Битва за Майдан

Четвер, 23 березня 2006, 15:51

Напередодні виборів "війна наметів" на вулицях українських міст перетворюється на війну наметових містечок

"Власний" майдан як засіб піару і тиску на владу готують до 26 березня багато політичних сил. Сьогодні захоплення вуличних плацдармів перейшло в активну фазу.

Партійні намети перетворюються з агітаційних точок на організовані містечка. Дехто навіть обіцяє повторити легендарний Майдан-2004.

Так виглядає Хрещатик зараз

"Колишні" готують вуличний реванш

Особливо радикальні обіцянки чути з вуст чільних осіб Партії регіонів. "Радикальні заходи з нашого боку будуть. На вулиці людей, якщо треба, виведемо. І на Майдан також", – заявив член "регіональної" фракції, Володимир Зубанов. "І нова революція ще затьмарить попередню!"

Антимайдан відбудеться, якщо явка на Сході виявиться заниженою, а на Заході – завищеною – ось офіційна точка зору соратників Януковича. У випадку абстрактних фальсифікацій погрожують вулицею і соратники Медведчука.

"Тоді це був помаранчевий Майдан, тепер це може бути іншого кольору Майдан", - говорить Леонід Кравчук.

Партія регіонів влаштувала вуличний огляд своїх можливостей 14 березня, коли дві тисячі демонстрантів організованою колоною пройшли від Майдану до Верховної Ради.

"З одного боку Хрещатика зібралися переважно студенти, - розповідає комендант агітаційного наметового містечка "Нашої України" на Майдані Олександр Попов, який був безпосереднім свідком подій. – З боку Консерваторії вишикувалося близько 400 молодиків спортивної статури. Всі разом вони організовано пройшли до Верховної Ради, де перекрили Грушевського, вимагаючи внесення змін до закону про вибори".

Тоді ж, 14 березня, свою акцію на Майдані провели і прогресивні соціалісти під керівництвом Наталії Вітренко.

Наступним заходом опозиції стало встановлення наметів. 19 березня на тротуарах вздовж Хрещатика встановили свої намети жителі Придністров'я, які анонсували свій вчинок як "протест проти політики Києва по відношенню до Тирасполя".

Намети було знесено правоохоронцями, при цьому придністровці заявили, що вони належать депутату від Партії регіонів Ігорю Шкірі.

Як може виглядати блакитний Антимайдан?

За наявною інформацією, координаторами з залучення людей на акції є молодіжні організації Партії регіонів.

У вузах Полтави і Дніпропетровська вже вербують студентів, яким обіцяють 1000 гривень за 10 днів поїздки в Київ.

10 днів – це від 27 березня до 7 квітня. З 10 квітня Янукович проанонсував великий шахтарський страйк, в тому числі і з акціями у Києві.

"Я припускаю, що базою для "блакитних" акцій стане Європейська площа. Ударним загоном для проривання рядів опонентів стануть "в'язані берети" – бабусі з Союзу православних братств та інших алармістських угруповань у середовищі прихожан УПЦ-МП, - говорить Олександр Попов. – Завданням-максимум учасників Антимайдану є створення тиску на Верховну Раду з вимогою прийняти Закон про імпічмент".

В кулуарах передвиборчих штабів ходять чутки про якусь "Операцію "Піраміда" – мобілізація прихильників на Сході і відправка їх у Київ для організації Антимайдану. Деталі цієї операції з'ясувати не вдалося – інформація неперевірена.

Намети на Хрещатику: БЮТ проти Вітренко

А от чутки про "Прогресивний майдан" стали реальністю. В ніч з 22 на 23 березня "Народна опозиція" Наталії Вітренко виставила на Хрещатику близько 200 наметів.

Палатки Вітренко на Хрещатику біля ЦУМу. Проте людей у цих палатках та біля них не було.
Їх охороняють люди з нашивками "Харківський козачий полк", а в наметах роздають перехожим книжки "Тимошенко – під трибунал!" з позначкою "Для внутрішнього користування ПСПУ". Разом із прогресивними соціалістами в центрі Києва з'явилися "в'язані берети", про які згадувалося вище.

За кілька годин до Вітренко свої намети на Майдані – 150 штук – виставили прихильники Тимошенко, у четвер увечері очікується великий концерт-акція "Весна переможе" за участю лідерів блоку.

Київський міський штаб БЮТ звернувся до начальника ГУМВС Києва: "з метою запобігання розвитку непередбачених подій, які можуть виникнути 23 березня на Майдані Незалежності, просимо Вас перенести усі несанкціоновані міською владою намети".

У зверненні БЮТ до столичної міліції міститься також фраза "на Майдані знаходяться намети різних політичних сил, що при проведенні нашої акції може призвести до непорозумінь або навіть сутичок".

"УП" звернулася за коментарем до заступника керівника передвиборчого штабу БЮТ. "Те, що ми сьогодні поставили – не агітаційні намети, а підготовка до вечірньої акції, - сказав Олег Надоша. – Перед акцією намети будуть перенесені з Майдану на Хрещатик. Помаранчеві намети, які зараз є на Хрещатику, ніхто знімати не буде – ми ж коаліція".

Фото Reuters
З 12 березня на Майдані і Хрещатику діє близько сотні агітаційних наметів "Нашої України". Тепер три конкуруючі сили опинилися впритул один до одного, а поміж ними ще й тусується велика колона Блоку Кличка, в яких теж цього дня акція.

Напередодні з'явилася інформація про можливі сутички між людьми Вітренко, які роздають агітаційну продукцію проти Тимошенко, і прихильниками БЮТ. Найбільше в цьому випадку постраждає "Наша Україна", яку звинуватять у "провокаціях з боку партії влади".

Колона вантажівок "Єдіної Россії" перетинає кордон України

Ще трохи про можливі провокації. Придністровська тематика цього тижня знову спливла як передвиборчий фактор.

До вашої уваги витяг з ноти посольства Росії в Україні під №906: "...Автоколона з екстреною гуманітарною допомогою (продовольство і медикаменти), наданою Урядом Москви, Московською областю і партією "Єдіная Россія", перетне український кордон 23 березня 2006 року в 13:00 через КПП "Нєхотєєвка-Гоптівка". Графік руху колони додається.

В складі колони 24 автомобілі.

Прохання до Української Сторони здійснити сприяння по забезпеченню безмитного оформлення вантажів у пріоритетному порядку, а також безперешкодного просування колони територією України...".

Надається і графік руху колони з російського Ногінська (Московська область) через Полтаву, Кременчук, з ночівлею на території Кіровоградської області, і аж до КПП "Кучурган" на Одещині, де колона має намір бути пізно увечері 24 березня. Про повернення колони на територію Росії не йдеться.

Інформація про "передвиборчу колону" вже встигла проникнути у пресу і поступово обростає коментарями і чутками. 24 чималих вантажівки – вагомий об'єкт для здійснення провокацій та інформаційного маніпулювання.

Чи випадково "екстрен

а допомога" втрапила в Україну за два дні до виборів, стане зрозуміло з сюжетів російських засобів агітпропу.

Протягом останніх двох тижнів вони традиційно посилили інформаційний тиск на українського виборця, педалюючи стару пісеньку про "галицько-київський режим" і "утиски проросійської опозиції".

Що характерно – в середу вже згадана молодіжка Партії регіонів побраталася з молодіжкою уже згаданої "Єдіної Россії" – путінської партії влади. Ну, ви пам'ятаєте – це коли Янукович-молодший назвав батька "Віктором Федоровичем Регіонівим".

"Регіонали" мобілізують прихильників – і словом, і технікою

Разом із російськими "засобами масової дезінформації" ((с) Володимир Путін) радикалізувалися й інформаційні месиджі старших регіоналів. Все частіше у виступах чільних діячів ПРУ звучать слова типу "ми не злопам'ятні, але вміємо бувати злими, і пам'ять у нас добра" (Євген Кушнарьов).

Це в парламенті вони обіймаються з помаранчевими, а от виборцям розповідають про "пацюків, уродів, мерзоту, бандерівських націоналістів" і ненависть до них.

Якщо таким чином окремі представники ПРУ хочуть мобілізувати активність своїх прихильників, то це їм прекрасно вдається. Он у луганському Свердловську після емоційного виступу Миколи Азарова його прихильники кинулися бити агітаторів у помаранчевому наметі на площі.

З такими темпами Антимайдан у Києві справді "затьмарить попередню революцію". За інформацією джерел, близьких до передвиборчого штабу Януковича, Партія регіонів замовила на 26 березня 16 плазмових екранів, які можна встановити прямо на вулиці.

Очевидно, метою є їх встановлення на міських майданах для мобілізації та агітації прихильників – недарма ж закуплена ще й апаратура для трансляції через супутник.

Переможе той, хто реально розбудовує партійний актив

Викладене вище – прогнози. Найближчими днями ми побачимо, як партії використовуватимуть вулицю у власних інтересах. Переможцем у боротьбі стане той, хто, крім піару, займається розбудовою партії – реальним залученням волонтерів і активістів.

Але про це – у наступному матеріалі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді