Експерти очікують вигоду для України від зони вільної торгівлі в рамках ГУАМ

Четвер, 25 травня 2006, 18:50

Зона вільної торгівлі між країнами ГУАМ здебільшого позитивно позначиться на українському агропромисловому комплексі і вітчизняній харчовій промисловості. Таку думку висловлюють експерти і аналітики ринку.

Зокрема, в телефонній розмові з кореспондентом УНІАН директор консалтингового агентства "ААА" Сергій Наливка повідомив, що агентство не погоджується з деякими заявами про те, що створення зони вільної торгівлі негативно позначиться на українській харчовій промисловості.

"Не думаю, що українське сільське господарство постраждає від дешевих мандаринів чи доброго якісного грузинського винограду", - заявив він.

Навпаки, за його словами, українська харчова промисловість одержить дешевшу сировину для переробки. Крім того він відзначив, що Україна матиме змогу значно підвищити свій експортний потенціал.

Директор Ліги виробників харчових продуктів Дмитро Кузнєцов повідомив, що, на його думку, створення зони вільної торгівлі в рамках названих країн позитивно позначиться на українській харчовій промисловості і агросекторі.

Також це призведе до розвитку внутрішнього ринку. "Тут немає жорстокої конкуренції між країнами, швидше навпаки, країни, які ввійшли, вони одна одну доповнюють", - відзначив експерт.

Президент Асоціації "СОВАТ" В’ячеслав Сокерчак зазначив що, для покупця, створення зони вільної торгівлі в рамках ГУАМ позитивне. Тому що на ринку помітно збільшиться вибір продукції.

Також експерт відзначив, що за умови, якщо вітчизняні виробники вироблятимуть якісну продукцію, вони зможуть конкурувати з аналогічною продукцією інших країн.

"Якщо порівняно з якістю молдавських і грузинських вин, наші виробники випускатимуть якіснішу продукцію, нашим виробникам особливо нічого не загрожує", - наголосив фахівець.

23 травня президент Віктор Ющенко заявив, що країни-учасниці ГУАМ (Грузія, Україна, Азербайджан і Молдова) створили зону вільної торгівлі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді