Прихід "РосУкрЕнерго" в Україну і роль у цьому туалету Кабміну

Вівторок, 31 січня 2006, 21:22

Коли ви читаєте ці рядки, спільне підприємство між "Нафтогазом" і "РосУкрЕнерго" для продажу блакитного палива на території України або вже створене, або сторони занесли ручки над документами, щоб скріпити їх підписами. Так найскандальніший проект останнього часу отримав втілення у життя, а нинішня опозиція – новий головний біль: як після виборів переписати ці домовленості.

Виносити ключове рішення українські міністри зібралися у останній момент. Уряд мав визначитися не пізніше 31 січня – бо це є граничним терміном для створення СП згідно з нічною газовою угодою між "Нафтогазом" і "Газпромом".

Коридорами Кабміну, де у вівторок розглядали це питання, гуляв дух азаровщини. Міністри тікали від журналістів – так само утаємничено два роки тому схвалювали участь України у Єдиному економічному просторі.

Темі створення СП було присвячене окреме засідання уряду, на час проведення якого за спиною Юрія Єханурова вивісили велику карту газової мережі Європи. Нарада почалася у вівторок о 9 ранку, але перервалася об 11. Так вийшло, що документи виявилися не готові для схвалення урядовцями, і міністри швидко розбіглися на чотири години.

У цей час в кулуарах на сьомому поверсі будинку уряду був помічений міфічний заступник голови "Нафтогазу" Ігор Воронін – людина, яка була куратором контактів з "РосУкрЕнерго" ще за Кучми та якій вдалося залишитися на цьому профілі діяльності уже за Ющенка.

Ігор Воронін (посередині) заходить у чоловічу кімнату

Саме Вороніна блок Тимошенко звинувачував у тому, що він представляє інтереси половини власників "РосУкрЕнерго" – не газпромівських, а невідомих громадян українського походження. Екс-прем’єр за часів своєї нетривалої кар’єри спробувала його звільнити, а СБУ за часів Турчинова – арештувати.

Однак неприємний для Вороніна розвиток подій зупинив дзвінок першого помічника президента Олександра Третьякова. Потім у відставку пішла вже сама Тимошенко, а Воронін після нетривалого відпочинку та допитів у СБУ поновився на посаді.

Жодної фотографії Вороніна немає в інтернеті, що доволі нечесно, враховуючи славу і серйозність сектору, за який відповідає цей чоловік. Втім, коли у вівторок журналісти наводили на нього об’єктив, Воронін швидко відвертався.

І так сталося, що більшу частину свого перебування в Кабміні Воронін провів у чоловічому туалеті, який розташований поруч із залою засідань уряду. Там він курив і консультувався зі своїми колегами з "Нафтогазу". Слід додати стратегічну правильність такого вибору базування – адже санвузол ще вигідний і тим, що фотожурналісти там не наважуються знімати.

Опорний пункт Воронін зайняв ще зранку. Після першого безрезультатного засідання уряду він півгодини присвятив спілкуванню з міністром оборони Анатолієм Гриценком. Відбувалося це біля курильної урни туалету.

Нафтогазовий керівник переконував силового урядовця, що Україні вигідно працювати тільки через "РосУкрЕнерго". Так можна було зрозуміти із уривків фраз, хоча сам Гриценко відмовився коментувати журналістам хід газового засідання уряду і своєї останньої розмови.

Потім Воронін, також ігноруючи питання преси, попрямував до кабінету першого віце-прем'єра Станіслава Сташевського, де готувалася остаточна редакція статуту СП між "Нафтогазом" і "РосУкрЕнерго".

Мас-медіа кинулися атакувати самого Сташевського, який не витримав випробування славою і проговорився: "Документи поки не готові, підписувати нема чого. Над паперами працюють дуже серйозно, йде дискусія... І якщо вони так готуються, то мають бути підготовлені добре!". Очевидно, саме цьому урядовці і присвятили свій час.

Після цього Кабмін ще раз зібрався о 15-00, а Воронін заскочив на секунду в залу засідань і знову заховався в туалеті. Там він і перебував, доки представник секретаріату Кабміну не віддав йому проект статуту СП і не сказав вносити правки, відіславши за комп’ютер у тій же приймальні Сташевського.

Група "Нафтогазу" вирушила у вказаному напрямку, а під дверима, за якими засідав уряд, з'явився візок із солодощами – печивом, вафельними трубочками і тістечками "наполеон".

Загалом це поганий знак, бо він свідчить, що міністри збираються ще довго працювати і тому вимагають їжі.

Але в даному випадку це був просто десерт за швидко зроблену роботу – Кабмін закінчився протягом десяти хвилин, а ще протягом п’яти всі чиновники зникли, залишивши ошалілу пресу без роз’яснень.

Так, керівник "Нафтогазу" Івченко прискорив крок, побачивши журналістів. Свій коментар він вклав у шість слів: "Документи погоджено, передаємо в Антимонопольний комітет".

Кілька кореспондентів кинулися за ним сходами, але Івченко, перед тим, як хлопнути дверима, лише додав – при схваленні Кабміном статутних документів "всі зауваження міністерств і відомств були враховані".

Це виглядає сумнівно з огляду на слова міністра економіки Арсенія Яценюка, який також скупо сказав: "Питань (щодо створення СП між "Нафтогазом" і "РосУкрЕнерго") було ду-у-уже багато, і відповіді отримані не на всі з них".

Коли ситуація стала вимальовуватися зовсім некрасива, до журналістів підвели міністра палива та енергетики Плачкова. Він почав відвертатися від камер, а під час цих маневрів сказав два речення.

Перше: "СП буде займатися закупівлею і постачанням газу споживачам, а також, можливо, продаватиме газ дочірній компанії "Нафтогазу" "Газ України". Друге: "Газотранспортна система залишається в державі, абсолютно нічого не передбачається щодо її передачі спільному підприємству".

З того, що вдалося з'ясувати "Українській правді" зі своїх джерел: статутний фонд СП в редакції, схваленій урядом, складає 5 мільйонів гривень, які вносяться виключно грошима. Долі між "Нафтогазом" і "РосУкрЕнерго" поділені 50% на 50%.

Міністри дуже довго виписували і начебто домоглися того, щоб у статуті в жодній формі не передбачався зв’язок між українськими газогонами і новоствореним СП, яке отримало назву "Укргаз-Енерго".

Але найцікавіше виглядає ще одне рішення урядовців – роздані їм документи щодо СП з "РосУкрЕнерго" залишити на столах, щоб не було витоку в пресу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді