Вихід з рожевої кімнати для Віктора Ющенка

Понеділок, 31 липня 2006, 22:44

Круглий стіл переїхав. Головні переговірники піднялися з великого залу офіційних заходів на другому поверсі секретаріату президента до рожевої кімнати на четвертому, що розташована біля кабінету Ющенка.

Ющенку, Януковичу і Морозу вистачило одного дня спілкування перед телекамерами. Щоб досягнути домовленості, кожен буде змушений вчинити зраду. І про це краще говорити без зайвих очей.

Ющенко прагне, щоб його непопулярний крок, коли йому доведеться висунути Януковича в прем’єри, був компенсований непопулярним кроком з боку Януковича – його обіцянкою виконувати програму президента.

Другим полем у цій грі є розширення коаліції для "Нашої України" паралельно з вигнанням комуністів.

П’ятничні розмови з Ющенком в рожевому інтер’єрі затягнулися до 4:30 ранку суботи. Юлія Тимошенко, яка прибула в секретаріат о 17:30, поїхала близько опівночі. На четвертий поверх її все одно не кликали, тому вона розважалася як могла.

Спочатку Тимошенко складала компанію Кравчуку і Брюховецькому, які пили чай. Потім зайнялася маніпуляціями з розсадкою. Сподіваючись, що круглий стіл перед камерами таки почнеться, Тимошенко поміняла місцями табличку зі своїм ім'ям та табличку Безсмертного. Так, щоб не бути сусідкою Януковича.

Але потім Тимошенко поїхала. Їй немає чого робити на цьому заході. Її мета – це розпуск парламенту.

Для цього, за інформацією з міліції, БЮТ навіть розробляв план заходів для пришвидшення розуміння президентом необхідності цього кроку. Серед них – блокування автострад. Сорок доріг, по два Камази на смугу руху, і життя в Україні зупинено...

Невдалі переговори в секретаріаті президента знову качнули маятник у бік дострокових виборів. Останній раз Ющенко був налаштований так рішуче після заяви Мороза про непідкорення в разі розпуску парламенту. Тоді президент ледь не скріпив автографом відповідний указ.

Ющенко прямо виставив умову – внесення Януковича в обмін на Універсал національної єдності. Але навіть якщо його не буде підписано у вівторок, не факт, що у середу буде розпуск парламенту. Є варіант, що він тягнутиме час настільки довго, наскільки вважатиме за потрібне – схиляючи Януковича загрозою дострокових виборів.

Своє рішення Ющенко не ухвалив. Яким воно буде, не знає ніхто. Можливо, і він сам.

"Якщо на ранок у мене було відчуття, що президент внесе Януковича, то о 23 годині, коли я провела зустрічі з усіма, хто працює з президентом, він схильний до дострокових виборів", - навела приклад своїм соратникам Тимошенко на засіданні фракції минулого тижня.

"Люди, які працюють з Ющенком, все більше консолідуються навколо ідеї дострокових виборів. Єдині, хто залишилися – це Матвієнко і Безсмертний. У Безсмертного аргументація іде на рівні: "Я сказав одного разу, що буде внесено Януковича – значить, так і буде". Логіка така десь... І це навіть не смішно. А Матвієнко сподівається перевиховати Януковича", - сказала Тимошенко бютівцям.

Вона закликала своїх бійців: "До 2 серпня ми не можемо скидати напругу! До 2 серпня намети мають залишатися на Майдані!".

У підсумку в четвер Турчинов оголосив про передвиборчу мобілізацію і доручив головному орговику БЮТ Ярославу Федорчуку розіслати інструкційні листи в регіони про підготовку до нових виборів.

У цей час "Наша Україна" і Партія регіонів закінчували переговори перед круглим столом. І коли їх представники у четвер прийшли на Банкову, вони збиралися підписати з Ющенком Пакт національної єдності. Текст цього документу кілька днів узгоджувався Азаровим, Зваричем та іншими свідомими прихильниками широкої коаліції.

Але замість цього гостям президента роздали Універсал національної єдності, який підготував секретаріат Ющенка. Відмінності в текстах були кардинальними. Єдиний приклад – у питанні НАТО замість слів про "вступ за підсумками референдуму" стояло "приєднання до Плану дій для здобуття членства в Альянсі".

У четвер Ющенко перехопив ініціативу. Він домігся тактичної переваги, втягнувши Януковича на круглий стіл.

Перше. Якщо тепер Янукович відмовиться підписувати Універсал, його можна звинуватити у небажанні об’єднувати країну.

Друге. Круглий стіл показав глибину розбіжностей між силами парламенту і навіть небезпеку від їх перебування при владі, що буде ще одним аргументом для утилізації цієї Верховної Ради.

Третє. Проведенням круглого столу Ющенко закрив на себе переговорний процес з Януковичем. До цього представники "Нашої України" в розмовах з регіоналами часто займалися власним працевлаштуванням, а не відстоюванням позиції Ющенка. Про це, зокрема, свідчить і відсутність згадки про План дій для здобуття членства в НАТО в узгодженому перед круглим столом Пакті національної єдності.

При цьому переговорники від "Нашої України" змінювалися як склади команд на хокейному майданчику – один день приходить одна група (Третьяков, Порошенко, Зварич, Горбулін), на другий день приходить інша група (Кінах, Єхануров, Тарасюк, Безсмертний).

З цих переговорів відомо, що Кінах відразу ж заявив: все, про що домовлялися попередники, його не цікавить.

Четверте. Ющенко під час круглого столу, що транслювався в прямому ефірі, правильно позиціонував себе у електоральному полі. Побачена картинка різко контрастувало з анекдотами про бджоляра.

Але крім всього, Універсал національної єдності Ющенко сприймає як гарантію врахування його інтересів урядом Януковича, але чи є інші гарантії – що завадить регіоналам відкликати свій підпис?

Ющенко, як і у випадку з Тимошенко, намагається встановити буйки, які визначать фарватер руху кабмінівського човна. Другою метою гри є переформатування коаліції. У проекті Універсалу останнім абзацом навіть пропонувалося визнати цей документ базисом нової Коаліції національної єдності, що відразу ж не сподобалося донецьким.

Умови Ющенка мають виштовхнути комуністів. Які, втім, ніяк не виштовхуються. Симоненко не залишив круглий стіл, коли Ющенко почав ображати словами про "тупу, безголову позицію в темі НАТО". Симоненко на самоті сидів до пів на п’яту ранку в порожній залі круглого столу, чекаючи, поки в рожевій кімнаті наговоряться Ющенко, Янукович і Мороз. Почуття гордощів залишили в ці години лідера комуністів...

Однак втрата комуністів не потрібна самій Партії регіонів. У разі заміни КПУ на "Нашу Україну" всі рішення коаліції будуть змушені узгоджувати на Банковій. Пропрезидентська сила фактично отримає контрольний пакет уряду Януковича.

Але є і банальне пояснення – Янукович боїться, що прихід "Нашої України" та вихід Компартії означатиме нову коаліцію, яка вимагатиме нового подання кандидатури прем’єра. І донецькі стануть заручниками партії Ющенка, яка на зборах коаліції може сказати – ми відмовляємося голосувати за висунення Януковича. А йому ніде буде взяти голоси, щоб покрити дефіцит всередині самої коаліції. Після зради Мороза всім зрозуміло – переможе той, хто першим влаштує "кидалово" іншому…

Втім, Ющенко може змиритися, що Кабмін очолюватиме його головний опонент півторарічної давнини, але в разі виконання його умов.

У іншому випадку події почнуть розвиватися приблизно за таким сценарієм:

Крок перший. Нечіткість Конституції дає можливість трактувати, що у Ющенка є право вносити прем’єра через 15 днів, але немає обов’язку.

Крок другий. Ющенко не подає Януковича. Законних підстав мало, але моральних – мільйон. Починаючи з того, що з цим прем’єром під загрозу ставиться курс розвитку України і закінчуючи несприйняттям Януковича половиною України. Чого Ющенко допустити не може, як гарант Конституції та політик, за якого півтора роки тому віддали 52% виборців (за Партію регіонів, яку зараз представляє Янукович – на 20% менше).

Крок третій. Тому Ющенко відсилає запит до Конституційного суду. Далі починають діяти закони абсурду, бо КС немає і він не буде сформований, поки не призначать прем’єра – оскільки він зобов’язаний бути на присязі суддів.

Ющенко може тягнути ситуацію скільки завгодно, і оголосити дострокові вибори у зручний момент, коли помаранчеві вийдуть на гарні стартові позиції. В якості пропозиції – підгадати так, що нові вибори були у неділю, 26 листопада. Тоді святкування річниці Майдану стане головним мобілізаційним приводом для електорату помаранчевих.

Паралельно Ющенко може продовжувати переконувати Януковича погодитися на автентичний текст Універсалу.

Тим паче що в Ющенка часу більш ніж достатньо. Самміт НАТО, на який треба представити згоду Кабінету міністрів про приєднання України до Плану дій для здобуття членства, відбудеться в Ризі аж 28-29 листопада.

Це питання є для Ющенка принциповим. Адже 23 пункт Універсалу в редакції президента на кілька слів відрізняється від запропонованого компромісу антикризовою коаліцією.

Команда Януковича згодна на формулювання: "Співпраця з НАТО, виконання закону про основи національної безпеки, вступ до НАТО за підсумками референдуму". Банкова вимагає, щоб там також були слова "приєднання до Плану дій для здобуття членства в НАТО".

Крім НАТО, конфлікти зберігаються навколо теми федералізації, стосунків з Росією, російської мови та церкви. І переговори є не єдиними виходом з ситуації – проект указу про дострокові вибори уже давно підготовлений секретаріатом президента.

У разі розпуску парламенту учасники коаліції будуть змушені змиритися з цим рішенням Ющенка. Акції протесту, якщо й відбуватимуться, то їх істиною метою буде мобілізація електорату, але не захоплення влади.

Бо Янукович пам’ятає, про що йому в п’ятницю сказав заступник помічника держсекретаря США Кремер. За даними "Української правди", заява американського посадовця звучала приблизно так: "Ми будемо співпрацювати з будь-яким урядом, обраним демократичним шляхом".

Якщо перша половина речення є готовністю Вашингтона змиритися з Януковичем, то друга – попередженням, що екстремізм на кшталт голосування за голову уряду без подання Ющенка зробить з майбутнього прем’єра міні-Лукашенко.

Це не потрібно ні Януковичу, ні тим більше Ахметову, для якого будь-який серйозний конфлікт поховає справу останніх років – вихід на європейські орбіти. Для них простіше ще раз пройти крізь голосування.

І ще один аргумент, що Янукович не погодиться на штурм Кабміну. В п’ятницю зранку на засіданні фракції Партії регіонів було вирішено попередити місцеві штаби про – правильно, мобілізацію до дострокових виборів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді