Київрада: антиБЮТівська коаліція

Понеділок, 17 квітня 2006, 16:34

Чутки про формування в Київраді коаліції на підтримку нового мера підтвердились на першій сесії нового скликання, яку поспіхом зібрав тервиборчком. Як говорили в кулуарах, сесія була скликана раніше встановленого за законом 20-денного терміну під впливом новообраного мера Леоніда Черновецького - для його термінової коронації.

Навряд чи ця поспішність була продиктована страхом перед судовим реваншем Олександра Омельченка. Те, що колишньому міському голові не вдасться відіграти мерське крісло, заграючи з Фемідою, стало зрозуміло вже тоді, коли Віктор Ющенко по телефону привітав Леоніда Черновецького з перемогою на виборах мера.

Незважаючи на свою ексцентричність, банкір навряд чи став би поводитися настільки самовпевнено, якби не мав надійних гарантій виграшу. Адже під час виборчої кампанії він не дозволяв собі ніяких зухвалих витівок накшталт "хазяйського" візиту в мерію під прицілом телекамер.

Швидке визнання результатів виборів скоріше було потрібно Черновецькому як демонстрація сили і спосіб визначитися із союзниками.

У результаті, поки на всеукраїнському рівні дотепер тривають виснажливі консультації про формат майбутньої парламентської коаліції, у Київраді така коаліція вже створена: при вході в мерію колихаються прапори "Нашої України", Партії регіонів і "Блоку Черновецького".

Останні два тижні Леонід Черновецький активно шукав союзників серед політичних сил, які перемогли на виборах до Київради. Адже амбіційні реформаторські плани, заявлені ним, нездійсненні без підтримки столичної міськради.

Першим заявив про готовність організувати під Черновецького більшість у Київраді Михайло Бродський. В інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня" він заявив, що береться організувати міцний союз БЮТу і "Блоку Черновецького".

Однак уже тоді звертали на себе увагу кілька неузгодженостей, які не стимулювали сторони до теплого співробітництва. Мова йде про ворожість до Черновецького з боку впливових бютівців, Іванова і Хмельницького. Та й сама цитата, винесена як заголовок до інтерв'ю, говорила багато про що - "Я в Київраді - стороннє тіло".

Отже, про те, що готується на 14 квітня перше засідання Київради нового скликання, де народні обранці (включаючи мера) одержать посвідчення з рук голови тервиборчкому, стало відомо 12 квітня.

У цей же день було оголошено про підписання меморандуму про співробітництво між БЮТ і "Громадським активом Києва", обрані депутати якого мають чималий досвід роботи на фірмах Іванова і Хмельницького.

Потім Олександр Омельченко домігся судового рішення про скасування першого засідання сесії нового скликання. Але вже зранку 14 квітня було відомо, що тервиборчком успішно скасував це судове рішення в апеляційному суді.

Щоб остаточно оголосити Леоніда Черновецького міським головою, залишалося тільки зібрати на першу сесію більшість новообраних депутатів...

Початок сесії затягнувся. До 14 години у колонній залі мерії зібралися далеко не всі. Прибув міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, обраний також у Київраду за списком Соцпартії, представники традиційних конфесій, серед яких патріарх Філарет, і сам Леонід Черновецький, який невимушено влаштувався в першому ряду поруч з Філаретом.

До початку засідання в залі були всі новообрані депутати, крім представників БЮТ і ГАК, а також чотирьох членів блоку "ПОРА-ПРП". Були відсутні також Віталій Кличко і Володимир Бондаренко. Пройшла ще година, але "прогульники", або, скоріше, опозиція, не з'являлися.

Нарешті, голова тервиборчкому Галина Білик оголосила, що з 120 обраних депутатів Київради в залі знаходяться 61, тобто точно 50+1, після чого урочисто оголосила про відкриття першої сесії п'ятого скликання.

І от довгоочікуваний тріумф! Першим пунктом на порядку денному оголошується постанова тервиборчкому про визнання Леоніда Черновецького обраним міським головою Києва. Позови Омельченка позаду.

Новому меру залишилося тільки похвалити за "самовідданість і сміливість" депутатів, які прийшли одержувати свої мандати в день його поспішної коронації. Він також відзначив, що таку "повагу до вибору киян" з їх боку буде враховано в кадрових рішеннях.

Гадаю, новообраного мера і тільки-но народжену, лояльну до нього більшість у Київраді, що включає в себе "Блок Черновецького", НСНУ, СПУ, Партію регіонів, Народний блок Литвина і кілька депутатів "ПОРИ-ПРП" на чолі із Сергієм Рудиком, очікує щасливий медовий місяць.

Їм вже в найближчому майбутньому належить поділити посади глав районних адміністрацій Києва, яких Леонід Черновецкий неодноразово обіцяв звільнити.

Юрій Шеляженко, для УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді