Білорусь виставила "на торги" свою газотранспортну систему

Середа, 13 вересня 2006, 18:35

Білорусь і Росія залучили незалежного оцінювача для визначення вартості білоруської газотранспортної системи. Оцінити "Бєлтрансгаз" до кінця жовтня поточного року узявся нідерландський банк ABN Amro.

На думку експертів, це свідчить про готовність Мінська почати торги з Москвою, міняючи свої труби на дешевий газ, - пише латвійська газета Telegraf, передає Finance.ua.

Як йдеться в статті, Білорусь і Росія планували створити спільне підприємство на основі "Бєлтрансгазу" ще наприкінці 2003 року.

ВАТ "Газпром" розраховувало одержати в ньому 50%. Однак переговори між двома країнами зайшли в глухий кут при оцінці газотранспортної системи: "Газпром" підрахував, що її вартість не перевищує 500 млн. дол., у той час як Білорусь назвала ціну в розмірі 5 млрд. дол.

Конфлікт був настільки гострим, що доходило до досить різких заяв з боку президентів обох країн.

У лютому 2004 року "Газпром" звинуватив білоруську сторону в тому, що вона вибрала весь передбачений контрактом газ, і скоротив поставки на 40%, після чого Білорусь почала несанкціонований відбір газу, що призвело до повної зупинки транзиту.

У відповідь "Газпром" повністю припинив поставки газу "в" і "через" Білорусь. Через добу країни домовилися про поновлення поставок, але по нових, підвищених цінах.

Правда, російська сторона при цьому пообіцяла ще підвищити вартість свого блакитного палива, довівши її до європейського рівня, тобто, до 200 дол. за 1 тис. куб. м (замість звичних для Білорусі 46 дол.).

Тому президент Білорусі Олександр Лукашенко був змушений повернутися до колишньої ідеї забезпечення енергетичної безпеки країни за рахунок передачі Росії своєї газотранспортної системи.

Переговори про створення СП із "Газпромом" на основі "Бєлтрансгазу" перейшли в остаточну стадію.

Згідно Telegraf, російські аналітики не схильні вважати, що договір про незалежну оцінку газопроводу Білорусі розв'яже конфлікт між країнами, - цифра, яку назве ABN Amro, може не влаштувати одну зі сторін, і в цьому випадку торг між країнами продовжиться.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді