Велика донецька навала

П'ятниця, 11 серпня 2006, 18:57

Пам'ятаєте, поширений анекдот про активіста Майдану, якого везуть до лікарні, а він запитує, хто його оперуватиме, і йому відповідають, що це буде найбільший активіст Майдану. "Але ж він не хірург", - запитує хворий. "Зате в нього чисті руки", - відповідають санітари.

Цей анекдот часто цитували представники Партії регіонів, вказуючи на непрофесійність помаранчевої влади.

Тепер прийшла їх черга призначати кадри. І що ж виходить? Тепер, виявляється, діють два принципи підбору людей на посаду:

1) наявність досвіду роботи в попередньому уряді Януковича;

2) зв’язки із Донецьким регіоном.

Члени команди Януковича активно приводять до корита влади старих перевірених кадрів, прибираючи звідти "чужаків".

Найактивніше поки працює Микола Азаров, який сам прихопив два портфелі, ще й розставляє своїх ставлеників на всі стратегічні точки.

Пропонуємо вам список відомств, де вже почалася "регіоналізація". І зауважте, це лише через тиждень після приходу Януковича до влади.

Загалом за останній тиждень призначено

9 старих кабмінівців,

7 вихідців з Донеччини або близьких до донецьких,

3 особи, близькі до Азарова

і ще 3 осіб, лояльних до влади станом на 2004 рік,

і аж одного нейтрального кадра.

Міністерство фінансів

Копилов
Першим заступником міністра фінансів України призначений Вадим Копилов.

Раніше він працював заступником глави ДПА - з липня 2004 по лютий 2005 року. До цього займав посаду заступника міністра фінансів України, а ще раніше - голови правління національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

Знову працюватиме в Кабміні Сергій Макацарія, який у лютому 2005 року був переведений з посади заступника глави Мінфіну на посаду директора департаменту підвідомчих підприємств Мінфіну.

Шевченко
Окрім цього на Грушевського, 5 повернувся Юрій Шевченко, який працював в Азарова на посаді заступника із квітня 2004 року по лютий 2005 року.

До речі, Азаров не обмежився своїми заступниками, але й розставив свої очі й руки у ключових відомствах.

Так, керівником ДПАУ призначений Анатолій Брезвін, КРУПетро Андрєєв, а Держказначейство очолить Сергій Харченко.

Андрєєв у 2003-2004 роках очолював департамент податкової й митної політики Мінфіну. Крім того, він також фігурував у списках кандидатів до складу наглядової ради Ощадбанку, запропонованих антикризовою коаліцією, пише "Коммерсант-Україна".

Харченко у податковій службі пройшов шлях від рядового інспектора до начальника інспекції, а в Мінфіні обіймав посаду заступника міністра.

Брезвін
Сам Брезвін був звільнений Ющенком із посади заступника голови ДПА в березні 2005 року.

Крім того, Кабінет міністрів призначив Валерія Корячкіна на посаду першого заступника голови ДПА - начальника податкової міліції.

Найцікавіше, що Корячкін ще нещодавно трудився на посаді заступника начальника податкової міліції Донецької області, повідомляє Обком.

Міністерство палива й енергетики

Юрій Бойко також привів правильні кадри з донецьким або регіональним корінням. Новими заступниками міністра призначені Вадим Чупрун, Юлій Іоффе, Олексій Шеберстов і Юрій Коврижкін.

Чупрун
Чупрун раніше обіймав посаду посла України в Туркменістані, а в 2005 році був губернатором Донецької області. Він славиться своїми добрими стосунками із президентом Туркменії Сапармуратом Ніязовим.

Шеберстов працював у "Донбасенерго", обіймав посади міністра енергетики і першого заступника міністра палива й енергетики.

Коврижкін
Коврижкін працював на Запорізькій АЕС. У грудні 2002-го призначений віце-президентом НАЕК "Енергоатом". За інформацією "Дела", його кандидатура пролобійована нардепом від Партії регіонів Володимиром Бронніковим.

Іоффе
Юлій Іоффе – однопартієць Бойка, який завжди був лояльним до Януковича.

Міністерство транспорту

Козак
Першим заступником гендиректора "Укрзалізниці" призначено Володимира Козака.

Козак в 2006 році обраний до Верховної Ради України за списком Партії регіонів. До виборів був генеральним директором корпорації "Міжрегіональний промисловий союз" (м. Донецьк). Це підприємство входить у групу Embrol, контрольовану компанією Рината Ахметова СКМ.

Міністерство здоров'я

В міністерство повернувся заступник міністра Олександр Орда.

Восени 2004 року він запам’ятався тим, що висловлював сумнів у компетентності віденських лікарів, які поставили діагноз про отруєння Ющенка. Орда стверджував, що діоксан в аналізах крові виявити неможливо.

Плеханов
Начальником Управління з питань діяльності органів юстиції та правоохоронних органів Секретаріату Кабінету Міністрів стане 57-річний Микола Плеханов, екс- начальник УМВС у Сумській області.

Плеханов відомий тим, що улітку 2004 віддавав наказ про розгін студентського наметового містечка, які протестували проти об'єднання вузів. У 2005 був звільнений Юрієм Луценком.

Лавринович
Заступником міністра Кабінета міністрів став екс-міністр юстиції в уряді Януковича Олександр Лавринович.

В міністерство аграрної політики теж повернулися перевірені кадри. Заступниками Юрія Мельника стали Борис Супіханов, Іван Демчак, Сергій Мельник

Супіханов
Супіханов не тільки обіймав посаду міністра агропромислового комплексу у 1998-1999, але й був тринадцятим радником прем’єра Віктора Януковича.

Мельник
Сергій Мельник теж вже працював заступником мінагрополітики в уряді Януковича.

Одна біла ворона в цьому списку - Іван Демчак, який залишився в Кабміні з уряду Єханурова.

Міністерство соцполітики

Першим заступником міністра стала Лідія Дроздова - депутат Донецької облради, член Партії регіонів.

Кабінет міністрів своїми постановами у четвер призначив Кирила Крищенка й Георгія Галиця заступниками міністра праці і соціальної політики.

Крищенко
Крищенко вже працював в уряді Януковича. З лютого по вересень 2003 він був заступником начальника Управління стратегії реформування соціальних відносин, завсектором з питань гуманітарної допомоги та благодійництва Департаменту координації здійснення соціальної гуманітарної та регіональної політики Секретаріату Кабінету Міністрів.

З вересня 2003 року по лютий 2005 р був заступником міністра праці.

Георгій Галиць теж вже працював під керівництва Михайла Папієва.

Міністерство освіти

Заступником соціаліста Станіслава Ніколаєнко стане віхівець з Донеччини Валентин Тесленко.

Чи є Тесленко відомим просвітником невідомо, зате він працював начальником управління освіти й науки Донецької облдержадміністрації.

Радники

Герман
Віктор Янукович не розлучається зі своїм екс-прес-секретарем Ганною Герман. Вона призначена радником прем’єра на громадських засадах. При цьому Герман залишається у складі депутатського корпусу, де працює першим заступником голови комітету з питань свободи слова.

Орел
Ще одним радником Януковича призначений перевірений кадр Кучми і Медведчука Анатолій Орел.

Екс-посол в Італії стане радником прем'єр-міністра із зовнішньополітичних питань, а, можливо, і противагою Тарасюку.

І скільки ще таких орлів на підльоті?

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді