Новий скандал з сином Ющенка – хто ж стріляв у прокурора Борисполя?

Понеділок, 22 травня 2006, 15:12

Прізвище сина президента Андрія Ющенка знову в заголовках преси. Цього разу скандал стосується інциденту, який стався з бориспільським прокурором Олександром Кузовкіним, в якого стріляли минулої п’ятниці у центрі Києва.

Керівника Бориспільської міжрайонної прокуратури поранили в ногу.

Інцидент трапився у п’ятницю, 19 травня, близько десятої вечора на розі вулиць Саксаганського та Льва Толстого.

Версія правоохоронців

Як з’ясували співробітники МВС на місці пригоди, автомобіль "Опель" Кузовкіна підрізало темне BMW, після чого машини зупинилися, а їх власники почали з'ясовувати стосунки. Розмови не вийшло – водій BMW дістав пістолет і вистрелив у Кузовкіна, поранивши його у праве стегно. Після чого зник з місця пригоди.

У міліції та Генпрокуратурі інцидент називають "звичайним побутовим випадком".

"Ніякого виняткового випадку в тому, що трапилось, немає. Ми ні з чим це не пов’язуємо. Побутовий випадок, який може трапитися з будь-яким громадянином", - заявили в Генпрокуратурі, слова якої передає УНІАН.

За інформацією київської міліції, номери BMW, які вказав потерпілий Кузовкін, начебто зареєстровані на зовсім інший автомобіль. При цьому, за свідченням потерпілого, водій BMW – особа кавказької національності, на вигляд 40-50 років.

Дещо інші подробиці в інформації Шевченківської прокуратури: для розмови з Кузовкіним спочатку вийшов пасажир BMW, а потім його водій. Саме він стріляв у прокурора, але і пасажир не стояв склавши руки – він двічі вдарив Кузовкіна кулаком по обличчю.

Вся ця інформація є офіційною версією міліції. Сам Кузовкін контактів з пресою уникає. У його приймальні повідомили, що він на лікарняному. Секретарка перетелефонувала Кузовкіну, повідомивши про прохання "Української правди" прокоментувати ситуацію, але він сказав, що ні з ким спілкуватися не бажає.

Фігура самого Кузовкіна є доволі цікавою. У 31 рік він уже працює прокурором одного з козирних районів в околицях Києва – Борисполя. Кажуть, що він є креатурою прокурора Київської області Юрія Гайсинського. Кузовкін як представник Київської міської прокуратури брав участь у судовому процесі над членами УНА-УНСО за сутички на Банковій 9 березня 2001 року.

Версії мас-медіа

Набагато більше інтриги в інформації, яку оприлюднили газета "Сегодня" і сайт "Обком". Версії видань дещо різняться, але єдині в тому, що до BMW причетний Андрій Ющенко або його охоронець.

У викладі "Сегодня" ситуація виглядає так: "Коли прокурор назвав міліції номера машини, ті змінилися на лиці. "Нібито вони знали, що до цієї машини має відношення син президента, а стріляти міг його охоронець".

Також газета допускає, що BMW у минулому, можливо, був зареєстрований на матір Андрія Ющенка Світлану, а зараз на машині може їздити його охоронець.

При цьому "Сегодня" відзначає, що доказів у них немає. Видання також наголошує, що ніхто зі свідків не бачив на місці ДТП сина Ющенка.

Також "Сегодня", посилаючись на свою інформацію, стверджує, що з Кузовкіним після ДТП зустрічався голова СБУ Ігор Дріжчаний. Газета натякає, що після того в бориспільського прокурора взагалі зникло бажання згадувати про ДТП.

Принаймні, після того Кузовкін у розмові з кореспондентом "Сегодня" назвав інформацію про стрілянину "брехнею".

Версія "Обкому" більш радикальна і вказує на причетність до інциденту вже саме Андрія Ющенка. Коли прокурор вийшов зі своєї машини після ДТП, він начебто "побачив і впізнав сина президента України".

"Прокурор представився, назвав свою посаду і зробив зауваження Андрієві Ющенку про порушення ним правил дорожнього руху і створення аварійної ситуації на дорозі. У відповідь на зауваження, Андрій Ющенко в грубій формі пообіцяв прокуророві, що завтра той буде сидіти у в'язниці, де його "опустить" особисто один із заступників генерального прокурора", - пише "Обком".

"Перепалка між прокурором і сином президента завершилася тим, що Андрій Ющенко два рази вдарив прокурора в обличчя, а особа, що супроводжувала Андрія Ющенка, вистрілила у прокурора з пістолета, простреливши йому стегно", - відзначає видання.

Після цього, у версії "Обкому", Андрій Ющенко і його супутник "сіли в автомобіль і залишили місце події, залишивши прокурора Кузовкіна лежачим на дорозі біля автомашини".

Слід зазначити, що один в один такий самий текст, який оприлюднив "Обком", ще ввечері в неділю надійшов до "Української правди" від анонімного адресату. Автор замітки не представився і не залишив жодних координат, запропонувавши вірити йому на слово.

Подробиці від "Української правди"

"Українській" правді вдалося достеменно з'ясувати одну деталь – у Кузовкіна справді стріляли. Ми виїхали до лікарні швидкої допомоги, де побачили журнал реєстрації у відділенні травматології.

Там записано, що Кузовкіна було госпіталізовано до них 19 травня. Його стан лікарі описали так: "Вогнестрільне поранення в область крила клубової ("подвздошной") кістки справа. Алкогольне сп’яніння". Про травми обличчя, які він мав би отримати, якби його дійсно побив Андрій Ющенко, нічого не згадується.

У лікарні швидкої допомоги Кузовкіну здійснили "первинну хірургічну обробку" (ПХО), тобто зробили рану стерильною, після чого він виписався зі шпиталю.

Інформацією з пресою тут діляться неохоче
Журнал, в якому УП знайшла згаду про поранення Кузовкіна
Виписка з журналу. Дата надходження, місце начебто проживання Кузовкіна
Стан Кузовкіна в момент надходження до лікарні швидкої допомоги

За словами лікарів, Кузовкін виглядав переляканим, а те, що він вживав якийсь алкоголь, було майже не помітно. "Складалося враження, що він був розгублений і не знав, хто у нього стріляв", - сказало також джерело УП в лікарні. Варто зазначити, що про зв’язок BMW з охороною Андрія Ющенка – якщо цей зв’язок справді існував – прокурор міг дізнатися пізніше.

У лікарні вважали нормальним, що Кузовкін відразу виписався – оскільки пістолет з гумовими кулями не наносить важкі поранення, а лише пошкоджує тканини.

Крім того, медики повідомили, що під час перебування Кузовкіна до них не приїжджало велике начальство рівня глави СБУ.

Можливо, ці два слова – "алкогольне сп’яніння" – і є причиною того, що Кузовкін зараз відмовчується. Як відомо, керування автотранспортом "під мухою" є серйозним правопорушенням і може вилитися в ще один скандал.

Важлива подробиця – за адресою, яку Кузовкін указав в лікарні швидкої допомоги під час госпіталізації, він не проживає.

Ще одне інтригуюче питання – це номери автомобіля, водій якого стріляв у Кузовкіна. Газета "Сегодня" їх не навела, згадавши лише, що це був автомобіль, до якого міг мати відношення Андрій Ющенко. Анонім, який надіслав листа до "Обкому", чітко вказав номер авто, з якого вийшов злочинець. Це: "ВМ 513 44 КТ".

Тут є одна проблема. Номери цього зразка, де використовуються п’ять цифр, не мають попереду літер. Тому такого номера "ВМ 513 44 КТ", виданого в Україні на загальних засадах, не існує в природі.

Але якщо мова іде про номер "513 44 КТ", то в базі ДАІ він значиться за BMW третьої серії, 2003 року випуску, який належить… Ющенко Світлані Іванівні. Це мама Андрія Ющенка, яка зареєстрована в одній з квартир будинку 20 по вулиці Інститутській.

Як відомо, Світлана Ющенко є першою дружиною президента України, вона веде непублічний релігійний образ життя, хоча при цьому значиться засновницею двох фірм – торгової та будівельної.

Втім, варто ще раз сказати – немає жодних доказів, крім інформації з анонімного листа, що злочинець їхав на машині з такими номерами.

Крім того, незрозуміло, хто зараз є охороною Андрія Ющенка. Як відомо, вперше про це преса написала в контексті скандалу з його розкішним способом життя влітку минулого року. Тоді Ющенка-молодшого скрізь супроводжували двоє колишніх вишибал з нічного клубу "Чайковський".

Батько тоді сказав, що це представники приватної охоронної фірми. Однак є інформація, що після скандалу Андрію Ющенку виділили співробітників Управління державної охорони, які повинні захищати членів родини президента. Ці люди мають при собі пістолет зі справжніми, а не гумовими кулями – і в прокурорів вони не стріляють.

В офісі Ющенка-батька напрочуд в’яло прореагували на новий скандал, який набирає обертів у дні проведення в Києві міжнародного саміту ГУАМ. Виконуюча обов’язки керівника прес-служби президента Лариса Мудрак повідомила "Українській правді": "Інформацію повинні перевірити правоохоронні органи. Зараз ми чекаємо на повідомлення від них".

Водночас прес-секретар президента Ірина Геращенко закликала пресу не робити передчасні висновки.

"Українській правді" також вдалося сконтаткувати із заступником генпрокурора Віктором Шокіним. Він заявив, що не знає подробиць. "У мене немає жодних відомостей, що до цього інциденту причетний Андрій Ющенко або його охоронець. Всі дані знаходяться в міліції, я їх не бачив. І я зможу прочитати цю кримінальну справу, коли будуть проведені якісь слідчі дії", - сказав Шокін.

"Це рядова кримінальна справа, яка розслідується міліцією, бо це її підслідність", - також повідомив Шокін.

"Українська правда" зв’язалася і з Петром Мірошниченком, керівником Шевченківського районного управління МВС, на території якого стався конфлікт. Мірошниченко також не вніс ясності.

Він категорично відмовився від коментарів, відіславши до офіційної версії, оприлюдненої на початку цієї статті. При цьому Мірошниченко додав: "З цього рядового інциденту роздули цілу історію. У мене в районі щодня в когось стріляють з пістолету".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді