В Україні трапиться тролейбусний "бум"?

Четвер, 17 серпня 2006, 10:28

У найближчі роки Україну очікує ренесанс машинобудівної промисловості в сфері виробництва тролейбусів і трамваїв.

Про це повідомив експерт Олександр Кава, передає Ліга.

За його словами, до проголошення незалежності продукція такого типу в Україні не вироблялася, і міста закуповували тролейбуси в підприємства Skoda, заводу ім. Урицького (Росія) та в Румунії.

Трамваї поставлялися в країну в основному із заводу "Татра" (Чехія) і з Російської Федерації.

Однак за 15 років, що пройшли із проголошення незалежності України, виробництво тролейбусів в Україні освоїли "Південний машинобудівний завод" (м. Дніпропетровськ), "Авіант" (м. Київ) і Львівський автозавод (м. Львів), а трамваї почали робити ВАТ "Холдингова компанія "Луганськтепловоз" (м. Луганськ) і СП "Татра-Юг" (м. Дніпропетровськ).

"Правда, ця продукція користувалася популярністю тільки в першій половині 90-х років, а після, з погіршенням фінансового становища багатьох міст і збільшенням перевезень на маршрутках, попит на нові тролейбуси й трамваї значно знизився", - відзначив Кава.

За його словами, фактично тільки два міста України постійно інвестували кошти у поновлення парку тролейбусів - Київ і Полтава (останній за роки незалежності придбав більше 80 нових тролейбусів дніпропетровського виробництва - більше, ніж "міста-мільйонники" Донецьк, Одеса й Харків).

Київ за роки незалежності закупив тільки 2 нових трамваї.

Ситуація почала мінятися в 2005-2006 роках, коли міста, які більше десятка років не закуповували трамваї і тролейбуси, почали здобувати нову техніку - це Тернопіль, Чернівці, Маріуполь, Харків, Луганськ, Одеса, Дніпропетровськ, Харків і Житомир.

"Упевнений, що в найближчі роки в Україні очікується значна активізація відновлення парку громадського транспорту, що може нараховувати продажі в сотні одиниць на рік", - підкреслив Кава.

Нагадаємо, у червні київська влада заявила про намір уже в 2006 році поповнити тролейбусний парк столиці новими 80 тролейбусами моделі ЛАЗ.

А Харків, приміром, цього року планує закупити 10 тролейбусів і 10 автобусів, які, за попередніми даними, обійдуться місту в 21 млн. 600 тис. грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді