Голодування – не тільки засіб протесту

Неділя, 23 липня 2006, 01:05

Останнім часом в Україні нова мода. Якщо раніше, як гриби після дощу, мало не в кожному будинку з'являлися продуктові магазини, тепер усе частіше вивіску "Продукти" за лічені дні змінює інша - "Аптека". Дарма, що аналогічна вже прикрашає будинок навпроти.

Чого тільки не роблять турботливі підприємці для здоров'я українських громадян! І аптеки будують, і неймовірні гроші на всілякі проекти виділяють, і по телевізору кожна третя реклама – обов'язково якогось нового препарату.

Таблетки і краплі вже стали психологічною звичкою при найменшій застуді. Чоловікам після сорока, якщо вірити телевізійним роликам, без спеціальних ліків про нормальну потенцію і мріяти не доводиться.

А тим, у кого (тимчасово) нічого не болить, необхідні як мінімум імуностимулятори й заспокійливе. А то, знаєте, часи нині важкі – стреси, екологія...

Водночас, за дивним збігом обставин, загальне здоров'я нації ніяк не покращується, незважаючи на кількість вжитих для цього заходів.

Низька ефективність традиційної медицини у боротьбі навіть з найпростішими захворюваннями, не кажучи вже про "невиліковні", змушує звернутися до пошуку інших підходів до вирішення питання.

Матеріалом про лікувальне голодування "Українська правда" починає цикл статей про людей і методи, успіх яких у лікуванні захворювань виявляється більшим, ніж у традиційної медицини.

Адже що, як організм кожної людини справді здатен сам впоратися з будь-якою своєю хворобою? Що, як сама хвороба – не просто "кара небесна", а можливість замислитися про спосіб життя і загартувати волю, необхідну для зцілення?

Так зазвичай говорять ті, хто самотужки вирвався з рук смерті.

Втім, "опікуни здоров'я нації" повинні дякувати людській ліні за те, що ці погляди досі не надто популярні. Бо інакше б довелося знову думати, на що змінювати вивіски у кожному будинку…

"Що не вилікує голодування – не вилікує ніщо"

У правдивості слів швейцарського лікаря Бертолле автору цих рядків довелося переконатися на власній шкурі після невдалого курсу лікування антибіотиками і декількох незбіжних діагнозів у різних медустановах Києва.

24 дні пройшли на одній воді і прогулянках на свіжому повітрі. Звичайно, легко було не завжди, і під кінець голодування довелося ховатися від сторонніх очей, щоб не навіювати асоціацій із в'язнями німецьких концтаборів.

Та й, правду кажучи, помилок через незнання було допущено багацько. Проте в результаті симптоми хвороби дійсно зникли, а зміни у способі життя, харчуванні і мисленні відбулися, хочеться вірити, незворотні.

Якщо коротко, лікувальний ефект голодування базується на інтенсивному очищенні організму від шлаків, на виведення яких зазвичай витрачається багато енергії. Крім того, не одержуючи харчування ззовні, на 6-12 день голодування організм перелаштовується на т.зв. "ендогенне харчування", тобто починає "з'їдати" спочатку жирові запаси, а потім непотрібні хворі клітини.

Хоча голодування як метод лікування було відоме людям у найдавніші часи, на Заході науку про лікувальне голодування на початку ХХ століття стали розвивати Герберт Шелтон і Поль Брегг. У Росії велика роль у розвитку методу належить професорові Юрію Ніколаєву.

До речі, саме завдяки його старанням у Росії цей метод був визнаний офіційною медициною. У 1980 р. в московській міській клінічній лікарні № 68 з ініціативи Ніколаєва було відкрите відділення РДТ (розвантажно-дієтичної терапії) на 40 ліжок для лікування соматичних хворих, яке успішно працює й досі.

Крім постійного медичного контролю, пацієнти одержують ще додаткові процедури – масаж, фізіотерапію. Крім того, серед "однодумців" голодування проходить значно легше, ніж у звичайному середовищі.

У 68-й клініці в основному лікуються від гіпертонічної хвороби, ішемічної хвороби серця, бронхіальної астми, шлунково-кишкових і алергійних захворювань, поліартриту, остеохондрозу і т.д. Хоча у своїй книзі "Голодування заради здоров'я" Ніколаєв перераховує безліч інших захворювань, що успішно піддаються лікуванню голодуванням.

Як пояснив "Українській правді" завідувач цим відділенням Валерій Миронов, лікування голодуванням для москвичів безкоштовне, за направленням лікаря. А от хворих з України там приймали тільки до розпаду Радянського Союзу.

В Україні, як і в інших країнах СНД, є приватні клініки, де лікують голодуванням. Звісно, за гроші. Наприклад, у госпіталі МВС в Ірпені (недалеко від Києва) "Українській правді" повідомили, що 10-денне лікування для всіх бажаючих коштує близько 1500 грн.

При цьому єдиними "класичними" вимогами до голодування на воді є тільки пиття цієї самої води, щоденні клізми, прогулянки на свіжому повітрі і масаж (можна самомасаж). Так що в українських умовах голодувати вдома виходить значно дешевше.

Хоча все-таки при голодуванні на воді існує ряд правил, порушення яких може бути небезпечним для здоров'я.

Наприклад, починати краще з 1-3-денних голодувань, поступово переходячи до більш тривалих – як правило, до 25-30 днів.

Під час голоду потрібно по можливості активно рухатися й очищати організм за допомогою клізм, щоб уникнути інтоксикації. Вихід з голодування повинен бути поступовим і за тривалістю дорівнювати самому періоду голодування.

Щоб не упустити цих та інших моментів, важливо перед початком голоду прочитати літературу на цю тему. Велику її кількість, наприклад, зібрано тут.

Варто відзначити, що, хоча голодування дає істотні результати при дуже багатьох захворюваннях і підвищує загальний імунітет організму, медики-основоположники РДТ закликають не бачити в ньому панацею від усіх хвороб. Хоча…

"Невиліковних хвороб немає"

Юрій Омельченко
Юрій Омельченко
Іншої думки про лікувальне голодування дотримувався відомий колись київський цілитель Юрій Омельченко, вбитий у 1999 році.

Він лікував за своєю системою практично від усіх хвороб, включаючи навіть рак 3-4 стадій. Якийсь час тому телепередачі про нього і його пацієнтів не сходили з екранів телевізорів.

"Невиліковних хвороб немає" було його девізом, що неодноразово підтверджувався в ході більш ніж 20-річної практики.

Потрапивши в аварію під час служби в армії і переживши 7-годинну клінічну смерть, Омельченко дивом повернувся до життя. Після цього став інвалідом, ледь пересувався по квартирі.

Зайнявся пошуком нетрадиційних методів лікування. У результаті розробив власну систему, що полягає в поєднанні голодування, купання в ополонці, траволікування й уринотерапії.

Син покійного цілителя Андрій Омельченко розповів "Українській правді", що спочатку батько був обережний з пацієнтами і брався не за всі хвороби. Але коли люди самі стали стверджувати, що вилікувалися його методом від раку, цілитель став лікувати все. І згодом, за словами сина, навіть шкодував, що не робив цього раніше, адже багатьох можна було врятувати.

На питання про те, які саме хвороби лікувалися в практиці батька, Андрій дістає велику книгу відгуків. Записи справді вражають – на кожній сторінці серйозні захворювання, ніби про легкі навіть не згадували.

Розсіяний склероз, фіброміома, мастопатія, пухлини головного мозку, лейкемія, псоріаз, цироз печінки, імпотенція і безпліддя, простатит, камені в нирках і жовчному міхурі – далеко не повний перелік того, що вдалося знайти в книзі відгуків.

"До речі, одна з жінок, що вилікувалися в батька від раку молочної залози, проголодувала 120 днів підряд", - із посмішкою додає Андрій.

У відповідь на ошелешено-здивований погляд автора цього матеріалу хлопець пояснив, що голодування за методом Омельченка істотно відрізняється від класичного голодування на воді.

Завдяки спеціальному настою трав, що приймається під час голодування, організм одержує необхідний мінімум мінеральних речовин, лікування може продовжуватися значно довше і проходить легше.

Юрій та Андрій Омельченки
Юрій та Андрій Омельченки
Ще одною відмінністю системи Омельченка від класичного голодування є відсутність щоденних клізм. Як пояснив Андрій, клізми вимивають мікрофлору кишечника, внаслідок чого потім можливі порушення в його роботі. В той же час завдяки уринотерапії, що має проносну дію, організм самостійно очищується від відходів.

За словами Андрія, сам цілитель голодував регулярно по 60 днів, а хворим, як правило, призначав терміни 40-45 днів. Разом з тим, за його словами, існує ряд ознак, за якими можна визначити, що голодування час припиняти.

Однією з них є повне очищення язика, який зазвичай на голодуванні буває вкритий білим нальотом.

З Омельченком працювали висококваліфіковані лікарі, що проводили обстеження хворого до і після лікування. Крім того, цілитель підтримував контакт із пацієнтами як по телефону, так і під час щоденних купань в ополонці, що проходили в Гідропарку.

Андрій заспокоює, що занурюватися в крижану воду не так страшно, як здається, адже взимку температура води вища, ніж повітря. Занурюватися потрібно з головою і не більше, ніж на хвилину.

"Занурення діє майже як голковколювання. Тільки голковколювання багато в чому залежить від майстерності того, хто його проводить, а вода холодна діє точно туди, куди потрібно і стільки, скільки потрібно", - пояснив син цілителя.

При цьому Омельченко не брав з пацієнтів грошей за обстеження, консультації і навіть за енергетичне цілительство, яке іноді проводив. Оплачувався тільки настій трав, які доводилося збирати й варити.

Настій з розрахунку на 12 днів голодування обходився в 80 гривень. "Враховуючи, що людина в цей час нічого не їсть, виходить навіть економія", - жартує Андрій.

Загадкова смерть

Омельченко загинув дивною смертю в зеніті слави від рук відомої "банди перевертнів" – тої самої, керівником якої був покійний співробітник УБОЗ Ігор Гончаров. Цілитель став однією з 11 жертв банди, справа якої з листопада 2005 року розглядається в суді.

17 лютого 1999 року цілителя викрали по дорозі з автостоянки додому. Як розповідала пізніше мати Омельченка Тетяна Гнатівна, їй кілька разів телефонували з вимогами викупу за сина.

Спочатку викрадачі хотіли 200 тисяч доларів, потім погодилися на 50. Мати кілька разів намагалася передати гроші в обмін на сина, але викрадачі не з'являлися за ними. Востаннє вона все-таки залишила 50 тисяч у домовленому місці, але сина так і не побачила.

Потім виявилося, що гроші зникли, але до викрадачів не потрапили.

Крім того, протягом декількох місяців після викрадення до матері приходили листи, написані рукою Юрія. В останньому з них, відправленому в липні 1999 року, Омельченко нібито зізнавався в тому, що обманював людей і просив повернути викрадачам його борги.

Тіло знайшли тільки через три роки - у червні 2002-го. Виявилося, що він був убитий через три дні після викрадення. Експертиза підтвердила, що тіло належить Юрію Омельченку. За словами Андрія, він похований на своїй батьківщині – у Сквирі.

Однак родина цілителя досі сумнівається, що тіло належало саме йому. "Одна експертиза була, коли видали ці кістки. Подивилися – так, він. А лікар, який дивився, уже нам потім сказав, що це не він. Там і зріст не збігається, і зуби в батька були хороші, і багато іншого", - говорить Андрій.

"Я - технар за освітою, людина вкрай прагматична й логічна. Але я відчуваю, що він живий. Ми також зверталися до ясновидців. Вони теж говорили, що він живий і з ним усе в порядку. А бабуся взагалі однією надією живе", - додав син.

Що ж стосується процесу над "перевертнями", то, за словами Андрія, родина не ходить на засідання суду після того, як на одному з них матері цілителя стало погано.

Метод живе

Після смерті батька, розповідає хлопець, бабуся була проти подальшого поширення методу. Вона продовжувала варити трави і говорила, що кому потрібно, той сам прийде. І дійсно, каже Андрій, люди їх якось знаходили.

Зараз 24-річний син вирішив далі розвивати справу, почату батьком. Уже з'явився сайт в інтернеті, присвячений методу Омельченка. Планується поновлення співробітництва з лікарями, а взимку, якщо все вийде, можна буде знову побачити організовані купання в ополонці.

Ще хлопчиком Андрій допомагав татові лікувати людей. Сам не хворіє, адже голодує двічі на рік по 10-20 днів "для профілактики".

Закінчив КПІ, займається масажем і духовними практиками. Містом намагається їздити на велосипеді. Каже, що так і швидше, й корисніше. Стежить за харчуванням, обливається холодною водою. Цікавиться різними системами оздоровлення і самовдосконалення, однак підкреслює, що в сфері здоров'я нічого ефективнішого за метод батька ще не бачив.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді