Реваншу не буде?

Понеділок, 26 грудня 2005, 15:22

На останній прес-конференції президент Віктор Ющенко пообіцяв, що на парламентських виборах реваншу колишнього режиму не буде.

"Ні про ніякий реванш не йде мова. Сили вчорашнього дня будуть вчорашніми", - запевнив президент.

Втім, остання соціологія оптимізму президенту не повинна б додавати.

Незважаючи на те, що останній рік Віктор Янукович нічим особливим не запам'ятався, до парламенту він може увійти переможцем, наслідуючи приклад Ємелі, який півроку спав, а потім на печі приїхав в королівський палац, ще й на царівні одружився.

Рейтинг Партії регіонів останні місяці демонструє стабільну тенденцію до зростання. Блоки Ющенка й Тимошенко можуть переважити його в парламенті лише разом.

Як свідчать результати соцопитування, проведеного компанією "Інмайнд" 1-15 грудня, за Партію регіонів наразі готові голосувати 27,9% опитаних. Порівняно з листопадом партія набрала близько 6%. Тоді вона мала 21,5%.

Збільшився також і рейтинг "Нашої України": якщо минулого місяця соціологи "Інмайнд" нарахували біля 11% її прихильників, то тепер пропрезидентський блок готові підтримати біля 15% (різниця перевищує похибку вибірки).

Невідомо, що стало причиною цього - чи то довіра до прем'єра Юрія Єханурова, чи затухання корупційного скандалу, чи оголошена Росією газова війна - але після різкого спаду електорат до блоку повертається.

Питання: Якби вибори до Ради відбувалися найближчого тижня, за яку партію ви б голосували?
Питання: Якби вибори до Ради відбувалися найближчого тижня, за яку партію ви б голосували?

Тим часом тури Юлії Тимошенко регіонами поки не дали очікуваних здобутків. Незважаючи на курси плетіння коси, мітинги, роздавання подарунків дітям, наразі БЮТ готові підтримати 13,6% (у листопаді 11,8%, тобто зростання рейтингу приблизно на 2%, що в межах статистичної похибки). Отож, до омріяного прем’єрства й формування уряду ще дуже далеко.

Натомість Олександр Мороз може знову отримати золоту акцію при формуванні помаранчевої більшості й уряду. Рейтинг його Соцпартії протягом останніх двох місяців залишається стабільним – 6,1% у грудні (6,2% у листопаді) .

А от Компартія й блок Володимира Литвина потроху здають свої позиції. У грудні за КПУ готові голосувати 3,7% опитаних (6,7% у листопаді), за блок голови Верховної Ради – 2,6% (4,7% у листопаді).

Таким чином, наразі тривідсотковий парламентський бар'єр долають лише п’ять політичних сил: "Регіони", "Наша Україна", БЮТ, СПУ та КПУ.

Зміни в політичних настроях (жовтень-грудень 2005)
Зміни в політичних настроях (жовтень-грудень 2005)

Ситуація в окремих регіонах відрізняється від ситуації по Україні в цілому.

Так, в центрі України найбільше симпатій має сила Юлії Тимошенко 23,5%. Далі йдуть "Наша Україна" (15,5%) та СПУ (13,2%). При цьому Юлія Тимошенко(27,5) та Олександр Мороз (26,3) мають найбільший рейтинг довіри в цьому регіоні.

Також тривідсотковий бар’єр у цьому регіоні долають "регіони" (8,7%) і блок Литвина (5,4%).

В південно-східному регіоні беззаперечне лідерство у партії Януковича (48,6%). Далі йде "Наша Україна" (7,2%), КПУ (5,4%), БЮТ (5,2%), СПУ (3%).

Натомість на Заході лідирує "Наша Україна" (34,1%). На другому місці традиційно закріпився БЮТ (20%), а от треті "регіони" (5%), які обігнали соціалістів (3,6%) .

При цьому слід відзначити, що рейтинг пропрезидентського блоку значно зріс протягом останнього місяця (у листопаді був лише 21,9%), так само як дещо піднявся рейтинг БЮТ (у листопаді було 16,8%). До речі, та сама тенденція спостерігалась і в центрі України.

На відміну від рейтингу "Нашої України" рейтинг її лідера - президента України Віктора Ющенка падає в арифметичній прогресії. За останні шість місяців у Ющенку розчарувались 48,5% опитаних, тоді як у листопаді таких було 46,4% виборців, а в жовтні - 40%.

Питання: У кому з політичних лідерів ви розчарувалися найбільше за останні 6 місяців?
Питання: У кому з політичних лідерів ви розчарувалися найбільше за останні 6 місяців?

На другому місці знову Тимошенко. Хоча кількість розчарованих у ній дещо зменшилась 33% цього місяця проти 36,5% минулого.

Третій - Петро Порошенко з 21%, але його падіння в прірву вже зупинилось (у листопаді було 25,5%, у жовтні 28,6%).

Натомість Віктор Янукович, здається, пік своєї негативізації пережив минулого року. За останні 6 місяців в ньому розчарувалися майже стільки, скільки й у Володимирі Литвині (9,2 і 9% відповідно).

Узагалі ж українці перестали довіряти політикам. Найвищий баланс довіринедовіри в грудні мають прем’єр Юрій Єхануров (-1,9) та лідер СПУ Олександр Мороз (-6,4).

Індекс* довіри населення України до політиків (жовтень-грудень)
Індекс довіри населення України до політиків (жовтень-грудень) Питання: Зараз я зачитаю Вам імена політиків. Оцініть ступінь довіри до кожного з них за шкалою від 1 до 4, де 1 - повністю не довіряю, а 4 - повністю довіряю.

Спікер Володимир Литвин натомість скотився з другої позиції на десяту (баланс довіринедовіри "-13,6").

Вже протягом двох місяців майже не змінюється ставлення до президента (- 14,6).

А Кучма (-74,2%), Порошенко(-61,7) і Кравчук (-51,7), як і раніше, замикають турнірну таблицю. При цьому недовіра до Кучми зростає, незважаючи на те, що на публіку він цього місяця не з'являвся.

Наступні три місяці боротьби навряд чи додадуть політикам більше довіри, хоча в цьому є один компонент, який може змінити розклади на шахівниці парламентських виборів і загальному пасьянсі. Газова війна з Росією багато в чому визначить, хто буде на коні, а хто під конем.

Опитування проведене 1-15 грудня 2005 року методом особистого інтерв'ю. Обсяг вибіркової сукупності: 1219 респондентів. Теоретична похибка вибірки – до 2,9%.

Географія дослідження: Усі типи населених пунктів України.

Центральний (Київська, Житомирська, Вінницька, Черкаська, Чернігівська, Полтавська, Кіровоградська, Сумська),

Південно-Східний (Харківська, Луганська, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська, Одеська й Крим);

Західний (Волинська, Рівненська, Хмельницька, Тернопільська, Івано-Франківська, Чернівецька, Львівська, Закарпатська)

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді