Як покарати депутата, або Нескінченна історія для журналістів

Вівторок, 29 серпня 2006, 16:43

Уже більше місяця "Українська правда" збирає підписи під листом-вимогою журналістів до Партії регіонів. Причиною став напад представника цієї партії Олега Калашнікова на журналістів телеканалу СТБ.

Однак незважаючи на те, що під заявою вже підписалися близько тисячі осіб, у ситуації, яка склалася, поки що немає ніяких просувань.

Втім, уже наступного дня після інциденту, а саме 13 липня, Калашніков нібито спробував вибачитися перед співробітниками СТБ: журналістом Маргаритою Ситнік і оператором Володимиром Новосадом.

А після двогодинної зустрічі і вибачень лідера Партії регіонів Віктора Януковича перед співробітниками СТБ керівництво телеканалу заявило, що вважає "політичний інцидент навколо подій 12 липня біля Верховної Ради цілком вичерпаним".

Однак при цьому в заяві каналу підкреслюється, що дії Калашнікова повинні одержати правову оцінку, і що інтереси співробітників "будуть відстоюватися до вирішення цього інциденту: винуватці нападу на журналістів повинні бути покарані відповідно до законів України".

У коментарі "Українській правді" постраждала журналістка Маргарита Ситнік розповіла, що вже наступного дня після подій під ВР вона і побитий оператор Володимир Новосад відправилися до прокуратури для написання заяв.

Кримінальна справа була порушена за статтею 171 - про перешкоджання журналістській діяльності. Зараз вона розслідується прокуратурою і нібито знаходиться на контролі в ГПУ – і все. Далі тиша.

Серед вимог журналістів до Партії регіонів був пункт про негайне повернення співробітникам СТБ касети зі знятим матеріалом.

Однак, за словами Ситнік, уже на 2 або 3 день після інциденту один із членів ПР у приватній розмові повідомив, що касету не повернуть – вона знищена. Дійсно, хто ж віддасть такий доказ напередодні рішення про те, передавати справу до суду чи ні?

Саме рішення про суд чекає канал від прокуратури. Відповідно до закону, на ведення слідства приділяється близько 2-3 місяців із дня порушення кримінальної справи.

У даному випадку справа була порушена 14 липня, тобто орієнтовно в середині вересня-жовтня журналісти повинні дізнатися хоч якийсь результат в історії з нападом депутата на співробітників ЗМІ.

Але що ж чекає на Калашнікова? Поки що журналісти вимагали від Партії регіонів виключити цього депутата зі складу своєї фракції.

Представники "Регіонів", зокрема, Ганна Герман, завірили, що це вже зроблено. Однак у списках фракцій, опублікованих на сайті Верховної Ради, Калашніков дотепер значиться в депутатських рядах ПР.

І є всі підстави думати, що буде значитися там і далі, тому що реального механізму, щоб виключити депутата-шкідника із фракції, не існує.

Піти він може сам, а фракція його "піти" не може. Причому Віктор Янукович майже за тиждень до "вигнання" Калашнікова з рядів фракції заявив, що в партії "немає для цього повноважень".

Подібні заяви і наступні дії наводять на думку або про введення із самого початку громадськості в оману, або про всемогутність лідера "Регіонів", здатного переступати закон заради справедливості, про що ніхто і не підозрював.

Навіть якщо Калашніков виявиться позафракційним (раптом!), то депутатам все одно доведеться дати згоду на притягнення до відповідальності колеги-забіяки. А це вкрай малоймовірно.

Оскільки дотепер кругова депутатська порука дала збій тільки у випадку з екс-прем'єр-міністром Павлом Лазаренком, коли депутати знайшли в собі мужність на 226 голосів, щоб віддати депутата відповідним органам.

Але якщо все-таки раптом трапиться диво, і депутати "здадуть" Калашнікова суду, то, відповідно до закону, йому загрожує або арешт до шести місяців, або штраф у розмірі до 50 неоподатковуваних мінімумів, або обмеження волі терміном до трьох років.

Навіть враховуючи таку не особливо страшну перспективу, виконання покарання могло б стати хорошою профілактикою для інших "народних" обранців.

А Вікторові Януковичу, в будь-якому випадку, варто провести курс елементарного довиховування окремих членів своєї партії.

Оскільки те, що в уявленні Калашнікова є вибаченнями, навряд чи сприймається як такі "простими" людьми. Не прийняли його "вибачення" і журналісти СТБ. За словами Маргарити Ситнік, Калашніков якщо і вибачався, то скоріше перед Януковичем, а не перед журналістами.

Історію з вибаченнями варто згадати окремо: перед тим, як на суд журналістів вийшов Калашніков особистою персоною, за нього встигли вибачитися і Янукович, і Євген Кушнарьов, і вся Партія регіонів.

Ганна Герман із запалом заявляла, що, якщо її однопартієць особисто не вибачиться перед співробітниками СТБ, вона в цей же день складе із себе депутатські повноваження. Уже протягом декількох годин Калашніков спромігся принести свої "вибачення".

Під час літнього затишшя результати інциденту поки такі: слідство продовжується і його хід не викликає в телеканалу претензій. Постраждалий оператор Новосад провів близько двох тижнів у лікарні, та й зараз знаходиться на лікарняному – у нього струс мозку, журналісти збирають підписи, виявляючи підтримку колегам...

І тільки Калашніков ходить задоволений, як ні в чому не бувало. Зараз він прекрасно відпочиває в депутатському санаторії під Ялтою "Нижня Ореанда".

За словами Маргарити Ситнік, після випадку під ВР вона більше не зустрічалася з Калашніковим. Каже, що бачила "регіонала" тільки один раз, здалеку. При цьому депутат не помітив її. Був він у прекрасному настрої.

Журналістка каже, що їй самій було б цікаво подивитися на його реакцію, якби вони зустрілися. При цьому Ситнік вважає, що Калашніков "не усвідомив, та й навряд чи усвідомить всю значимість того, що відбулося – надалі все одно буде переконаний у своїй правоті".

Відкритий лист-вимога журналістів України до Партії регіонів

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді