Тимошенко зрозуміла, що вона не Біле братство, а "Армія Світла"

Субота, 27 травня 2006, 23:43

Юлія Тимошенко стає дедалі більш автономною одиницею української політики. Спочатку вона вдягнула депутатів від БЮТ у білі светри, назвавши їх всіх "армією", а кожного конкретно – "воїном Світла". Тепер вона запровадила власні ордени та медалі. Жартують, наступним кроком може стати початок друку власних грошей...

У суботу Тимошенко зібрала в палаці "Україна" весь бютівський актив для того, щоб поставити крапку у виборчій кампанії. Героям були вручені відзнаки з рук лідера.

Активісти БЮТ повторили вчинок "Нашої України" – припаркували свої автомобілі в два ряди вздовж вулиці Великої Васильківської. Для руху всіх інших машин вони залишили одну смугу. Як і у випадку з партією Ющенка, ДАІ у ситуацію не втручалася...

Машини БЮТ залишили вільною лише одну смугу
Під самим палацем "Україна" припаркувалися найкращі машини бютівців - мерседеси S-класу в новому кузові

У цей святковий день Тимошенко вдягнула улюблений наряд з минулорічної колекції "Луї Віттон". Вона береже цей одяг, бо досі з'являлася на людях у чудовому пісочному пальто вартістю 2 500 доларів лише одного разу – коли приземлилася в Парижі в статусі прем’єр-міністра України.

Юлія Тимошенко від "Луї Віттон"

Вступне слово Тимошенко випромінювало оптимізм. Вона заявила, що БЮТ після виборів "здобув статус влади, який ми виборювали багато років". "Народу України більше немає на кого покластися, ніж на нас!", - сказала вона. Далі Тимошенко похвалила свій блок, тому що він від виборів до виборів нарощує рейтинг.

"Жодного разу ми не скинули темпи росту, темпи збільшення нашої сили! Всі інші партії або втратили показники довіри, або дуже втратили. Ми ж тільки суттєво набрали!"

Тимошенко розповіла, чого варта така діяльність – все це шкодить здоров'ю її соратників. "Після виборів дві третини нашої команди в усіх абсолютно територіях України потрапили на лікування! Це значить, що ми працювали не для посади, а все серце, всю душу, весь розум вкладали у перемогу! У сніг, в бурани всі працювали просто на ізнос!".

Штаб БЮТ не міг не відзначити цих людей. Про заготовлені подарунки розповіла сама Тимошенко:

"Ми заснували спеціальну медаль "Видатний учасник виборів" 2006 року. І цих медалей ми випустили лише 500 штук", - повідомила Тимошенко". Крім того, ми заснували спеціальний знак пошани "Видатний боєць виборів 2006 року". Цих знаків буде випущено 20 тисяч штук. Також ми випустили іменні годинники – 2 тисячі штук – які почнуть відлік часу до того моменту, як ми остаточно прийдемо до влади".

Першими отримали нагороди найближчі партійні соратники Тимошенко – Олександр Турчинов і Ярослав Федорчук, права і ліва руки лідерки БЮТ.

Про таку медаль мріє кожен бютівець

Наступні медалі – для старих членів фракції Тимошенко, які не зрадили її ще з часів опозиції. Розповідаючи про цих людей, Тимошенко навела чимало цікавих фактів. Наприклад, що їм практично немає за що жити:

"...Вони витримали і тиск, і репресії, і пряники, які пропонувалися. У фракції БЮТ немає людей, які мали б за плечами мільярди або мільйони, або хоча б сотні тисяч...".

"Я знаю, як підпалювали дачі, машини, як нищили все, що у цих людей було. Олегу Білорусу (лідер фракції БЮТ) пропонували посаду, про яку він все життя мріяв як дипломат. Але ніхто не здався!", - розповіла Тимошенко.

"Я пам’ятаю, як ми з вами добами ночували в Лук'янівському СІЗО, коли звільняли наших людей з в’язниці! Саме ці депутати в рукопашну зчіплялися з силовими структурами і визволяли наших побратимів з-за грат", - додала Тимошенко. Вона не уточнила, що нардепи ламали кулаки о шоломи правоохоронців через екс-керівників "Єдиних енергетичних систем України", яких депортували з Туреччини до України, і яких хотіла визволити Тимошенко.

Справа - Євген Шаго, колишній гендиректор ЄЕСУ. Саме через нього ночували в СІЗО депутати. Зараз - начальник кадрового департаменту в Тимошенко. Зліва - Руслан Лук'янчук. Він теж сидів у СІЗО, але так і не дав свідчення проти Тимошенко. Зараз -керівник фінансового департаменту БЮТ
Суддя Замковенко колись випустив з СІЗО саму Тимошенко. Тепер він став депутатом за списком БЮТ

Далі Тимошенко перейшла до нагородження начальників регіональних штабів. Виглядало це захоплююче. Наприклад, виходить на сцену Таріел Васадзе, який відповідав за вибори в Запоріжжі. Його загальний капітал оцінюється не менше ніж в 300 мільйонів доларів. Його внесок за участь в списку Тимошенко сягав кількох мільйонів доларів. За все це він отримує орден з рук свого лідера і щасливий сідає на місце.

Або Сергій Буряк, "Брокбізнесбанк" якого коштує мільярд доларів, а за себе і брата в списку БЮТ він заплатив "десятку". Крім того, він ще відповідав за вибори на Хмельниччині. Він теж піднімається на сцену, отримує свою медаль і, не менш щасливий, повертається у зал.

Васадзе може загадувати бажання, коли стоїть між братами Буряками
Сергій Буряк, один з найбагатших членів БЮТ, з орденом в руках
Богдан Губський тепер є соратником не Медведчука, а Турчинова. Йому не планували давати нагороду, але Тимошенко розпорядилася прямо на сцені...
Олександр Абдулін колись був компаньйоном Ігоря Бакая. Тепер начальник Рівненського штабу Тимошенко, за що і отримав нагороду

Щоб так розвести цих людей, треба мати особливі таланти! Але варто визнати – ні Василь Хмельницький, ні Костянтин Жеваго до нагороди приставлені не були.

Найбільшими ж героями були визнані працівники штабу... на Львівщині. Боротьба з "Нашою Україною" вилилася у те, що, за словами Тимошенко, її соратники працювали "майже в умовах катування".

Андрій Шевченко отримав медаль за те, що провів найбільше зустрічей в регіонах

За індексом складності зі Львівщиною міг сперечатися тільки Крим. Нагороджуючи керівників місцевого штабу, Тимошенко сказала: "Взяти відсоток в Криму – це те ж саме, що поїхати в сусідню державу і виграти вибори! Якщо в інших областях ми починали вибори з нуля, то тут – з мінус 100".

За Севастополь у Тимошенко відповідав Юрій Триндюк - соратник по бізнесу родини Святослава Піскуна

Керівник Харківського штабу Тимошенко Олександр Фельдман на минулих виборах очолював штаб Януковича. Свій орден він отримав за те, що на цих виборах показники у Партії регіонів упали.

Фельдман пообіцяв, що на наступних виборах результат Тимошенко на Харківщині буде третім в Україні. Цю репліку Тимошенко ловить на льоту: "Хочу щоб ви запам’ятали слова Олександра Фельдмана. У нас же – як кажуть, так і роблять, правда?!"

Олександр Фельдман дав Тимошенко слово, яке вона відразу вхопила

За квотою Дніпропетровщини нагороди від Тимошенко отримала її тітка Антоніна Ульяхіна, яка була начальницею міського штабу, та Іван Кириленко, керівник на обласному рівні. "Юлія Володимирівна, нам не дуже зручно отримувати нагороду через результат, який ми отримали, у порівняні з іншими областями. Але на наступних виборах Дніпропетровщина посяде гідне місце", - обіцяє Кириленко, який в 2006 році зібрав для Тимошенко на Дніпропетровщині 15%.

Як відомо, цей Іван Кириленко є тим самим Іваном Кириленком, який був начальником штабу кучміного блоку "За єду" на виборах 2002 року.

Іван Кириленко - справжній "старий дніпропетровський". Колись він був заступником губернатора Лазаренка

Делегація Дніпропетровщини вийшла на сцену не з пустими руками – вона піднесла Олександру Турчинову шаблю в подарунок. Той почав ритися в кишенях, щоб заплатити символічну ціну – 20 копійок. Тимошенко згадала, що є майстринею чорного гумору. "Турчинов подарунок купує, щоб потім не зарубати всіх, хто завалив виборчу кампанію!", - повідомила вона.

Справа - тітка Тимошенко, зліва - меч для Турчинова

Не пішла зі сцени без презенту й сама Тимошенко – їй подарували "Барбі" з заплетеною на голові косою. Чомусь заглянувши ляльці під одяг, Тимошенко заявила: "Мені ще стройнішати і стройнішати".

Тимошенко заінтригована "Барбі"

А коли Тимошенко згадала про Кіровоградську область, то в біографії лідерки БЮТ однією білою плямою стало менше. Виявляється, вона брала участь у пологах. Сталося це вісім років тому, під час виборчої кампанії Тимошенко, коли вона стала депутатом в мажоритарному окрузі. Тимошенко розповіла історію, яка проситься бути екранізованою мексиканськими кінематографістами:

"...Коли на цих виборах я приїхала в Кіровоград, мене зустріла дитина, яку я приймала під час родів. Хочу сказати, що він любить нас з вами, як свою родину! Колись цей хлопчик отримав від мене в подарунок хрестик, яким я його хрестила, покривальце і плакатик, де я його тримаю на руках, і там написано: "З днем народження, Батьківщино!". Уявіть собі, у нього зберігся цей плакатик! Він висить у нього над ліжком, і він не дає нікому його зняти! Гірше те, що він нікому не дав забрати у нього це одіяло! Він і зараз їм накривається зверху свого одіяла. І це свідчить про те, що нас з вами, шановні друзі, перш за все люблять діти", - дійшла до парадоксального висновку Тимошенко.

Ордени та медалі з рук свого лідера отримали представники всіх областей, окрім Луганської та Донецької, де результат БЮТ був найнижчий в Україні. Потім прийшла черга начальників департаментів штабу. Далі було оголошено про нагородження акторів, які були в групі підтримки Тимошенко, начальника охорони та навіть двох її водіїв.

Начальником охорони в БЮТ виявився банкір Віталій Чудновський

Тимошенко також розкрила деякі таємниці. Виявляється, головним у питаннях безпеки БЮТ весь цей час законспіровано працював екс-заступник голови СБУ Андрій Кожемякін. На нагородження він прийшов при повному параді. Після отримання посвідчення депутата немає причин боятися Генпрокуратури – останні ж місяці він переховувався з тим, щоб не ходити на допит у справі про знищення сбушного досьє на Могилевича.

А за безпеку БЮТ в цілому відповідав генерал Кожемякін
Справа - Кожемякін. Зліва - Андрій Портнов, зараз - начальник юридичного департаменту БЮТ, а колись він співпрацював з "Приватом", коли той забирав у Тимошенко Південний гірничо-збагачувальний комбінат

Під завершення Тимошенко поділилася амбітними планами на майбутнє – створити "політичну силу європейського масштабу". "Ми обов’язково будемо членом міжнародного об'єднання партій! Ми будемо дивитися у бік Соцінтерну, тому що це найсерйозніше об'єднання партій", - сказала Тимошенко про намір стати соціалісткою.

Як відомо, з України першою в "Соціалістичний інтернаціонал" вступила СПУ Олександра Мороза, а сама Тимошенко до останнього часу свою ідеологію визначала як "солідаризм".

Головним організатором дійства був Микола Баграєв, який спостерігав за всім з балкону

А ще у Юлії Тимошенко є одна особливість – якщо вона довго виступає, то під кінець втрачає відчуття міри й балансує на грані лексики тоталітарних сект. Так трапилося і цього разу, коли вона почала відповідати своїм опонентам, які насміхалися над зовнішнім виглядом депутатів БЮТ в перший день роботи парламенту. Тоді всі були одягнені в білі светри.

"Нам говорили, що це уніформа, що це армія, що вони скоро будуть марширувати – а ми відповімо: так, ми армія, і ми не здамо свої позиції! Вони звинувачують нас, що ми – Біле братство. Ми не братство, ми воїни Світла, яке народжується в політиці. Вони говорять, насміхаючись: "Подивіться, в парламенті з'явилися лікарі!". Так, ми лікарі, бо крім нас, їх ніхто не вилікує! І наша армія – лікарів суспільства, воїнів Світла – перебудує Україну так, що наша держава буде зіркою світу!", - сказала Тимошенко.

Такий фінал мирної акції з вручення нагород міг налякати непідготовлену публіку. Що означали останні слова Тимошенко, "Українська правда" спробувала дізнатися безпосередньо в когось із "воїнів Світла". На очі потрапив Таріел Васадзе.

Таріел Васадзе з нагородою в руках

Відповідь Васадзе була простою: "У нас дуже чисті думки і величезне бажання побудувати нову красиву Україну! А щодо армії – то Тимошенко це сказала жартома".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді