Коаліція Ющенка-Януковича. Можливий розподіл посад

П'ятниця, 16 червня 2006, 15:38

Переговори про коаліцію між Партією регіонів та "Нашою Україною" є не фантомом, а суворою реальністю.

Час піджимає – незабаром спливе місяць, по закінченню якого в разі невдачі парламент буде розпущено.

За інформацією "Української правди", партії Ющенка і Януковича паралельно роблять дві необхідні справи: і виписують компромісні формулювання для зняття розбіжностей у програмах, і ділять посади.

Перша всім відома проблема – це ставлення до НАТО.

Формулювання, запропоноване під час переговорів Партії регіонів та "Нашої України", за даними УП, звучить так: "Україна виступає за співпрацю з НАТО, дозволяється відкрита агітація за та проти НАТО, а питання вступу до організації Північно-атлантичного договору буде вирішено на референдумі".

Друге проблемне місце, де різні думки в "Нашої України" та Партії регіонів – це участь України в Єдиному економічному просторі.

Тут сторони можуть зійтися на тезі, що "Україна бере участь у ЄЕП настільки глибоко, наскільки це вигідно Україні, при цьому не допускається створення наднаціональних органів, оскільки це означає втрату суверенітету і суперечитиме Конституції України".

Третій конфлікт між "Нашою Україною" і Партією регіонів – це статус російської мови.

Бурхливі дебати, за інформацією УП, можуть завершитися таким формулюванням в коаліційній угоді – статус української мови як державної є беззаперечним, а російська мова розвивається згідно з ратифікованою Україною Європейською хартією регіональних мов та мов нацменшин.

Четверта проблемна тема – це федералізм.

Тут Партія регіонів запропонувала "Нашій Україні" замінити це на термін "європейський регіоналізм" з подальшою "оптимізацією територіально-адміністративного устрою України". Тобто спливає улюблена тема Романа Безсмертного – адмінреформа.

Розподіл посад між Партією регіонів та "Нашою Україною" відбувається не так гладко, як пошук компромісу в Протоколі розбіжностей програмних засад.

Втім, за даними УП, вчорашні непримиримі опоненти вирішили встановити механізм взаємного контролю – якщо міністром є представник "Нашої України", то відповідний комітет парламенту очолює Партія регіонів, і навпаки.

Починає діяти цей принцип з головних посад: прем’єром від великої коаліції буде Юрій Єхануров, а спікером – Віктор Янукович.

При цьому сторони домовилися розподілити сфери впливу. За паливно-енергетичний комплекс в уряді, у разі створення широкої коаліції, відповідатиме Партія регіонів, а за макроекономічний – "Наша Україна".

Зокрема, як стало відомо УП, першим віце-прем'єром з усієї економічної діяльності або віце-прем'єром з питань ПЕК стане Андрій Клюєв.

НАЙКРАЩІ СТАТТІ "УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВДИ"

Також висока ймовірність того, що звільняється місце міністра палива та енергетики – Іван Плачков, найпевніше, буде призначений губернатором Одеської області.

Міністром вугільної промисловості у великій коаліції може стати Сергій Тулуб, який працював на цій посаді в уряді Пустовойтенка.

Міністерство економіки та Міністерство фінансів, ймовірно, залишаться за "Нашою Україною". Тоді Арсеній Яценюк майже точно збереже свою посаду, з трохи меншою вірогідністю – Віктор Пинзеник, який не має підтримки в парламенті, але залишається близьким до президента.

Партія регіонів не наступила на граблі блоку Тимошенко і соціалістів і вирішила не включати силовий пакет у розподіл коаліції. Донецькі також залишили за президентом квоту на міністерство внутрішніх справ – з побажанням змістити з цієї посади Юрія Луценка, який протягом 2005 влаштував "вирвані роки" більшості депутатів з фракції Партії регіонів.

За інформацією УП, якщо Ющенко вирішить все ж таки зняти Луценка, його наступниками можуть стати Олександр Бондаренко (нинішній заступник Луценка, кум Порошенка) або Іван Куцик (нещодавно очолив профільну службу в секретаріаті президента, є близьким до Литвина).

Міністром юстиції може знову стати Роман Зварич, а очолити міністерство транспорту має шанс Сергій Льовочкін – у разі, якщо Ющенко вирішить зняти чинного міністра Бондаря, який викликає у нього великі симпатії.

На спікера парламенту від Партії регіонів претендує – як це смішно не звучить – Віктор Янукович. Донецькі не ризикнуть запропонувати на це місце когось іншого, бо для Януковича важливо зберегти трибуну у разі участі у виборах президента-2009.

Першим віце-спікером може стати Петро Порошенко, а на бюджетний комітет претендує Микола Азаров – тут спрацьовує принцип взаємного контролю, оскільки економічний блок в уряді відходить "Нашій Україні".

З тих же самих причин комітет Верховної Ради з банківських питань може очолити Едуард Прутнік (Партія регіонів), а комітет з питань ПЕК – Микола Мартиненко ("Наша Україна").

Крім того, в контексті створення широкої коаліції Ющенко може провести рокіровку в секретаріаті президента – перевівши Олега Рибачука на посаду секретаря Ради нацбезпеки. Такий варіант також обговорюється, хоча остаточного рішення, як і в попередніх випадках, немає.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді