Газова та політична кризи в Україні та її медіа наслідки для вітчизняних політиків

Понеділок, 16 січня 2006, 18:14

Період оцінки з 30 грудня 2005 року по 13 січня 2006 року по результатам аналізу 1254 статей в 71 друкованому ЗМІ.

1.Медіа рейтинг політиків. Друковані ЗМІ

Попередньо сформована перша п'ятірка лідерів ЗМІ у складі президента Віктора Ющенка, прем'єра Юрія Єханурова, спікера Володимира Литвина, екс-прем'єрів Юлії Тимошенко та Віктора Янукович, які традиційно приваблює увагу українських ЗМІ.

Головними подіями, які вплинули на рейтинг провідних українських політиків протягом першої половини січня, стали підписання газової угоди між НАК "Нафтогаз Україна" і "Газпромом" і відставка уряду, яка відбулась після підписання Угоди.

Перша позиція в рейтингу президента Віктора Ющенка обумовлена, в першу чергу, його діяльністю в якості глави держави. Позиція Ющенка по підписаній газовій угоді із РФ описувалась ЗМІ досить нейтрально. Негативні оцінки діяльності президента в ЗМІ почали домінувати після відставки уряду Єханурова.

Друга позиція в рейтингу Юрія Єханурова обумовлена такими подіями як відставка його Кабінету та участь прем'єра в переговорах щодо врегулювання газових проблем. Більшість видань надали досить нейтральні коментарі щодо відставки його уряду. Так, ЗМІ, в більшості випадків, вважають Єханурова жертвою політичних інтриг, ніж некомпетентним чиновником. Роль Єханурова у підписанні газових угод із РФ також відображена в українських ЗМІ нейтрально, навіть з позитивною динамікою.

Третє місце в рейтингу медіа активності Юлії Тимошенко обумовлене її активною участю як в критиці газової угоди, так і організації голосування парламенту по відставці уряду. І якщо критика Тимошенко на адресу газової угоди набула в ЗМІ нейтрально-позитивних коментарів, то участь екс-прем'єра та її парламентської фракції у відставці уряду Єханурова отримала переважно негативні оцінки з боку ЗМІ.

Четверте місце у рейтингу Володимира Литвина також пов'язане з відставкою уряду, оскільки більшість ЗМІ підкреслили, що саме позиція спікера, а також голоси його фракції відіграли вирішальну роль у відставці уряду.

На думку експертів, зафіксовану у ЗМІ, позиція спікера в ситуації із відставкою уряду мала політично-показовий характер для пропрезидентських сил, які почали вести розмови про відміну політичної реформи. Газова угода, яка стала формальною причиною відставки Кабінету Єханурова, також набула негативних оцінок, за інформацією, ЗМІ з боку Литвина.

П'ятий рядок рейтингу займає Віктор Янукович. ЗМІ зафіксували жорсткість оцінок Януковича по газовій угоді не лише на адресу української влади, але і відносно позиції РФ у цьому питанні. Таку позицію Януковича більша частина ЗМІ пояснила тим, що підвищення цін на газ, в першу чергу, вдарить, по Сходу України, електорат якого підтримує Партію Регіонів, лідером якої є Віктор Янукович.

Роль Януковича та його фракції в парламенті, яка віддала свої голоси за відставку уряду Єханурова, за оцінками ЗМІ, обумовлена скоріше статусом опозиційності, ніж реальною необхідністю відставки уряду.

Друга п'ятірка рейтингу медіа активності українського політикуму, вочевидь, сформована під впливом газового скандалу та вміщує його основних фігурантів – міністра енергетики Івана Плачкова (7 місце) і керівника НАК "Нафтогаз Україна" (8 місце) Олексія Івченка.

Попереду цих двох політиків знаходиться Олександр Мороз, а замикають першу десятку "новачки" - Наталія Вітренко та Борис Тарасюк. Рівень медіа активності останніх учасників рейтингу складає 7% від рівня лідера рейтингу – Ющенка.

Шосте місце в рейтингу медіа активності лідера СПУ Олександра Мороза супроводжувалось нейтральними коментарями ЗМІ відносно участі політика як у обговоренні газової угоди, так і в голосуванні Верховною Радою за відставку уряду Юрія Єханурова.

Необхідністю вирішення PR-завдань напередодні виборів були пояснені ЗМІ в цілому нейтральні коментарі Мороза щодо газової угоди та водночас продемонстрована стурбованість перспективою зростання тарифів на комунальні послуги для населення до проведення аудиту НАК "Нафтогазу". Неголосування фракції СПУ та Олександра Мороза за відставку уряду ЗМІ супроводжували нейтральними коментарями щодо небажання керівника СПУ руйнувати урядовий блок СПУ та НСНУ.

Сьоме місце глави НАК "Нафтогаз Україна" Олексія Івченка супроводжувалось у ЗМІ нейтрально-позитивними коментарями лише у провладних ЗМІ, щодо опозиційних та відносно нейтральних ЗМІ, то їх коментарі відносно ролі Івченка в газовому конфлікті України та РФ, а також у підписанні газової угоди негативні. Крім того, перелік звинувачень, зафіксований ЗМІ, досить широкий, починаючи від некомпетентності Івченка і до звинувачень останнього у вирішенні особистих інтересів при підписанні угоди.

Восьма стрічка в рейтингу міністра палива та енергетики Івана Плачкова також супроводжувалась неоднозначними коментарями ЗМІ відносно участі Плачкова у врегулюванні газового конфлікту між РФ та Україною. Підкреслимо, що більша частина ЗМІ негативно відгукнулась на відсутність Плачкова та Івченка (головних учасників процесу переговорів із РФ щодо газових питань) на парламентському засіданні, протягом якого депутати заслухали звіт прем'єра щодо підписаних газових угод.

Поява на дев'ятому місці у рейтингу Наталії Вітренко свідчить про глибоку політичну кризу в країні, яка створила грунт для зростання медіа активності Вітренко і зробила її коментарі цікавими для ЗМІ.

Замикає останню десятку рейтингу міністр іноземних справ лідер НРУ Борис Тарасюк. Більшість ЗМІ (в т.ч. – і опозиційних) достатньо негативно оцінили дії міністра протягом перших двох тижнів січня.

Мал.1. Медіа рейтинг першої десятки найбільш часто згадуваних політиків в друкованих ЗМІ в період з 30 грудня 20005р. по 13січня 2006р. За інформацією інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 100 політиків.

Мал.2. Рейтинг тональності представлення в ЗМІ першої десятки найбільш часто згадуваних політиків в період з 30 грудня 20005р. по 13січня 2006р. За інформацією інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 100 політиків.

2.Медіа рейтинг партій. Друковані ЗМІ

Лідером присутності у друкованих ЗМІ стала Партія Регіонів.

Друге місце займає НСНУ, третє – БЮТ. Далі йдуть СДПУ(о), КПУ, НПУ, НПУ, СПУ, ПРП, УНП. Індекс медіа активності Партії Регіонів перевищує аналогічний показник НСНУ та БЮТ, в відповідно, у 1,2 та 1,3 рази.

Відносно близькі за рівнем медіа активності такі партії як СДПУ(о) та КПУ. Індекс медіа активності УНП (10 місце) нижче медіа активності Партії Регіонів (1 місце) у 4 рази.

Перший рядок в рейтингу медіа активності Партії Регіонів став свого роду реакцією ЗМІ на дії влади. Газовий скандал та політична криза – ті інформаційні приводи, які активізували увагу ЗМІ до опозиції, взагалі, та Партії Регіонів – зокрема.

Друга позиція в рейтингу НСНУ обумовлена, в першу чергу, голосуванням парламенту за відставку уряду, ядро якого складають представники саме НСНУ. І хоча прем'єр-міністр Юрій Єхануров бачить собі оптимістичними перспективи рейтингу партії після відставки уряду (за словами Єханурова, в Україні "населення любить ображених"), більшість ЗМІ, коментуючи відставку уряду, вважають, що відставка Кабінету, яким керує перший номер виборчого списку НСНУ, значно зменшить рейтинг НСНУ.

БЮТ переконливо займає третє місце рейтингу. Такий результат можливо пояснити високою медіа активністю партії у питаннях критики підписаної газової угоди, уряду Єханурова, блоку НСНУ.

Партія СДПУ (о)досягла четвертого результату у рейтингу медіа активності партій. Така позиція обумовлена, в першу чергу, активною діяльністю партії в регіонах та активною критикою партії діючої влади.

Замикає першу п'ятірку рейтингу КПУ.

Народний блок Литвина займає шосту позицію в медіа рейтингу. ЗМІ, аналізуючи роль блоку у відставці уряду Єханурова, поряд із нейтральними оцінками дій блоку, ЗМІ дають і великий відсоток негативних коментарів щодо участі блоку у відставці уряду.

Цікаво, що критику НБЛ газової угоди між НАК "Нафтогаз" і "Газпром" більша частина ЗМІ пояснила не стурбованістю Блоку долею країни, а тим фактом, що виробничі активи представників партії і, як результат, кінцеві прибутки цілком залежать від ціни на газ.

На сьомому місці рейтингу перебуває СПУ, яка продемонструвала (що і було зафіксовано ЗМІ) під час політичної кризи лояльність до діючої влади.

Восьме місце блоку "Пора-ПРП" свідчить про динамічний розвиток цього політичного утворення. ЗМІ зафіксували, що підписану газову угоду блок "Пора-ПРП" прокоментував достатньо негативно, але стримано. Щодо відставки уряду блок критикував політичні сили (перш за все – БЮТ), які відправили Кабмін у відставку.

Дев'яте місце у рейтингу посідає УНП, на ґрунті якої було створено блок "Костенко-Плющ". ЗМІ зафіксували стриману критику з боку блоку газової угоди. У той же час, ЗМІ повідомили, що лідер блоку Юрій Костенко назвав ці угоду "оптимальною із існуючих".

Партія НРУ зариває першу десятку медіа рейтингу партій. ЗМІ зафіксували повне співпадіння в коментарях партії і влади щодо підписаної газової угоди.

Мал.3. Медіа рейтинг першої десятки найбільш часто згадуваних політичних партій в друкованих ЗМІ в період з 30 грудня 20005р. по 13січня 2006р. За інформацією інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 100 політиків.

Мал.4. Рейтинг тональності представлення в ЗМІ першої десятки найбільш часто згадуваних політичних партій в період з 30 грудня 20005р. по 13січня 2006р. За інформацією інформаційно-консалтингової компанії "КомІнформ". Всього компанія рейтингує 100 політиків.

Список ЗМІ, які вивчались при складанні рейтингу

33 канал, CN-Столичные новости, XXI век, Аграрная неделя, Акциз, Аргумент газета, Аргументы и факты в Украине, Бизнес, Верже, Вечерние вести, Високий Замок, Власть денег, Газета по-киевски, Голос України, Горняк, Дело, Деловая столица, День, Еженедельник 2000, Жизнь, Запорожська Січ, Зеркало недели, Известия-Украина, ИнвестГазета, Киевские ведомости, Киевский телеграфъ, Коммерсантъ (Украина), Коммунист, Компаньон, Комсомольская правда в Украине, Контракты, Корреспондент, Комментарии, Кримська Світлиця, Крымская правда, Крымский обозреватель, Львівська газета,Миг, Мир связи, Московский комсомолец в Украине, Народная газета, Наша газета+, Негоциант, Николаевские новости, Одесский вестник, Подробности, Поступ, Правое дело, Приазовский рабочий, Профиль-Украина, Публичные люди, Рабочая газета, Республика Крым, Свобода, Свободная трибуна, Севастопольская газета, Сегодня, Сельская жизнь, Сільські вісті, Слава Севастополя, Совершенно секретно-Украина, Украина и мир сегодня, Україна молода, Улица Заречная, Урядовий кур'єр, Факты и комментарии, Финансы для всех, Хрещатик, Час, Экономические известия, Эксперт-Украина, Юг, Ялтинские вести.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді