Юлія Тимошенко: Підозрюю, що Ющенко зі мною не бачиться, бо йому буде важко дивитися мені в очі

П'ятниця, 17 лютого 2006, 14:29

Юлія Тимошенко зараз практично не живе в Києві – щоб взяти в неї інтерв’ю, треба їхати до Чернігова, де вона провела останні дні передвиборчого туру. Після двох мітингів на морозі лідерка БЮТ відвідує кондитерську, де не відмовляє собі у каві та двох тістечках. У цей час і відбувається її розмова з кореспондентом "Української правди".

Це інтерв’ю ми хотіли присвятити з'ясуванню не завжди приємної для Тимошенко інформації, яка циркулює стосовно неї як у розмовах політиків, так і в мас-медіа. На деякі питання вона відповіла, на інші – пішла від конкретики. Інколи було помітно, що починає трохи злитися. І цього разу не було жартівливого настрою, характерного для Тимошенко. Мабуть, через втому.

– Скажіть, чи зараз не шкодуєте ви про те, що відбулося у вересні минулого року? Ви ж тоді могли залишитися на посаді прем’єр-міністра, і, можливо, все зараз було б інакше?

– Мені здається, що це було великою помилкою президента – руйнувати єдність помаранчевого табору, іти на поводу у "любих друзів" та відправляти уряд у відставку. Але від мене там дуже мало залежало.

Ще до мого призначення було прийнято свідоме рішення, що мені дадуть попрацювати лише декілька місяців. За цей час спробують спецпроектами та штучними кризами знищити і авторитет, і довіру людей до мене. Мене планували звільнити вже в травні 2005...

Замість того, щоб перші півроку присвятити ефективній роботі та дати результат людям, цей час спрямували на знищення прем’єр-міністра. Вони думали, що принижують прем’єр-міністра, а насправді цими склоками та інтригами крок за кроком знищували авторитет всієї помаранчевої команди.

– Чому ж ви мовчали про це під час вашого прем’єрства, а заговорили тільки зараз?

– Я за будь-яких обставин намагалася стримувати розкол команди і зберегти єдність з президентом. Зціпивши зуби, я терпіла і жодного разу не виступила публічно проти міністрів та віце-прем’єрів, які виконували замовлену роботу проти уряду.

– Якщо зараз згадати ті часи, про які кроки на посаді прем’єра ви шкодуєте, що ви б змінили?

– При формуванні уряду мені не потрібно було будь-якою ціною зберігати мир і спокій, погоджуючись на призначення непрофесійних та бізнес-заангажованих міністрів. Треба було вимагати некорумпований, чесний, відданий справі склад уряду.

Другою помилкою було занадто динамічне наведення порядку в країні, яке зачіпало безліч тіньових інтересів. Адже в мене фактично не було тилу. Там – в тилу – дислокувалася команда, яка слідкувала за кожним кроком і замість підтримки ставила підніжку.

– Кажуть, що останньою краплею, яка змусила Ющенка замислитися про вашу відставку, було те, що ви стали на бік Коломойського у конфлікті навколо Нікопольського заводу феросплавів?

– Останньою краплею стало те, що я всупереч кришуванню Порошенка, Мартиненка, Третьякова, завадила Пінчуку продати НЗФ російському капіталу та повернула цей завод державі. Ви знаєте, що нещодавно парламент прийняв рішення залишити 51% НЗФ у держвласності – і це теж результат моєї боротьби!

– А які взагалі у вас відносини з Коломойським?

– Ніяких. Я його ніколи в житті не бачила і ніколи не спілкувалася по телефону.

– Це не завжди обов’язково робити особисто! Адже, можливо, що хтось діяв від вашого імені. Наприклад, відомо, що з Коломойським підтримував контакт Бродський.

Я ніколи не вела і не буду вести політики, яка б мала ухил на користь будь-якої бізнес-групи. В цьому суть мого принципу – рівні та законні правила для всіх.

– Але ваші дії були вигідні "Привату"!

– Сьогодні НЗФ повернувся у власність держави, і якщо це вигідно "Привату" – тоді вони наші однодумці. Наведення порядку з приватизацією в державі було вигідним в першу чергу народу України. Почитайте програму президента "10 кроків назустріч людям", там все написано на цю тему. Я вважала, що її ухвалили всерйоз, і тому я її виконувала.

Якщо ви повернетесь до влади після виборів, що ви будете робити з раніше приватизованими підприємствами?

– Все має вирішувати тільки суд! Жоден чиновник не може брати на себе зобов’язання, скільки повернути, 10 чи 20 підприємств. Це – авантюризм! А наше завдання – щоб суди працювали без адміністративного тиску, і уряд буде підпорядковуватися їх рішенням.

Ті, хто отримав стратегічні об’єкти у наслідок наближеності до Кучми, будуть змушені доплатити реальну вартість підприємств, якщо суди будуть ухвалювати дійсно правосудні рішення.

– Але поки "чесні суди" – це тільки в "Ідеальній країні", яку Юлія Тимошенко створює в інтернеті!

– Насправді чесні суди – це чесність вищих посадовців. І відразу після революції суди справді намагалися встати на чесний шлях. Але їх швидко дезорієнтували і знову спробували переключити на телефонне право. Але у випадку з НЗФ у "любих друзів" це не вийшло...

– На ваших мітингах часто можна почути тезу про "відокремлення ЗМІ від олігархічних кланів". Як це можна зробити, адже всі телеканали є приватними, і їх не можна реприватизувати!

– У нас розроблена новітня концепція, яка може зробити так, що творчі колективи журналістів будуть власниками засобів масової інформації, і вони зможуть наймати менеджерів, зможуть розпоряджатися фінансами...

8 вересня 2005 року. Фото Олександра Прокопенка

До того, ж, 5-м номером в нашому списку йде Андрій Шевченко. Я гадаю, ні в кого немає жодних сумнівів у високій професійності цієї людини. Ми все зробимо правильно і вірно.

В таких речах буде прийматися окремий закон, при якому не постраждає власник. Буде один-єдиний механізм – викуп ЗМІ за ринковою вартістю. Держава викуповує, реформує і потім віддає або в користування за моделлю суспільного телебачення, або на інших засадах.

– Тобто це виходить "принудительное изъятие телеканалов"!?

– Я прошу, не провокуйте! Мене і так бояться. Я просто не хочу, щоб люди злякалися і пострілялися ще до того, як ми переможемо. (Сміється.)

ЮЩЕНКО СКАЗАВ, ЩО ГАЗОМ ВІН ЗАЙМАТИМЕТЬСЯ САМ

Інший закид на вашу адресу – те, що ви лобіювали "Ітеру" замість "РосУкрЕнерго". При цьому показують доручення за підписом вашого соратника Євгена Шаго під проектом угоди між Україною і Туркменією, де в якості посередника замість "РосУкрЕнерго" фігурує "Ітера". І саме цим пояснюють вашу запеклу боротьбу з "РосУкрЕнерго"!

– Я думаю, що при великому бажанні деяких моїх соратників по помаранчевому табору можна знайти мій підпис і під наказом про організацію вибуху на Чорнобильській АЕС, або про те, що я лобіювала Переяславську угоду 1654 року.

Але, якщо серйозно, ніколи в житті ні я, ні Шаго не ставили підписи під жодним документом, який лобіює " Ітеру". У мене немає ніякої співпраці з "Ітерою". Я вважаю, що взагалі не повинні існувати посередники між Україною та Росією чи Україною і Туркменістаном.

– Ну, на відміну від Коломойського, з представниками "Ітери" Ви знайомі?

– Це було настільки давно, майже 10 років тому!

– За яких обставин ви познайомилися?

– Ми були конкурентами в бізнесі. Колись давно, в минулому житті...

...Слухайте, у нас підписана ціла сміттєва корзина абсолютно ідіотських угод по газу з "РосУкрЕнерго". Ні я, ні люди, які зі мною працюють, ніколи б такого не допустили. Співпраця з інвесторами, які б хотіли вести якісь великі проекти в Україні, має відбуватися в рівному середовищі для всіх.

І якщо потрібне залучення послуг бізнес-структур, то це має відбуватися тільки на умовах конкурсу – прозоро. І ніхто не повинен визначати підрядника в ручному режимі.

Хоча в системі газу нам взагалі посередник не потрібний – ні в купівлі газу, ні в його транспортуванні. Все це може робити НАК "Нафтогаз".

– Під час мітингів ви кажете, що вам відомі ті, хто стоїть за "РосУкрЕнерго". Хто це?

– "РосУкрЕнерго" було засновано в 2004 році під егідою Кучми та Януковича. Уповноваженими від Кучми стали три людини: Бойко, який очолював "Нафтогаз", його заступник Воронін, якого я звільнила з посади, і який знову повернувся після моєї відставки. Також у всіх переговорах брав участь Фірташ.

Зрозуміло, що була побудована система, яка відкачувала з газового ринку України величезні гроші. Відбувалося це тому, що здавали інтереси України, адже народжувалися прибутки "РосУкрЕнерго" за рахунок України.

– Є інформація, що ви намагалися порозумітися з Фірташем, коли були прем’єром, але вам не вдалося знайти спільну мову?

– Мене намагалися переконати, що в Україні мусить працювати "РосУкрЕнерго", але швидко зрозуміли, що це абсолютно безперспективна справа.

– Що вам пропонували?

– Нічого. Розмови не відбулося. Я чітко сказала, що посередники нам не потрібні в системі забезпечення України газом.

– Влада змінилася, і хто, за вашою інформацією, тепер стоїть за "РосУкрЕнерго"?

– При мені, коли я була прем’єр-міністром, Віктор Ющенко доручив вирішувати газові питання Івченку, Третьякову, потім приєдналися Порошенко і Мартиненко. Це також була загальновідома для всього уряду інформація.

– А як виглядали ці доручення?

– Прохання не займатися газом лунали від президента при особистих зустрічах. Були й письмові доручення, які ставили уряд на місце, коли він торкався теми газу.

– Ви запитали Ющенка, чому він забороняє вам займатися газом?

Я запитувала, але не отримала відповіді від президента. Багато разів я зверталася до президента з проханням дати дозвіл на відрядження з питань газу в Туркменістан, Казахстан, Узбекистан...

Мені відповіли, що відрядження не підпишуть, бо цим займаються зовсім інші люди, і президент взяв на себе відповідальність за все, що пов’язано з газом. Він сказав: "Я буду особисто займатися цими питаннями, і участь прем’єр-міністра в цьому не потрібна".

– Що ви подумали в цей момент?

(Пауза.)

– Я подумала, що "РосУкрЕнерго" отримало новий дах.

– Чим же все це закінчиться, як ви думаєте?

– Думаю, "РосУкрЕнерго" поступово буде видалене зі стосунків між Росією і Україною. З однієї причини: ця історія стала надбанням усього світу. Тільки ледачий експерт на Заході не пише, що газові домовленості – це ганьба для України. Навіть наші урядовці розуміють, що це дуже делікатне питання, пов’язане з мегакорупцією, і натякають про це всіма можливими способами.

ІСТОРІЇ ПРО МЕНЕ І ПУТІНА НАГАДУЮТЬ СЦЕНАРІЙ "НІЧНОГО ДОЗОРУ"

– Розкажіть про ще одну тему, що її вам закидають: ніби ви з'їздили до Москви, зустрілися з Путіним і про все з ним домовилися: він закрив кримінальні справи, а ви потрапили в залежність від Росії. Про це ж нещодавно натякав Порошенко...

– Я не мала зустрічей з Володимиром Путіним. І куди б в якому статусі я не їздила, для мене першочерговим є дотримання національних інтересів України. Потрібно вже дійсно переформатувати відношення до поїздок в Росію: там можна відстоювати інтереси держави, вибудовувати стосунки, які вигідні Україні.

– Навіть безкоштовно отримувати від Росії газ?

– Це був жарт. Я гадаю, що журналісти "Української правди", на відміну від членів ЦК "Нашої України", це розуміють. Давайте не чіпати цю тему. Жарт перетворили у казна що....

Моя жорстка позиція у питанні "РосУкрЕнерго" свідчить про те, що у мене немає штучного ставлення до того, що робить Росія. У мене є адекватне ставлення. І моя позиція по газу повністю спростовує те, що є якісь непублічні, таємні домовленості між Тимошенко і Росією.

– Поінформовані ж кола кажуть, що у вас таки відбулася зустріч на дачі в Путіна, там також був присутній Іванов, Медведєв, там святкувався день народження. І начебто під час цієї зустрічі ви зазначили, що вступ до НАТО ніколи не відбудеться за вашого керівництва.

– Це все дурниці, які більше нагадують сценарій якого-небудь "Нічного дозору". Я не хочу спростовувати чиїсь плітки. Це не відповідає дійсності. Ви самі вірите в подібні нісенітниці?! Я на якійсь дачі, на якомусь дні народження вивела Україну з НАТО? Залиште цю тему Вірці Сердючці!

Єдина зустріч Тимошенко та Путіна? Фото Олександра Прокопенка, весна 2005 року

– Тобто Путіна востаннє ви бачили...

– Коли він приїжджав до Києва з офіційним візитом, а я була прем’єр-міністром.

– А по телефону ви з ним розмовляли?

– Ми не розмовляли з ним ніколи по телефону.

– Просто не життя, а якесь зібрання міфів!

– Політика – це взагалі велика міфотворчість…

П’ЯТЬ МІЛЬЙОНІВ ПІШЛИ НЕ НАМ, А НА ПОШИРЕННЯ МІФІВ ПРО НАС

– Тоді питання на іншу тему: поясніть, чому в списку блоку Тимошенко опинилося чимало людей, які багато років підтримували попередню владу - Хмельницький, Фельдман, який був довіреною особою Януковича по Харкову, чи Губський, який займався виборами Януковича на Черкащині...

– Фельдман не був довіреною особою Януковича. Нам цей факт уже закидали, ми просто перевірили.

(Від УП: насправді Олександр Фельдман, який зараз балотується за списком БЮТ, в 2004 році все-таки був довіреною особою Януковича. Принаймні, це випливає з відомостей, розміщених на сайті Центральної виборчої комісії.)

Наша головна мета – зробити так, щоб у Януковича не було прихильників в Україні. Особливо тих людей, які формують громадську думку.

Звідки беруться ці рейтинги Януковича? Люди, які мають в тому чи іншому регіоні авторитет, впливають на велику кількість людей, формують позитивне враження про Януковича. Ми позбавляємо його таких людей крок за кроком.

Тому я вважаю, що нам треба запрошувати в свою команду якнайбільше людей, які є лідерами суспільної думки, особливо в тих регіонах, що є феодальними вотчинами Януковича.

– І навіть якщо таке запрошення супроводжується появою чуток, що Хмельницький придбав місце в списку за 5 мільйонів доларів?

Мені здається, що 5 мільйонів доларів пішли на те, щоб продукувати подібні міфи про нас.

– Питання пряме : чи платили ці люди за місце в списку Блоку Юлії Тимошенко?

Дивіться відповідь на попереднє питання.

Зараз ваш новий офіс – це колишній офіс Василя Хмельницького. Як це сталося?

– Ми орендуємо це приміщення. Ми, як і будь-яка інша партія, не можемо жити на вулиці. Це зрозуміло?

– За скільки ви орендуєте це приміщення? Може, за три гривні?

– Я думаю, якби наша партія винаймала куток в "Макдональдсі", то й тоді "Українська правда" написала б, що ми продалися США. Можна, ми залишимо питання оренди за бухгалтерією нашої партії?

– Чому існує подвійний стандарт: Губський потрапляє в список БЮТ, а Волков – ні?

– Всі ці рішення ухвалювалися партією, і я жодних волюнтаристських рішень не нав’язувала. Враховувалося все: як людина працює, як позиціонується в суспільстві, чи знайшла людина порозуміння з керівництвом партії, політрадою.... Проти Олександра Волкова дуже різко повстав весь центральний і регіональний актив партії. Мого позитивного ставлення до Волкова не вистачило, щоб погасити внутрішньопартійний спротив.

– Ну, сам Волков дуже засмутився...

– Олександр Волков – досвідчена у політиці людина, і він своє місце у політиці не втратить.

– Чому до вашого списку потрапили соратники Притики та Піскуна? Адже завжди цих людей пов'язували з вами – і їх поява у списку може пояснюватися віддякою за те, що Притика списав пеню для ЄЕСу, а Піскун закрив кримінальні справи проти вас.

– Кримінальні справи закривалися Верховним судом, коли я вже не була при владі. А відкривалися в тому числі й Піскуном, якщо пригадуєте. А названі вами люди досить високого рівня. Вони є самостійними. У них немає ніякої підлеглості і немає взаємозалежності.

– Добре, як у вашому списку на 80 позиції опинився керівник апарату Притики?

– Тому що це досвідчена людина, яка добре знає систему права, систему правосуддя. Нам потрібні такі люди. Власне, якщо одна людина працює з будь-ким в одній установі, це зовсім не значить, що вона є залежною. Треба бути толерантнішим. Бо в іншому випадку можна прийти до вимоги не приймати в партію, скажімо, маркшейдерів, тільки через те, що це професія Миколи Азарова.

– А що робить у вашому списку компаньйон Піскуна Триндюк?

– Він – не компаньйон Піскуна. Це самостійна людина, яка свідомо зробила свій вибір. І його вибір – це наша політична сила. Зараз він працює на найбільш складній території – у Севастополі – де справді треба мати високопрофесійні кадри.

У 2002 році Тимошенко прямо в парламенті впіймала Піскуна на любові до дорогих годинників. Фото Олександра Прокопенка

У нас настільки компактне середовище, що всі з усіма знайомі. Але це абсолютно не означає, що хтось від когось залежить.

І мене тішить, що ви ловите такі складні схеми, і це значить – у нас чудовий список, до якого неможливо придертися з серйозними претензіями!

РОЗПУСКУ НОВОГО ПАРЛАМЕНТУ НЕ БУДЕ

– Наступне питання – про ваші відносини з президентом. На мітингах та інтерв’ю ви підкреслюєте, що у вас немає з ним особистого конфлікту, а у всьому винне його оточення. Але, якщо проаналізувати ваші ролики, вони спрямовані проти Ющенка, а не його оточення.

– Я не вважаю, що будь-яке моє слово чи дія торкнулися президента. Я жодного слова з неповагою до президента не кажу. По-перше, я багато зробила для того, щоб президент став президентом.

А, по-друге, в його особі я бачу багато людей, яких я переконала проголосувати за Ющенка, і які сподіваються на результат. Тому я цих людей буду підтримувати. В тому числі в особі Ющенка.

– Я був на вашій прес-конференції у лютому 2001 року, коли ви сказали, що з посади віце-прем'єра вас звільнив не Кучма, а його оточення. Зараз ви кажете те ж саме.

– Так і є... Моя концепція наведення порядку в країні докорінно відрізнялася від концепції найближчого оточення президента Ющенка. І ми розійшлися не тому, що слово за слово десь не помирилися, а тому що у нас різні світогляди, різний підхід до межі компромісу.

– Якщо Ющенко залишиться на своїх нинішніх переконаннях, чи підете ви на наступний крок, який ви зробили щодо Кучми – очолили рух з повалення президента?

– Ні. Я не буду такого ніколи робити. І, наскільки зможу, запобігатиму таким речам з боку інших політиків.

Президент обраний на п’ять років. Крім того, в нього після виборів залишається значно менше повноважень. Все буде залежати від більшості в парламенті, прем’єр-міністра і уряду. Я впевнена, що президент допрацює до кінця каденції і після парламентських виборів. А я підтримаю Віктора Ющенка в новій Верховній Раді.

– Якщо Ющенко зробить вибір не на вашу користь, то що, ви будете п’ять років працювати в опозиції, до наступних виборів?

– Якщо "Наша Україна" створить коаліцію з Януковичем – я буду в опозиції.

– Наскільки радикальною буде ваша опозиція?

– Адекватною до дій влади. Крім того, я ще раз повторюю, що не планую створювати жодної коаліції з Януковичем.

– Але слово "адекватно" ви казали і п’ять років тому щодо Кучмм. Де межа вашої опозиційності, якщо Ющенко зробить вибір не на вашу користь?

– Я не думаю, що суспільство це стерпить. Ви просто недооцінюєте сьогоднішній вплив людей на події в Україні. Якщо буде ще одна зрада, якщо буде створена коаліція "Нашої України" і Партії регіонів, то ліквідовувати такі союзи буде саме суспільство недовірою на чергових виборах.

– А ви просто допоможете зібрати другий Майдан?

– Насильно Майдан зібрати неможливо. Коли влада веде себе не так, як слід, Майдан приходить сам...

– Але такими ж були і ваші акції, спрямовані проти Кучми...

– Я ж не думаю, що Ющенко буде робити бодай соту частину того, що робив Кучма. Я просто хочу нагадати, що ми робили наші акції протесту, коли журналістам починали відрізати голови.

2002 рік. Фото Олександра Прокопенка

– Останнім часом багато хто говорить, що після цих виборів не вдасться створити більшість, і нову Верховну Раду розпустять. Ви готові до позачергових парламентських виборів?

– На мій експертний погляд, депутатів, які зберуться до парламенту, витягнути звідти уже не зможе ніхто. Якщо тільки з'явиться загроза розпуску парламенту, об'єднатися зможуть навіть ліві та праві радикали!

– І Тимошенко з Януковичем?

– Ні! Ми не будемо об’єднуватися з ним за жодних обставин.

– Але ж голосів все одно треба 226.

– Є декілька можливостей. Перша – ми переможемо як самодостатня політична сила. І, формуючи більшість, запросимо депутатів, які поділяють наші погляди. Це або частково, або повністю сили, які стояли з нами на Майданах: і Соціалістична партія, і "Наша Україна", і ПРП-Пора.

– А Литвин?

– Я думаю, треба подивитися по конфігурації, яка буде виникати.

ВАРІАНТ ПРЕМ'ЄРА ВІД "НАШОЇ УКРАЇНИ" МИ НЕ РОЗГЛЯДАЄМО НАВІТЬ ТЕОРЕТИЧНО

– Ваш штаб і штаб "Нашої України" щодня обмінюються репліками стосовно меморандуму про спільні дії. Всі звинувачують один одного, і таке враження, що всі шукають привід не підписувати цей документ?

– Наша позиція відрізняється тим, що ми хочемо підписати договір, де зазначені всі принципи, які будуть основними для нової влади після виборів. І ми не хочемо ділити жодних посад, бо це будуть робити не чиновники, а сам народ.

– Тобто меморандум підписаний не буде?

– Судячи з того, що цей процес рухається, як мокре горить, угода про коаліцію буде створена після парламентських виборів. Хоча ми передали всі необхідні документи у всі штаби помаранчевої команди.

– Ви згодні з тезою, що прем’єра пропонуватиме та сила, яка випередить іншу. Тобто якщо "Наша Україна" випередить БЮТ, то і пропонуватиме прем’єра? Ви згодні?

– Це логічно, бо треба враховувати вибір людей. Якщо народ обере силу і віддасть їй більшість голосів, то ця сила мусить пропонувати кандидатуру прем’єра і формувати навколо себе уряд.

– І ви готові працювати з прем’єром від "Нашої України"?

Я чітко говорю: наша політична сила займе перше місце на виборах.

І сьогодні навіть приблизно підтримка "Нашої України" не наближається до підтримки, яку має наш блок.

Тому варіант з прем’єрством від НСНУ нами не розглядається навіть теоретично.

Через місяць мої прогнози підтвердяться єдиним чесним соціологічним опитуванням – голосуванням народу.

– Втім, зараз соціологи повідомляють про ваш рейтинг, який не дозволяє говорити про ваше перше місце!

– Соціологи у нас перетворилися на окремі департаменти партій та блоків. І давним давно покінчено з об’єктивною соціологією, вона стала частиною пропаганди. Це розуміють усі більш-менш фахові люди.

Але як пропаганда воно не спрацює. Я просто пам’ятаю, як у 2002 році до останнього моменту соціологи давали нам 1,5 відсотки, а Партії зелених чи "Жінкам за майбутнє" – по вісім відсотків.

Мені здається, на соціологію зараз звертати увагу не потрібно, краще гороскопи читати.

– Кому ви довіряєте з соціологічних служб?

– Я довіряю тільки тому результату, який буде отриманий в день голосування, а також більш-менш близькому до реальності екзит-полу.

– Кому ви замовляєте соціологію?

– Ми замовляємо виключно для внутрішнього вжитку. І кому конкретно – це не має значення.

– Який результат за вашими внутрішніми дослідженнями?

– Ми не планували оприлюднювати ці результати. Але думаю, що для багатьох результати цих виборів будуть сюрпризом.

– Добре, запитаю інакше: яке місце ви займаєте за внутрішньою соціологією?

– Думаю, у нас є всі шанси посісти перше місце.

Я НЕ СПІЛКУВАЛАСЯ З ЮЩЕНКОМ ПІВРОКУ

– Минулого тижня президент Ющенко у своєму посланні до парламенту назвав сценарій: перегляд політреформи через референдум. Як ви ставитеся до цієї ідеї?

Власне, є Конституція. І я пам’ятаю, коли Кучма пропонував проводити референдум стосовно Конституції, то Ющенко казав, що це абсолютно незаконна справа. Більше того, референдум – це величезна помилка, на яку штовхають президента його "хлопці".

Результат, отриманий на такому референдумі, може бути нищівним для Віктора Андрійовича. Президент говорить, що за його даними, реформу сьогодні підтримують 2% громадян України. Я б порадила президенту якомога швидше позбутися тих радників, що приносять йому такі дані.

– Ну, Ющенко змінив думку стосовно референдуму – так само як ви змінили думку, коли змирилися з політреформою. Хоча у Турчинова в сейфі досі лежать підписи депутатів під поданням до Конституційного суду про скасування політреформи, але ви його не вносите...

– Ми абсолютно послідовні щодо політреформи, ми голосували проти неї. А щодо подання – то під ним чимало підписів людей, які більше не є членами нашої команди. І ми просто не можемо віддати ці підписи, коли не знаємо, чи підтвердять вони їх. Крім того, куди здавати ці подання? В нас що, сформований Конституційний суд?

– При бажанні це можна зробити.

– Я вважаю, що шлях зараз має бути таким: вигравати парламентські вибори, створювати конституційну комісію і робити нову Конституцію України. Тому що ця Конституція є настільки розшматованою і розбалансованою, вона настільки невиважена – це просто поспіхом проголосований випадковий документ! Але вона уже вступила в дію. І я зараз не бачу необхідної концентрації політичних сил, що могла б скасували ці конституційні зміни.

– Ющенко пропонував зробити нову редакцію Конституції України. У вас тут збіглися погляди?

– Вони збігаються у думці, що потрібна нова Конституція. Але концептуальне наповнення Конституції – це питання, про які ми ще не говорили.

– Коли ви взагалі востаннє говорили з Ющенком?

– Я з ним не спілкувалася жодного разу після 8 вересня, коли була відправлена у відставку.

– Але вам хочеться?

– Безумовно. Я постійно намагаюся це зробити, тому що це потрібно для України.

– Якщо ж він не зустрічається – значить, не хоче? Чому?

(Пауза.)

– Можливо, важко в очі буде дивитися?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді