з написом "Так! Ющенко!".

І рефрен "Так" – "не так" у кожному виступі.

Промова Кравчука звучала неприродно. Ні, говорив він речі відомі, зі свого боку навіть логічні, але голос був навчений. Немов усе було лише підводкою до останньої фрази:

"З усього видно, що ви, панове, взялися не за свою справу", - звернувся до влади перший президент, - "Все, що ви робите сьогодні, ви робите не так. Далеко не так. Вірю, що на виборах у березні 2006 року народ вам скаже: "Ви не вмієте управляти країною. Ми вам не віримо. Бо народ вас уже зрозумів. Ви робите не так. По-іншому ви не вмієте".

Далі все було занадто просто, навіть – примітивно і топорно.

фото Ганни Хоменко
фото Ганни Хоменко

На сцену згори спустився за принципом deus ex machina великий транспарант з написом "Опозиційний блок "Не так!", і все стало зрозуміло.

Якщо на стратегічному рівні колишні хазяєва країни повелися правильно, виділивши собі основного ворога, сконцентрувавшись на його помилках, і заявивши про намір "зробити правильно", то на технічному все виявилося... маргінально.

Саме маргінальні партії (фашистські, націоналістські, ультра-, псевдо- і т.д.) збирають під своїм крилом усіх ображених життям і називають свій блок "Анти...". Так, наприклад, у 2002 році було створено Блок "Проти всіх". Такі об'єднання зазвичай досить примітивно розглядають питання опозиційності: достатньо назватися антонімом ворогів, запропонувати альтернативні гасла і транспаранти, і можна агітувати, час від часу збиваючись на крик.

Саме такі блоки рідко переходять до серйозних технологічних розробок, в яких незадоволеність буде проявлятися об’єктивно, у порівнянні, а не в слогані. Таким чином, колись респектабельна партія СДПУ(о), яка порівнювала себе з європейськими соціал-демократами, остаточно скотилася в прірву примітивних політтехнологій, забувши про ідеологію, осередки і стратегію.

Навіть учасники з'їзду були незадоволені назвою. "Ні, як фішка – це прикольно, але щоб іти на вибори?! Це вже занадто", - лунали в кулуарах голоси окремих товаришів.

Може й справді, було краще назватися блоком Кравчука. Або "Об'єднаймо Україну". Тільки політрада учасників з'їзду вирішила інакше - всупереч відомій технологічній пораді не ставити заперечення в назву.

У списку, крім старих бійців і тих, кому необхідно сховатися під дах парламенту від міністра Луценка, там нікого не побачиш. Бізнес-складова СДПУ(о), хто кмітливіший, давно перекочувала до Януковича.

І тільки Кравчук переконаний у позитивній перспективі блоку. За його словами, "Не Так" подолає виборчий бар’єр. Як мінімум тому, що чисельність чотирьох партій, які утворили блок складає близько мільйона осіб. А у соціологію, переконують, есдеки, вірити не варто.

Перша сотня "Не Так":

  1. Леонід Кравчук, перший президент України, член політбюро СДПУ(о), керівник фракції СДПУ(о)
  2. Валентина Довженко, голова ВО "Жінки за майбутнє"
  3. Віктор Медведчук, голова СДПУ(о)
  4. Нестор Шуфрич, перший заступник голови СДПУ(о), депутат
  5. Юрій Бойко, голова РПУ
  6. Григорій Суркіс, заступник голови СДПУ(о), депутат
  7. Степан Гавриш, голова ВО "Центр", депутат
  8. Михайло Папієв, заступник голови СДПУ(о)
  9. Іван Різак, член політбюро СДПУ(о), секретар Закарпатського обкому СДПУ(о)
  10. Олег Блохін, головний тренер збірної України по футболу, депутат
  11. Ірина Белоусова, член правління ВО "Жінки за майбутнє"
  12. Юлій Іоффе, перший заступник голови РПУ, депутат
  13. Юрій Загородній, заступник голови СДПУ(о), голова виконкому СДПУ(о)
  14. Олександр Грановський, депутат, СДПУ(о)
  15. Володимир Шепетін, заступник голови СДПУ(о), секретар Харківського обкому СДПУ(о), депутат
  16. Геннадій Гвоздєв, член політбюро СДПУ(о), секретар Дніпропетровського обкому СДПУ(о)
  17. Ірина Іванова, член ВО "Жінки за майбутнє"
  18. Костянтин Грищенко, заступник голови РПУ, екс-міністр закордонних справ
  19. Олег Данніков, член політбюро СДПУ(о), секретар Донецького обкому СДПУ(о)
  20. Володимир Мазуренко, депутат, СДПУ(о)
  21. Анатолій Писаренко, депутат, СДПУ(о)
  22. Ігор Шурма, заступник голови СДПУ(о), секретар Львівського обкому СДПУ(о), депутат
  23. Денис Костржевський, позапартійний (ВО "Жінки за майбутнє")
  24. Володимир Заєць, заступник голови СДПУ(о), секреиар Житомирського обкому СДПУ(о), депутат
  25. Вадим Льошенко, член політбюро СДПУ(о), секретар Черкаського обкому СДПУ(о)
  26. Олег Рафальський, заступник голови РПУ
  27. Єфим Фікс, заступник голови СДПУ(о), секретар Кримського рескому СДПУ(о), депктат
  28. Володимир Воюш, член політбюро СДПУ(о), секретар Херсонського обкому СДПУ(о), депутат
  29. Микола Єропунов, член політбюро СДПУ(о), секретар Миколаївського обкому СДПУ(о)
  1. Айдин Айсін, голова Київської міської організації РПУ
  2. Валентина Сватьєва, голова Запорізької облорганізації ВО "Жінки за майбутнє"
  3. Тамара Прошкуратова, член політбюро СДПУ(о), депутат
  4. Вадим Місюра, заступник голови СДПУ(о), секретар Київського міськкому СДПУ(о), депутат
  5. Анатолій Світлицький, член політбюро СДПУ(о), секретар Запорізького обкому СДПУ(о)
  6. Валентин Мельничук, член політбюро СДПУ(о), секретар Чернігівського обкому СДПУ(о)
  7. Олександр Гресс, голова Кримської республіканської організації РПУ
  8. Володимир Висоцький, член політбюро СДПУ(о), секретар Севастопольського міськкому СДПУ(о)
  9. Василь Бугрій, член політбюро СДПУ(о), секретар Полтавського обкому СДПУ(о)
  10. Олександр Царенко, член політбюро СДПУ(о), секретар Сумського обкому СДПУ(о), депутат
  11. Михайло Голубович, голова Луганської облорганізації РПУ
  12. Валентина Чабаненко, голова Херсонської облорганізації ВО "Жінки за майбутнє"
  13. Олексій Іщенко, член політбюро СДПУ(о), секретар Київського обкому СДПУ(о)
  14. Валерій Борзов, депутат
  15. Микола Дмитренко, секретар Вінницького обкому СДПУ(о)
  16. Сергій Грінченко, член політбюро СДПУ(о), секретар Кіровоградського обкому СДПУ(о)
  17. Володимир Команов, голова Дніпропетровської облорганізації РПУ
  18. Сергій Подобєдов, депутат, СДПУ(о)
  19. Володимир Левчук, член політбюро СДПУ(о), секретар Одеського обкому СДПУ(о)
  20. Василь Забродський, секретар Чернівецького обкому СДПУ(о)
  21. Світлана Горбунова-Рубан, голова Харківської облорганізації РПУ
  22. Марія Рожко, голова Рівненської облорганізації ВО "Жінки за майбутнє"
  23. Володимир Ліннік, секретар Рівненського обкому СДПУ(о)
  24. Григорій Літницький, секретар Хмельницького обкому СДПУ(о)
  25. Олексій Шумік, секретар Волинського обкому СДПУ(о)
  26. Володимир Великочий, секретар Івано-Франківського обкому СДПУ(о)
  27. Євген Заремба, голова Вінницької облорганізації РПУ
  28. Людмила Приходько, голова Волинської облорганізації ВО "Жінки за майбутнє"
  29. Богдан Якубишин, секретар Тернопільського обкому СДПУ(о)
  30. Микола Шевченко, член політбюро СДПУ(о)
  31. Володимир Прищепа, голова Житомирської облорганізації РПУ
  32. Тетяна Дмитренко, голова Кіровоградської облорганізації ВО "Жінки за майбутнє"
  33. Вадим Костюченко, член політбюро СДПУ(о), голова громадської організації "Українська соціал-демократична молодь"
  34. В'ячеслав Черепаня, член СДПУ(о), Закарпатська область
  35. Сергій Ліманський, член бюро Харківського обкому СДПУ(о)
  36. Ольга Кононенко, член бюро Кримського рескому СДПУ(о)
  37. Володимир Козуб, голова Полтавської облорганізації РПУ
  38. Дмитро Волошин, в. о. голови виконкому ВО "Центр"
  39. Володимир Полянський, перший заступник серкетаря Донецького обкому СДПУ(о), секретар Макіївського міськкому СДПУ(о)
  40. Олександр Дудка, секретар Гуляйпільського райкому СДПУ(о) Запорізької області
  41. Олександр Стоянов, голова Запорізької облорганізації РПУ
  42. Раїса Гула, голова Житомирської облорганізації ВО "Жінки за майбутнє"
  43. Євген Бовкун, секретар Нікопольського міськкому СДПУ(о) Дніпропетровської області
  44. Олександр Паршин, заступник секретаря Луганського обкому СДПУ(о)
  45. Микола Поротніков, заступник секретаря Миколаївського обкому СДПУ(о), секретар Миколаївського міськкому СДПУ(о)
  46. Юрій Говоруха, перший заступник голови виконкому СДПУ(о)
  47. Петро Головач, голова Чернігівської облорганізації РПУ
  48. Лариса Копаєнко, голова Кримської республіканської організації ВО "Жінки за майбутнє"
  49. Михайло Ілларіонов, керівник прес-служби СДПУ(о)
  50. Віктор Баликов, секретар Одеського міськкому СДПУ(о)
  51. Василь Грідін, голова Херсонської облорганізації РПУ
  52. Інна Губенко, голова Черкаської облорганізації ВО "Жінки за майбутнє"
  53. Олександр Василенко, секретар Комінтернівського райкому СДПУ(о) м. Харкова
  54. Олександр Малахов, член бюро Кримського рескому СДПУ(о)
  55. Микола Павліченко, перший заступник секретаря Житомирського обкому СДПУ(о)
  56. Ігор Гайдучок, перший заступник секретаря Львівського обкому СДПУ(о)
  57. Володимир Русінєк, голова Одеської облорганізації РПУ
  58. Ірина Гученко, член ВО "Центр"
  59. Микола Борець, перший заступник секретаря Чернівецького обкому СДПУ(о)
  60. Сергій Сафо, член бюро Луганського обкому СДПУ(о)
  61. Сергій Дороговцев, голова Донецької облорганізації РПУ
  62. Зінаїда Фесенко, голова Чернівецької облорганізації ВО "Жінки за майбутнє"
  63. Володимир Голуб, перший заступник секретаря Полтавського обкому СДПУ(о)
  64. Віктор Грицай, секретар Енергодарського міськкому СДПУ(о) Запорізької області
  65. Володимир Сімон, керівник секретаріату фракції СДПУ(о)
  66. Сергій Алещенко, секретар Дзержинського міськкому СДПУ(о) Донецької області
  67. Алла Поліщук, голова Кіровоградської облорганізації РПУ
  68. Лариса Бернадіна, голова Київської міської організації ВО "Жінки за майбутнє"
  69. Леонід Білоус, заступник секретаря Черкаського обкому СДПУ(о)
  70. Олександр Дорошенко, член політради СДПУ(о), керівник фракції СДПУ(о) у Дніпропетровській міській раді

100. Володимир Ручко, голова Черкаської облорганізації РПУ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді