Віктор Медведчук: Парламент, який не в змозі сформувати більшість та уряд, має бути розпущено

Неділя, 26 березня 2006, 16:58

В інтерв'ю "Українській правді" один з лідерів блоку "Не так!" Віктор Медведчук підбив підсумки парламентських виборів-2006.

Інтерв'ю прем'єра Юрія Єханурова читайте тут: "Я буду з президентом, а як же можна бути в опозиції, якщо ти з президентом?" І

нтерв'ю керівника секретаріату президента Олега Рибачука читайте тут: "Мені важко уявити, що прем’єром стане Тимошенко чи Янукович, зате я вірю в реальність розпуску нового парламенту".

Інтерв'ю керівника виборчої кампанії Партії регіонів Євгена Кушнарьова читайте тут: "Наше перше завдання після виборів – це створити антипомаранчеву коаліцію".

Найближчим часом чекайте також на інтерв'ю Володимира Литвина та Юлії Тимошенко.

– Хоча говорити про рейтинги заборонено, однак можна давати оцінки та прогнози. Який результат ви прогнозуєте за підсумками цих виборів?

– Прогнози та гадання – це не моя парафія.

– Як би ви у двох словах охарактеризували ці вибори, яке основне враження від них? З чим вони у вас будуть асоціюватися через багато років?

– Як перші вибори в умовах дії нової редакції Конституції України. Впевнений що вони стануть початком подальшої реальної демократизації країни. А ще вибори-2006 запам’ятаються тим, що, не дивлячись на шалений тиск і репресії, які зазнавала наша політична сила протягом багатьох місяців, ми змогли гідно провести цю кампанію.

– Яке найсильтніше враження залишиться у вас від них, позитивне чи негативне?

– Позитивне – це спілкування з виборцями. Їх порозуміння того, що наша справа правильна. А решта – як не дуже вдалий тріллер, який має нарешті закінчитись. Але це – вибори…

– Який передвиборчий хід, яка технологія вашої політичної сили була найбільш успішною на цих виборах?

– Про це повинен судити виборець. Наш блок йшов на вибори не з обіцянками, а з реальними справами, що ми й намагались донести до свого виборця. Нам було з чим йти до виборця, авжеж ми не просто закликали до демократії, як інші, а добились цієї демократії через впровадження політичної реформи.

– Яка технологія була провальною на цих виборах – у вас або інших учасників виборів?

– Це має визначити виборець. Почекайте, залишились лічені години.

– Якщо поговорити про майбутній парламент, з ким ви будете створювати більшість, яка сила буде з вами блокуватися?

– Ми можемо ввійти лише в ту коаліцію, в якій не буде помаранчевих, з тими політичними силами, які поділяють наші принципи.

– Ви проїхали Україною і чули від людей про дуже багато проблем. Але яка все ж таки найбільше запам'яталася? Що стоїть для українця на першому місці?

– Вважаю, що це прагнення самому вирішувати свою долю, своє майбутнє. Саме тому свого виборця ми бачимо, перш за все, як мудрого й розсудливого, який голосує не серцем та емоціями, а розумом.

– Який законопроект ви б внесли до нового парламенту в першу чергу?

– По–перше, я прикладу зусилля до завершення другого етапу політреформи, а саме – до реформування місцевого самоврядування. А також для прийняття тих багатьох законопроектів, які ми вже подали до Верховної Ради. Наприклад, про засади внутрішньої та зовнішньої політики України, про статус російської мови, про засади молодіжної політики, про страхову медицину, та багато інших

– Чи буде розпущено новий парламент?

– Сьогодні Конституція України це передбачає. Парламент, який не в змозі сформувати більшість та на її основі уряд, має бути розпущено.

– Чи готові ви бути в опозиції?

– Безумовно. Я вже більш як рік в опозиції.

– Чи можливий у новому парламенті початок процедури імпічменту?

– Якщо будуть юридичні підстави, то це може статися. Сподіваюсь, президент це теж розуміє...

– Ваш прогноз – хто буде новим прем’єр–міністром?

– Можу сказати точно, що це буде людина, яку висуне парламентська більшість. До речі, вперше, згідно нової редакції Конституції України, саме парламентська більшість формує уряд на чолі з прем’єром.

– Кому з ваших конкурентів на цих виборах ви б зробили комплімент?

– Відверто кажучи, я хотів би зробити комплімент нашим виборцям за те, що вони витримали все це на собі. За те, що розуміють, що від цих виборів залежить доля країни, доля кожного її громадянина.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді