"Арсенал" Ющенка заряджатимуть Пінчук, Суркіс і "Приват"

Середа, 22 лютого 2006, 22:09

Віктор Ющенко дав ще одну нагоду "олігархам Кучми" перетворитися у його очах на меценатів. І скористатися цим унікальним шансом зголошуються дедалі більше мільйонерів.

У нового президента всі вони розписані за проектами: власники "Індустріального союзу Донбасу" фінансують відновлення гетьманського палацу в Батурині. Нещодавно Сергій Тарута в інтерв’ю "Українській правді" повідомив: за минулий рік вони вклали 10 мільйонів гривень.

Ахметов взяв на себе реконструкцію Софійського собору - виділив 15 мільйонів. Група "Приват" готує десять мільйонів для "Арсеналу". Шифрін вклав у проект "Запорізька січ" понад 10 мільйонів.

Крім того, є початковий внесок для появи в клубі "благодійних друзів президента" – це мільйон гривень на Батурин. Так зробили Пінчук і Новинський. Хоча Ющенко з нехарактерним цинізмом ставить їм у приклад українського мецената початку двадцятого сторіччя Семеренка: "Протягом 40 років ця людина на музейну справу віддавала одну десяту своїх доходів!".

Почути такий прозорий натяк глави держави довелося Віктору Пінчуку, Григорію Суркісу, співвласнику "Приватбанку" Геннадію Боголюбову і компаньйону Віктора Чорномирдіна Вадиму Новинському. Вони вчотирьох представляли групу майбутніх донорів "Мистецького Арсеналу", презентація якого відбулася в Києві.

Головним інженером цієї машини з викачування грошей працює радниця Ющенка Віра Ульянченко. Здебільшого через неї вони заходять у проекти і через неї намагаються вибудовувати мости з президентом. І саме з нею у середу спілкувалася ця четвірка – глава держави подарував їм тільки рукостискання і комплімент з трибуни: "Дякую кожному з вас, що ви виділили свій час, прийшли і тим самим стали одним із учасників цієї ідеї".

Сказати, наскільки ефективно працює механізм, доволі складно. Наприклад, Ахметов вклався у Софію, уже коли втратив "Криворіжсталь". Пінчук дав мільйон (а, може, і кілька) на Батурин, але Нікопольського заводу феросплавів формально у нього більше немає. "Приват" хоче бути спонсором "Арсеналу", однак омріяний ними НЗФ досі перебуває під керівництвом зятя Кучми.

Втім, очевидно, система "побудови нових відносин між владою і бізнесом" так-сяк діє. Інакше не з'явилося б у цьому колективі нове обличчя – Григорія Суркіса.

Проект "Арсеналу" зібрав високих гостей о 10 ранку в "Українському домі". Крім урядовців та митців, вперше на публіку в новому, підсиленому складі вийшла славна коаліція з оточення Ющенка. Це три піар-сестри президента – його речник Ірина Геращенко і його радниці Валентина Руденко та Віра Ульянченко.

Чоловік Віри Іванівни, на відміну від дружини, весь час стояв позаду і до олігархів вирішив не наближатися. Першими до зали зайшов друг родини Ульянченків Вадим Новинський зі "Смарт-груп". Виглядав він по-особливому урочисто, тому не дивно, що Віктор Пінчук вирішив з ним привітатися поцілунком.

Григорій Суркіс і Геннадій Боголюбов встигли до зали в останній момент. На місцях вони розмістилися з максимальною політкоректністю: конкуренти в боротьбі за НЗФ Пінчук і Боголюбов сиділи окремо один від одного.

Презентацію "Мистецького Арсеналу" майстерно провів віце-прем'єр В’ячеслав Кириленко, і з кожним його словом в уяві домальовувався нуль до цифри майбутніх витрат. У декого з олігархів активно смоктало під ложечкою.

"Перший етап, 2006-2009 роки: ми забезпечимо створення сучасного музейного комплексу в приміщенні "Старого Арсеналу", облаштуємо прилеглі території та внутрішній двір під прозорим перекриттям, , відтворимо рови та вали цитаделі, створимо пішохідну зону", - заявив Кириленко.

"Другий етап, 2009-2014 роки: це побудова сучасного концертного залу поруч зі "Старим Арсеналом". Архітектори розглядають можливість створення підземного простору з кіноконцертним залом на 1200 місць і конференц-залом на 300 місць.

Створення дитячого містечка поблизу цитаделі, реставрація Васильківської та Микільської брам Київської фортеці, створення музейних площ у казармі жандармського полку та облаштування майдану між казармою та вулицею Московською.

Реставрація та передача до складу комплексу вежі номер чотири на вулиці Старонаводницькій. Реставрація та передача до складу комплексу тюремного замку васильківського укріплення", - продовжував невгамовний Кириленко.

Зовсім зіпсуватися настрій мав, коли він оголосив: "Третій етап – перетворення решти об’єктів київської фортеці на складові частини комплексу музею, наукових та архітектурних центрів "Мистецького арсеналу", або на об’єкти допоміжної інфраструктури. Відновлення храмів київської фортеці, насамперед Микільського собору на Площі Слави. Створення транспортних комунікацій, готелів та закладів харчування".

Фото прес-служби президента

Потім слово взяв Ющенко. Він не дав цим чотирьом людям у другому ряді навіть продихнути – більше того, він сказав, що "Арсенал" повинен стати українським Лувром, Прада і Британським музеєм.

"Ім'я кожного, хто долучиться до цієї справи, буде виписано на скрижалях мистецького "Арсеналу". Суспільство завжди буде високо цінити таку громадянську позицію українських меценатів", - схопився наприкінці заспокоювати Ющенко.

Після закінчення заходу похмурий Пінчук відмовився від коментарів, а Суркіс швидко залишив зібрання. Новинський сказав, що він поки не фінансував "Арсенал", але "скоро буде".

"Точно дамо мінімум мільйон гривень", - сказав він. На репліку "чому не десять?" Новинський відповів: "Може, і десять, може, і п’ятдесят..."

"Як батько скаже, так і зробимо. Все від царя залежить!", - додав російський бізнесмен, видавши тим самим, як у його колах заведено називати Віктора Ющенка.

Зліва направо: Віра Ульянченко (зі спини), Геннадій Боголюбов, Вадим Новинський, Григорій Суркіс, Віктор Пінчук

Єдиною людиною, яка усміхалася після презентації, був партнер Коломойського по "Привату" Геннадій Боголюбов. Розпитувати його і взялася "Українська правда"

Якою буде ваша участь у проекті?

– Обсяг вкладень буде визначатися пізніше, але ми уже виділили 10 мільйонів саме на проект "Арсенал". Сьогодні мова йде про створення спеціального органу – ради меценатів. Я із задоволенням буду в цьому брати участь.

Як щодо інших проектів під патронатом президента Ющенка – Батурин чи Софія?

– Ні, туди грошей ми не давали. Нас не запрошували...

Вам потрібне спеціальне запрошення?

– Я не думаю, що інвестори… що меценати ходять по вулиці та думають, куди дати гроші. "Арсенал" як проект нам сподобався, сьогодні все правильно було презентовано. Ми братимемо участь із великим задоволенням!

Існує така думка, що через фінансування таких проектів великі бізнесмени намагаються задобрити нового президента?

– Скажу відразу, що нову владу не можна ні задобрювати, ні роздобрювати, бо вона не віддобрюється. Є певна політика держави, і справа зовсім не в цьому...

Але навіщо Привату мистецький "Арсенал"? Збиранням картин Коломойський не захоплюється…

– Ще й як захоплюється, дуже сильно... У нього велика колекція сучасного мистецтва. Навіть не сучасного, а імпресіоністів. Але питання не в тому, чи буде це колекція Коломойського… Ви ж чули президента, що кожен з нас має зробити внесок у розвиток України.

Чиє в такому разі прізвище буде написано на "скрижалях Арсеналу" – Боголюбова чи Коломойського?

– Ми якось всередині визначимось. Були благодійні проекти, де вже можна було б написати моє прізвище, але я цього не прагну...

Ще однією людиною, яка збирається виділити на "Арсенал" не менше мільйона гривень, є керівник Державного управління справами Ігор Тарасюк, який непогано заробляє завдяки "Нашій рябі". Президентський завгосп розповів, що на презентацію також хотів приїхати Ринат Ахметов, але не зміг через запалення легенів.

Присутність же Суркіса він пояснив бажанням вкладати гроші "у проекти, пов’язані з містом", яке висловив власник "Динамо".

"Ми готували презентацію протягом двох місяців і запитували: чи бажаєте брати участь? І ні від кого не лунало, що ми не будемо давати гроші під цю справу. Просто можлива більш активна форма участі – чи менш активна. Кожен вирішує сам", - розповів Тарасюк простий секрет залучення мільйонів.

Зліва - Ігор Тарасюк, посередині - Вадим Новинський, справа - Віра Ульянченко

Скільки ж коштуватиме весь проект, поки не знає ніхто. За словами Тарасюка, вірогідно, що за створення "Мистецького Арсеналу" візьметься видатний світовий архітектор Норман Фостер, який провів реконструкцію берлінського "Рейхстагу".

"Рада меценатів буде проводити тендер, і в тому числі братиме участь Фостер. Я думаю, він виграє, бо в світі мало людей, які мають досвід таких об’єктів. Перший етап Фостер оцінює у 250 мільйонів євро. Це за західними нормами, виходячи з реставрації Рейхстагу. Це враховуючи європейську робочу силу, європейські матеріали. Якщо ж виходити з наших розцінок, то це буде десь 120-150 мільйонів євро", - заявив Тарасюк.

"Ми ж не говоримо, що це повинні бути гроші тільки меценатів. Будуть бюджетні кошти, гроші міста...", - додав керівник ДУС.

А далі почалося найцікавіше – кожен спробував перекласти найбільш затратну частину на іншого. Так, мер Києва Омельченко заявив "Українській правді", що столиця профінансує "до ста мільйонів", а триста мільйонів повинні взяти на себе бізнесмени, які взамін зможуть відкрити біля "Арсеналу" готель чи ресторан, і ще 300 мільйонів повинна потягнути держава.

У свою чергу Віктор Ющенко у коментарі журналістам заявив третю версію: "Хочу підкреслити, мова не іде про кошти бюджету. Це будуть десятки тисяч людей, які готові зробити свої пожертви заради того, щоб такий проект відбувся!".

Ющенко також обурився припущенням, що опозиція буде звинувачувати його у нераціональному використанні казни. "Коли купувати землю в Іспанії чи на Криті, то до цього часу опозиція мовчала... Якщо ми усвідомлюємо тезу "час збирати каміння", то найкраще її зміст можна усвідомити за проектами, які відновлюють українську спадщину".

Поганий настрій Ющенка відчувався у роздратованих інтонаціях, і він втретє протягом десяти хвилин взявся повчати пресу (про перші два випадки читайте тут і тут): "Я б просив, шановні журналісти, не робити дешевих спекуляцій, з якої кишені, з якого бюджету сюди підуть гроші – це будуть кошти від добродіїв, які вважають цю справу національною".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді