ХІД ВИБОРІВ. Давидович запевнив, що бюлетенів вистачить

Неділя, 26 березня 2006, 09:17

<b>20:55</b>

У неділю на території Красноільського ДОКу (Черновецька область), де розташована територіальна виборча комісія, побита секретар тервиборчкому Варвара Горащук.

Як повідомляє прес-служба Компартії, її побили за наказом директора ДОКа. Причиною нападу стала вимога Горащук до керівництва Дока виконати закон і забрати з виборчої дільниці політичну агітацію.

У даний момент Горащук знаходиться в лікарні із серцевим приступом і з побоями середньої важкості.

20:53

Скринька для голосування, заповнена на 70%, не витримала маси кинутих у неї бюлетенів і лопнула.

Цей випадок відбувся на території 32 дільничної комісії 39 округу Донецької області.

Про це повідомляє Донецьке обласне відділення Комітету виборців України.

Скриньку, що лопнула, опломбували і склали відповідний акт.

20:51

В Україні вибори відбулися в демократичному форматі.

Про це в неділю під час прес-конференції повідомив перший заступник керівника виборчої кампанії "Нашої України" Микола Катеринчук.

За його словами, процедура голосування відбулася без порушень.

Станом на 17 годину неділі не телефон гарячої лінії "Нашої України" надійшло 790 дзвінків, переважна більшість запитань людей стосувалася не порушень виборчого законодавства, а технічних запитань.

20:45

Українські вибори в деяких аспектах виглядали навіть краще, ніж у Великобританії.

Про це сьогодні на брифінгу заявив депутат Європарламенту, віце-голова міжпарламентської делегації по співпраці Україна-ЄС Чарльз Таннок.

Таннок, порівнюючи вибори в двох країнах, зазначив, що "Україна може радіти, що іноді на виборчих дільницях були черги: у Великобританії немає такої активності громадян".

Порівнюючи вибори-2006 з попередніми, депутат Європарламенту відзначив вільний доступ учасників виборів до ЗМІ.

На його думку, дані вибори є "більш розслабленими". "Немає такої напруги на вулицях і дільницях", - зазначив Таннок.

Він також висловив думку, що цими виборами Україна зміцнить свій позитивний імідж серед західних країн.

Депутат Європарламенту, порівнюючи українські вибори з білоруськими, де були "грубі порушення навіть із застосуванням сили", заявив, що Україна відрізняється виборами "на рівні європейських стандартів".

20:36

Матеріали перевірки діяльності міської територіальної виборчої комісії Хмельницького, зібрані міським управлінням УМВС України в Хмельницькій області, спрямовані в прокуратуру міста.

Як повідомляє департамент громадських зв'язків МВС, у Хмельницькому не відбулися вибори до обласної, міської рад і міського голови, оскільки окремі члени міської територіальної виборчої комісії #21 знехтували своїми професійними обов'язками.

У результаті цього комісія не змогла зібратися в повному складі і виконати рішення Хмельницького апеляційного суду про зняття реєстрації кандидата на посаду міського голови, діючого мера Миколи Приступи, а також ухвалення рішення об видачі бюлетенів на виборчі дільниці міста.

Встановлено, що п'ять членів міськвиконкому знаходяться на лікуванні, один член комісії написав заяву про вихід з її складу, ще один - виїхав у Київ по особистих справах. Таким чином, у роботі комісії протягом чотирьох днів, з 22 по 25 березня, брали участь не більше її восьми членів.

Бюлетені для місцевих виборів, що не були передані на виборчі дільниці міста, знаходяться на зберіганні в приміщенні комісії під охороною співробітників міліції.

Раніше, 21 березня колегія суддів судової палати по цивільних справах апеляційного суду Хмельницької області прийняла постанову на підставі скарги одного з кандидатів у мери, яким зобов'язав міськвиконком до 23 березня скасувати рішення про реєстрацію кандидатом у мери Приступи.

У виконання рішення суду судовий виконавець вніс вимогу від 24 березня для територіальної комісії #21 з обов'язковим її виконанням. Однак з 22 по 26 березня вимоги виконавця і судна виконані не були.

Глава комісії мотивувала це відсутністю кворуму - 2/3 від її складу. У зв'язку з цим бюлетені не були виправлені і видані дільничними комісія.

Прокуратура повинна прийняти рішення щодо порушення або відмову в порушенні кримінальної справи за ознаками злочину передбаченого ст.382 КК України (невиконання судового рішення).

20:29

Голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович запевняє, що бюлетенів для голосування достатньо на всіх виборчих дільницях.

За словами Давидовича, при 37 млн. 50 тис. виборців було виготовлено 38 млн. 550 тис. бюлетенів. Голова ЦВК підкреслив, що кожна дільнична виборча комісія замовляла необхідну кількість бюлетенів через окружну виборчу комісію.

Давидович також підкреслив, що поки що до ЦВК не надходила інформація з жодної виборчої дільниці про використання на 100% виборчих бюлетенів.

Говорячи про скарги, що надходили, Давидович зазначив, що до ЦВК надійшла тільки одна скарга від 132 виборчого округу в Миколаєві про те, що на декількох виборчих дільницях відсутня програма однієї з партій.

Говорячи про можливі скарги, що стосуються "каруселей" (виборці, що їздять по різних округах з відкріпними талонами для голосування), Давидович зазначив, що така інформація також не надходила в комісію.

При цьому він уточнив, що у випадку, якщо така інформація буде, вона буде направлена до правоохоронних органів.

Крім того, Давидович зазначив, що до ЦВК надійшла інформація з 194 округу в Хмельницькому, де на одній з виборчих дільниць відбулася сварка між чоловіком і дружиною на ґрунті політичних розбіжностей, у ході якої чоловік і жінка порвали один одному бюлетені.

Голова ЦВК нагадав, що, відповідно до законодавства, виборцю, якому зіпсували бюлетень, можуть видати новий.

20:16

На одній з виборчих дільниць Луганської області голосування в неділю почалося близько 19.00.

Про це повідомив голова луганського обласного відділення Комітету виборців України Олексій Светиков.

За його словами, у селі Олександрівка Новоайдарського району на виборчій дільниці 148 округу 109 довгий час не могли почати голосування, оскільки напередодні, 25 березня, дільнична комісія помилково поставила оцінку "вибув" у бюлетенях напроти партії "Влада народу". У результаті 288 бюлетенів виявилися зіпсованими.

Тільки після обіду окружна виборча комісія почала прийом нових бюлетенів для виборчої дільниці 148, які привезли з Донецька.

Крім того, за повідомленнями прес-служби луганської обласної організації Партії регіонів і Антрацитовського міського штабу БЮТ, в Антрациті на 168 ділянці 106-го виборчого округу від серцевого нападу помер чоловік 1959 року народження.

Втім, у прес-службі УМВД України в Луганській області цю інформацію не підтвердили.

19:48

Заступник голови секретаріату президента Анатолій Матвієнко вважає, що проблема зі списками виборців у день виборів не вплине на результати виборів.

"Навколо цього більше шуму, ніж проблем", - заявив Матвієнко на брифінгу в неділю в Києві, коментуючи ветування президентом закону, що дозволяє виборцю проголосувати в день виборів за рішенням суду.

Він зазначив, що по ряду областей випадків звернення виборців у суд з вимогою вписати їх у списки не перевищує 100.

Керівник Головної служби правової політики секретаріату президента Микола Полудьонний підкреслив, що дана проблема "не може вплинути на результат виборів".

Також він нагадав, що за кордоном внесення змін у списки припиняється за 15 днів до виборів, "що гарантує стабільність виборчих списків".

Матвієнко зазначив, що секретаріат має у своєму розпорядженні дані про те, що вибори по всій Україні проходять вільно і демократично.

У той же час, за його словами, відносно багато порушень спостерігається по голосуванню в місцеві ради.

19:40

Центральна виборча комісія не буде продовжувати час голосування до 24.00, заявив глава ЦВК Ярослав Давидович.

"Центральна виборча комісія не уповноважена продовжувати терміни голосування, встановлені Верховною Радою України", - сказав він на прес-конференції в неділю в Києві.

Давидович підкреслив, що робота ділянок повинна тривати, поки не проголосують виборці, що знаходилися на ній під час закриття. Він нагадав, що на одній з ділянок у Києві голосування тривало до 3.00, оскільки на цій ділянці вже після її закриття залишалися виборці.

Відповідно до закону голосування триватиме до 22.00.

Говорячи про рішення судів, що включають громадян до списків виборців, Давидович підкреслив, що йому невідомо про такі рішення і зазначив, що, якщо ухвалюється таке рішення, суд зобов'язаний роз'яснити дільничній виборчій комісії як його виконувати.

"Суд повинний сказати, як виконувати рішення, що він ухвалює при непідписаному законі (закон, що дозволяє включати в списки виборців за рішенням суду в день голосування, який відмовився підписати президент )", - сказав він.

19:35

Сьомий номер списку Партії регіонів Ринат Ахметов проголосував у БК ім. Шевченка в Куйбишевському районі Донецька.

За словами прес-служби Партії регіонів, "о третій годині Ринат Ахметов виконав свій громадянський обов'язок... на виборчій дільниці № 126".

"Приїхав Ринат Леонідович на дільницю з мамою, а також з одним зі своїх численних помічників", - пише прес-служба.

"Ринат Ахметов не сильно афішував свою присутність: швидко піднявся на другий поверх БК (де проходило голосування), відстояв загальну чергу для одержання бюлетенів, розписався, де встановлено, і… став у наступну чергу – до кабінок", - йдеться у повідомленні.

За словами прес-служби, "кілька разів на дільниці виникала навіть якась подоба тисняви, викликана вона була хвилюваннями виборців, що дружно кинулися до Ахметова і почали ставити йому запитання".

"При цьому виборці намагалися навіть пропустити бізнесмена без черги, щоб він міг швидко і безперешкодно проголосувати, але Ахметов відразу ж переконав їх у тому, що йому дуже приємно знаходитися серед людей і спілкуватися з ними", - зазначається у повідомленні.

"Після цих слів до кандидата в депутати стали звертатися не тільки з питаннями, але і з проханнями, що він уважно вислуховував, а потім доручав своєму помічнику їх зафіксувати, після чого той записував усі звернення в спеціальну книжечку", - повідомляє прес-служба.

За її словами, "загальний термін перебування Рината Ахметова на дільниці склав приблизно хвилин 30-40 – приблизно стільки ж вистоювали в цей день у чергах усі жителі Донецької області".


19:23

Вінницька міська виборча комісія відмовила виборчій дільниці №120, яка знаходиться на території лікарні імені академіка Олександра Ющенка, у виділенні додаткових 200 бюлетенів для голосування.

Про це повідомив голова міської виборчої комісії Валерій Кожухар.

"Дільнична виборча комісія №120 надала запит до міської виборчої комісії на виділення додаткових 200 бюлетенів через госпіталізацію протягом останніх двох днів 170 чоловік", - повідомив він.

Кожухар зазначив, що, за наданою йому інформацією, всі госпіталізовані не можуть самостійно голосувати, "тому міськвиборчком видав дільничній комісії №120 120 бюлетенів - за кількістю пацієнтів станом на 22 березня".

18:52

Оприлюднення результатів exit-poll до закриття виборчих дільниць (до 22.00) є найгрубішим порушенням закону України.

Про це повідомив на прес-конференції голова ЦВК Ярослав Давидович. "ЦВК адекватно реагуватиме на порушення закону", - попередив він.

18:43

Міжнародні спостерігачі на виборах у Верховну Раду, що представляють Громадську раду РФ, а також CIS-EMO відзначають численні технічні порушення в день голосування.

Також вони прогнозують "вал судових позовів" як по парламентських, так і місцевих виборах.

Про це, зокрема, заявив член Громадської палати РФ Сергій Марков на прес-конференції в неділю.

На прес-конференції також були присутні голова місії Міжнародної організації за спостереженням за виборами в країнах СНД CIS-EMO Олексій Кочетков, голова ради Російського громадського інституту виборчого права Ігор Борисов і депутат польського Сейму Матеуш Піскорський.

Усі спостерігачі відзначили безліч "технічних проблем", серед яких стовпотворіння на виборчих дільницях, недостача протоколів, бюлетенів та виборчих скриньок.

Також він назвав "безпрецедентною політтехнологічною операцією" зафіксовані факти "опосередкованої" агітації в Києві.

Зокрема, коли вулиці столиці завішені плакатами, що формально є рекламою газети, але на їхній першій сторінці зображений Віктор Ющенко і прем'єр Єхануров, із заголовком: "Команда президента перемагає".

А також коли центр столиці завішений транспарантами помаранчевого кольору. "Я особисто шокований цією спецоперацією політтехнологів блоку "Наша Україна", - заявив Марков.

Борисов дійшов висновку про "самоусунення держави від організації процесу волевиявлення громадян".

Він прогнозує, що технічні помилки можуть бути "іскрами" для позовів у суди. Але якщо доля деяких партій або блоків буде залежати від часток відсотків, "лавина позовів" неминуча і "майдан може стати дуже строкатим".

Усі присутні на прес-конференції міжнародні спостерігачі відзначили необ'єктивність оцінок місії спостерігачів ОБСЄ.

18:34

Керівник центрального виборчого штабу Партії регіонів Василь Джарти прогнозує, що близько 20% відсотків виборців, що прийшли на виборчі дільниці, не зможуть проголосувати через черги.

"Дуже шкода, що сьогодні діюча влада не підготувала виборчу кампанію в Україні", - сказав він на прес-конференції в неділю у Києві.

Джарти повідомив, що за даними партії на 12.00 годину близько 25 тис. виборців не знайшли себе в списках, а більш 2,5 тис. - не змогли проголосувати, оскільки не змінили паспорти радянського зразка на нові.

18:01

Активність виборців по Україні станом на 16 годину склала 41%.

Такі дані з загальної кількості 225 територіальних виборчих округів розміщені на сайті Центрвиборчкому.

ЦВК зазначає, що дані є приблизними, оскільки вони надходять нерівномірно й не з усіх округів.

Так, в Автономній республіці Крим проголосували 35,6% виборців.

У Вінницькій області – 47%, у Волинській – 46,5%, Дніпропетровській – 37,6%, Донецькій – 43,5%, Житомирській – 43,9%.

У Закарпатській області проголосувало 36,6% виборців, у Запорізькій – 42,7%, Івано-Франківській – 43,3%.

У Київській області активність виборців склала 35%, Кіровоградській – 43,5%, Луганській – 39,4%, Львівській – 41,5%.

У Миколаївській області – 45,2%, в Одеській – 35,8%, Полтавській – 41,7%, Рівненській – 47,6%, Сумській – 38,6%, Тернопільській – 44,6%.

Харківська область проголосувала з активністю в 38%, Херсонська – 38,3%, Хмельницька – 46,3%, Черкаська – 45,5%, Чернівецька – 38,8%, Чернігівська – 43,5%.

У Києві в голосуванні взяло участь 40% виборців.

17:41

Більше п'яти тисяч виборців Придністров’я приїхали в неділю до Молдови, щоб взяти участь у виборах депутатів Верховної Ради України.

Як повідомив "Інтерфаксу" голова Союзу українців Придністров’я Василь Проценко, цього разу Україна відмовилася відкрити виборчі дільниці в Придністров’ї, що створило певні труднощі для громадян України, що проживають на лівому березі Дністра.

"За останніми даними, у ПМР проживають більш 67 тис. громадян України, а загальна чисельність української діаспори складає близько 200 тис. чоловік", - сказав Проценко.

За його словами, Союз українців Придністров’я надав близько 30 автобусів "Ікарус", що з місць компактного проживання українців у ПМР - Тирасполя, Григоріополя, Слободзея, Рибниць - доставляють їх у Кишинів, а також у місто Белць на півночі Молдови, де відкрито виборчі дільниці при консульстві України.

У ході нинішньої кампанії по виборам депутатів Верховної Ради посольство України відкрило тільки дві виборчі дільниці на території Молдови - у Кишиневі і Белць.

Як заявив "Інтерфаксу" посол України в Молдові Петро Чалий, відповідно до законодавства про вибори депутатів Верховної Ради виборчі дільниці за межами України можуть відкриватися тільки при іноземних українських місіях.

"Таких у Молдові поки тільки два - посольства і консульство, розташовані в правобережній Молдові. Що стосується відкриття консульства в Тирасполі, то це питання поки що не знаходить згоди в молдовської сторони", - сказав посол.

Як передав кореспондент "Інтерфаксу", після полудня в будинку посольства України в Кишиневі вишикувалася черга з виборців, що бажають проголосувати.

У виборчій комісії українського посольства "Інтерфаксу" сказали, що до списків внесені близько 50 тис. виборців.

Представник виборчкому відзначив, що ділянки в Кишиневі і Белць будуть відкриті до 22.00 місцевого часу.

17:40

Міністерство внутрішніх справ заявляє, що значних правопорушень на виборчих дільницях міліцією не зафіксовано.

Про це заявив начальник Департаменту громадської безпеки МВС Володимир Маєвський, повідомляє департамент зв'язків з громадськістю МВС.

За його словами, упродовж минулої доби правоохоронцями зареєстровано 64 надзвичайні події, пов'язані з виборами (2 з них – пожежі), переважно – факти дрібного хуліганства та порушення правил проведення пропаганди та агітації.

Відсутність же резонансних правопорушень у день голосування, зазначив Маєвський, дозволяє сподіватися, що вибори пройдуть спокійно.

Серед найпоширеніших правопорушень, що сталися після відкриття виборчих дільниць, Маєвський назвав проведення агітації за кандидатів деяких політичних партій - міліцією зафіксовано 20 таких фактів.

Зокрема, на Полтавщині о 11.45 було отримано повідомлення про те, що по вул. Радянській на стоянці знаходиться мікроавтобус "Фольксваген-Транспортер", обклеєний передвиборною агітацією, спрямованою проти голови Лубенської райради, голови Лубенського міськвиконкому та Компартії.

До встановлення місцезнаходження власника мікроавтобус взято під охорону.

У той же час у Криму було отримано повідомлення про те, що на вул. Ульянових невстановлені особи з автомобіля роздавали громадянам спиртні напої та проводили агітацію за кандидата на посаду міського голови Олександра Осадчого.

Порівнюючи криміногенну ситуацію на минулорічних виборах президента та під час нинішніх парламентських, Маєвський зазначив, що на цей час на території України не зафіксовано резонансних фактів скоєння правопорушень самими правоохоронцями.

Відсутні й такі випадки, як скоєння злочинів проти працівників міліції – як це було позаторік, коли на Кіровоградщині в день голосування на президентських виборах внаслідок стрілянини на виборчій дільниці було смертельно поранено міліціонера.

Наразі, підкреслив Маєвський, працівники міліції в посиленому режимі несуть службу по охороні громадського порядку на виборчих дільницях і готові в будь-яку хвилину стати на захист правопорядку.

17:13

Виборчі комісії не мають права вносити виборців у список виборців навіть за рішенням суду, вважає член Центрвиборкому Андрій Магера.

Відповідаючи на питання журналістів у неділю в Києві щодо можливості голосування громадян, що відсутні у списках виборців і отримали дозвіл суду на включення до списків, Магера відзначив, що з боку ЦВК роз'яснень з цього приводу немає.

У той же час він нагадав, що положення закону про вибори народних депутатів не дозволяє вносити зміни в список виборців у день голосування.

Член ЦВК підкреслив, що навіть у випадку прийняття позитивного для громадян судового рішення, "необхідно подумати про те, як таке рішення буде реалізовуватися". "Я б не радив декому займатися популізмом", - сказав Магера.

Він не виключив, що деякі політичні сили використовують ситуацію зі списками виборців для спроби визнати вибори недійсними.

Член ЦВК нагадав, що за законом голосування може бути визнано недійсним тільки на окремих ділянках.

16:49

Блок "Наша Україна" звертає увагу на "рекордну кількість заявок на Рівненщині від людей, що за станом здоров'я прагнули голосувати на дому чи в лікарні".

За словами голови Рівненського штабу "Нашої України" Віктора Матчука, в деяких селах кількість відповідних заяв складала 70% від загального числа виборців.

Причому, після того, як із заявниками поспілкувалися активісти "Нашої України", пояснивши їм правові наслідки участі у фальсифікації виборів, до 90% людей відкликали заяви і йшли голосувати на дільниці.

"Перше місце у виборчій "епідемії" посідають Дубенський, Корецький і Гощанський райони – там "захворіли" до 20% виборців", зазначається у повідомленні.

"Зараз уся рівненська медицина працює на політичну силу, яку представляє Рівненський губернатор", - заявив Матчук.

"У четвер Рівненська обласна залізнична лікарня мала 10 хворих, у суботу – 110. В Рівненській обласній лікарні тиждень тому було 50 хворих, два дні тому – 370, сьогодні там проголосувало 472 хворих", - додав він.

Також Матчук повідомив, що в м. Рівному під загрозою зриву голосування до обласної ради, оскільки міська ТВК передала на місто на 3000 бюлетенів менше, ніж потрібно.

На 15.00 за офіційно підтвердженою інформацією проголосувало більше 35% жителів Рівненщини.

16:08

Голова ЦВК Ярослав Давидович стурбований проблемою достатньої кількості урн для голосування.

За його словами, на виборчих дільницях висловлюють стурбованість тим, чи вистачить урн у зв'язку з великою кількістю бюлетенів та їх розміром.

Давидович відзначив, що в порушення норм законодавства, ЦВК прийняв рішення і виготовив додатково 20 тис. урн.

За його словами, у кожній області є резерв урн для голосування і при необхідності вони будуть оперативно доставлені на дільниці.

Він також вважає, що ситуація з місцевими виборами в Хмельницькому викликана діями певних політичних сил.

"Вибори зірвані не просто так, а певні політичні сили скоординували дії так, щоб комісія відмовилася працювати", - сказав Давидович в інтерв'ю журналістам.

"Тепер слово за правоохоронними органами. Треба з'ясувати, хто довів ситуацію до абсурду і притягти до відповідальності. Я думаю, що там закінчиться все кримінальною справою", - підкреслив він.

За словами Давидовича, у Хмельницькому виборці голосують тільки по виборам народних депутатів і не голосують по виборам у місцеві органи влади.

15:45

Голову дільничної комісії в Долинській сільраді Слов'янського району Донецької області знайдено мертвим у неділю в 5.00.

Як повідомляє прес-служба Донецької обладміністрації, на тілі Олександра Пашина, 1951 р.р. не виявлено ніяких ознак насильницької смерті.

Разом з тим, у Красноперекопську на півночі Криму на одній з виборчих дільниць у черзі помер 71-літній чоловік.

Про це в неділю повідомила прес-служба головного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій України в АРК.

Інцидент стався близько 9.30. На виборчій дільниці була велика черга, і членам комісії було повідомлено, що одній з жінок стало погано.

Поки медсестра надавала їй допомогу, у черзі впав літній чоловік. Медсестра відразу ж спробувала надати йому допомогу, була викликана "Швидка", однак пульс у чоловіка не прослуховувався, і прибулі лікарі констатували смерть. За попередньою інформацією, причиною смерті стала серцева недостатність.

Крім того, як повідомили в прес-службі ГУ МНС у Криму, у Ленінському районі автономії в селі Бондаренково на виборчу дільницю місцевий житель принесла артилерійський снаряд часів Великої Вітчизняної війни.

Він пояснив свій вчинок тим, що снаряд, довжиною приблизно 30 см, знайшов неподалік від свого будинку і приніс до виборчої дільниці тому, що знав, що сьогодні вибори і на виборчій дільниці знаходяться представники міліції і МНС і представники влади, і тим самим він зміг би звернути увагу на цей снаряд.

Снаряд він поклав біля стіни будинку, де розташована виборча дільниця. Ніякої паніки серед людей не було. Були викликані представники МНС, що вивезли боєприпаси і знешкодили в безпечному місці.

15:42

Серед порушень у Донецькій області блок "Наша Україна" відзначає видачу бюлетенів на дільницях №86 та №88 без паспорта і перевірки реєстрації.

Також на цих дільницях голосувати в кабінки заходять по двоє, що зафіксовано на відеокамеру.

Також за словами кандидата в депутати міської ради Красноармійська від УРП "Собор" Любові Тамлицької, 24 березня з 9.00 до 16.00 була відсутня печатка ДВК № 57. Є підозри, що за цей час були виготовлені фальшиві протоколи з результатами голосувань.

У місті Родинське Донецької обл. на дільницях №57-61 зафіксовано 1500 голосів людей, що не проживають за вказаними адресами. Разом з тим, біля кожної дільниці стоять десятки людей, що прийшли проголосувати і не знайшли себе в списках.

Спостерігачі від блоку "Наша Україна" встановили, що в 39 виборчому окрузі м. Донецьк на виборчій дільниці № 103 у виборчі кабінки заходять по 2 особи, ніхто не контролює кількість заповнюваних ними бюлетенів.

Члени виборчої комісії відмовляються реагувати на дані порушення. На даний момент порушення документуються спостерігачами.

У 48 територіальному виборчому окрузі м. Маріуполь на 10 виборчій дільниці зареєстровано 1375 виборців, однак на дільницю надійшло 1875 бюлетенів по виборах до Верховної Ради.

У тому ж окрузі на 26 дільниці в кабінках для голосування знаходяться стрічки Партії регіонів.

Також в 48 окрузі на спеціальній дільниці №49, розташованій у міській лікарні №5, зареєстровано 163 виборця, при цьому на дільницю прийшло 22 комплекти бюлетенів для голосування. Із цього приводу складені відповідні акти.

У 49 територіальному виборчому окрузі м. Маріуполь на дільниці №24 зареєстровано 829 виборців, при цьому не вистачає близько 50% бюлетенів для виборів у ради всіх рівнів.

У Донецьку, в 41 виборчому окрузі на 66 виборчій дільниці людям, що виходили з неї, видавали гроші. Факт передачі грошей людьми із зеленого автомобіля BMW державний номер 72525, припаркованого неподалік від дільниці, зафіксували спостерігачі від блоку "Наша Україна".

У той же час за словами керівника Житомирського виборчого штабу "Нашої України" Володимира Крайника, "у 57 виборчому окрузі машини із прапорами Партії регіонів підвозили громадян до дільниць для голосування, складено акт".

У 62 окрузі на дільниці №1 член комісії від СДПУ(о) під час отримання бюлетенів розписався за 250 бюлетенів, але згодом заявив, що помилився, коли рахував, і у нього насправді всього 209 бюлетенів. Спостерігачі склали акт про недостачу виборчих бюлетенів.

Також, за словами Крайника, "по Житомиру навпроти окремих кандидатів на посаду міського голови у бюлетенях стояли крапочки, зараз мобільна група з юристами виїхала на місце і вивчає ситуацію".

15:24

Центвиборчком має намір провести засідання і вирішити питання про можливість проголосувати для виборців, щодо яких суди прийняли рішення внести їх у списки.

Про це повідомив журналістам голова ЦВК Ярослав Давидович на прес-конференції в неділю.

Як повідомив Давидович, комісія в колегіальному порядку прийме рішення, чи дозволяти дільничним виборчим комісіям видавати виборцям бюлетені на підставі рішення судів.

Давидович також повідомив, що міністерство закордонних справ заявляє про відсутність порушень правопорядку при голосуванні в закордонному виборчому окрузі.

Він також спростував інформацію про визнання виборів на окремих ділянках недійсними.

"Те, що вибори визнані недійсними - не відповідає дійсності", - сказав він, коментуючи на прохання журналістів оприлюднену Комітетом виборців України інформацію про те, що на деяких ділянках вибори уже визнані недійсними.

Давидович відзначив, що вибори можуть бути визнані недійсними тільки після завершення голосування.

Глава ЦВК підкреслив, що найбільш розповсюдженою проблемою в ході проведення голосування є спізніле відкриття деяких ділянок. "Але я скажу, що це не від гарного життя", - сказав він.

Він також повідомив, що почала роботу дільниця в Димері Київської області, на територію якого була кинута пляшка з запальною сумішшю.

Давидович також повідомив, що сам він уже проголосував.

За словами глави ЦВК, на його виборчій дільниці людей було багато, але до нього поставилися з розумінням і дали проголосувати позачергово.

"Мені дали проголосувати позачергово, поставилися з розумінням", - повідомив він.

15:12

Голова Верховної Ради Володимир Литвин не піде у неділю вночі на жоден ефір, але спати також не збирається.

Про це він заявив після голосування на дільниці №1, відповідаючи на запитання, що він робитиме сьогодні вночі.

Також Литвин відмовився давати прогноз, які відсотки очікує отримати його блок.

"Що розраховувати, все, що буде, буде наше", - сказав він, додавши, "якщо справдяться останні соціологічні дослідження, які мав штаб, то це буде нормальний результат".

"Завтра побачимо – розтин бюлетенів, підрахунок покаже. Ще раз хочу сказати свою позицію: себе не можна примусити любити", - зауважив Литвин.

У той же час, на питання, які шанси блоку Литвина на місцевому рівні, лідер блоку зазначив, що вони будуть дуже вагомі.

Взагалі спікер прогнозує, що на цих виборах будуть несподіванки.

Він зауважив, що навіть пробігти оком ту кількість політичних партій, прізвищ в бюлетенях, навіть людям, що знаходяться весь час в політиці, доволі не просто.

Він вважає, що цим вибори дуже ускладнились: "У нас будуть елементи випадковості".

14:56

Найбільшою проблемою в організації виборів стали черги виборців на виборчих дільницях.

В середньому процес голосування одного виборця займає близько однієї години, що характерно для всіх без винятку регіонів, повідомляє Комітет виборців України.

КВУ прогнозує, що при таких темпах голосування на багатьох дільницях буде тривати до півночі.

У прес-релізі комітету зазначається, що на ТВК №43 м. Дебальцево Донецької області члени дільничновиборчої комісії у суботу о 18.00 поставили підписи під підсумковим протоколом, який був заповнений повністю без цифр за результатами голосування.

У той же час на дільницях №50 та №82 м. Києва виборці не вкинули бюлетені у виборчу скриньку, а винесли їх з дільниць. Наздогнати і зупинити цих виборців спостерігачам не вдалося.

На дільниці №6 м. Городок Львівської області скасовано вибори міського голови, оскільки у бюлетенях вже були проставлені позначки за одного з кандидатів.

За повідомленням КВУ, на територіально-виборчих округах №161 та 162 Сумської області дуже велика кількість виборців не знаходять себе у списках виборців. Їм надходили запрошення, проте у списках їх прізвищ немає.

У той же час на дільниці №171 м. Києва було видано 1 виборчий бюлетень з проставленою позначкою за кандидата на міського голову Олександра Омельченка. Виборець обурився, і звернувся до ДВК з цього приводу.

На дільниці №116 у Сумах не сходиться кількість наявних бюлетенів по виборах до місцевих рад з кількістю, вказаною в протоколі передачі бюлетенів.

По виборах до обласної ради 15 зайвих бюлетенів. На дільниці №23 того ж округу по виборах до обласної ради не вистачає двох бюлетенів.

У той же час на дільниці №34 Черкаської області опломбування скриньок відбувалося вже під час голосування. Загубили списки на літеру Л і ніяких дій не проводять.

14:53

Кандидат у мери Києва, перший номер списку блоку "ПОРА-ПРП" Віталій Кличко прогнозує, що "ПОРА-ПРП" пройде у Верховну Раду, Київську міську раду й районні ради.

Про це він сказав журналістам на виборчій дільниці на бульварі Лесі Українки, куди прибув близько 13:00 зі своєю дружиною.

На питання, за кого він віддав свій голос, Кличко запропонував журналістам догадатися самим. "Відгадайте з 3 разів", - сказав Кличко.

У неділю він планує зустрітися із друзями й тими, хто допомагав йому у виборчій кампанії, подякувати їм. На питання про те, що він робитиме вночі, Кличко відповів, що вночі треба відпочивати.

14:25

Блок Юлії Тимошенко серед порушень у Херсоні та Херсонській області виявив нестачу інформаційних бюлетенів із відомостями про партії, що балотуються до обласної та Верховної Ради.

"Кілька дільниць відкрилися із запізненням через те, що ТВК не врахували перехід на літній час або не встигли поставити штампи "вибув" навпроти прізвищ кандидатів, які зняли свої кандидатури з виборів міського голови", - повідомляє прес-служба БЮТ.

За її словами, на деяких дільницях прізвища кандидатів, які вибули, викреслюють фломастерами або просто шариковою ручкою. При правильному заповненні виборцем, такий бюлетень, де більше ніж одна позначка, буде визнано недійсним.

У той же час на виборчій дільниці №130 у Херсоні спостерігачів огородили мотузками, заборонивши не лише за них виходити, але навіть вставати зі стільців, зазначається у повідомленні.

"На цій же дільниці засідання ТВК розпочалося раніше, ніж передбачено законодавством, а відтак – ще перед приходом спостерігачів", - зауважує прес-служба.

За її словами, "бюлетені там зранку видаються не всі п'ять відразу – а по одному від кожного члена виборчої комісії, через що на дільниці створилась велика черга".

"Тільки після виїзду мобільної групи Херсонської обласної організації Комітету виборців України голова виборчої комісії зняла мотузку та дозволила спостерігачам пересуватися по дільниці", – додається у повідомленні.

У той же час прес-служба БЮТ заявляє, що "вибори до місцевих рад у м. Хмельницькому (округ №194) фактично зірвані: ТВК не роздала виборчі бюлетені до обласної та міської рад, а також на вибори міського голови".

"Це пов'язано з рішенням обласного апеляційного суду про зняття з виборчих перегонів кандидатури чинного міського голови Хмельницького Миколи Приступи за використання адмінресурсу та підкуп виборців", - зазначається у повідомленні.

За словами прес-служби, ТВК не змогла зібрати кворум для виконання цього рішення, мотивуючи це хворобою декількох членів.

"Відтак Хмельницький обласний виборчий штаб БЮТ готує позовні заяви до обласної та міської територіальних комісій", - заявляє прес-служба.

14:14

Станом на 12 годину дня у виборах по всій Україні взяло участь 17,9% виборців.

Про це повідомив на прес-конференції у неділю голова Центрвиборчкому Ярослав Давидович, яка транслювалася "5 каналом".

За його словами, всього проголосувало 4 млн. 304 тис. 96 виборців.

Найбільшу активність, на відміну від минулих виборів, проявили виборці у східних областях України. Так, у Луганську вже проголосували 23%; у Запорізькій, Вінницькій та Чернігівській – близько 20%. У Києві цей показник становить 19%.

На Заході України голосування проходить менш активно. Так, у Львівській, Івано-Франківській та Закарпатській областях проголосувало близько 15% виборців. Найнижчий цей показник в Одеській області – близько 12%.

14:01

Партія регіонів заявляє, що вибори в Івано-Франківській області, як і в ряді інших регіонів, проходять з порушеннями виборчого законодавства.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби партії.

Так, у Надворнянському районі на дільниці №52 секретар комісії через неперевірену інформацію у всіх бюлетенях по голосуванню до Верховної Ради виключив зі списку партію "Третя сила".

Станом на 12.30 нові бюлетені замість зіпсованих на дільницю, де в списках виборців числиться понад 2 300 осіб, доставлені не були, йдеться у повідомленні.

"Більш того, члени виборчої комісії просять людей голосувати все рівно…Цим спробам перешкоджає представник Партії регіонів", - пише прес-служба.

За її словами, "дві кримінальні справи з подачі регіоналів були порушені в Богородчанському районі".

Перша – за фактом псування 52 тисяч 820 бюлетенів по виборах у районну раду, друга – за фактом крадіжки 24 бюлетенів знову-таки по виборах у районну раду.

У той же час у місті Коломия біля декількох виборчих дільниць з ранку велася активна агітація за блок "Наша Україна", повідомляє Партія регіонів.

"Уздовж автомобільної траси Заболотів-Снятин у Снятинському районі дотепер не знято нашоукраїнську і бютівську наочну агітацію", - зазначається в повідомленні.

"Там же, у Снятинському районі на 17 дільниці 85 округу невстановленими поки членами виборчої комісії викрадено сто бюлетенів по виборах у районну раду", - додає прес-служба.

13:55

Партія регіонів допускає можливість постановки питання про визнання виборів у Верховну Раду недійсними, якщо 5-10% громадян не зможуть проголосувати через відсутність у списках виборців.

Про це заявив уповноважений партії в загальнодержавному виборчому окрузі Олександр Пеклушенко.

"Якщо цей масштаб буде перевалювати за 5-10% - це може стати причиною піднімати це питання", - сказав він в інтерв'ю журналістам у неділю в Києві.

13:45

У Лисичанську Луганської області на виборчій дільниці в неділю померла жінка літнього віку в результаті серцевого нападу.

Про це повідомила начальник центру громадських зв'язків УМВД України в Луганській області Тетяна Савченко.

За її словами, у Луганській області станом на 12.28 не зафіксовано серйозних правопорушень під час голосування.

"На даний час понад 4 тис. співробітників міліції здійснюють охорону громадського порядку на 1516 виборчих дільницях Луганської області", - зазначила вона.

Як повідомила голова обласного террвиборчкому Елеонора Поліщук, о 9.00 у Луганській області почали працювати всі 1 тис. 516 дільниць, при цьому 9 дільниць - із запізненням на півгодини.

У той же час у Маріуполі на виборчій дільниці територіального виборчого округу №49 помер 75-річний спостерігач. Про це повідомив представник лікарні швидкої медичної допомоги в Маріуполі.

Чоловік помер, за попередніми даними, через горлову кровотечу. Виклик у швидку допомогу надійшов близько 8:24.

Як відомо, у селищі Ольховатка Донецької області у черзі за бюлетенями помер чоловік 1930 р.н.

Крім того, за повідомленням Чернігівського громадського комітету із захисту прав людини, у місті в суботу продовжували висіти прапори Соцпартії, у неділю весь будинок місцевого клубу, в якому знаходиться приміщення для голосування, обклеєно агітацією СПУ.

13:27

Мер Києва Олександр Омельченко проголосував за жінку, однак не назвав її імені і яку політичну силу вона представляє.

"Я правила не міняю, голосую завжди за одну з жінок всі останні 12 років. Так я вчинив і сьогодні", - сказав Омельченко журналістами на виборчій дільниці.

Також він повідомив, що визначився зі своїм вибором у Київраду, районні ради й Верховну Раду дуже давно, а останнім часом просто утвердився у ньому.

"Я визначався не вчора, не сьогодні, а визначався протягом багатьох років, а в останні місяць або тиждень звіряв й уточнював у тому, у чому я переконаний", - сказав він.

Крім того, Омельченко вважає, що після виборів депутати Верховної Ради повинні об'єднатися заради однієї мети - єдності нації.

З його слів, політикам треба об'єднатися й діяти в інтересах держави, а якщо цього не відбудеться, то народ може ініціювати референдум.

Також він зазначив, що особисто як громадянин вірить в об'єднання політиків.

"Хочу в це вірити. Якщо цього не відбудеться, я буду там, де будуть люди, я буду з людьми. Але я вірю", - сказав Омельченко.

Крім того, він переконаний, що буде співпрацювати з усіма політичними силами, які ввійдуть у майбутній склад Київської міськради незалежно від їхніх політичних поглядів і кількості депутатів від кожної партійної організації.

13:25

Місія спостерігачів від Держдуми Росії поки не зафіксувала значних порушень у ході виборів в Україні, заявив її керівник, депутат Держдуми Сергій Бабурін.

"У цілому усе йде відповідно до діючого законодавства України", - сказав він у неділю в Києві.

Бабурін повідомив, що в неділю відвідав кілька виборчих дільниць. За його словами, виборцям скрізь була надана можливість ознайомитися з програмами політичних партій і блоків.

Попередні висновки місія спостерігачів від Держдуми має намір оприлюднити в понеділок, 27 березня о 12.00.

Усього до складу місії входить 24 особи.

У той же час для українців Придністров'я, що бажають проголосувати, організують доставку на виборчі дільниці.

Цим займеться Союз українців Придністров'я. Представники організації обіцяють, що в неділю автобусні рейси будуть відправлятися з усіх районних пунктів невизнаної республіки.

13:10

Екс-президент Леонід Кучма сподівається, що можлива парламентська коаліція між блоком "Наша Україна" і Партією регіонів стане основою для об'єднання всієї країни.

Про це він заявив після голосування на виборах у неділю в Києві.

"Майбутнє України залежить від того, що виберуть сьогодні люди. Чи буде в нас знову одна Україна, або буде, як зараз, "стінка на стінку". Якщо в нас буде дві України, то України в нас взагалі не буде", - вважає Кучма.

На питання, чи може сприяти об'єднанню країни коаліція "Нашої України" і Партії регіонів, екс-президент сказав: "Я хотів би сподіватися, що це може бути так".

На питання, як він оцінює демократичність нинішніх виборів, Кучма відповів: "Треба прожити 10-20 років, подивитися, куди піде країна, сьогодні це зовсім безглузде питання".

13:08

Голова ЦВК Ярослав Давидович сподівається, що відповідні органи, у тому числі правоохоронні, вживуть заходів для запобігання зриву місцевих виборів у Хмельницькому.

"Якщо в Хмельницькому є правоохоронні органи, вони повинні дати відповідну оцінку діям членів комісії, що свідомо бойкотує вибори, тому що відмовилися приймати виборчі бюлетені", - заявив Давидович у прямому ефірі Першого національного телеканалу в неділю.

Він відзначив, що в Хмельницькому склалася "непроста ситуація", у зв'язку з тим, що міська територіальна виборча комісія відмовилася одержувати бюлетені по виборам міського голови, і передавати їх дільничним виборчим комісіям у зв'язку зі зняттям з реєстрації одного з кандидатів у мери.

Давидович висловив подив, що дотепер не дано правову оцінку їхнім діям, незважаючи на кількаразові попередження ЦВК.

"Усі знали, що вибори під загрозою - і губернатор, і голова облради, і прокурор, і відповідні міністри, і Генеральна прокуратура", - підкреслив він.

При цьому він висловив жаль із приводу того, що ЦВК не має адміністративного впливу на територіальні виборчі комісії.

Давидович відзначив, що в даний час склалася "непроста ситуація" і по Львову в зв'язку з тим, що там переплутані цифри про кількість виданих відкріпних талонів.
"Дехто хоче перевести це в політику", - підкреслив він.

Глава комісії виразив упевненість, що проблема буде вирішена найближчим часом.

12:54

Лідер Соцпартії Олександр Мороз вважає, що президент Віктор Ющенко повинен був підписати закон, що дозволяє виборцеві проголосувати в день виборів за рішенням суду.

"Я не думаю, що це політичний підтекст (відхилення закону), але звичайно треба було підписати цей закон", - сказав Мороз в інтерв'ю журналістам після голосування на ділянці в Києві у неділю.

На його думку, закон спростив би роботу комісії. "Непідписання цього закону дозволяє у певній мері маніпулювати списками", - вважає він.

У той же час лідер соціалістів відзначив, що зловживання, якщо і будуть мати місце, то "будуть епізоди рідкі, які не вплинуть на результати голосування".

Мороз припустив, що "років через п'ять бюлетенів буде в 3-4 рази коротше, буде менше кількість партій", не буде технічних партій.

12:44

Голова виборчої комісії з виборів у Верховну Раду України на ділянці в Москві Анатолій Орел відзначає низьку явку голосуючих.

"На 12:00 МСК зареєструвався 371 виборець. Активність низька. Але ми сподіваємося, що до 22:00 МСК народ ще встигне прийти і проголосувати на виборчій дільниці, організованій при посольстві України в Москві. Бюлетенів тут більш 28 тис.", - сказав Орел "Інтерфаксу" у неділю.

Він відзначив, що вибори проходять у спокійній обстановці, без усяких порушень.

Зі своєї сторони, спостерігач від Соцпартії України Олександр Мельников заявив, що зауважень поки ніяких немає, додаткова агітація тут не ведеться.

У свою чергу, спостерігач від Всесвітнього конгресу України Олексій Дахін заявив, що особливих ексцесів немає, але бувають випадки, коли деякі виборці не знаходять себе в списках.

"Але це все відбувається з вини самих громадян. Наприклад, приїхала людина з Дніпропетровська, показала свої квитки і поцікавилася, чи може вона проголосувати? Але, звичайно, якщо він не є на консульському обліку і до 18:00 учорашнього дня не зареєструвався, він тут проголосувати не може", - сказав Дахін.

Спостерігач від блоку "Наша Україна" Олександр Усинський сказав: "Усе проходить відмінно, зауважень, крім відзначеного Дахіним, поки немає; все проходить за законом".

Як передав кореспондент "Інтерфаксу", на виборчій дільниці люди голосують у восьми кабінах, для бюлетенів на ділянці виставлені 10 прозорих урн.

12:29

Керівник виборчої кампанії "Нашої України" Роман Безсмертний проголосував о 9 ранку на вул. Предславинська у Києві.

"Сьогодні в Україні відбуваються перші по-справжньому демократичні вибори в новітній історії України", - сказав Безсмертний після голосування.

"Це вибори, коли люди більше на бояться зробити свій вибір, а влада не є цербером на виборчій дільниці", - передає його слова прес-служба блоку "Наша Україна".

Також Безсмертний висловив жаль, що "не було розведено у часі парламентські та місцеві вибори".

"По-перше, вся країна від села до столиці на три місяці з головою занурюється у виборчі перегони, у той час як вирішення, розв'язання поточних питань відходить на другий план", - зазначив керівник виборчої кампанії.

"По-друге, проведення всіх можливих виборів одночасно заплутує виборця і створює багато організаційних проблем на дільницях", - додав він.

За словами Безсмертного, "більшість виборців вже з самого ранку зіштовхнулися з чергами на дільницях та необхідністю розібратися у виборчих простирадлах, яких на кожній дільниці не менше чотирьох".

У той же час міністр закордонних справ Борис Тарасюк також проголосував одним із перших – о 8.00 разом з усією родиною включно з 5-місячним онуком Іванком.

На питання, чому не були допущені на вибори спостерігачі від СНД та якою буде зовнішня політика України після виборів, він відповів, що ЦВК зареєструвала більше 100 спостерігачів – громадян Росії.

"Щодо ж зовнішньої політики – то вона лишиться незмінною", – заявив Тарасюк.

"Адже я впевнений у перемозі демократії і в те, що після виборів у парламенті буде створена коаліція демократичних сил", - додав він.

Тарасюк є третім номером у виборчому списку блоку "Наша Україна".

12:25

У Житомирі виборчі бюлетені для виборів міського голови типографія надрукувала вже із позначками навпроти певних кандидатів.

Про це повідомляють спостерігачі від Блоку Олійника та Сироти в повідомленні, переданому "Українській правді".

На більшості бюлетенів навпроти певних кандидатів – діючого мера Георгія Буравкова та кандидата у мери Валерія Сидоренка – проставлено крапки.

Рішенням місцевої ТВК дільничні виборчі комісії було зобов’язано видавати виборцям у першу чергу незіпсовані бюлетені. А у разі необхідності – видавати і браковані.

У житомирському штабі Блоку Олійника та Сироти вбачають у цій ситуації провокацію зі сторони місцевої влади.

Водночас, міліція затримала понад 10 людей, запідозрених у скупці "чистих" бюлетенів у виборців у Кіровограді.

Про це журналістам повідомив начальник Управління міністерства внутрішніх справ у Кіровоградській області Валерій Гончар.

З його слів, затриманих підозрюють у тому, що на виборчих дільницях пропонували виборцям гроші за їхні ще незаповнені бюлетені.

Гончар відмовився назвати політичну силу, голоси за яку вносили в чисті бюлетені зловмисники.

12:05

Спікер Володимир Литвин вважає, що українські суди повинні приймати рішення і дозволяти виборцям, що не внесені в списки, голосувати на виборах, керуючись положеннями Конституції.

Про це Литвин сказав в інтерв'ю журналістам у неділю в Києві після голосування на виборчій дільниці.

Відповідаючи на питання про те, з яким настроєм він прийшов на виборчу дільницю, спікер сказав: "З певним відчуттям тривоги".

Литвин повідомив, що у неділю вже розмовляв з керівниками ряду областей, а також головою Центральної виборчої комісії Ярославом Давидовичем.

Разом з тим, Давидович відзначив, що йому нічого не відомо про звертненя громадян у суди з проханням забезпечити включенні в списки для голосування в день виборів.

"Мені нічого не відомо про це. У мене не було розмови з Володимиром Михайловичем (Литвином), і я не знаю, що він мав на увазі", - заявив Давидович на прес-конференції у неділю.

Литвин відзначив, що звертався до президента з проханням, щоб він підписав відповідне рішення. За його словами, ЦВК також зверталася до президента з проханням підписати цей закон. "Я не розумію, хто радив (президентові) з цього приводу", - відзначив Литвин.

Він висловив думку, що невнесення в писки - це "не просто якась неточність" "У мене складається враження, що це свідома лінія", - сказав спікер.

11:37

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович виключає можливість розпуску парламенту президентом після виборів.

"Я думаю, що цього не станеться", - сказав він після того, як проголосував на виборчій дільниці у будинку культури заводу Арсенал.

При цьому Янукович висловив упевненість у перемозі Партії регіонів. "Ми переможемо", - заявив він.

На питання про співпрацю з президентом, лідер Партії регіонів відповів: "У рамках Конституції".

Загалом, на думку Януковича, після виборів "Україна буде сильною країною і люди в ній теж будуть сильні".

При цьому він зазначив, що має піднесений настрій, оскільки "зараз весна прийшла і настрій весняний".

У той же час, на питання, чи упевнений він у перемозі, поставлене англійською мовою, Янукович посміхнувся і не відповів.

11:30

Лідер БЮТ Юлія Тимошенко впевнена, що парламентські вибори проходять відповідно до демократичних стандартів.

Про це вона заявила в інтерв'ю журналістам після голосування в Дніпропетровську в неділю.

"Україна має шанс мати прекрасний уряд", - сказала Тимошенко.

Вона підкреслила, що члени її блоку не зафіксували порушень виборчого процесу, а також припустила, що в парламентських виборах візьмуть участь близько 70% громадян.

Разом з Тимошенко проголосували її чоловік Олександр Тимошенко і дочка Євгенія.

У неділю в Дніпропетровську вона відвідає футбольний матч між клубами "Дніпро" (Дніпропетровськ) і "Ворскла" (Полтава).

11:16

Президент Віктор Ющенко заявляє про початок консультацій у секретаріаті президента щодо створення коаліції із залученням "максимального кола демократичних сил".

"Безумовно, мова йде про залучення максимального кола демократичних сил", - сказав він у неділю після того, як проголосував на виборчій дільниці.

"Завтрашній день ми починаємо з консультацій політичних сил, які сформували попередню коаліцію, яка перемогла в помаранчевій революції", - повідомив Ющенко.

"Будуть оцінюватися декілька варіантів, комбінацій", - зазначив президент, підкресливши, що проведення консультацій дасть можливість сформувати стратегію переговорного процесу.

Він уник відповіді на питання, чи братиме особисто участь у переговорах, сказавши лише, що консультації пройдуть у секретаріаті президента та будуть багатосторонніми й широкими.

Президент також зазначив, що Україна потребує консолідації. "Напередодні виборів традиційно розігруються теми, які посилюють конфронтацію. І це є погано. Це є свідченням роботи бездарних політиків і поганого прикладу, як не треба дбати про свою націю", - вважає Ющенко.

Коментуючи закиди лідерів опозиції про фальсифікації з боку влади на виборах, президент відзначив: "Треба згадати, якою була Україна ще 14 місяців назад. Що робили ті лідери, щоб Україну поставити на коліна".

За словами президента, "Україна засвідчила, що вона з такими принципами жити не буде".

На питання, який у нього настрій в день голосування, Ющенко відповів: "Настрій чудовий, прекрасний. Який завжди буває перед перемогою. Бо демократичні вибори в Україні – це саме по собі перемога".

"Україна здає прекрасний іспит, вона може цим пишатися і гордитися", - відзначив президент.

Ющенко прийшов на виборчу дільницю з усією родиною. Старший син президента Андрій тримав на руках молодшого сина Тарасика, а потім передав його дружині президента Катерині Ющенко.

Під час голосування батьків діти забігали та підглядали в кабіни для голосування. Ющенко вийшов з кабіни близько 10:30.

На дільниці також була присутня "героїня помаранчевої революції" Параска Королюк. Вона двічі поспілкувалася з президентом, а також показувала йому якісь документи чи фотографії.

Крім того, на дільниці знаходилася співачка Ніна Матвієнко, яка тепло віталася з усіма членами родини Ющенків.

11:04

У м. Хмельницькому на окрузі № 194 (виборчі дільниці № 1-102) йде голосування тільки у Верховну Раду, тому що бюлетені по виборах до місцевої ради так і не були доставлені на ці дільниці.

Про це повідомляє прес-служба блоку "Не Так!" з посиланням на спостерігачів від цього блоку.

У той же час у смт Димір Київської області (виборчий округ № 92) невідомими особами було спалено виборчу дільницю (№ 28). Зараз розглядається питання про надання нового приміщення для голосування.

Як припускають правоохоронці, було кинуто пляшку із запальною сумішшю. На щастя, виборчі бюлетені не постраждали.

У той же час кожна п'ята виборча дільниця в Україні в неділю відкрилася з невеликим запізненням, викликаним технічними причинами, зазначає Комітет виборців України.

Згідно зі звітом КВУ, у Донецькій області близько половини дільниць відкрилися із запізненням на 5-25 хвилин.

В Івано-Франківській області на дільниці №50 округу №84 вибори не почалися, оскільки в бюлетенях виявилася викресленою партія "Нова сила". Окружна комісія виготовляє бюлетені.

"Нова сила" також виключена з бюлетенів на дільниці №105 округу №209 (Чернівецька область), хоча ЦВК не приймав рішення про виключення цієї партії.

У Хмельницькій області деякі комісії проставили штамп "вибув" на партії "Третя сила", що також залишається суб'єктом виборчого процесу.

Хмельницький міський тервиборчком не видає дільничним комісіям бюлетені для голосування в органи місцевого самоврядування і на посаду мера міста в зв'язку із відсутністю кворуму.

КВУ зазначає, що в окремих регіонах голосування вчасно не почалося у зв'язку зі зняттям з реєстрації окремих суб'єктів виборчого процесу на місцевих виборах. Рішення про зняття не надійшло вчасно на дільниці й у бюлетенях не проставлений штамп "вибув".

У Черкаській області близько 20% дільниць округу №199 не почали роботу, оскільки члени дільничкомів одержали залишення про зняття кандидата в мери міста Анатолія Волошина і його блоку в міськраду та облраду тільки в неділю вранці.

На даний час територіальна комісія засідає з приводу зняття ще одного кандидата.

У Донецьку кілька дільниць не відкриваються через виключення з бюлетенів блоку "Наш Донбас". У Херсоні не встигли виключити з бюлетенів прізвища двох кандидатів у мери міста.

У Білій Церкві призупиняють виборчий процес для виключення з бюлетенів обласної організації Партії промисловців і підприємців, знятої за рішенням Печерського районного суду від 26 березня.

У Криму напроти прізвищ двох вибулих кандидатів у мери Сімферополя (Олександра Гресса і Віктора Невирко) не була проставлена позначка.

У Луганській області на одній із дільниць переобрано секретаря у зв'язку з тим, що не з'явився колишній. Зафіксовано випадки недопущення спостерігачів в окрузі №120 (Самбір, Львівська область) і №199 (Черкаси).

У Полтавській області йде розслідування ситуації на дільниці №10 округу №146, де при перерахуванні бюлетенів по місцевих виборах їх виявилося на 100 більше, ніж було видано.

10:32

У сел. Ольховатка Донецької області (округ №44, дільниця №59) у черзі за бюлетенями помер чоловік.

За попередніми даними, чоловік 1930 р.н. помер від серцевого нападу.

У Вінниці в неділю вранці члени двох дільничних комісій (дільниці №151 і 152), що знаходяться в приміщенні педагогічного училища, виявилися замкнутими в приміщенні, після того як за ними захлопнулися вхідні броньовані двері.

За інформацією прес-служби ДУ МНС у Вінницькій області, повідомлення про інцидент надійшло в оперативно-диспетчерську службу МНС о 6.40.

На місце виїжджав аварійно-рятувальний автомобіль з необхідним обладнанням. Приміщення дільничної комісії було розблоковано.

У Донецькій області, за даними обласного штабу Партії регіонів, в окрузі №53 п'ять дільниць відкрилися із запізненням. Офіційною причиною стала вимога членів комісій і спостерігачів перерахувати кількість бюлетенів.

У Львівській області всі дільниці відкрилися вчасно, повідомили представники львівської міської та обласний тервиборчкомів.

За словами голови львівського міського тервиборчкому Олега Щербакова, на деяких дільницях робота почалася із затримкою на 5-10 хвилин.

"Це було пов'язано з відсутністю громадського транспорту - члени комісій не могли вчасно прибути на роботу", - пояснив він.

Усього у Львівській області налічується 2138 виборчих дільниць і 1,959 млн. виборців.

10:14

В Україні станом на 9.00 у неділю не відкрилася тільки одна виборча дільниця із 34042.

За словами голови Центвиборчкому Ярослава Давидовича, на територію дільниці №92 у Димерці Вишгородського району Київської області було кинуто пляшку із запальною сумішшю.

На даний час йде ліквідація наслідків події. Очікується, що дільниця відкриється протягом години.

"Таким чином, не працює одна виборча дільниця. Хочеться вірити, що так воно і є, оскільки непросто зібрати інформацію з 34 тисяч виборчих дільниць", - зазначив Давидович.

За його словами, із затримкою на 45 хвилин через відсутність кворуму відкрилася ділянка №15 в окрузі №150 (Карлівка Полтавської області).

Давидович зауважив, що 5-6 дільниць, створених на суднах, не почнуть роботу в зв'язку з тим, що вони не вийшли в море, і екіпаж буде голосувати в Одеській області.

Дільниця в Кіровоградській області, де раніше виникла пожежа, переведена в інше приміщення. Голова ЦВК зазначив, що виборча документація не постраждала.

На двох дільницях зафіксовані два факти втрати печатки. Для дільниці №11 в окрузі №32 (Запорізька область) печатка уже виготовлена, продовжується виготовлення нової печатки для дільниці №60 округу №183 (Харківська область).

За попередніми даними, у списки виборців включено 37 млн. 52 тис. осіб. ЦВК планує одержати остаточну інформацію про кількість виборців, включених у списки, до 10.30.

Давидович зауважив, що до ЦВК надійшла інформація про видачу відкріпних посвідчень із всіх округів, окрім 9-ти. За попередніми даними, з 740 тис. посвідчень видано 44219.

Голова комісії припустив, що з урахуванням інформації з 9-ти останніх округів кількість виданих посвідчень не перевищить 60 тис.

Він також підкреслив, що, незважаючи на заборону вносити зміни в бюлетені для виборів депутатів, на 17-ти дільницях замість внесення змін у бюлетені по виборах у місцеві ради мали місце виправлення в бюлетені по виборах у парламент.

Усього було зіпсовано 19895 бюлетенів.

Давидович зазначив, що бюлетені в необхідній кількості замовлені і відправлені на 6 дільниць. Іншим дільничним комісіям ЦВК рекомендував не починати голосування.

9:12

Прем'єр Юрій Єхануров пропонує на наступних виборах збільшити прохідний бар’єр партій до 7%.

"Треба встановлювати хоча б 5 або навіть 7% бар’єр", - сказав він журналістам після того, як проголосував на своїй виборчій дільниці у неділю зранку.

При цьому зазначив у відповідь на запитання журналістів, що "у виборчих бюлетенях не заплутався".

"Я думаю, що наступного разу суспільство за 5 років більш структуризується, і вже наступні вибори будуть більш чіткими", - сказав він.

З іншого боку, Єхануров зазначив, що треба розуміти українську ментальність, адже "хочуть, щоб на кожне село був гетьман. Тому 7% треба вводити".

При цьому Єхануров додав, що зараз прямує на роботу. "У мене було цілих 3 вихідних дні... а поточної роботи дуже багато. Там однієї пошти напевно на півметра уже є".

На запитання, чи не сняться йому вибори, прем’єр відповів: "Ви знаєте, вчора відійшов. Вчора була чудова робота, яка була пов’язана з конкурсом не шельфі Чорномор'я, вона і підняла настрій".

Українська правда, Інтерфакс-Україна, Українські новини, www.razom.org.ua, УНІАН, Ліга, Обком, 5 канал

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді