Юрій Луценко: Я протестуватиму, якщо МВС очолить людина, яка перетворить міністерство або в партійну розвідку, або в бізнесову структуру

Середа, 14 червня 2006, 13:37

Друга частина інтерв'ю. Першу частину читайте тут
Юрій Луценко: Чи буде Юля прем'єром, залежить від самої Юлі

– Якось на початку вашої роботи міністром ви роздратовано помітили, що офіс Леоніда Кучми в його фонді розташований у 100 метрах від ваших вікон – ви на вулиці Богомольця, він на Орлика. Чи проводить зараз міліція якесь слідство чи збір інформації, де фігурує прізвище Кучми?

– Існують так звані протоколи екс–голови Фонду держмайна Чечетова. Вони є відправною точкою для дуже обгрунтованих підозр щодо зловживань Кучми у приватизації. Відповідні матеріали ми давно направили у прокуратуру для порушення кримінальної справи...

– На поховання?

– Я був призначений міністром внутрішніх справ і відповідаю за міліцейську частину дороги наших клієнтів до тюрми. За законом ми можемо лише збирати матеріали щодо таких злочинів і надсилати їх в прокуратуру для порушення кримінальної справи.

Ми можемо тільки збирати буряки – це справа міліції, а переробляти їх на цукор – це справа прокуратури. Пакувати їх в рафінад – справа суду. МВС не може навіть брати підписку про невиїзд чи накласти арешт на майно.

Наша справа – лише зібрати і переправити буряки в наступний цех. Ми направили минулого року 80 тисяч матеріалів в прокуратуру. У 78% випадків нам відмовили в порушенні кримінальної справи.

– По яких справах ще проходить Кучма?

– Наприклад, існує Фонд Кучми, який підозрюється в несплаті податків в особливо великих розмірах. Саме тому мене просто дратує сьогоднішня ранішня картина, коли п'ятеро дітей стояли в черзі до його прохідної для подачки крихт з цих коштів. Але, знову ж таки, це не підслідність МВС. На жаль...

– Тоді для пояснень перерахування коштів до Фонду Кучми у МВС викликали Ігоря Суркіса. А як справи з обіцянкою Григорія Суркіса передати Міністерству внутрішніх справ 20% акцій футбольного клубу "Динамо"?

– Наші доблесні попередники поміняли вісім "Міцубіші", які приватні особи внесли до статуту "Динамо" стадіон, басейни і базу в Конча–Заспі. Рік тому під час нашої розмови, яка відбувалася з використанням чоловічих аргументів, пан Суркіс поклявся, що він розуміє вклад поколінь тисяч працівників міліції в "Динамо" і готовий йому допомагати.

Зараз Суркіс регулярно сплачує 100 тисяч гривень в якості внесків (до Фізкультурно-спортивного товариства "Динамо") і реагує на клопотання щодо, наприклад, відрядження якоїсь команди на міжнародні змагання.

Також Григорій Суркіс не відмовляється від обіцянки дати МВС 20% "Динамо", але він це зможе зробити тільки тоді, як розблокується його справа з Григоришиним і зможуть відкритися збори акціонерів футбольного клубу.

ЗАРАЗ Я СПІЛКУЮСЬ З КЛЮЄВИМ, ЯК КОЛИСЬ СПІЛКУВАВСЯ З МІЛІЦЕЙСЬКИМ НАЧАЛЬСТВОМ

– Кажуть, що ви створюєте політичний проект разом з "Порою" і Клюєв буде спонсором цього утворення?

– Бачте, слово "коаліція" вже настільки дратує наших читачів, що журналісти намагаються придумати ще якусь подію. Ну, немає у мене з Каськівим спільного проекту! У мене є дуже добрі відносини, але не тільки з ним.

Щодо Андрія Клюєва – я не приховую того, що у мене з ним давні відносини. Ще будучи в парламенті, ми з ним часто консультувалися в кулуарах про поведінку під час голосування.

Луценко полюбляє неформальні заходи...

– Ви консультувалися з Клюєвим при тому, що він був "касиром" Партії регіонів?

– Можливо... Я не знаю, як там в Партії регіонів з грошима. Але він не є касиром ні Луценко, ні Соцпартії, ні якогось уявного фантастичного нового проекту. От нещодавно я контактував з Клюєвим – після того, як прочитав у інтернеті, що Партія регіонів звинувачує приватну охорону "Грифон" і міліцейський "Беркут" за події в Дніпропетровській облраді.

Я особисто переглядав відеоряд і стверджую, що "Беркут" зупинив сутичку між приватною охоронною структурою і депутатами Верховної Ради, притиснувши приватників до стіни і забезпечивши депутатам Верховної Ради право безперешкодного проходу до приміщення.

Звинувачення Партії регіонів на адресу МВС є некоректними і дуже упередженими.

Я зателефонував Клюєву і сказав: "Андрій, тут така ситуація – або ви відкличете свою заяву, або я вимушений буду робити різкі заяви зі свого боку. Міліція виконувала свій обов'язок. Прошу мене не втягнути у ваші стосунки зі Швецем, з облрадою... Міліція, можливо, запізнилася на пару хвилин, але ви ж також неочікувано розпочали бійку аж до того, що один із охоронців приватної структури зараз лежить в комі. Тому я просив би скорегувати вашу заяву".

Це, по–моєму, абсолютно нормальні відносини представника влади і представника опозиції. Так само свого часу я був у опозиції і спілкувався з Савченком, одним з найголовніших представників міліції на вуличних акціях. Бо я відповідав за свої десятки тисяч людей, а він – за своїх. Ми проговорювали наші маршрути, дії наперед.

І з Клюєвим я спілкувався під час помаранчевої революції, коли була непроста ситуація у Музейному провулку. Ми разом стишували емоції, аби вони не переросли в мордобій. Мені здається це абсолютно нормальним.

Але я ніколи не переходив межу залежності від Клюєва у будь–якому питанні, а він до мене. У нас хороші людські відносини, але ми є політичними опонентами.

– Клюєв ходив на допит по справі про побиття під ЦВК, де фігурувало його прізвище?

– Не можу сказати, бо ця справа знаходиться у віданні прокуратури.

...та любить позувати із зброєю
– Це чергова справа, яку так і не розслідували!

– Задайте питання прокуратурі. Кожен має нести відповідальність за свої дії.

МВС зібрало і подало до прокуратури всі необхідні матеріали з цього приводу, враховуючи, що в тій історії були задіяні і політики, і міліція, тобто посадові особи.

Але прокуратура спочатку подала справу в СБУ, кваліфікувавши це як масові заворушення.

Потім СБУ таки їм довело, що тут стаття кваліфікується дещо по-іншому, і прокуратура взяла справу у своє провадження.

Я дуже розчарований, що один із фігурантів цієї справи, колишній заступник міністра МВС Присяжнюк, став одним із віце–прем'єрів Криму.

Але моє невдоволення є виключно людськими емоціями, а як посадова особа можу сказати – ця справа не перебуває у підслідності МВС.

Адже коли при розслідуванні ми натикаємося на голову сільради, на заступника міністра, на депутата, на інших посадових осіб, ми просто зобов'язані передати цю справу в руки прокуратури.

Ключове питання, яке має бути вирішене – це передача всіх функцій досудового слідства до МВС від Генпрокуратури, яка на це не має конституційних повноважень. Тоді припиниться міжвідомчі маневри, і один орган буде доводити справи від А до Я, а інший – наглядати над законністю цих дій.

– Для цього ж збираються створювати окремий спеціальний орган – Національне бюро розслідувань! Хіба воно буде підпорядковано МВС?

– Створення окремого органу – це шлях реформування, який розтягнеться на роки. Це шлях нової кадрової організаційної ломки. А що зміниться насправді? Ну, буде змінена вивіска на приміщенні Головного слідчого управління Генпрокуратури на НБР. І почнеться міжвідомче протистояння тими ж методами, тими ж людьми, але з новими назвами.

Я вважаю, що УБОЗ МВС не повинен займатися трьома пацанами, які вкрали машину, а має "заточитися" на боротьбу із тим, що люди називають словом "мафія", тобто зі злочинністю у вищих ешелонах влади.

А всередині нинішнього слідчого комітету МВС додасться головне слідче управління прокуратури, яке і складе Національне бюро розслідування по злочинах держслужбовців від голови райадміністрації й вище.

– Якщо Національне бюро розслідувань буде при МВС, то тоді в Луценка буде більше повноважень, більше підлеглих, більше влади! Очевидно, це викличе спротив!

Якщо слідче управління Генпрокуратури просто перейменують в Національне бюро розслідувань, то що зміниться? Я, скоріш за все, знову буду вам казати, що мої справи просідають, але тепер не в прокуратурі, а в НРБ.

Адже справа не в назвах, а у відповідальності за кінцевий результат. Інакше неминучою стане райкінська фраза "К пуговицам претензии есть?" А щодо більшої влади, то влада – це не щастя, а відповідальність. Я це дуже добре знаю.

– І що, ви так само підтримуватимете створення Національного бюро розслідувань при МВС, якщо міністерство очолить Турчинов?

Яка різниця? Я кажу про систему. Мене цікавить, щоб міліція отримала, нарешті, права брати не тільки неповнолітніх злочинців, не тільки кишенькових злодіїв та незаконних мігрантів.

Луценко може втрутитися, навіть коли говорить президент

Бюро Інтерполу все ж таки знаходиться у вертикалі МВС. Щербань, як і Засуха, повернеться до України на білому коні? Чи все ж таки його затримають?

Я впевнений, що, якщо Засуха справді повернеться, він буде змушений поспілкуватися з представниками МВС. Працівники міліції негайно вручать йому повістку, як тільки він з'явиться на території України. Якщо прокуратура дозволить – то й затримаємо. А Щербаня ми плануємо заарештувати прямо в Борисполі.

На це є всі відповідні санкції. Але щоб ви розуміли, розкажу історію: на запит ФБР, як довго Щербань буде мати депутатський імунітет, прокуратура дала відповідь: "невизначено довгий час". Хоча його імунітет як депутата обласної ради закінчувався через декілька тижнів.

– У вас же з Медведьком гарні відносини! Що трапилося, чому знову саботаж?

– У Медведька так само багато підлеглих, як і в мене. Між іншим, сам Медведько на той момент був на лікарняному, а відповідь ФБР готував один із заступників генпрокурора.

– У якій стадії питання Щербаня знаходиться у Америці? Що заважає хоча б його видати?

– Запитайте у американського судді, який переносить і переносить справу. Все впирається у судові процедури, бо у США процес депортації має бути підтверджений рішенням суду. Адвокати Щербаня дуже стараються.

– Тобто Щербань може перебувати у США, як Лазаренко, сім років і більше?

– Є така теорія, що Щербань судитиметься доти, поки адвокати не викачають всі його кошти. Але я сподіваюся, що все ж таки американське правосуддя підтвердить свою ефективність.

– А ваш попередник Білоконь?

– Він ще жодного разу не оголошувався в розшук. Але чомусь журналісти весь час про це говорять. Може, хочуть поспілкуватися? За моїми даними, він отримав громадянство Росії.

– Для перестраховки?

– Запитайте у нього. Може, в нього така палка любов до матушки Росії.

СПРАВУ ПО ПАСИНКАХ ФІРТАША ПРИКРИЛА ПРОКУРАТУРА

– Давайте згадаємо про ще одну справу, яку так і не розслідувало МВС. Рік тому сталася стрілянина біля київського торгового центру "Мандарин-Плаза" – тоді ДАІшник намагався зупинити "Мерседес" та "Ауді", в яких перебували двоє підлітків, що припаркувалися посередині вулиці Басейної, а після зауважень ударили міліціонерів. За нашою інформацією, ці двоє підлітків – це пасинки відомого Дмитра Фірташа, племінники екс–заступника міністра внутрішніх справ Черкасова. У підсумку цю справу зам'яли...

– Згадана вами справа – це справа честі МВС. Вона такою не стала для суспільства і ЗМІ. Начальник головного управління міліції Києва генерал Ярема на знак протесту з того часу не розмовляє з міським прокурором.

Тільки письмово підписує йому листи. Ярема вважає, що прокуратура незаконно прикрила цю справу, яка є викликом не даїшникам, а всій системі МВС і закону. Всім відомо, що це пасинки Фірташа, що це племінники колишнього керівника УБОЗу.

Один з працівників міліції, який постраждав під час того інциденту, кажуть, отримав хабар. Пішов зі служби з серйозним заробітком і відкликав свої свідчення. Говорять, що мова йшла про 20 тисяч, але його за руку ніхто не упіймав.

Попри все, це не його проблема і не проблема Луценка. Це проблема закону і системи. Це яскравий приклад відсутності взаємодії і взаємосолідарності правоохоронних органів.

– І що, ви знову зробити нічого не можете?

– Не можу. Так само, коли міліція в Чернігівські області побила пацана, але ми направили справу в прокуратуру, бо тільки вона може дати кримінальну оцінку. Прокуратура закрила справу за статтею "відсутність складу злочину". Все, що я можу зробити – це вигнати цих міліціонерів з роботи. Закон не дає мені можливості проводити далі їх покарання.

Луценку завжди є що сказати пресі. Іноді, кажуть, краще б він мовчав

– На адресу МВС не вщухає критика через те, що обіцяне вами не втілилось в життя. Простіше кажучи, міліція продовжує брати хабарі...

– Давайте поговоримо серйозно. Безумовно, в усіх держструктурах не тільки нашої країни існує таке поняття, як корупція. Невже ви думаєте, що Луценко може натиснути на якусь кнопку і корупція автоматично пропаде? Ні, це складний комплекс різних дій. Тим більше, в структурі, яка роками перетворювалася на бізнес–машину.

Ми почали з чисток. Порівняйте, скільки внутрішня безпека всіх силових відомств затримала власних хабарників?! В МВС було порушено 910 кримінальних справ проти особового складу, це у тричі більше, ніж в міліції Білоконя.

З них 75% справ було викрито нашою службою внутрішньої безпеки. Між іншим, половину з них – за скаргами громадян. В 2004 року не було жодного такого прикладу. Щоб ніхто не думав, що це була кампанія, скажу, що цього року темпи самоочищення МВС не спадають. Це називається батіг.

Є пряник: не забувайте, що коли я прийшов, тут було 350 гривень мінімальної зарплати офіцеру і ми її підняли до 800. На жаль, це не такий показник, який може забезпечити нам приток випускників Могиляки чи Гарварда.

Ще один дуже важливий компонент – освіта майбутніх міліціонерів. Зараз ми працюємо над радикальними змінами в освітній програмі вузів МВС. Хочемо зробити наголос на культурі, на правилах поведінки з людьми, на усвідомленні їх прав.

Щодо корупції в ДАІ у нас є пропозиція – дайте можливість законом встановити автоматичні прилади зчитування, тобто відеокамери, і фіксувати порушників червоного світла, швидкості, тощо.

І автоматично висилати їм штрафні квитанції. На жаль, двічі депутати в екстазі любові до електорату відхилили такий закон як антинародний. Зараз я буду в першу чергу вносити саме цей закон в парламент.

Якщо у вас така нова ідея, для чого тоді треба було купувати нові антикорупційні радари, які начебто не дозволяли ДАІшниками брати хабар, але потім з'ясовувалося, що самі інспектори ці радари розкодовували.

– Так, ми пробували такі радари – воно не працює.

– Але ж на впровадження цієї системи радарів пішло кілька мільйонів!

– Та ну, звідки в бідної міліції такі гроші? Ми купили їх 30 чи 40 штук, це була дослідна партія, яка не коштує таких грошей. Між іншим, вони таки знадобляться в сільській місцевості – адже скрізь повісити відеокамери не вдасться.

Але в будь–якому разі, сьогоднішнє законодавство – головна причина 7 тисяч смертей на дорогах України в рік. Міліціонер, зафіксувавши проїзд на червоне світло, може заповнити славнозвісний, як у випадку Ющенка, протокол.

Порушник може порвати протокол і кинути його в обличчя – йому за це нічого не буде! Тільки 40% протоколів розглядаються в судах, і лише 17% тих, кому присудив суд штраф – сплачується. Фактично стояння людей зі смугастими жезлами не впливає на стан дорожнього руху.

– Якщо повернутися до вашої новації – де МВС збираєтеся ставите ці камери фіксації порушень правил руху? І хто буде слідкувати за порушеннями правил, знятих камерами?

Це все буде робитися автоматично. Дещо застарілий пристрій ми поставили в Києві на Харківському шосе і за годину виявили 600 з гаком порушень швидкості! Зараз такі пристрої ми вже встановлюємо у Харкові, де у нас буде 300 відеокамер. Вони будуть автоматично наводитися на номери автомобілів–порушників.

Потім буде робитися фотографія і висилається власнику машини додому разом з копією квитанції, що пішла в банк. Також у законі має бути прописана норма обов'язковості для автовласника мати банківський рахунок. Українські банки, між іншим, готові відкрити безвідсоткові кредити для цих цілей.

Поповнив рахунок на суму штрафу за 5–7 днів – процентів немає. Скрізь приблизно така система: в Німеччині, в Іспанії, в Угорщині. Єдиний скандал стосувався того, що на фото видно, хто сидить в салоні автомобіля. І жінки не завжди були задоволені компанією, в якій фіксували їх чоловіків.

– І все–таки, повернемося до питання, з якого починали інтерв'ю – чим ви будете займатися, якщо ви підете з посади міністра?

– У мене будуть дуже радикальні заперечення, якщо на моє місце прийде людина, яка перетворить МВС або в партійну розвідку, або в бізнесову структуру. Оце дві речі, коли я мовчати не буду. А якщо сюди призначать людину, не обтяжену такими вадами – я це сприйму абсолютно нормально.

Таких, як я, робота завжди знайде. А перший місяць я буду відпочивати. Кажу відверто: психологічно я страшенно стомився. Але не заспокоївся ні на йоту!

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді