Чи потрібно Україні ЄврАзЕС? Думка експертів

Четвер, 17 серпня 2006, 11:02

Україні не слід приєднуватися до митного союзу в рамках Євразійського економічного співтовариства, оскільки це істотно буде шкодити її інтересам щодо інтеграції у світові структури.

Про це заявив директор Київського інституту проблем керування ім. Горшеніна Кость Бондаренко, передає Finance.ua.

У той же час експерт вважає абсолютно виправданою постановку питання про митний союз у рамках Єдиного економічного простору, що було б вигіднішим, ніж митний союз у рамках ЄврАзЕС.

"В ЄЕП в України є більше інтересів: він природніший, адже Україна зможе відстоювати свої інтереси ще при формуванні цього митного союзу, а в ЄврАзЕС система вже сформована, і під неї потрібно підганяти своє законодавство", - підкреслив Бондаренко.

Провідний експерт Центру "Case Україна" Володимир Дубровський вважає, що приєднуватися до ЄврАзЕС не варто в жодному разі: "Цей митний союз обмежує можливості вступу України в інші митні союзи. Цей союз створюється не з метою прогресу, а з метою загального захисту від прогресу. Тому, якщо ми хочемо, щоб наша економіка стала конкурентоспроможною, Україні не треба до нього приєднуватися".

Згоден з ним директор Інституту приватизації й управління власністю й інвестиціями Олександр Рябченко.

"Ми не виграємо від такого кроку, а тільки програємо, адже митний союз не є зоною українських інтересів. Ми не зможемо там встановлювати правила, які нам вигідні. Навпаки, нам буде встановлено правила, які нам не вигідні. До того ж, це створить проблему на шляху вступу України до СОТ, а це для нас крок обов'язковий", - вважає експерт.

Нагадаємо, 16 серпня прем'єр-міністр Росії Міхаіл Фрадков на загальній прес-конференції із главою українського уряду Віктором Януковичем заявив, що Росія пропонує Україні розглянути можливість приєднання до митного союзу в рамках Євразійського економічного співтовариства.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді