Маленький антиросійський демарш

Понеділок, 22 травня 2006, 17:16
Поки Росія воює з Грузією, Україна вирішила допомогти своїм друзям.

Напередодні приїзду в Київ президента Грузії Михайла Саакашвілі на саміт ГУАМ в Києві з'явилися біл-борди на підтримку грузинського вина.

Зокрема, уздовж автотраси "Бориспіль-Київ", якою їхав грузинський президент, розміщені біл-борди з келихом вина і написами: "Спробуй вино свободи", "У ньому більше свободи, ніж це дозволено".

А на обох варіантах щитів внизу в рамці написано "Грузинське вино заборонено в Росії".

Такі ж самі біл-борди та лайт-бокси встановлені по всіх центральних вулицях Києва.

Фото Анни Андрієвської
Як відомо, Росія наприкінці березня влаштувала скандал через начебто масове постачання підробних грузинських вин і заборонила їх імпорт.

Минулого тижня в Росії пляшки з грузинським вином чавили тракторами у Підмосков’ї, а відому мінеральну воду "Боржомі" зливали в каналізації. Більше того, на 5 каналі вийшов сюжет "без коментарів", як в Москві затримали людей, які пили грузинську "мінералку".

Грузинська влада підозрює, що вино в Росію заборонили ввозити не через його якість, а через давню політичну суперечку між країнами.

Але дивні вибрики Москви не залишилися лише надбанням російсько-грузинських стосунків.

Минулого тижня телекомпанії та рекламні агенції Азербайджану, України та Грузії вирішили за пільговими цінами надати рекламні площі грузинським виноробам.

За інформацією телекомпанії "Руставі-2", яка й була ініціатором заходу, до акції, що триватиме до кінця року, долучаться рекламні агенції країн Балтії та Казахстану.

У ці вихідні реальні зразки міні-антиросійського "заколоту" з'явились на вулицях Києва.

Михайлу Саакашвілі явно сподобався український демарш, що додало оптимізму в його висловленнях щодо ГУАМ, доля якого обговорюватиметься на саміті в Києві.

"Цей саміт є проявом того, що ми разом... По окремості ми слабкі, а разом ми зможемо всі труднощі перебороти", сказав президент Грузії щойно прибув до Києва.

Такий собі виклик "ми разом, нас багато – нас не подолати" для Росії.

Не забув президент Грузії і про вино. Саакашвілі вважає, що заборона Росії на ввезення грузинського вина сприяла його просуванню на світові ринки.

"Спасибі організаторам бойкоту. Раптом вся Англія, Америка, Європа відкрила для себе грузинські вина", - підкреслив він під час відвідування фестивалю грузинських вин у Києві.

У той же час Саакашвілі висловив думку про те, що грузинське вино також повинне широко ввійти і на український ринок. "Було дуже прикро, що грузинське вино продавалося у великих кількостях у Росії й у малих кількостях в Україні", - зазначив грузинський президент.

При цьому він ввігнав шпичку в тіло нелюбого сусіда, зауваживши, що "українці набагато тонше розуміють, ніж багато інших народів - і смак вина, і якість, і все гарне вони вміють цінувати дуже здорово".

Говорячи про претензії росіян до якості грузинського вина, Саакашвілі відзначив, що "претензії були зайвими". "Нехай би вони (Росія) подбали краще про свої фальсифікації", - сказав він.

За словами Саакашвілі, вино, що поставляється з Грузії дуже високої якості. "Усе, що йде з Грузії зараз - я можу гарантувати, що сьогодні - гарне, і якість надійно захищена", - підкреслив він.

Коментуючи хід переговорів щодо поновлення постачань вина і мінеральної води "Боржомі" на територію Росії, Саакашвілі відзначив, що дана ситуація тимчасова, і російський народ "засмучений через дурниці свого уряду". Він висловив сподівання на те, що грузинська продукція повернеться на столи росіян.

Крім того, президент Грузії підкреслив, що "у даній ситуації вина дуже мало, а політики дуже багато".

Разом з тим він відзначив, що в грузинському вині "багато свободи". "Ми не будемо скорочувати свободу, будемо розширювати рамки дозволеного", - додав він.

"Свободу не спинити", - сказав би Майдан. А щодо Росії, то іноді здається, що питання політичної доцільності (згадаймо лише українське молоко і м'ясо, грузинське і молдавське вино) скоро доведе цю країну до того, що її мешканці їстимуть чисте вугілля, яке запиватимуть знежиреною нафтою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді