"Чорноморнафтогаз" хоче освоювати глибоководні ділянки Чорноморського шельфу вже в 2007

Понеділок, 11 вересня 2006, 17:12

ДАО "Чорноморнафтогаз" сподівається почати освоєння глибоководних ділянок Чорноморського шельфу вже в 2007 році.

Про це повідомив президент компанії Ігор Франчук.

"Думаю, глибоководний шельф реально почати освоювати вже в 2007 р. Ми підписали договір про спільну участь у новому конкурсі на право розробки частини глибоководного шельфу Чорного моря з НАК "Нафтогаз України" і компанією "Хант Ойл" і сподіваємося перемогти в ньому", - сказав він.

При цьому пан Франчук відзначив: "Сьогодні вже зрозуміло, що глибоководний шельф дуже перспективний щодо видобутку вуглеводнів. Думаю, запаси нафти й газу, які будуть виявлені там, у значній мірі змінять енергетичний баланс нашої держави".

У той же час, як повідомив прес-секретар ДАО "Чорноморнафтогаз" Едуард Доля, компанія готова брати участь в освоєнні глибоководних ділянок Чорноморського шельфу як підрядник або сервісний партнер компанії, що виграла конкурс на купівлю ліцензії.

Що стосується самостійної участі ДАО "Чорноморнафтогаз" у конкурсі на купівлю подібних ліцензій, то, за словами Едуарда Долі, у компанії в цей момент немає коштів для самостійного виконання ряду інвестиційних зобов'язань, які ставляться при оголошенні конкурсу, а також немає у своєму розпорядженні необхідного обладнання для глибоководного буріння.

У цей момент ДАО "Чорноморнафтогаз" веде геологічну розвідку й видобуток газу на ділянках шельфу із глибиною води до 60 м. Крім того, технічні можливості компанії дозволяють вести роботи на глибині до 80 м.

"Чорноморнафтогаз" вводить в експлуатацію родовище природного газу "Одеське" на шельфі Чорного моря. За попередніми даними запаси родовища становлять близько 20 млрд. кубометрів природного газу. Фахівці сподіваються почати промислову розробку даного родовища вже восени 2007 р.

Завдяки введенню в експлуатацію "Одеського", керівництво ДАО "Чорноморнафтогаз" сподівається збільшити річний видобуток газу майже вдвічі - з 1 млрд. 300 млн. кубометрів до 2 млрд. 300 млн. кубометрів.

ДАО "Чорноморнафтогаз" є основним постачальником природного газу в АР Крим, воно забезпечує 85% потреби автономії в ньому.

Крім того, "Чорноморнафтогаз" - єдине підприємство в Україні, що може самостійно займатися розвідкою й освоєнням родовищ вуглеводнів на морському шельфі.

Економічна Правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді