Нафтове відлуння війни

Четвер, 20 липня 2006, 14:25

Бомбардування Лівану та підвищення Росією цін на нафту неминуче вплине на гаманці вітчизняних власників автомобілів.

Експерти дають українцям 2-3 тижні, щоб насолодитися старими цінами на пальне – доти, доки хвиля "нафтове відлуння" від світових катаклізмів докотиться до вітчизняних заправок.

Світові ціни на пальне останніми тижнями знову лихоманить. За повідомленнями інформагенцій, протягом минулого тижня ціни на нафтові ф’ючерси зростали 4 рази.

14 липня за цінами на них було встановлено нові абсолютні рекорди – максимальні ціни за угодами з нафтових ф’ючерсів вперше сягнули відмітки 78,4 доларів за барель.

Втім, з огляду на можливість ескалації та тривалість лівансько-ізраільського конфлікту аналітики прогнозують зростання ціни до 80 доларів за барель.

Російська федерація в черговий раз встановила рекордне експортне мито на нафтопродукти підвищивши його іще на 11,2 долари до 158,1 дол. за тонну.

Це зростання мита – в цілому незначне, але воно ідеально демонструє тенденцію: все, що роблять з нафти, буде дорожчати.

Цю нескладну істину навіть озвучив міністр економіки Арсеній Яценюк.

"Будь-які ціни на енергоносії в сучасному світі пов'язані зі світовими тенденціями в геополітиці й економіці. Якщо хтось когось починає бомбити, у Нью-Йорку ціна на нафту відразу росте: за місяць вона виросла з 68 доларів до історичного максимуму 78 доларів за барель", - сказав міністр.

На тлі загальносвітового зростання цін, низка українських ЗМІ оприлюднили дещо недостовірну інформацію про підвищення цін на паливо у мережах роздрібної торгівлі.

За даними деяких видань, ціна на бензин марки А-95 сягає 5 гривень за літр.

На щастя, ця інформація поки що не відповідає дійсності. За статистичними даними "Українського фінансового серверу", значного підвищення роздрібних цін на бензин в Україні ще не відбулося.

ІНШІ СТАТТІ "ЕКОНОМІЧНОЇ ПРАВДИ"

Жителі Києва можуть бачити, що ціна на бензин у Києві поступово зростала з третьої декади липня і на 19 липня становила близько 4,1–4,3 гривень за літр бензину А-95.

Втім, варто зазначити, що, незважаючи на відсутність різкого стрибку цін на бензин, сьогодні і трейдери, і аналітики очікують його у майбутньому.

Так, у компанії "Лукойл" "УП" нагадали, що поки значного підвищення ціни на паливо не відбувалось, хоча останнім часом помірне зростання ціни усе ж було.

Власне, зростання внутрішніх цін на світлі нафтопродукти можна пояснити і внутрішніми факторами, зокрема сезонністю попиту.

Керівник відділу цінової інформації та моніторингу консалтингової компанії UPECO Наталя Литвинова теж відзначає залежність України від світових цін, і стверджує, що в Україні ціни зростуть.

Однак прогнозувати, яких висот сягне зростання ціни у UPECO поки що не можуть, спираючись на непрогнозованість ситуації на Близькому Сході.

Окрім Близького Сходу Наталя Литвинова визначає ще один, більш прогнозований, фактор, що може вплинути на зростання загальносвітової ціни на нафту та нафтопродукти – сезон ураганів у США.

Важку прогнозованість темпів та обсягів росту світових цін на паливо відзначають і у компанії "Галнафтогаз". Серед причин називають так само Близький Схід та американські урагани.

Однак спеціалісти компанії стверджують, що хвиля подорожчання докотиться до України за 2–3 тижні після стрибка ціни на світовому ринку. Таким чином подорожчання може припасти приблизно на початок-середину серпня, якраз тоді, коли жнива будуть у розпалі.

Одночасно у "Галнафтогазі" відзначають наявність внутрішніх факторів подорожчання.

На підвищення вартості бензину в Україні значно вплине можливе введення нових митних бар'єрів, яке автоматично спровокує підняття цін на величину введеного мита. (Йдеться про вивізні митні бар'єри російської нафти марки urals та нафтопродуктів з цієї нафти, які є основним продуктом на ринку України) .

У підсумку – ситуація безрадісна. Незалежно від причин та приводів до подорожчання бензину, експерти сходяться у тому, що подорожчання, яке завжди супроводжує жнива, буде і цього року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді