З Тимошенко зробили порно, а в Януковича вивчають мозок

Середа, 1 березня 2006, 17:02

Передвиборча машина набрала повних обертів і на всіх парах наближається до заповітної дати 26 березня.

Партії максимально активізували свою роботу - від проведення агітації до поливання брудом опонентів і адмінресурсу.

Комітет виборців України у звіті за лютий відзначає, що протягом останнього місяця збільшилась інтенсивність застосування адміністративних ресурсів чиновниками різного рівня.

При цьому, відзначають експерти, адмінресурсом користуються всі – як партії влади, так і ті, хто знаходиться в опозиції та звинувачує її у використанні адмінресурсу. Наприклад, блок "Не так!".

Зокрема, директор Харківського професійного ліцею залізничного транспорту Фролов вимагав від викладачів збирати підписи за референдум проти НАТО, який ініційований саме цією силою. А учні цього ліцею до 18 років вимушені були ходити по хатах і запитувати "За кого будете голосувати?", якщо за Блок "Не Так" виборцю платили 1 грн.

А ось начальник районного управління освіти Сахновщинської райдержадміністрації пан Селезень за даними КВУ "продовжує використовувати службове становище для вирішення партійних питань". Наприклад, у поданні кандидатур в члени ДВК від Блоку Тимошенко фактично тільки працівники підлеглих установ.

На Рівненщині в місті Сарни теж згадали старі добрі прийоми адмінресурсу. Щоб провести зустріч з виборцями кандидата в депутати від блоку Литвина Олега Зарубінського, до місцевого БК масово звезли працівників державних лісових господарств Сарненського і Клесівського районів.

Всім присутнім на цій зустрічі в обов’язковому порядку надавалася агітаційна література блоку й анкети.

Ще один "народник" підійшов до виборчого процесу простіше – він просто почіпляв наліпки "Ми" на машинах Херсонського хлібокомбінату, який він очолює.

Не цураються адмінресурсу на місцях і представники "Нашої України". Наприклад, 21 лютого на рештках пішохідного моста через річку Інгул у Миколаєві НСНУ провела своєрідні "поминки", протестуючи проти бездіяльності міського голови Чайки – головного опонента на посаду мера кандидата від НСНУ.

Тоді на мітинг під тиском змусили прийти 90 працівників "Миколаївського заводу фільтруючого і мастильного устаткування", головою правління якого є Микола Дехтяренко, що входить у політраду міської організації НСНУ і йде під №8.

Більшість "адмінресурсних злочинів" стосується надання приміщень для агітації.

Комітет виборців наголошує, що адмінресурс залишається розпорошеним і несистемним і не йде в жодні порівняння з тим, що коїлося на попередніх виборах. А тому навряд чи він суттєво вплине на хід виборчої кампанії, принаймні, що стосується кампанії з виборів народних депутатів.

У лютому агітація вступила в свою активну стадію. В хід знову пішли добре відомі безкоштовні концерти та інші масово-розважальні заходи. А от роздачу цукру, гречки та іншої продагітації наразі замінили шапками та шарфиками. Також масово у вжитку - поліетиленові пакети з партійною символікою.

Серед традиційних агітаційних гріхів КВУ фіксує поширення листівок без вихідних даних, використання псевдосоціологічних опитувань, агітацію з порушеннями термінів та приховану агітацію посадовими особами.

Найбільшою жертвою творінь піару виявилась за даними КВУ Юлія Тимошенко.

Так, 24 лютого одночасно в 30 сіл Хмельницької області "представники" блоку Юлії Тимошенко привезли подарунок для бібліотек і досить швидко зникли.

Як виявилось в "подарунковому наборі" виявилась книга з зображенням Юлії Тимошенко на обкладинці і порнографічними картинками всередині.

А от житомиряни отримали в свої поштові скриньки вже добре відому листівку, на якій Юлія Володимирівна рекламує прокладки "Котекс".

В тому ж місті в наметах НСНУ протягом тижня роздавали газету "Червоний перець" з гуморесками, байками і карикатурами, присвяченими лідерці БЮТ. Ці шедеври йшли в комплекті із газетою НСНУ, в якій була заява Романа Безсмертного про можливу консолідацію учасників помаранчевої революції у Верховній Раді після виборів 26 березня.

Не обійшов виборчий піар і Віктора Януковича. Щоправда тепер предметом нападок стали не гріхи його юності, а розумові здібності.

Зокрема, на Київщині поширювалась листівка, виконана у стилі офіційних листівок Партії регіонів. В ній містився псевдо-висновок одного із російських медичних інститутів про те, що Віктор Янукович може виконувати обов’язки державного службовця.

В "документі" описувалась структура головного мозку Януковича, зокрема, що він менший за стандарти тощо.

Натомість Партія регіонів, за даними КВУ, розповсюджувала через своїх агітаторів листівки проти НСНУ з текстом "Наша Україна" - це вже не Віктор Ющенко", "Голосуючи за НСНУ ви обираєте зрадників майдану: Мартиненка, Безсмертного, Третьякова, Волкова, Жванію".

Як відомо, раніше "Наша Україна" підозрювала в цьому блок Юлії Тимошенко.

Щоправда окремі артефакти чорного піару викликають в КВУ підозри, що вони були створені самими ж "жертвами", щоб потім звинуватити своїх опонентів. Бо якось багато в цій компанії беззубого чорного піару.

Не обійшлася ця виборча кампанія і без втручання криміналітету. Найчастіше його діяльність проявлялася в нападах на намети з агітаторами і знищенні агіток, але іноді доходить і до фізичних розправ.

Так, 23 лютого у Горлівці група з 20 невідомих намагалась виламати вхідні двері міської організації "Наша Україна", погрожуючи підпалом та скандуючи "Помаранчеві, забирайтеся!" Нападники розбили вікно на першому поверсі та на сходах другого поверху.

А якраз напередодні цього на Вінниччині було розгромлено штаб Партії регіонів.

11-12 лютого невідомі на Житомирщині напали на декілька автомобілів із символікою Соцпартії, а в ніч з 13 на 14 лютого був здійснений напад на Володарськ-Волинський районний штаб СПУ.

На Миколаївщині 5 лютого бейсбольними бітами було побито колишнього керівника Миколаївського торговельного порту, зараз - голова виборчого штабу БЮТ Федір Бедин.

Ще одному соратнику Тимошенко Старинцю, який донедавна працював у Житомирській держадміністрації, погрожували фізичною розправою в разі, якщо він не вийде зі штабу і не припинить свою діяльність на користь БЮТ

Загалом же КВУ наводить до десятка таких випадків, тоді як минулих виборів вони складали цілі сторінки звітів.

Втім, непокоять КВУ не стільки бандити й адмінресурс, як формування та діяльність дільничних виборчих комісій.

На думку КВУ, суб'єкти виборчого процесу безвідповідально поставилися до подання своїх представників до ДВК, через що переважна більшість дільничних комісій не було сформовано вчасно, а їх робота була дезорганізована.

Станом на 1 березня залишаються дільничні виборчі комісії, які ще не розпочали роботу через відсутність необхідної мінімальної кількості членів.

Через проблеми з формуванням і проведенням перших засідань ДВК був дезорганізований процес отримання ДВК списків виборців та відкріпних посвідчень. Як правило, списки виборців та відкріпні посвідчення передавались в ДВК із запізненням. Окремі ДВК до цього часу їх не отримали.

А ще КВУ турбує низький професійний рівень членів територіальних виборчих комісій, а також підконтрольність тервиборчкомів органам місцевої влади, представники яких беруть активну участь у виборах.

Тому Комітет виборців радить партіям та блокам зробити все можливе для забезпечення нормальної роботи своїх представників у складі виборчих комісій, а також забезпечити їх методичними матеріалами та провести необхідну навчальну підготовку. Поки не пізно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді