Металурги повернули Україні зростання?

Четвер, 8 червня 2006, 16:02

Промислове виробництво в січні-травні, схоже, відновлює свої високі темпи. Цей показник, за словами прем'єра Юрія Єханурова, зріс у травні на 10% по відношенню до аналогічного місяця минулого року. Прем’єр також відзначив, що зростання відбулося завдяки металургійному комплексу.

За оцінкою старшого економіста Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Євгенії Ахтирко, такі результати свідчать, що подорожчання газу не так сильно вдарило по металургам, як прогнозувалося.

"Металурги збільшують виробництво, плануючи нові ринки" – зазначила експерт. На її думку, зростання такими темпами є тимчасовим, однак означатиме, що металургійна стагнація перших місяців 2006 року закінчилася, а у наступні місяці металургійна галузь розвиватиметься, хоч і меншими темпами.

Подібної точки зору дотримується і аналітики Інтернет-журналу "Прометал". За їх оцінкою, стабільна робота ГМК багато в чому визначає динамікові промислового виробництва в країні, ріст ВВП і зовнішньоторговельне сальдо.

Що ж стосується сенсаційно високого зростання промислового виробництва у травні, то, на думку експерта, воно не випадкове. Світові ринки металопродукції наразі переживають підйом, а тому українська експортна продукція продається майже так, як у найбільш вдалі для галузі 2003-2004 роки.

"У першому кварталі поточного року основним фактором, утворюючим негативний вплив на роботу української металургії, стала несприятлива кон'юнктура світових ринків металопродукції. Через слабкий попит і низькі ціни на метали на зовнішніх ринках, куди українські підприємства продають близько своєї 75% продукції, обсяги виробництва і доходи в галузі упали" – зазначають експерти "Прометалу".

За їх словами, ще більше збільшили ситуацію в ГМК зимові перебої з постачаннями газу. Однак, обсяги виробництва в чорній металургії стабілізувалися вже в березні-квітні, коли стала поліпшуватися кон'юнктура на зовнішніх ринках.

Як зазначає "Прометал", українські металурги мають визначений запас рентабельності - за рахунок більш низької, у порівнянні зі світовою, вартості сировини - коксу, руди і металобрухту, а також щодо невисоких витрат на зарплату.

Аналітики "Прометалу" зазначають, що показники роботи в червні однозначно будуть краще травневих. В цілому металурги сподіваються, що підсумки виробництва в 2006 році будуть вище торішніх; річний орієнтир - 33 млн. тонн чавуну , 41 млн. тонн стали і 36 млн. тонн прокату.

Що ж стосується перспективи на рік, то на думку експертів багато залежить від експортної кон'юнктури металургії в четвертому кварталі 2006 року. "Якщо ринок зштовхнеться з надлишком пропозиції - а це досить ймовірно - ціни знову упадуть і , відповідно обсяги виробництва і доходи українських металургів знизяться” – прогнозує "Прометал".

Подібну думку має заступник директора державного інформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків "Держзовнішінформ" Володимир Псковський. Він вважає, що нинішня світова кон’юнктура на ринку металопрокату досить вигідна для України.

"Протягом нинішнього року очікується тільки сезонний спад попиту на металопродукцію у липні, а в цілому на перспективи українських металургів позитивно вплинула світова тенденція подорожчання залізорудних виробів" - зазначив він.

Втім, Євгенія Ахтирко радить не особливо перейматися оптимістичними прогнозами. "Поки не має причин змінювати прогноз промислового розвитку на 2006 рік, прогнозований МЦПД у 3,1%. Низькі темпи інвестування та низький рівень енергозбереження роблять оптимістичніші прогнози малоймовірними" – додала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді