Тимошенко в Парижі – в стилі де люкс

Середа, 15 червня 2005, 22:06
Судячи з прориву, який Тимошенко здійснила в Парижі, напрошується висновок, що з нею працювали принаймні два піар-мозки. Один з них – це сама Тимошенко, яка є самодостатнім політичним продуктом, що користується попитом у преси, тим більше після помаранчевої революції.

Однак можна припустити, що з нею працювали і якісь консультанти – бо результати цієї поїздки вийшли аж надто несподівано оптимістичними як для українського політика у Франції.

Мова іде навіть не про десяток угод, протоколів і меморандумів, підписаних за ці три дні. Ідеться про суспільний резонанс від Тимошенко. Тут пригадується історія, як Кучма приїздив до Парижу в 1999 році, і після зустрічі з Шираком у них була спільна прес-конференції.

Тоді французькі журналісти запитали в свого президента, чи не хворий він часом на рак – бо ходили такі чутки. Ширак відповів, що ні, і це була єдина фраза, яка потрапила в ефір з цього заходу.

 
 
Про присутність з Шираком Кучми говорила лише наявність поруч з французьким президентом якогось рудоволосого чоловіка. Але хто він такий, журналісти своїм глядачам не пояснювали.

Говорити, що ажіотаж навколо Тимошенко створила помаранчева революція, теж не зовсім правда. Бо за десять днів до того у Парижі був Петро Порошенко, перебування якого було проігноровано місцевою пресою.

Тимошенко ж виступила на всіх провідних телеканалах і у всіх провідних газетах. Інтерв’ю з нею майже на шпальту вмістила "Фігаро".

Навіть безкоштовна газета "Метро" трошки написала про візит – тобто Тимошенко визнали персоною, яка може бути цікавою для найбільш непоінформованих і відсторонених від глобальних процесів французьких читачів.

 
 
Псує цю загальну картину лише конфуз із розсадкою в Ла Бурже, коли Тимошенко не опинилася поруч з Шираком.

Не виключено навіть, що українські організатори візиту просто перебільшили досягнуті домовленості з приймаючою стороною про їхнє сусідство на кріслах в авіасалоні.

Французів Тимошенко цікавила не тільки як політик, але і як жінка. Може, її сукня недоречна для виступу на парламентській асамблеї Західноєвропейського союзу, але, з іншого боку, в неї є образ, який цікавить ЗМІ. І це точно образ не негативний.

Тимошенко також хотіла сподобатися. Вона міняла костюми два рази на день, нікому не відмовляла в інтерв’ю та дарувала подарунки французьким журналістам – набори марок "Помаранчева революція" у спеціальній коробці.

Які сувеніри у неї були для політиків, не відомо. Побачити вдалося лише фотоальбом "Україна з любов'ю", який дістався голові спілки підприємців MEDEF і президенту парламентської асамблеї Західноєвропейського союзу.

 
 
Під час візиту Тимошенко лише одного разу проводила переговори з жінкою – президентом атомної компанії AREVA Анн Ловержон. Зустріч з нею відбувалася у розкішному ресторані "Laurent" і Тимошенко була нею дуже задоволена. Після обіду вони виглядали щасливими, і навіть можна сказати, що вони трохи "хихикали" (саме це слово!).

Тимошенко на пам'ять про цю зустріч подарувала велику плоску коробку. Вручаючи її, сказала, що це "історичні українські монети". У відповідь Тимошенко отримала щось у пакеті з написом Lalique – ювелірної і парфумерної фірми.

Загалом же Тимошенко везе до Києва багато подарунків. Представник компанії "Сажем" подарував їй мобільний телефон власного виробництва. Їх особливістю є те, що коли когось фотографуєш, ця людина про це може не здогадуватися – бо камера дозволяє фіксувати не під прямим кутом.

 
 
Представник авіаційно-космічного гіганта EADS зробив подарунок Тимошенко у помаранчевому пакеті з написом фірми предметів розкоші Hermes.

На пам'ять від металургійної компанії "Арселор" у Тимошенко залишаться невеликі коробки із назвою відомого виробника шкіряних аксесуарів Lancer. Може, ці радощі життя якось компенсують факт, що в магазини Тимошенко у Парижі не ходила.

Під час відвідин української експозиції у Ла Бурже український прем’єр познайомилася з іншим стилем подарунків. "Мотор Січ" подарувала їх значок, КБ "Південне" і "Південьмаш" – моделі своїх ракет, а завод "Авіант" – зменшену копію літака "Руслан" і кашкета з відповідним написом. "Для мене честь порекламувати "Антонова", - відповіла Тимошенко.

До українського стилю Тимошенко тяжіла і при підборі готелю – вона продовжила ганебну практику часів Кучми кидання бюджетними грошима на вітер. Жила Тимошенко у апартаментах "Панорама" готелю "Брістоль". Номер з однією спальнею коштує 4 тисячі євро за ніч, з двома спальнями – 4 740 євро.

 
 
Посольська скидка склала від 15 до 19%, розповів один дипломатичний представник. Загалом у "Брістолі", де найдешевший номер коштує 680 євро, мешкало 15 членів делегації – міністри, а також охорона і помічники прем’єра. Щоправда, займали вони 12 номерів.

Звичайно, Париж – місто дороге. Але це проживання в "Брістолі" можна вважати рекордом – не дотягує до цього свята життя навіть попередня історія з проживанням Ющенка і двох десятків його підлеглих у брюссельському "Конраді".

У таких випадках представники влади люблять розповідати, що президент або глава уряду не повинні ночувати на вокзалі або в готелі "Формула-1". З цим можна погодитися. Але в кожній європейській столиці є "Хілтони" і "Шератони", де проживання коштувало б у два-три рази дешевше.

І після цього керівникам Держуправління справами не треба було б розповідати, що президент за три місяці витратив річний бюджет, відведений на його візити.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді