Велика таємниця круглого столу

Середа, 26 липня 2006, 14:02

- Скажіть, будь-ласка, яка позиція президента у питанні розпуску парламенту?

- Президент поки не ухвалив рішення про розпуск ВР, сподіваючись на конструктивне співробітництво з парламентом.

- Президент подаватиме кандидатуру Януковича на затвердження парламенту?

- Ющенко розглядає пропозицію коаліції. У нього ще є час до 2 серпня…

- Чи буде Віктор Янукович зустрічатися з президентом?

- Я не бачив його з того часу, як він пішов із Ради….

- Скажіть, де зараз голова Верховної Ради?

- На жаль, він нас не повідомив.

В ці дні отримати конкретну інформацію у прес-служб головних політичних гравців практично неможливо.

Спікер загубився на виході з Верховної Ради. Лідер Партії регіонів зник по дорозі на Банкову, а президент не може місяць вирішити, як він ставиться до антикризової коаліції.

Тепер з'явилось нове рівняння з іще одним невідомим. Чи буде проведений круглий стіл з приводу розв'язання кризової ситуації? І хто його ініціював?

У вівторок увечері Олександр Мороз повідомив депутатам, що в нього було дві розмови із Віктором Ющенком, і вони дійшли згоди про проведення круглого столу.

"Бо проблема розколу суспільства, котра створювалася тривалий час у суспільстві, існує. І президент, відчуваючи її, гостро відчуваючи - а йому, справді, в цій ситуації не просто приймати рішення, - він пропонує ті кроки, які довели свою ефективність в інших країнах", - сказав Мороз.

"Я маю на увазі проведення круглого столу за участі найвпливовіших політичних партій, представників парламенту, різних гілок влади, і щоб цю розмову провести в присутності преси, завтра в Маріїнському палаці приблизно після 14-ої години, коли закінчиться ранкове засідання парламенту", - додав голова Верховної Ради.

Мороз порадив "прислухатися до позиції президента" і провести у середу круглий стіл, "визначити там курси для того, щоб зблизити позиції різних політичних структур у суспільстві".

На тому й розійшлися.

А у середу зранку стало відомо, що президент не піде на круглий стіл.

Прес-служба президента була більш традиційною у своїй відповіді: "У графіку президента Віктора Ющенка на середу не передбачено його участі в проанонсованому представниками Верховної Ради круглому столі в Маріїнському палаці".

Ініціатор зустрічі відкликає свою ініціативу? Чи президент і не був ініціатором?

"Українській правді" так і не вдалося почути чітку відповідь на це питання в секретаріаті президента.

Заступник прес-секретаря президента Лариса Мудрак наголосила, що Ющенко дійсно виступав з ініціативою проведення круглого столу. Але... це було декілька тижнів тому. І тоді депутати провели зустріч без нього.

Спілкування з прес-секретарем президента Іриною Геращенко також не додало ясності.

"Всю інформацію про заходи за участі президента дає прес-служба. Вона оголошує і про його ініціативи, формат заходів, час заходів", - зазначила речниця президента.

Вона також нагадала, що про ініціативи президента також оголошує секретаріат президента.

"Після розмови зі спікером я дала інформацію про те, що вони говорили про політичну ситуацію та кризу", - сказала Геращенко, так і не пояснивши, хто був ініціатором круглого столу.

Наразі невідомо, чи відбудеться круглий стіл взагалі. Лариса Мудрак звернула увагу на те, що ні президенту, ні лідерам фракцій станом на першу половину дня середи не надходило запрошення на круглий стіл.

Хоча представник "Нашої України" Роман Зварич припускає, що ця подія все ж станеться у четвер.

"Наскільки мені відомо, круглого столу сьогодні не буде. Він, швидше за все, відбудеться у четвер", - сказав він журналістам у середу.

Водночас, на думку Зварича, це питання голова ВР має узгодити з Ющенком, "виходячи з певних обмежень згідно з графіком президента".

Між тим депутат від "регіонів", екс-речниця Януковича Ганна Герман заявила, що "президент сам виступив з ініціативою проведення круглого столу".

"Він сам надіслав таку пропозицію до Верховної Ради", - сказала Герман журналістам.

"Не думаю, що президент відмовиться від такого діалогу, який би приніс багато користі всім політичним силам і народу України", - додала вона.

При цьому Герман висловила думку, що можливо, працівники секретаріату президента не завжди мають докладну інформацію щодо намірів президента, адже це не планова зустріч.

За її словами, під час круглого столу Партія регіонів планує обговорити ймовірність входження до складу антикризової коаліції "Нашої України", а також ініціювати широкий діалог між усіма політичними силами.

Версія "регіонів" є. Якою буде версія секретаріату президента?

Виникає кілька питань, на які поки немає відповіді. Чому секретаріат президента не відреагував у вівторок на заяву Мороза і не спростував проведення круглого столу?

Щоб потім, подібно до "Нашої України", перманентно виправдовуватись, що переговорів з "регіонами" ніхто не веде, бо все це, бачте, лише "консультації"?

Чи президент тільки у середу збагнув, що не узгоджував з Морозом час?

Чому реакція секретаріату не з'явилась одразу з повідомленням про те, що президент не бере участь у зустрічі?

Чи Ющенку і його секретаріату подобається бути об'єктом насмішок депутатів?

Чи це така особлива політика – не реагувати на дії суперників і дозволяти їм будувати інформаційне поле так, як їм заманеться?

Якось один з авторів УП, описуючи політику Ющенка зразка 2003 року, охарактеризував її так: "Лежачи у гамаку, зображую засідку". Схоже, станом на 2006 рік політика не змінилась.

Звичайно, у футболі команди іноді віддають центр поля супернику, замикаються в обороні і грають лише на контратаках.

Але чи вміє Ющенко і його команда грамотно і сильно атакувати?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді