Як коаліція долає розбіжності

Четвер, 8 червня 2006, 15:28

У четвер учасники переговорів про створення коаліції знову повернулися до своїх баранів.

Роман Зварич, Анатолій Кінах та Петро Порошенко, Олександр Турчинов та Микола Томенко, Олександр Мороз, Йосип Вінський та Василь Цушко зібрались опівдні на Спаській в офісі "Нашої України", щоб знову говорити про коаліцію.

Анатолій Кінах другий день пробується на роль миротворця. Сьогодні з помаранчевими
Анатолій Кінах другий день пробується на роль миротворця. Сьогодні з помаранчевими. Фото Олександра Косирєва

"На порядку денному стоїть лише одне питання – погодження протоколу розбіжностей. Прогнозувати, коли сьогодні закінчиться ця робота, дуже важко", - повідомила керівник інформаційного департаменту "Нашої України" Тетяна Мокріді.

Хоча вранці прес-секретар Юлії Тимошенко Віталій Чепінога повідомив, що на зустрічі будуть обговорюватися і кадрові питання.

На тому, щоб розглядати кадрові питання в межах угоди про коаліцію, також наполягали і бютівці.

У Миколи Томенка чудовий настрій.

Тому він не ховається від преси

Ймовірно, при цьому йтиметься не стільки про посаду прем'єра, скільки про посаду спікера, яка вже другий день є наріжним каменем коаліції.

СПУ відстоює позицію, щоб спікером став Олександр Мороз, "Наша Україна" бачить на цьому місці свого кандидата.

Олександр Мороз - герой інформповідомлень останніх днів
Олександр Мороз - герой інформповідомлень останніх днів

При цьому за неофіційною інформацією одним із кандидатів на це місце є Петро Порошенко, що явно не дуже влаштовує ще й БЮТ.

Але навіть якщо БЮТ в принципі байдужа ця посада, то він вимушений грати на одній стороні з СПУ, оскільки ті в свою чергу лобіювали прем'єрство Тимошенко.

Олександр Турчинов волів ухилитися у четвер від теми спікерства.

Юлія Тимошенко спішно прибула на зустріч.
Юлія Тимошенко спішно прибула на зустріч.

На питання журналістів щодо того, яка позиція БЮТ із приводу можливості призначення Петра Порошенка головою Верховної Ради, Турчинов повідомив, що це питання поки не обговорювалося.

У свою чергу, лідер Соцпартії вважає, що при розподілі посад у коаліції повинен бути досягнутий баланс політичних сил, і спікерство для СПУ – це джерело цього балансу.

При цьому вже третій день поспіль СПУ робить досить радикальні заяви, натякаючи то на вихід із коаліції, то взагалі на повторні вибори.

"Перевибори могли б стати достойною відповіддю закулісній "спікеріаді". При цьому ми розуміємо затратність для бюджету такої кампанії…", - йдеться у четверговій заяві СПУ.



Соцпартія заявляє, що заяви окремих представників "Нашої України" про те, що причиною політичної кризи є "шантаж" з боку СПУ – "це відверта дезінформація суспільства, спроба зірвати регламентний процес обрання керівництва парламенту".

Хоча соціалістам слід нагадати, що за перерву в сесії Верховної Ради в середу віддано 227 голосів, а значить, там є й голоси СПУ, а значить, і вони несуть таку ж саму відповідальність за затягування.

"Вимога взяти перерву у пленарних засіданнях була ініційована і соціалістами, і БЮТ, і "Нашою Україною", тому звинувачення в затягуванні процесу у даному разі є безпідставними", - заявив на закиди СПУ нашоукраїнець Микола Катеринчук.

Ще слід відзначити, що за два дні СПУ ще більш радикалізувалася і, судячи з тез заяв, навряд чи піде на поступки в пунктах про НАТО та продаж землі.

Так що протокол розбіжностей, в який входять два останні пункти, навряд чи посуватиметься продуктивно у четвер.

Фото Олександра Косирєва, сайт razom.org.ua

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді