"Подарунок" для "1+1"

Середа, 18 січня 2006, 15:15

15 січня офіційно минув термін повноважень Влада Ряшина як голови правління телеканалу "Інтер". А с 1 лютого він, можливо, очолить холдинг компанії СМЕ в Україні.

Як уже повідомляв "Профіль", Ряшин вважав для себе неприйнятною модель керування каналом і свою роль в ній, запропоновані йому акціонерами "Інтера" на чолі з Валерієм Хорошковським.

Спадкоємцем Влада Ряшина на посаді голови правління "Інтера" став акціонер рекламного холдингу Atlantik Group Сергій Старицький.

Втім, у перші ж дні нового року спочатку в Інтернеті, а потім і в друкованих ЗМІ, на правах непідтверджених чуток, стали з'являтися повідомлення про те, що вже з 1 лютого новим місцем роботи родоначальника українських новорічних мюзиклів стане "Студія "1+1".

Новину цю мало хто вважав несподіваною. Тим більше що ще влітку, напередодні призначення генеральним продюсером "плюсів" Ольги Герасим'юк, говорили, що Олександр Роднянський пропонував цю посаду Ряшину.

Тепер же, коли Герасим'юк одною ногою в парламенті, а Влад Ряшин обома без роботи, такий розклад виглядав би цілком реальним.

Як стало відомо "Профілю" з джерел, наближених до керівництва "плюсів", переговори Ряшина з акціонерами "1+1" дійсно мали місце.

Однак ініціатором переговорів був аж ніяк не Олександр Роднянський, а керівництво корпорації СМЕ, що, крім 60% акцій "1+1", з листопаду минулого року належать ще два українських телеканали – "Гравіс" і "7-й канал".

Зважаючи на все, Влад Ряшин одержав пропозицію очолити компанію "ЮМС", на яку зареєстровані українські медіа-активи СМЕ.

Очевидно, що збільшена медіа-власність вимагає адекватного менеджменту, реалізовувати який буде вже не Олександр Роднянський.

Дотепер діяльність корпорації СМЕ на українському медіа-ринку була пов'язана в основному з Роднянським і "Студією "1+1". Розширення українських інтересів корпорації відбувалося паралельно з розширенням російських інтересів Роднянського.

Залишаючись головою ради директорів і співвласником телекомпанії "1+1", Олександр Роднянський є президентом компанії "СТС Медіа" і генеральним директором російських телеканалів СТС і "Домашній".

І хоча, за заявами самого Олександра Юхимовича, конфлікту інтересів у цій ситуації немає, варто взяти до уваги, що, як і СМЕ, "СТС Медіа" є міжнародною корпорацією американського походження.

При цьому український інтерес і Роднянського і СМЕ при колишньому політичному режимі полягав у збереженні бізнесу за будь-яку ціну, усіма правдами і неправдами.

За кількістю "неправд" ціна дійсно виявилася високою. І проте, жорстокий репутаційний збиток, що понесла компанія "1+1", "підвішена за ліцензію" есдеківською адміністрацією попереднього президента, дозволив "плюсам" зберегти канал за його нинішніми власниками, і навіть стрімко зафіксувати взаємну лояльність у відносинах з новою владою.

З урахуванням того, що в 2006-му минає термін дії ліцензії "1+1", цей драматичний, але, по суті, успішний досвід виживання, міг би виявитися корисний СМЕ і на нинішньому етапі.

Втім, дві зустрічі Рональда Лаудера з президентом Ющенком, мабуть, самі по собі зміцнили позиції СМЕ в Україні, що побічно підтверджується фактом придбанні цією медіа-корпорацією "Гравісу" і "7-го каналу". За інформацією "Профілю", СМЕ володіє цими двома телекомпаніями разом з Олександром Третьяковим, колишнім першим помічником Віктора Ющенка.

Що ж стосується пропозиції, що надійшла від СМЕ, то, за інформацією, отриманою "Профілем" з конфіденційних джерел, на переговори до Лондону Ряшин привіз із собою пакет власних пропозицій.

Зважаючи на все, серед них необхідність "підібрати" формально залишилися в структурі "Інтера" продакшн-студії "Мелорама" і Film.ua, на яких зосереджені виробничо-фінансові і креативні ноу-хау Влада Ряшина.

Іншими словами, якщо керівництво СМЕ здійснить намір призначити Влада Ряшина керуючим своєю українською медіа-власністю, то цілком імовірно, що останній реалізує на базі "1+1" з успіхом відпрацьовану на "Інтері" схему обслуговування російського РТР.

Чутки про фінансовий безлад, що застав на каналі його новий власник Валерій Хорошковський, продовжують курсувати в медійних колах.

Джерела в керівництві телеканалу говорять про те, що аудит, проведений новими власниками телекомпанії, показав структурну невпорядкованість фінансових схем під час перебування головування Ряшина.

Ці схеми, за свідченням спостерігачів, носили непрозорий характер і були безпосередньо пов'язані з нинішнім гендиректором російського телеканала РТР Антоном Златопольським.

Іншими словами, "стратегічний прорив на міжнародний ринок", яким щосили козиряли колишні менеджери "Інтера", може виявитися не чим іншим, як своєрідним телевізійним "оффшором".

При цьому головне з реальних досягнень "Інтера" – розважальне мовлення українського виробництва – виглядає, за оцінками експертів, "колоніальною виробничою базою для російського замовника".

Парадоксальність ситуації полягає і в тому, що так само, як Хорошковський на "Інтері", СМЕ у відношенні "1+1" зацікавлена не стільки в розвитку телеканалу, скільки в контролі над його доходами і витратами, про що, до речі, говорять представники нинішнього менеджменту і "Інтера", і "плюсів".

Крім того, наявність біля керма холдингу самостійного дієздатного телеменеджера, яким Ряшин, поза сумнівами, є, автоматично вимагає кадрових жертв у нинішньому керівництві "1+1".

Тобто, зважаючи на все, етап багаторічного партнерства Лаудер-Роднянський підходить до кінця. Цікаво й інше: чи стане для Олександра Роднянського ймовірний продаж "плюсів" "прощанням з Україною", або, що цілком прогнозовано, у нього вистачить грошей і амбіцій на купівлю пари-трійки нових українських телеканалів.


***

Олександр Роднянський, почесний президент телеканалу "Студія "1+1":

– Що стосується правил гри для іноземних медіа-інвесторів в Україні, можу сказати, що тут повинна бути абсолютна ясність, прозорість і універсальність усіх стандартів операційної діяльності.

Нічого принципово відмінного між компаніями, що діють в усьому світі, і компаніями в Україні, з погляду корпоративного управління, фінансовій звітності й операційній діяльності, не повинно бути.

Як головні умови міжнародного партнерства в цілому від країни потрібна наявність виразного законодавства і єдиний характер його застосування, наявність незалежних судів і тих органів, що здійснюють контроль у медійній сфері.

І конкретно від партнерів потрібна готовність адаптуватися до тих правил гри, за якими грають великі компанії. І тут у багатьох виникає своєрідний культурологічний шок.

У нас звикли розглядати телебачення в трьох аспектах:

По-перше, інструмент політичного впливу.

По-друге, елемент спортивної конкуренції менеджменту: хто перший, хто третій...

По-третє, елемент політичної коректності, політичної і культурної лояльності у відношенні України як такої.

Однак намагатися переконувати серйозних інвесторів розмовами про унікальності власної ситуації не варто.

Зрозуміло, що є небезпека такого бройлерного західного менеджменту, що може не враховувати принципові специфічні елементи українського ринку.

Але, з іншого боку, це природна щоденна діяльність будь-якої компанії, що існує в декількох країнах.

Головне, до чого доведеться звикнути, що в якийсь момент фінансові показники і рейтинги стануть більшим надбанням, ніж "розмови на тему".

І, відповідно, менеджмент, ведучі і всі професіонали будуть відповідати за свою роботу в рамках бізнес-показників. І цей культурологічний шок викине з медійної сфери багатьох людей і дуже багатьох приведе до неї. Особливо молодих.

Тому що головною проблемою сьогодні залишаються кадри із сучасним рівнем професійної підготовки і сучасним світоглядом, орієнтованим на бізнес.

У ЗМІ фігурує непідтверджена інформація про те, що Владу Ряшину запропоновано чи то очолити "1+1", чи то холдинг, що формує СМЕ в Україні...

– Очолити "1+1" без розмов з нами неможливо. Це навіть не обговорюється. Більш того, за існуючим договором, номінація гендиректора - наша прерогатива. Це що стосується каналу "1+1".

Якщо ж мова йде про представництво СМЕ в Україні, про керівництво тими активами, якими вони володіють у країні, то, безумовно, пан Ряшин досить компетентний менеджер, щоб такого роду переговори могли мати місце після його відходу з "Інтера".

Я, як керівник "СТС Медіа", також зустрічався з ним неодноразово. І, запевняю вас, він зустрічався з дуже багатьма людьми.

Хто стане генеральним продюсером "1+1" після обрання Ольги Герасим'юк у парламент?

– В Україні сьогодні я не бачу реальних претендентів крім неї.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді