Україна перехоплює ініціативу в газовій війні. Читайте документи

Четвер, 22 грудня 2005, 18:05

Україна вирішила піти в наступ у війні з Росією за газ. У середу Юрій Єхануров зустрівся з послами країн-гарантів безпеки України і, схоже, заручився їхньою підтримкою в конфлікті з Кремлем.

Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї

Доказом цього може служити і позиція Верховного представника ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Хав'єра Солани, оприлюднена в четвер: Україна з Росією повинні продовжити переговори з метою досягнення взаємоприйнятого рішення по газовому питанню, що передбачить поступовий перегляд цін, як на постачання, так і на транзит газу.

Саме на поступовому переході наполягав український президент. Як відомо, у вівторок Ющенко розкритикував "Газпром" за вимогу почати нові розрахунки за газ вже через два тижні: "Я не хочу, щоб Росія за транзит платила найбільшим у світі бартером, який коштує 29 мільярдів кубів газу! Але мова йде про мільярди коштів! Аналогів немає у світі. Ті люди, які думають, що це можна зробити з 1 січня 2006 року, не є професіоналами. Це наївно!"

Тим часом, українські чиновники вирішили ще раз заявити, що Росія не вправі піднімати питання про перегляд цін на газ для України до 2010 року. Так заявив начальник департаменту ресурсів нафти і газу "Нафтогазу Україна" Микола Гончарук, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, ці ціни закріплені доповненням №4 до чинного контракту між "Нафтогазом України" і "Газпромом" про обсяги й умови транзиту російського природного газу по території України на період з 2003 по 2013 роки, що російська сторона не планує денонсувати.

Він підкреслив, що сторони підписали "доповнення до контракту, де чітко прописано, що "Газпром" забезпечить баланс газу України до 2009 року включно, при цьому ціна газу складе $50 за 1 тис. кубометрів".

Гончарук запевнив, що Україна "чітко виконувала" зобов'язання, закріплені цією угодою.

"Україна діє у відповідності до тих документів, які підписані на сьогоднішній день... Російська Федерація нас просто шантажує. У березні вона заявила про те, що ми повинні переходити на нові принципи співробітництва. Зрештою, є стокгольмське право. Вони можуть звернутися в Стокгольмський суд, але вони цього не роблять", - відзначив він.

Гончарук у черговий раз заявив, що Україну влаштовують нинішні "принципи співробітництва", які передбачають постачання російського газу в рахунок оплати послуг з його транзиту.

"Ми на цих принципах хотіли працювати і надалі, чесно, сумлінно забезпечувати прибуток Росії від продажу газу в Західній Європі", - сказав він.

"Нафтогаз України" як оплату послуг з транзиту одержує від "Газпрому" газ за ціною $50 за 1 тисячу кубометрів. При цьому пільгова ставка плати за транзит газу по території України для "Газпрому" складає $1,09375 за транспортування 1 тисячі кубометрів газу на 100 км відстані.

"Нафтогаз України" і "Газпром" поки визначають формулу ціни на російський природний газ, що буде поставлятися в Україну. "Делегація працює, працює саме над формулою", - повідомив Гончарук.

Водночас, як заявив прес-секретар голови правління "Газпрому" Сергій Купріянов, "Нафтогазу України" зовсім не потрібно детально вивчати формулу ціни по закупівлях газу "Газпрому".

"Вони повинні просто розкрити власні контракти з постачання газу в Європу і поміняти місцями покупця і продавця - формула ціни стане зовсім очевидною", - сказав він, маючи на увазі, що частину газу Київ перепродає за високою ціною на Захід.

Тим часом, відповідаючи на питання про перспективи у випадку, якщо сторони не домовляться до кінця року, Гончарук відповів, що "нічого не відбудеться". "Цей процес буде перенесений на перший квартал або перше півріччя 2006 року", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді