ГУАМ – суперник Москви чи "паперова" організація?

Середа, 24 травня 2006, 18:16

Створення Україною, Грузією, Азербайджаном і Молдовою нової організації на базі ГУАМ, що тепер називається "Організацією за демократію й економічний розвиток", у російській пресі сприйняли досить стримано.

Очікуваних різких випадів поки практично не було, хіба що траплялися гострі зауваження. Європейські газети були більш прихильні.

Однак усі видання звернули увагу, що створення такої організації є спробою чотирьох країн стати менш залежними від Москви і стати деяким аналогом СНД.

Так видання "Новые известия" у статті "Трубний вибір" пише:

"На самміті голів держав, що відбувся вчора в Києві - членів ГУАМ учасники цієї організації фактично домовилися про проведення скоординованої політики, направленої на ослаблення енергетичної залежності від Росії. Ці кроки будуть узгоджуватися з Європейським союзом, який також наляканий російською енергетичною експансією, а також зі США".

Газета також відзначає, що як результат "Москва напевно зіштовхнеться з жорсткістю вимог з боку ключових, у тому числі лояльних до себе, держав СНД, а росіян чекає різке підвищення цін на газ".

Однак, видання одразу поспішає заспокоїти своїх читачів, що "від намірів, якими б сміливими вони ні були, до їхньої реалізації – дистанція величезного розміру".

Правда відразу додає, що планам четвірки "додає вагомості те, що в ГУАМ збираються вступити Польща, Болгарія і Румунія, тобто країни, що уже входять у ЄС або збираються увійти туди найближчим часом".

"У цьому випадку ГУАМ трансформується з "паперової" з помаранчевим відтінком організації в досить впливове політико-економічне співтовариство. Зрозуміло, що тоді будь-яке рішення, прийняте в ГУАМ, буде узгоджуватися з ЄС. Те, що ресурс організації буде використовуватися саме так, видно вже зараз", - пише газета.

До речі, вже в середу Румунія заявила про своє бажання приєднатися до цієї організації.

А от газета "Комерсант" відзначає, що "четвірка" остаточно визначилася з зовнішньополітичною орієнтацією й оформилася в якості "анти-СНГ", оскільки в ГУАМ запросили Румунію і Болгарію.

Інша російська газета "Время новостей" пише: "Самміт лідерів ГУАМ у Києві учора всіма силами демонстрував Росії здатність Грузії, України, Азербайджану і Молдавії вирішувати свої проблеми без участі Москви".

НАЙКРАЩІ СТАТТІ УП

Однак, посилаючись на українських політологів Андрія Єрмолаєва і Володимира Малинковича видання відзначає, що "життєздатність і стійкість економічного альянсу на південно-західній окраїні колишнього СРСР викликає сумнів".

"Заяви про зону вільної торгівлі не більш ніж красиві слова. ГУАМ не має міцної економічної основи, що відкривала би перспективи для регіонального поділу праці", - приводить газета слова Єрмолаєва.

"Що можуть запропонувати Україні Молдова і Грузія крім вин і фруктів? Ці країни не зможуть сприяти економічному підйому України тільки обтяжуватимуть її ", - цитує "Час новин" Малинковича.

Також газета наводить думку тбіліського політолога Шалви Пічхадзе, що "ГУАМ не може створюватися проти Росії", оскільки "ні Азербайджан, ні Україна, ні Молдова не зацікавлені в конфронтації з нею". За його словами, "найбільш проблематичні відносини з Москвою в Тбілісі, але і Грузія не зацікавлена дражнити і злити Росію".

"І справа тут не тільки в Москві. Ослаблені пострадянські республіки проблемно вирішують свої внутрішні проблеми. У доступному для огляду майбутньому їм буде непросто знайти свої ресурси для допомоги небагатим демократичним побратимам. Залишається тільки чекати, коли енергетичні і миротворчі рахунки ГУАМ побажає сплатити Захід..." – пише "Час новин".

Інше російське видання "Независимая газета" відзначає, що рішення про введення режиму вільної торгівлі в рамках "четвірки", про що заявили у вівторок глави держав, говорить про те, що Україна відмовиться від участі в ЄЕП.

"Фактично це рішення (про режим вільної торгівлі) блокує участь членів нової організації в інших економічних об'єднаннях на території СНД. Показово, що за два дні самміту жодного разу привселюдно не згадувались плани по створенню ЄЕП", пише газета.

"Імовірно, підпис Ющенка під документами про створення ГУАМ варто сприймати як остаточну відмову від членства (хоча і не від часткової участі) в ЄЕП. Принаймні, Київ поки не оприлюднював своїх планів, а членство в двох митних союзах одночасно неможливо", - підкреслює видання.

А от британська газета "Таймс" вважає, що такий крок чотирьох країн свідчить про те, що "СНД, імовірно, почав руйнуватися". На думку газети, зв'язку між Росією і деякими з колишніх республік СРСР "погіршувалися на хвилі демократичного руху, що призвело до влади прозахідних лідерів у Грузії й в Україні і сприяло зростанню антиросійських настроїв в Азербайджані і Молдавії. Нова організація базуватиметься в Києві. Вона стане суперницею СНД, що базується в Мінську", пише газета.

До речі, Україна вже давно критично висловлюється щодо СНД, а Грузія і зовсім заявила про намір вийти з цього союзу.

А французька газета "Le Figaro" відзначає, що "Україна ще не має уряду, але вже робить ставку на свою роль лідера в регіоні в майбутньому".

Чим буде ГУАМ – черговою паперовою структурою або вагомим гравцем, стане зрозуміло по перших місяцях її життя. Від цього будуть залежати і її подальші оцінки, як у світовий, так і у російській пресі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді